Site icon Parasal Çözümler

Radyo Televizyon ve Sinemacılık Bölümü, İş Alanları ve Maaşlar

Radyo Televizyon ve Sinemacılık

Radyo televizyon ve sinemacılık bölümü veya yaygın olarak kısaltılmış versiyonu olan rts bölümü daha çok sözel alandan gelen öğrencilerin tercih ettiğin bir bölümdür. İletişim Fakültesi çatısı altında bulunan radyo televizyon ve sinema bölümü genel olarak kitle iletişim araçlarının kamera önü ve arkasındaki konumları için nitelikli kişilerin yetiştirilmesi esasına dayanan bir bölümdür.

Biz de kitle iletişim araçlarının bu kadar artması nedeni ile revaçta olan, hatta günden güne de popülerliğinin artacak olduğunu değerlendirdiğimiz radyo televizyon ve sinema hakkında bilgi (rts nedir?) vermek istiyoruz.

İçindekiler

Radyo Televizyon ve Sinema Hakkında Bilgi

Kamera arkası, prodüksiyon süreçleri, radyoculuk, habercilik üzerinde eğitim veren radyo sinema bölümü, sosyoloji, felsefe gibi alanlarda da eğitim vererek, entellektüel ve bilge bir yapının oluşmasına hedeflemektedir. Bu yüzden radyo, televizyon ve sinema bölümünü yakından inceleyelim.

Radyo televizyon ve sinemacılık bölümü

Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü ve Eğitim Süreci

Keyifli bir bölüm olması nedeni ile pek çok öğrenci tarafından radyo televizyon ve sinema bölümü tercih edilmektedir. Genellikle ilk yıl teorik ders ağırlığı daha fazladır. İlerleyen yıllarda ise uygulamalı ve seçmeli derslere yoğunluk verilir. Seçmeli dersler genellikle öğrencinin ilerleyen yıllarda hedeflediği kariyer üzerine eğitim alması sağlanır.

Ülkemizde özel üniversitelerde, devlet üniversitelerine göre derslerde ekipman desteği daha fazladır. Uygulamalı salonlarda, son teknoloji ekipmanların bulunması ders verimliliği açısından çok önemlidir. Ne yazık ki bunu pek çok fakülte kapsayamaz. O yüzden tercih dönemindeki öğrenciler, özellikle uygulamalı derslerde ekipman ve salon yeterliliği olan okulları araştırdıktan sonra tercih yapmasını öneririz.

Sözel bölümü üzerinden alım yapılır.

Birçok üniversitede zorunlu stajyer eğitimine tabi tutmamasına rağmen öğrenciler isteğe bağlı staj yapabilmektedir. Ancak bazı üniversiteler kendi yönetmeliklerine göre stajı zorunlu kalabilmektedir.

Radyo televizyon ve sinemacıllık bölümünde genel olarak sosyoloji, medya ve siyaset alanında teorik dersler verilmektedir.

Uygulamalı derslerde ise üniversitelerin sağlamış olduğu ekipmanlar üzerinden, kısa film çekmek,  televizyon ve radyo programları yapmak gibi çeşitli uygulamalar yapılmaktadır.

Okurken Kendinizi Nasıl Geliştirmelisiniz?

Neler Yapılabilir?

Radyo Televizyon ve Sinema İş İmkanları

Radyo Televizyon ve Sinemacılık İş İmkanları

Aslında yukarıda tavsiyelerimizden bahsederken; az çok ne tarz işlerde istihdam olabileceğinizin çoğundan bahsettik. Ancak burada madde madde yeniden sayarak toparlayalım.

Radyo Televizyon ve Sinemacılık Çalışma Saatleri ve Çalışma Şartları

Çalışma saatleri ve şartları bakımından en zor sektörlerden biri olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü çalışanlar genellikle çok yoğun saatlerde, gecesi gündüzüne karışarak çalışmaktadır.

Memur gibi 08:00-17:00 aralığında çalışmanız çok düşük bir ihtimal, hatta imkansız diyebiliriz.

Çalışma şartları bakımından; stabil bir şey söylememiz mümkün değildir. Çalıştığınız sinema filmine göre, gün gelir çok soğuk havada, gün gelir çok aşırı sıcaklarda çalışmanız gerekebilir. Aynı zamanda bir kanalda kamera arkası olarak da çalışabilirsiniz.

Radyo Televizyon ve Sinemacılık Sektörünün Geleceği

Artan teknoloji ve bu alana eğilimin çok fazla olması nedeni ile bu sektör günden güne genişleyip büyümektedir. Bu yüzden bu sektörde gerçekten çabalayanların geleceği parlaktır. Ancak bunun için çok çalışmak gereklidir.

Radyo Televizyon ve Sinema Maaşları

Bu bölümden mezun olanlar ilk etapta yüksek maaş hayalleri kurulmamalıdır. Başlangıçta asgari ücret düzeyinde bir ücret ile işe girebilir.

Başarıyla doğru orantılı şekilde ilerleyen dönemlerde 10.000-20.000 TL gibi yüksek maaşlar kazanmaya başlanır. Bu yüzden kişi özellikle yukarıda verdiğimiz tavsiyelere uyarak kendisini sürekli geliştirmeli ve yaratıcı olmalıdır.

Kimler Radyo Televizyon ve Sinemacılık Okumalı?

Belli bir düzen içinde yaşamak istemeyen, yaratıcı, görsel sanatlara ilgi duyan, belirttiğimiz çalışma zorluklarını göze alabilen, her şeyden önce bu alana kendini adayabilecek herkes Radyo Televizyon veya Sinema bölümünü okuyabilir.

Gazeteci Nasıl Olunur? Gazeteci Maaşları

Nasıl Spiker Olunur? Spikerlik Maaşları

Exit mobile version