Site icon Parasal Çözümler

Vefat Sonrası Mirasçıların Yapması Gereken İşlemler Nelerdir?

Vefat Sonrası Mirasçıların Yapması Gereken İşlemler Nelerdir?

İçindekiler

Vefat Sonrası Mirasçıların Yapması Gereken İşlemler Nelerdir?

Vefat Sonrası Mirasçıların Yapması Gereken İşlemler Nelerdir? Hiçbirimiz kendimiz veya sevdiklerimizin ölümlerini düşünmekten hoşlanmayız. Ancak olayın göz ardı edilmesi stresli bir durumu daha kolay hale getirmez. Bir aile üyesi öldüğünde, hangi sorumluluklarla karşı karşıya kalabileceğinizi bilmek sizin için önemlidir.

Hukuk Sistemimiz ölen aile fertlerinin ardından yapılması gereken bir dizi işlemi tanımlamıştır. Defin işlemi sonrası, ilk önceliğiniz, ölen kişinin nüfustan düşürülmesi için, ölüm raporu ve ölen kişinin nüfus cüzdanı ile birlikte ilçe nüfus müdürlüğüne 10 gün içinde bildirimde bulunmanız gerekmektedir.

Mirasçılık Belgesi – Veraset İlamı

Ölüm sonrası, mirasçıların yapması gereken ilk iş Veraset İlamı’nın çıkarılması yani mirasçılık belgesinin hukuk tarafından onaylanmasını sağlamaktır.  Veraset ilamı sonrası noterden alacağınız mirasçılık belgesi işlemlerinizi kolaylaştıracak ve diğer işlemlerinizi bu belge ile kolaylıkla yapabileceksiniz.

Veraset Vergi Beyannamesi

Mirasçıların takip etmesi ve ölen kişinin ölümünden sonra 4 ay içinde başvurması gereken bir başka resmi işlem de Vergi Dairesine başvurmaktır. Vergi Usul Kanununa göre veraset ve miras intikal vergisi için beyanname doldurulması zorunludur.  Vergi Dairesi’ne mirasçıların ayrı ayrı başvuru yapması gerekmez. Bir mirasçının bu işlemi gerçekleştirmesi yeterlidir.  Bu da diğer mirasçıları bu yükümlülükten kurtarır.

Vergi dairesinde ölen kişinin ilişiğinin kapanması için yanınızda götürmeniz gereken evraklar;

Veraset intikal vergisi işlemleri tamamlandıktan sonra malvarlığının devir işlemleri için ayrı ayrı tapu, banka, trafik müdürlüğü gibi ilgili kurumlara başvurulması gerekir.

Vefat Sonrası Mirasçıların Yapması Gereken İşlemler Nelerdir?

Mirasçılar Sosyal Güvenlik Kurumu’na da bilgi vermeli

Mirasçılar, ölen kişinin maaşı için bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Kurumu’na ölümü bildirmeliler. Kendisine ölüm sebebiyle maaş bağlanmasını istenen bir hak sahibi varsa sigortalının adı, soyadı, sigorta sicil numarası, sigortalı olarak çalıştığı son işyerinin numarası belirtilerek bir başvuru dilekçesi hazırlanması gerekir.

Ölen kişi, İş Kanunu’na göre işveren yada işçi ise, ölüm halinin 1 ay içinde İl Bölge Çalışma Müdürlüğü’ne bildirilmesi gerekir.

Ticari işletmesi olan bir kişinin ölümü halinde Ticaret Sicile durumun bildirilmesi ve ölen kişiye ait kaydın kapatılması ve ölen kişinin bağlı bulunduğu meslek odasına da bildirim yapılması gerekmektedir.

Vefat halinde sahip olduğu bir araç mevcutsa, ölümü durumunda mirasçıları il/ilçe Trafik Tescil Müdürlüğü’ne bildirim yapmalıdır. Bankadaki hisse senedi, tahvil, nakit gibi değerler için mirasçıların bankaya dilekçe ile başvurmaları ve süreci takip etmeleri lazımdır.

Ailede ölümün üzüntüsüyle başa çıkmadan önce hak ve sorumlulukların bilinmesi gerekir. Başa çıkmanız gerekebilecek şeyler hakkında bilgi sahibi olmak, stresli ve kederli bir zamanın yönetimini kolaylaştırır.

Vefat Sonrası Mirasçıların Yapması Gereken İşlemler, Defin işlemi, Veraset İlamı, Ölüm Kağıdı” gibi konular ile ilgili daha fazla bilgi için bize aşağıdaki yorum bölümünden yazabilirsiniz.

Ayrıca aşağıdaki konular da ilginizi çekebilir;

Ölen Kişinin Mal Varlığı Nasıl Araştırılır?

Babadan Çocuğa Yapılan Gayrimenkul Satışı Bozulabilir Mi

Kardeşten Miras Kalır Mı?

Veraset İlamı Nedir? Veraset İlamı Nasıl Alınır?

Çocuksuz Eşlerin Mirası Kime Kalır?

Ölüm Sonrası Yapılması Gereken İşlemler Nelerdir?

Forum Portalı

Exit mobile version