Site icon Parasal Çözümler

Etüt Merkezi Açmak. Maliyeti ve Kar Marjı

Etüt Merkezi Açmak. Maliyeti ve Kar Marjı

Etüt Merkezi Açmak. Maliyeti ve Kar Marjı

Eski dönemlerde hizmet vermekte olan büyük yapılı dershaneler yerine günümüzde kentlerde etüt merkezi açmak daha fazla tercih edilmektedir. Etüt merkezleri öğrencilerin okul dışındaki zamanlarında takviye alarak daha fazla ders çalışabilmesi için kurulur. Okullarda verilen branş dersleri için müfredata uygun özel dersler ile öğrencinin güçlendirilmesi sağlanır.

Özel etüt merkezleri eski dershane sistemleri ile faaliyet gösterir ve özel teşebbüsler sayesinde kurulduğu için paralı eğitim verir. Ticari olarak ortaklık statüsü ile kurulan etüt merkezleri, aslında resmiyette tek bir kişiye ait olarak hizmet vermektedir.

İçindekiler

Etüt Merkezi Nasıl Kurulur?

Yaşadığınız bölgede etüt merkezi açmak istiyorsanız, öncelikle bölgenin koşullarını ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmalısınız. Bu planlamada hangi derslerde başarı elde edebileceğinizi, hangi branşlarda iyi eğitmenlere ulaşabileceğinizi ve daha çok bölgede hangi derslerin seçildiğini göz önünde bulundurmalısınız.

Bu kapsamda doğru bir planlama yaparak iyi eğitmenlerle görüşüp doğru bir ekip kurduğunuzda, etüt merkezi kurmak için artık girişimlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Ancak bütçenizi iyi bir şekilde planlanmalı ve kurulum gerçekleştireceğiniz noktayı da doğru bir şekilde seçmelisiniz.

Hangi şehirde olursa olsun yasalar gereği etüt merkezi kurmak için seçilen nokta belirli özelliklere sahip olmalıdır. Merkez bina eğitime uygun olmalı, araç gereçler ile donatılmalıdır. Kurum binası alkol ve eğlence merkezlerinden minimum 100 metre uzaklıkta bulunmalıdır.

Bina konumu dışında çalışacak tüm öğretmenler kanunen sigorta giriş yapıldıktan sonra çalıştırılmalıdır. Kurum sahibi olarak adli sicil kaydınızın temiz olması gereklidir. Etüt merkezinizin resmi onay alabilmesi için valiliğe başvurmanız ve onay aldıktan sonra kurulum işlemlerini gerçekleştirmeniz gerekir.

Etüt Merkezi Açmak İçin Gereken Belgeler

Kurumsal veya yapısal olarak gereken koşulları oluşturduktan sonra etüt merkezi açmak için 26434 sayılı resmi gazetede yayınlanmış Özel Eğitim Kurumları Kanunu’na göre tüm şartları yerine getirerek, belgelerinizi hazırlamanız gerekir. Öncelikle ticari kayıtlar, belediye ruhsat başvurusu, Vergi Dairesi başvurusu, kurucuların kimlik belgeleri, imza sirküleri, ikametgah, sicil kaydı ve şirket kurulum belgeleri gibi birçok resmi belgenin hazırlanması gerekir. Sonrasında muhasebe kayıtlarının yapılması gerekir.

Etüt merkezi kurulumu gerçekleştirmek isteyen kişilerin kişisel olarak eğitimci konumunda bulunması önemlidir. Ortaklar arasında yine eğitimciler yer alması ve şirket sahibi olan kişinin daha önceden akademik olarak eğitimci kimliğine sahip olması gereklidir. Özellikle öğrencilere doğru bir yaklaşım sergileyebilmek için yöneticilerin pedagojik formasyon eğitimini almış ve öğretmenlik tecrübesine sahip olması faydalı olacaktır.

Etüt Merkezi Yüksek Masraflı Mıdır?

Tüm kurulum belgeleri ve aşamaları göz önünde bulundurulurken elbette etüt merkezi açmak için bütçeleri de göz önünde bulundurmalısınız. Etüt merkezlerinde müdür ve müdür yardımcısı odası, öğretmenler odası ve derslikler temel olarak yer almalıdır. Ayrıca kitaplık, yemekhane, tuvalet, lavabo, sınıflar ve teneffüs için serbest alan bulunmalıdır. Bu alanların tümü için gereken mobilya, zorunlu eşyalar ve ısıtma-soğutma sistemleri yer almalıdır.

Bu tip bir yapı içerisinde gereken tüm eşyaları düşünerek kurulum maliyetini hesaplayabilirsiniz. Kurumda en az 3 öğretmen yer alması gerektiği için bu personellerin maaşı ve sigorta masrafları, yapılacak dekorasyon ve mobilya masrafları, resmi işlem masrafları ile birlikte maliyet hesaplanabilir. Küçük çaplı bir işletme için yaklaşık olarak reklam masrafları ile birlikte 300-400 bin TL gibi bir sermaye gerekecektir. Ortalama 40-50 bin TL masraflar ile bu kurulumun çalışmasını sürdürebilirsiniz.

Ancak günümüzde butik etüt merkezleri olarak adlandırılan 2-3 oda gibi alanlarda kurulmuş küçük etüt merkezleri için 3 ya da 4 öğretmen ile ortak olarak kişi başı 25-30 bin TL gibi sermayelerle küçük çaplı kurumlar kurulabilmektedir.

Etüt Merkezi Kazanç Sağlar Mı?

Profesyonel bir yapı ve doğru kişilerle etüt merkezi açmak hem öğrenciler hem veliler ile iyi bir iletişim kurulmasını da gerektirir. Bu konuda bir telefon ekibi kurularak, iletişim sıcak ve sağlıklı şekilde sürdürülebilir. Elbette her sektör gibi bu sektörde de iyi bir reklam çalışması yapmanız ve çevreye ulaşmanız gerekecektir. Öğrencilerin daha başarılı bir konuma ulaşması ve istedikleri hedefe sizin sayenizde ulaşması sizi daha üst bir noktaya ulaştıracaktır.

Pratik olarak düşünüldüğünde etüt merkezlerinde yaklaşık 100 adet öğrenci ile hizmet verdiğinizde, aylık masrafları hariç tutarak yaklaşık 20 bin TL gibi bir gelir de elde edebilirsiniz. Ancak öğrencilerden aldığınız ücretler ve verdiğiniz hizmetin kalitesine göre bu gelir daha düşük veya daha yüksek olabilir.

Etüt Merkezi Açmak İçin Öğretmen Olmak Şart Mı?

Bir ders çalışma salonu açmak için illa öğretmen olmanız gerekmez. Ancak etüt merkezinde çalışacak öğretmenlerin tüm sosyal haklarını karşılıyor olmanız gerekir. Yasal sorumluluklarınızı yerine getiremeden öğretmen çalıştıramazsınız. Ayrıca yaygın olarak birkaç öğretmen bir araya gelerek etüt merkezi kurmaktadır. Bu durumda merkezin ortakları öğretmenler olmaktadır. Ancak siz elinizdeki sermayeyi bir etüt merkezi açmak için kullanabilirsiniz. Bu durumda da mesleğinizin ne olduğuna bakılmaz. Yalnızca sicil kaydınızın temiz olması, yeterli sermayeniz bulunması ve kanuna uygun hareket etmeniz önemlidir. Bunları karşıladığınız müddetçe istediğiniz büyüklükte bir ders çalışma merkezi açabilirsiniz.

Etüt Merkezi Açmak İçin Gerekenler

Bir etüt merkezi açmak istiyorsanız öğrenci kabulüne başlamadan önce tüm izinleri tamamlamanız gerekiyor. İzinsiz açılan, yasal prosedüre tam anlamıyla uyulmayan merkezler için yüklü miktarda ceza uygulanacağını unutmayın. Bir etüt merkezi açabilmek için yararlanacağınız etüt merkezi açma yönetmeliği 2007 yılında yayınlanmış olan 26434 sayılı Resmi Gazete’de yer alan Özel Öğretim Kurumları Kanunu. Bir ders çalışma merkezi açma amacınız varsa bu kanunun tüm gerekliliklerini yerine getirmeniz gerekiyor. Bu yüzden de her bir maddeyi ayrıntılı bir şekilde incelemenizde fayda var. Bu kanuna göre:

Onay bağlı bulunulan valilikten alınmalıdır. Bazı şartları sonra yerine getirmek ya da baştan savma iş yapmak bir planınız varsa bu düşüncenizden vazgeçmelisiniz. Milli Eğitim Bakanlığı sık sık etüt merkezlerini denetleyerek kontrol etmektedir.

Etüt Merkezi Açmak ile ilgili daha fazla bilgi almak için aşağıdaki yorum bölümünden bize yazabilirsiniz.

Farklı iş kolları ile ilgili bilgi almak için aşağıdaki başlıklardan faydalanabilirsiniz.

Sigorta Acentesi Açmak

Turkcell Bayisi Açmak

Vodafone Bayisi Açmak

Türk Telekom Bayisi Açmak

Reklam Ajansı Açmak

Yeni iş kuracaklara önemli tavsiyeler için aşağıdaki yazıya göz atmanızı öneririz;

Yeni iş Kurmak İsteyenlere Altın Değerinde Tavsiyeler

Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur? Açılış Maliyeti – Giderleri – Vergileri

Franchising Mağduriyeti Yaşamayın. Son Pişmanlık Fayda Etmez

Exit mobile version