Günümüzün en heyecanlı ve meşakkatli meslek grupları arasında, şüphesiz gazetecilik mesleği ile yer almaktadır. Bu yazımızda meraklı, azimli, bu işe gönül verecekler için “Gazeteci nasıl olunur?” konusun detaylı olarak ele alacağız.
Gazeteci olmak günümüzün artan teknoloji ile birlikte; bilgiye olan talebin artmasından dolayı sürekli olarak ihtiyaç duyulacak sektörler arasında yer almaktadır.
Gazeteci olmak, gerçekten dünyanın en zor mesleklerinden biri sahip olmak demektir. Gazeteci olmanın zorluklarını aşağıda detaylı olarak anlatacağız. Eğer bu zorlukları göze alamıyorsanız, bu meslekten uzak durmanız gerektiğini de peşin peşin belirtmek isteriz. Ancak bunun öncesinde gazeteci nasıl olunur detaylı olarak ele almak istiyoruz.
İçindekiler
Gazeteci Nasıl Olunur?
Gazeteci olmak için öncelikle lise eğitiminden sonra, gerekli puanı olarak 4 yıllık bir İletişim Fakültesinin Gazetecilik Bölümü veya Radyo Televizyon ve Sinemacılık Bölümünden mezun olmanız gerekmektedir. Mezun olmadan öncesinde de tamamlamanız gereken bir staj bulunmaktadır. Stajdan sonra gerekli televizyon kanalı veya gazeteye başvurarak çalışmaya başlayabilirsiniz.
İyi bir başlangıç için, staj yerini belirleme noktasında titizlenmeniz gerekmektedir.
Başlangıçta kolay gibi görünse de aslında iyi bir gazetede veya iyi bir televizyon kanalında başlamak başlangıçta zordur. İşe ilk başlayacağınız zamanda, elinizi kamera, mikrofon verip sahaya gönderilmeniz zordur. Alt kademelerden başlayarak, tecrübeli gazetecilerin yardımcılığını yaparak, kendinizi kanıtlamak suretiyle yükselmeniz daha olasıdır.
Hatta kendinizi kanıtladığınız takdirde, televizyon kanallarında muhabirlik ve kariyerli işlerden olan spikerlik yolu da açılacaktır. Ancak geçireceğiniz zor süreçten yılmamalı ve kendinizi sürekli yenilemeniz gerekmektedir.
Başarılı Bir Gazeteci Olmak İçin Ne Yapılmalı?/Zorluklar
- Başarılı bir gazeteci olmak istiyorsanız, öncelikle çok meraklı olmak zorundasınız. İnsanların aklına gelmeyen can alıcı soruları sorabilme yeteneğini geliştirebilmelisiniz.
- Toplumumuzda gazetecilik çok hassas bir meslek dalıdır. Karşıdaki kişi sorduğunuz soruyu ukalalık olarak algılayabilir. Bu yüzden hitabetimizi çok dikkat etmelisiniz. Özellikle karşı tarafla hukuki olarak karşı karşıya gelmemek için, sözlerinizi iyi seçmelisiniz.
- Güvenilir bir gazetecinin en önemli özelliklerden biri tarafsız bir yapıya sahip olmasıdır. Tarafsızlığını karşıdaki kişiye de hissettirmelisiniz.
- Kendinizi sürekli geliştirmeye adamalısınız. Eğer belli bir konuda haber üretiyorsanız, o konu hakkında hemen hemen her şeyi bilmelisiniz. Spor alanında haberler üretiyorsanız, spora özel bir ilginiz olmalı. Savaşlarla veya operasyonlarla alakalı haberler üretiyorsanız, bu alanda üretilen farklı haberleri de takip etmeli ve bilgi toplamalısınız.
- Cesur olmak habercilik için olmazsa olmazlardandır. Psikolojik buhranın yaşandığı bir bölge, salgın hastalık alanları, zor kış şartlarının olduğu bölgeler, askeri operasyon bölgelerine giderek haber üretmek büyük cesaret ister. Eğer cesur bir yapıya sahip değilseniz, gazetecilik sizin için çekilmez bir meslek olabilir.
- Eleştiriye açık olmalısınız. Eleştiri kendinizi en iyi geliştirebileceğiniz konuları önünüze sunar. Ancak kişiliğinize karşı yapılan özel saldırıları da, nezaket ölçüleri bünyesinde def edebilmelisiniz.
- Gazetecilikte mesleki beceri çok önemlidir. Mesleğe başlar başlamaz büyük iddialarda bulunmanız sizi komik duruma düşürebilir.
- Mutlaka en az 2 dil bilmelisiniz. Önemli bir haber yapabilmek için dünyanın uzak bir noktasına gitmeniz gerekebilir. Bu rakiplerinize göre sizi bir hayli öne atacaktır.
- Özgünlük bir gazeteci için çok önemlidir. Kimsede olmayan, size has, ilgi çekici haberler üretebilmelisiniz. Bunun yolu da sürekli sorgulamaktan geçer.
- Haberlerinizi doğru ve birbirini tamamlayan fotoğraflarla desteklemelisiniz. Habere konu görüntüyü farklı açılardan çekmelisiniz veya yanımızdaki kameramandan bunu rica etmelisiniz. Ayrıca fotoğrafta gereksiz detayların olmamasına azami özen göstermelisiniz.
Gazetecilikte İletişimsel Zorluklar
- Vücut dengenizi çok iyi ayarlamak zorundasınız. Ne çok sinirli, ne çok sakin ne çok yumuşak, ne de çok sert olmalısınız. Bu duygular arasındaki dengeyi optimum seviyede tutmak zorundasınız. Sunduğunuz habere göre mimiklerinizi ve ses tonunuzu ayarlamalısınız. Memleket için çok hassas konularda (şehit, savaş, deprem vs) gülerek haber sunmanız toplum bazında öfke yükselmesine neden olabilir. Bu da kariyerinizin bitmesine dahi yol açabilir.
- İyi bir diksiyonunuz olmalıdır. Zira gazeteler ve televizyonlar, toplum tarafından takip edilen iletişim araçlarıdır. İletişim sanatını icra eden bir kişi olarak kendinizi görmelisiniz.
- Haberi kaynağından almaya gittiğinizde el pençe divan görünür bir görüntünüz olmamalıdır. Özgüvenli ve soğukkanlı hareket etmelisiniz.
- Eğer muhabirlik ve spikerlik yapmak istiyorsanız, mutlaka spikerlik kursuna veya diksiyon kursuna gitmelisiniz. Bu alanda yeteğinizi geliştirmeniz, ilerlemenizi kolaylaştırır.
- Gazetecilikte tanınırlık çok önemlidir. Kendinizi sevdirin. Köşe yazarlığı yapmak için gazetenin gözüne girin.
- Köşe yazarlığı yapamıyorsanız, mutlaka mesleğinizle alakalı bir kişisel blog edinin. Kendinize bir kitle oluşturun. Tanınırlığınız arttıkça, sizi daha iyi yerlerde istihdam edecek işverenlerle tanışma yolunuzu açacaktır.
- Yapabiliyorsanız Youtube kanalı ile de kişisel haber ve bilgi videolarınızı oluşturun. Böylelikle video editleme, seslendirme ve tecrübe alanlarında kendinizi geliştirdiğinizi göreceksiniz.
- Açtığınız blog ve kanalı mutlaka Facebook, Twitter, İnstagram, Linkedin gibi sosyal medya hesapları ile destekleyin.
Her meslekte adanmışlık çok önemlidir. Gazetecilik sektöründe adanmışlık duygusunu yukarıda vermiş olduğumuz tavsiyeler doğrultusunda insanlara ve işverenlere hissettirmiş olursunuz.
Gazeteci Çalışma Saatleri
Gazeteci olmanın en zor taraflarından biri de, belli bir mesai kavramının olmamasıdır. Haberin ne zaman, ne şekilde çıkacağı belli olmaz. Memur veya normal bir çalışan gibi belli bir saat söylemek mümkün değildir. Ancak yoğunlukları geceye göre gün içinde daha fazladır. Nöbetleşe olarak hareket ederler.
Gazetecilik Maaşları
Gazetecilik mesleği de aynı spikerlik gibi tanınırlık ve çalışılan gazete ve TV kanalı ile artan oranlı bir maaş skalasına sahiptir. Mesleğe başlarken 3000 TL gibi bir ücretle başlarken, başarılarınız ve tanınırlığınız arttıkça gelirinizi 20.000 TL üzerine kadar artırabilirsiniz. Tabi bunun için yukarıda belirttiğimiz gibi uzun ve zorlu bir süreci başarıyla geçmeniz gerekmektedir.
Radyo Televizyon ve Sinemacılık Okumak, İş Alanları ve Maaşlar