Site icon Parasal Çözümler

Almanya’da Maaşlar ve Asgari Ücret 2022 Veriler

Almanya'da Asgari Ücret Ne Kadar? Almanya'da İşçiler Ne Kadar Maaş Alır?

Almanya'da Asgari Ücret Ne Kadar? Almanya'da İşçiler Ne Kadar Maaş Alır?

Almanya Asgari Ücret, işçi maaşları, saatlik ücret 

İçindekiler

Almanya’da Asgari Ücret Ne Kadar? 

Almanya asgari ücret, saatlik işçi ücretlerine göre belirlenir. 2019 yılı için saatlik ücretler minimum 8,84 Euro’dur. Buna göre, günlük 8 saat olacak şekilde hesap yapılarak, aylık ücret 1.557 €  olarak hesaplanmıştır.

Almanya asgari ücret hakkında binlerce siteden binlerce bilgiler bulabilirsiniz. Ancak bu veriler sürekli değişmesi nedeni ile pek çok kez güncelliğini yitirmektedir. Bu nedenle bu tarz araştırmalar yaparken sürekli güncelliğini koruyan web sitelerine yönelmelisiniz. Hesaplanan bu ücret brüt olup yaklaşık 3’te 1 kesinti yapılarak 1.020 Euro olarak ödenir. Yapılan kesintiler, işsiz kalındığı dönemde işsizlik maaşına ilave olarak hem sigorta priminin ödenmesi hem de emeklilik primlerinin ödenmesi için kullanılır. İşsizlik parası en az net asgari ücret kadardır.

Almanya Asgari ücret  altında ödeme yapan işverenler için çok ağır cezalar söz konusudur.

Almanya asgari ücret- Saatlik Ücret

Almanya’da Ortalama Maaş Ne Kadar?

Almanya asgari ücret haricinde ortalama maaş denen, kişiye, mesleğe göre değişen ödeme tipleri vardır.

Almanya’da çalışma şartları ve çalışanların elde ettiği kazançlar bir çok ülkeye göre oldukça iyidir. Her ne kadar asgari ücret net 1.020 Euro civarlarında olsa da gerçekte ödenen ortalama maaşlar çok daha yüksektir.

 OECD tarafından yapılan araştırmaya göre çalışanların %75’inin diğer OECD ülkelerinde ödenen maaştan daha fazla kazandığı tespit edilmiştir.  

Üniversite mezunu olanlar, mühendisler, bilgi teknolojileri üzerine çalışanların maaş ortalamaları ise 4.000-5.000 Euro aralığındadır. Tecrübesi fazla olan doktor, avukat, ekonomist gibi mesleklerde bu rakamlar 5-10 bin Euro civarlarına yükselmektedir.

Öğretmenler ortalama 2500 – 3500 Euro arasında maaş alırlar.

Çalışanlar, kendi mesleklerinin dışında ayda 40 saate kadar en fazla iki ekstra iş olacak şekilde ek iş yapabilirler. Gece mesaisi yapanlar, normal saatlik ücretinin 3 katını alırlar.

Almanya’da asgari ücret olarak yukarıda belirtilen tutar, taşeron firmalar tarafından vasıfsız işçilere ödenen en düşük maaşlardır. Taşeron firmalarda çalışanlar kadrolu değildir. Firma hangi işte isterse orada çalıştırır. Kadrolu olarak işe yerleşen çalışanların maaşları %100’e yakın oranda artış gösterir.

Sosyal haklar olarak taşeron işçiler ile kadrolu işçiler arasında fark yoktur. Her ikisi de eşit özlük haklarına sahiptirler.

Almanya yaşam şartları

Aymanya Asgari Ücret ile Yaşam?

Yurtdışında çalışmak ülkemizde çoğu kişinin aklından geçer. Ancak Almanya asgari ücret seviyesinde para kazanan bir kişi Almanya da nasıl yaşar, diye soracak olursak bu kişiden kişiye değişen bir cevap olarak değişir.

Gerek sitemize yorum yapan ziyaretçilerin, gerekse genel olarak web sektöründe yapılan incelemeler neticesinde Almanya’da asgari ücret ile yaşamın kişiden kişiye göre göreceli olduğunu gördük.

Öncelikle bilinmelidir ki, Almanya Asgari Ücret oranını Türkiye şartlarında TL’ye çevirip, iyi para demek çok mantıksız. Düşünüldüğünde TL cinsinden 10.000 TL civarı etmekte. Ancak Almanya kazanıp Almanya da  yaşayacak biri iseniz asla bu hesabı yapmamalısınız.

Ayda eline 1000 Euro geçen bir asgari ücretli çalışan, Türkiye’dekine göre çok daha rahat şartlarda geçinebilir.

Almanya’da Ev Kiraları

Almanya’da asgari ücretle yaşayacak olan biri neredeyse Türkiye’de ki gibi maaşının yarısını kiraya vermektedir.

Şehre ve mahalleye göre değişiklik gösteren ancak ortalama düzeydeki evler  500 Euro ile 900 Euro arasında değişebilmektedir. 

Almanya Asgari ücret ile lüks bir semtte ve lüks bir evde yaşamanız imkansız.

Almanya Yaşam Masrafları

200 Euro’ya tüm faturalarını öder ve kalan 500 Euro 1 aylık geçinmek için yeterlidir.

Almanya’da bir çok şey Türkiye’ye göre pahalı olmasına rağmen temel gıda malzemeleri oldukça ucuzdur. Örneğin, etin kilosu 10 Euro’dur. Almanya’da asgari ücret alan bir çalışan, bir aylık maaşı ile 100 kilo et alabilirken, Türkiye’deki asgari ücretli birisi ancak 70 kilo et satın alabilir.

Tek çocuklu bir ailenin haftalık mutfak masrafı 100 Euro ile rahatlıkla karşılanabilir.

Devlet ayrıca çocuk parası da öder ve çocuğun eğitim masrafları da devlet okuluna gönderildiği taktirde rahatlıkla ödenebilir.

Almanya ve Türkiye Arasındaki Kur Farkı Yanılsaması

Diğer bir görüşe göre de Almanya Asgari ücreti Almanya fiyatlarına göre değerlendirilmesi ve Almanya da hayat şartlarının göründüğünün ötesinde daha pahalı olduğu, bu fiyatlarlarla TL’ye çevrildiğinde Türkiye’de çok rahat yaşanabilecek iken, Almanya’da geçimin çok zor olacağı yönünde olmasıdır.

Asgari ücret alan bir kişinin tek maaş ise araba alması Türkiye’de imkansız iken, Almanya asgari ücret tarifesine göre para kazanan bir kişi rahatlıkla kendi arabasına sahip olabilmektedir.

Bir iş arıyorsanız ya da zaten Almanya’da çalışıyorsanız, Almanya’da asgari ücret tutarının ne olduğu, maaş ve vergilerinizin nasıl hesaplandığı hakkında şüphesiz sorularınız olacaktır. Almanya’daki brüt ve net maaş arasındaki fark, ülkedeki vergi sistemi Türkiye’dekinden farklı olduğundan, birçok gurbetçi için sürpriz olabilir.

Almanya’da Brüt Maaş

Brüt maaşınız (Bruttogehalt), kesintilerden önceki aylık ya da yıllık maaşınızdır. Tutar, genellikle iş sözleşmenizde ayrıntılı olarak ele alınacaktır.

Almanya’da Net Maaş

Net maaşınız (Nettogehalt), tüm vergiler, sosyal güvenlik primleri ve diğer masraflar düşüldükten sonra, her ay banka hesabınıza yatacak miktardır.

İşvereninizle maaş görüşüyorsanız, bu her zaman brüt maaş cinsinden olacaktır. Maaş görüşmelerinde brüt ve net gelir arasındaki oldukça büyük farkı dikkate aldığınızdan emin olun.

Makalemizin devamında Almanya Asgari Ücret konusundan biraz uzaklaşarak kariyer meslek iş gruplarından vasıfsız meslek gruplarına kadar yaygın olan mesleklerin kazanç ortalamasını detaylandırdık.

Almanya’da Maaşlar

Yıllık maaş raporu, Almanya’daki profesyonel veya idari mesleklerde çalışanlar için sektöre göre ortalama maaşları listeler. Maaşlar yıllık brüt maaş olarak verilmiştir:

Almanya’da İşçi Maaşları

Asgari ücret Almanya’da Ocak 2015’te uygulamaya konulmuştur. 18 yaşın üzerindeki tüm çalışanlar için geçerlidir ve her iki yılda bir gözden geçirilir. Elbette maaşlar işçiler arasında da çalışılan işe ve deneyim süresine göre değişmektedir. 2019 yılı Almanya’da işçi maaşları aylık brüt olarak şu şekildedir:

Almanya’da Memur Maaşları

Almanya’da memur olarak almayı bekleyebileceğiniz ücret, yaşadığınız yerden de etkilenir. Tipik olarak, daha büyük şehirler daha yüksek bir yaşam maliyetini telafi etmek için daha yüksek maaşlar sunacaktır. Doğu Almanya’daki işler de genellikle memur maaşları daha düşüktür. Aşağıdaki liste, farklı bölgelerdeki ortalama yıllık maaşların bir bütün olarak Almanya’da en düşük maaş tutarından ne kadar farklı olduğunu göstermektedir:

Kazandığınız miktar, sahip olduğunuz nitelik türüne bağlıdır. Genel olarak Almanya, mesleki ve akademik yeterlilikler için başlangıç seviyesi brüt yıllık maaşlardaki farkın gösterdiği gibi, yüksek nitelikli çalışanlardan yanadır:

Bölge: Başlangıç maaşı (mesleki yeterlilik) – Başlangıç maaşı (akademik yeterlilik)

Almanya’da çalışanların sosyal hakları nelerdir?

Almanya’da ne kadar para ile geçinilir? Geçim şartları nasıldır?

Almanya’da iş imkanları nasıldır? Kolay iş bulabilir miyim?

Almanya Göçmenlik Şartları. Almanya’ya İltica Etmek

Almanya Asgari ücret hakkında oldukça detaylı bir makaleyi 2020 verileri doğrultusunda inceleyerek ele aldık. Daha fazla detaylı bilgi için yorum bölümünden bize sorularınızı sorabilir ve bilgi sahibi olabilirsiniz. 

Exit mobile version