Halkın aynası olmak, meraklı olmak ve adanmışlık duygusunun hakim olduğu bir mesleğe sahip olmak istiyorsanız, gazetecilik bölümü tercihleriniz arasında olabilir.
Gazetecilik bölümünü günümüzde üniversite okumaksızın pek çok kişi yapabilmektedir. Ancak mesleğinizi eğitimli bir tecrübe ile bu yolculuğa başlamak sizi rakiplerinizin önüne atacaktır. Çünkü üniversite mezunu bir gazeteci halihazırda uygulamalı dersler yapmış ve staj görmüş kişidir.
Bulunduğumuz yüzyılın bize sunduğu en büyük fırsatlardan biri, teknolojinin de artmasıyla, televizyon, bilgisayar, tablet ve telefonların hayatımızın bir parçası haline gelmesidir. Gazetecilik bölümü bu yüzden yıldızı yükselen bir bölüm olarak karşımıza çıkar. Çünkü hayatımıza teknolojinin girmesi, cebimizden anlık habere ve bilgiye ulaşma istediğini doğurmuştur. Talep öylesine fazla olması, bilgiyi sağlayan gazetecilik sektörünün genişlemesini sağlamıştır.
Daha önce Gazeteci Nasıl Olunur? Başarılı bir gazeteci olmak için neler yapılmalıdır? Gazeteciliğin zor ve iyi yanlarını oldukça detaylı olarak anlattığımız yazıyı incelemenizi tavsiye ederiz.
İçindekiler
Gazetecilik Bölümü Olan Üniversiteler
Türkiye’de pek çok üniversite de gazetecilik bölümü bulunmaktadır.
- YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)
- ANKARA ÜNİVERSİTESİ
- İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
- İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ
- MARMARA ÜNİVERSİTESİ. (İSTANBUL)
- MALTEPE ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)
- İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ
- NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)
- İSTANBUL AREL ÜNİVERSİTESİ
- EGE ÜNİVERSİTESİ. (İZMİR)
- ANKARA HACI BAYRAM VELİ ÜNİVERSİTESİ
- AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ (ANTALYA)
- ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ
- KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ
- AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ (ANTALYA)
- ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ (ADANA)
- SAKARYA ÜNİVERSİTESİ
- ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ (SAMSUN)
- AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ
- MERSİN ÜNİVERSİTESİ
- SELÇUK ÜNİVERSİTESİ (KONYA)
- KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ
- BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ
- İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
- SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ. (ISPARTA)
- TRABZON ÜNİVERSİTESİ
- ERCİYES ÜNİVERSİTESİ (KAYSERİ)
- GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ
- ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ (ERZURUM)
- UŞAK ÜNİVERSİTESİ
- SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ (ISPARTA)
- İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ (MALATYA)
- AKSARAY ÜNİVERSİTESİ
- SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
- KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ
- YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ (LEFKOŞA)
- GİRESUN ÜNİVERSİTESİ
- FIRAT ÜNİVERSİTESİ (ELAZIĞ)
- SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ
- NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)
- ERCİYES ÜNİVERSİTESİ (KAYSERİ)
- GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ
- KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ
- UŞAK ÜNİVERSİTESİ
- ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ (ERZURUM)
- GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ
Gazetecilik Bölümü Puanları
Bilindiği üzere Gazetecilik Bölümü; sözel alan üzerinden alım yapar. Geçen yıl puan sıralaması 284 ile 441 puan arasında değişiklik göstermişti. Bu puanlar üniversitelere göre çeşitlilik göstermiştir.
Ancak puanlar Türkiye’deki genel üniversite puanlarına göre biraz düşüktür. Bu nedenle de sadece üniversiteye gitmiş olmak adına, pek çok kişi bu bölümü yazabilmektedir. Bu durum üniversite kazanma noktasında dezavantaj gibi görünse de, niteliksiz ve isteksiz bölüm mezunları sebebiyle, gerçekten bu işe kendini adayanlar kolaylıkla içlerinden ayırt edilecektir.
Gazetecilik Bölümü Dersleri Nelerdir?
1.SINIF
- Atatürk İlke İnkilapları
- Gazetecilik İlkeleri
- Görsel Kültür
- İngilizce
- Medya ve Kültürel Çalışmalar
- Sanat Tarihi
- Türk Dili
- Fotoğraf Tekniği
- Haber Toplama ve Yazma
- Sayısal Kültür
- Temel Tasarım
2. SINIF
- Görsel Algılama ve Tasarım
- İletişim Sosyolojisi
- İnternet GazetEciliği
- Masaüstü Yayıncılık
- Mesleki Sorumluluk ve Etik
- Muhabirlik
- Ses ve Görüntü Teknikleri
- Ajans Haberciliği
- Bilgi Teknolojileri Kullanımı
- Editörlük
- Eleştirel Düşünce , Yaratıcılık ve Girişimcilik
- Medyanın Ekonomi Politiği
- Yazı Türleri
- Yeni Medya
3.SINIF
- Basın Fotoğrafçılığı
- Dergi Yayıncılığı
- Medya Analizi
- Siyasal İletişim
- Yetkinlik Geliştirme Seçmeli-I-II
- Mesleki Seçmeli-I
- Medya ve Siyaset
- Sosyal Sorumluluk ve Topluma Hizmet Uygulamaları
- Televizyon Haberciliği
- Uluslararası Habercilik
4. SINIF
- Medya İşletmeciliği
- Mesleki Seçmeli
- Proje Yönetimi
- Yetkinlik Geliştirme Seçmeli
- Araştırmacı Gazetecilik
- Tv’de Ropörtaj ve Sunum Teknikleri
Gazetecilik Bölümü birinci sınıfında genellikle mesleğe giriş, bilgisayar ve fotoğrafçılık ile ilgili teorik dersler yer alır. İkinci yıl daha çok uygulamalı dersler işlenmektedir. Son 2 yılda ise yoğunluk olarak, sizin tercihlerinize göre seçmeli dersler şeklinde olacaktır.
Sonuç olarak mezun olmadan önce bir de staj yapmak zorundasınız.
Neden Gazetecilik Okumalıyım?
Eğer medya sektöründe gazeteci olarak çalışmak istiyorsanız; üniversitede Gazetecilik Bölümü okumanızı şiddetle tavsiye ederiz. Çünkü bu bölümün en başta uygulamalı dersler şeklinde iş bilen kişilerden öğrenmek kariyer hayatınız için doğru adımlardan biri olacaktır.
- Erasmus ile yurt dışına çıkarak dilimizi geliştirebilirsiniz. Gazetecilik bölümü okuyanlar için özellikle İngilizce bilmek çok önemlidir
- Üniversitenize ait gazetede yazı yazma ve haber üretme imkanına sahip olma şansınız vardır. Ancak onun için biraz şartlarınızı ve hocalarınızın gözüne girmeniz gerekmektedir.
- Ayrıca staj yapma imkanınızın olması; sizi alanda başarıya götürecek sebepleri erkenden yakalamanızı sağlar. Özellikle bu dönemde; ileride yapmamanız gereken hataları erken görme imkanı sağlar. Hiç staj yapmadığınızı varsayalım. Mesleğe başladınız, bir hata yaptınız ve bu nedenle işten çıkartıldınız. (Medya sektörü bu konuda biraz hassastır.) Hatanızın bedeli sizin için çok daha ağır olacaktır. Ancak stajda hata yapmış olsanız dahi, kimse sizi kolay kolay stajdan atmaz. Aynı zamanda dışarıdan çalışanları gözlemleyerek, nelere dikkat ettiklerini, sonuçlarında ne tarz bedeller ödediklerini, kendinize zarar gelmeden görme imkanı sağlar.
- Bölümde fotoğrafçılık gibi derslerin olması nedeni ile bu alanda kendinizi geliştirmeniz de gazeteci kimliğinize büyük bir katkı sağlar. Ancak bu noktada tavsiyemiz; bölümde aldığınız fotoğrafçılık dersinin yeterli gelmemesi halinde, mutlaka dışarıdan fotoğrafçılık kursuna katılarak, bu alanda bilginizi ve becerinizi artırmanız yönünde. Habercilikte fotoğrafçılık çok önemlidir. Bu yüzden bu yönünüzü çok güçlü tutmak zorundasınız.
- Özellikle büyük bir üniversiteden mezun olursanız, gerçekten iyi ajanslarla çalışma imkanı yakalayabilirsiniz.
- Bölümünüz ile alakalı, hocalarınızdan da bilgi talep ederek, yerel piyasada yer alan ajanslarda part time çalışmak için başvuruda bulunun. Bu hem gözlem yeteneğinizi artırır, hem de hocaların gözüne girmenizi sağlar.
- Habercilik sektörünü, akademik olarak ilerletmek isterseniz, üniversite okumak tek seçeneğiniz olacaktır.
Gazetecilik İş Olanakları
Yukarıda belirttiğiniz gibi artan teknoloji ile gazetecilik bölümü mezunlarının iş sahaları günden güne daha da genişlemektedir. Çünkü sektörde bilgiye olan ihtiyaç günden güne artmaktadır.
Devlet sektöründe istihdam edilme imkanınız, KPSS puanınız biraz düşükse imkansız denecek kadar zordur. Ortalama yılda 100 veya 150 kişi arasında alım yapılmaktadır. Bu nedenle ortalama 90 KPSS puanına ulaşmanız gerekmektedir.
Bunun haricinde; televizyon kanallarında, yerel gazetelerde, ulusal gazetelerde, ajanslarda gazetecilik yapabilmeniz mümkündür. Özel sektörde istihdam edilme oranı daha yüksektir. Ancak kariyerinizde yükselmek istiyorsanız, okulu bitirmekle kalmamalı, çok çalışmalı, çok sorgulamalı, kendinizi işinize adamalısınız.
Özel sektör harici bölümünüzü bitirdiğinizde, formasyon alarak gazetecilik bölümünde öğretmen olmak suretiyle kariyerinize devam edebilirsiniz.
Gazetecilik Bölümü Mezunları Maaşları
Maaşınız performansınız ile doğru orantılı olarak artmaktadır. Özel sektörde başlayanlar, devlette çalışanlara nazaran başlangıçta düşük alırlar. Hatta asgari ücret ile dahi mesleğe başlayanlar vardır. Performansınız ve tanınırlığınız arttıkça, geliriniz daha da yükselecektir.
Yani günümüzde asgari ücretle çalışan gazeteci de çoktur, ancak tanınan özellikle bilinen ajanslarda çalışan gazeteci maaşları 10.000 TL üzerine de çıkabilmektedir.
Gazetecilerin ilerleyen dönemlerde yapabileceği mesleklerden biri olan spikerlik bölümü hakkındaki yazımızı incelemenizi tavsiye ederiz.