Site icon Parasal Çözümler

Zeytin Yetiştiriciliği Yapmak, Yatırım Masrafları, Kar Marjı

Zeytin Yetiştiriciliği Yapmak, Masrafları, Kar Marjı

Zeytin Yetiştiriciliği Yapmak, Yatırım Masrafları, Kar Marjı

Dünya genelinde zeytin üretiminde ikinci sırada bulunan Türkiye’de zeytin yetiştiriciliği yapmak doğru yapıldığı taktirde büyük karlılıklar vaad ediyor.

Türkiye’de yapılan zeytincilikte, zeytinlik alanların fazla olması, gerekli yapısal özelliklerin bulunması ve yüksek kaliteli ürünlerin elde edilmesi mümkün olmaktadır. Ancak buna karşın zeytin yetiştiriciliği oldukça zahmetli ve uzun süreli bir iş olarak tanımlanabilmektedir.

Ortalama bir zeytin ağacı 400 yıl yaşarken ilk 7 yıldan sonra meyve verme durumu olmaktadır. 35 yıl sonrasında ise ürün verme durumunda belirgin bir azalma görülmektedir.

Gerekli olanakları bulunduran herkes zeytin yetiştiriciliği yapabilirken işlemler sırasında uzman yardımı alabilir, devlet kurumlarıyla ortak çalışma imkânı elde edebilir.

İçindekiler

Zeytin Yetiştiriciliği Yapmak için Doğru Arazi Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Türkiye sınırları içerisinde verimlilik açısından Ege Bölgesinin birinci sırada olduğu zeytin yetiştiriciliğinde, yapılacak işlemlerin başında arazı seçimi gelmektedir. Doğru olmayan arazilerde ne kadar bir çaba harcansa da verim alınabilmesi söz konusu değildir. Bundan dolayı öncelikli olarak zeytin yetiştiriciliği yapmak için uygun alanın belirlenmesi gerekmektedir.

Arazinin iklim özellikleri, su seviyesi ve toprak yapısı gibi üç ana unsur belirleyici olmaktadır. -7 santigrad derece seviyelerinin altındaki arazilerde zeytin yetiştiriciliği yapılabilmesi söz konusu değildir. Bununla birlikte güneye bakan arazilerin güneş ışınlarını alma oranı çok daha yüksek olurken mantar hastalıklarının oluşabilmesi de önlenmektedir.

Su kaynaklarına yakın olan bir arazinin tercih edilmesiyle maliyetlerde de önemli oranda bir tasarruf sağlanmaktadır.

Toprak yapısı açısından değerlendirildiğinde ise kireç oranının %5-15 arasında olması, organik madde seviyelerinin ise %2-3 oranında olması yeterlidir. Zeytin yetiştiriciliği yapılabilmesi için tuzluluk oranının maksimum %5 civarında olması da lazımdır. Çok daha yüksek bir tuzluluğa sahip olunması durumunda kaliteli ve verimli bir zeytin yetiştiriciliği yapılabilmesi imkân dahilinde olmamaktadır. Ph değer seviyesi 6-8 arasında olan arazi tercihleri de zeytin yetiştiriciliğinde uygunluk taşımaktadır. Zeytinlerin yetişmesinde önemli bir etkiye sahip olan taban suyu seviyesi ise 1 metreden daha uzak olmalıdır. Aksi durumda taban suyu nedenli kuruma yaşanması da ihtimal dahilindedir.

Zeytin Yetiştiriciliğinde Maliyetler ve Kar Marjı

Doğru arazi seçimiyle birlikte 1 dönüm alana yaklaşık 35-40 ağaç dikilebilmektedir. Bu ağaçların bakımları türüne göre değişmekle beraber yıllık iki defa toprağın sürülmesi ve temizlenmesi yeterlidir. Bununla birlikte 4.yılın ardından ekonomik ölçekte ürün vermeye başlanmaktadır.

8 yaşından sonra ağaçların yeterli düzeyde zeytine sahip olduğu görülmektedir. Ülkemizde ortalama olarak her bir ağaç 12-15 kilo arasında zeytin vermektedir. Avrupa ülkelerinde bu durum 80 kiloyu aşmaktadır. Bundan dolayı teknolojik destek alınması ve iyi cins kullanılmasıyla çok daha yüksek verimlilik yakalanabilir.

1 dönüm arazide 35 zeytin ağacından 15 kilo civarında hasat alındığı baz alınırsa 525 kilo civarında ürün alımı olmaktadır. 1 dönüm arazinin sahip olduğu maliyet ise güneş ve su kaynaklarına göre değişkenlik göstermektedir. Kilosunun 4-5 TL fiyatlı satılması mümkün olurken önemli oranda bir kar elde edilebilir. Ayrıca %40 oranında bir yağ yapma seçeneği de bulunmaktadır.

Zeytin Yetiştiriciliğine Nasıl Başlanır?  

Zeytin yetiştiriciliği yapmak isteyen kişiler için öncelikli olarak doğru arazi seçimi hayati öneme sahiptir. Bunun için uzman kişilerle görüşülmesi avantaj sağlarken taban suyu seviyesinin zeytin için yeterli olup olmadığı da kontrol edilmelidir.

Doğru arazi tercihi sonrasında toprak hazırlığı süreci başlatılmaktadır. Taşların tamamen temizlenmesinin ardından sürüm işlemi yapılarak kök gelişimi amaçlanmaktadır. Arazi özelinde farklı alanlarda bulunan topraklardan örnekler alınarak bilimsel açıdan incelemesi de zeytin yetiştiriciliğinde başlangıç aşamalarındandır.

Ardından fidan seçimi ve dikim aralıkları belirlenirken iklim ve sıcaklık şartlarına uygun olarak işlemler uygulanmaktadır. Çukurların açılmasıyla birlikte fidan dikimleri ve bakımları yerine getirilirken su, ışık ve besin alınabilir olması da sağlanmaktadır.

3 yıl sonrasında fidana şekil verilebilirken zeytin fidanlarının 7-8 yıl gelişmesi beklenmektedir.

Zeytin Yetiştiriciliği Aşamaları         

Arazi tercihi sonrasında uygun fidan seçimi yapılırken çukurlama ve dikim işlemleri rutinler olarak sıralanmaktadır. Dikim aralıkları küçük, orta ve büyük taç yapan çeşitlere göre ayrılmaktadır. Bununla birlikte kare dikim, üçgen dikim veya dikdörtgen dikimler söz konusu olmaktadır. Arazinin boyutu, eğimi ve yönü bu durumlar üzerinde etkilidir.

Zeytin fidanlarının bakımlarının günlük olarak yapılması gerekir. Fidanların 1 ay önceden açılan çukurlara yerleştirilmesi sağlanırken hayvan gübreleriyle yetiştirilmesi de yapılmaktadır. İlk yıllarda mutlaka sulamalar yapılırken aynı zamanda 7 yıl boyunca bir verim durumu da olmamaktadır. Sulama işlemlerinin ardından çanak bölümlerinde oluşması söz konusu olan kaymak tabakaların kırılması için çapalama işlemleri yapılmaktadır.

Ayrıca hastalıklardan korunması içinde temizleme işlemleri ve ilaçlama işlemleri rutin olarak sağlanmalıdır. Yeşil geliştirici gübre kullanımı da fidanların çok daha hızlı büyümesini sağlarken yabancı otların rutin olarak temizlenmesi de zararlı olmalarını engellemektedir.

Gübreleme, budalama ve hasat işlemleriyle zeytin alımları mümkün olurken zeytinyağı içinde kullanılabilmektedir.

Zeytin Yetiştiriciliğinin Zorlukları Nelerdir?

Zeytin yetiştiriciliği yapmak her ne kadar yüksek kazançları getirse de bir hayli zahmetlidir. Arazinin seçimiyle başlanılan süreçte fidanların belirlenmesi, toprakların testlerden geçirilmesi, çukurların açılması, temizlikleri, bakımları oldukça uzun bir süreci kapsamaktadır.

Çok titiz bir çalışma gerektirmesinin yanı sıra aynı zamanda uzman kişilerin yardımları da önem taşımaktadır. Toprak, iklim, arazi, su, fidan testlerinin yapılmaması halinde tüm çabaların boşa gitme oranı bir hayli yüksektir. Bundan dolayı maliyet açısından da zeytin yetiştiriciliği yapmak riskler içermektedir.

Fidanların dikilmesi, yetiştirilmesi veya sonraki aşamalarında bir durumun dahi eksik olması halinde yeterli kaliteye ulaşılması güçtür. Ayrıca 7-8 yıl boyunca ağaçların ürün vermemesi de bir yatırım olarak değerlendirilmelerini beraberinde getirmektedir.

Zeytin yetiştiriciliği özelinde birçok alanda risk durumu da bulunmaktadır. Tetkiklerin yapılmaması durumunda arazinin yanlış seçilmesi zeytin üretiminde en büyük risk olarak kabul edilmektedir. Bununla birlikte kireç ve tuzluluk oranının fazla olması da zeytin ağaçları üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir. Ayrıca güney bölüme bakmayan ağaçların güneş ışınlarından faydalanmaması, yeterli düzeyde su alım imkanı bulunmaması zeytin kalitesini doğrudan etkilemektedir.

Kaliteli Zeytin Yetiştiriciliği İle Elde Edilebilecekler      

Zorlu bir süreçten sonra elde edilen zeytinlerin kaliteli olması durumunda kazanç düzeyleri yüksektir. Bununla birlikte yapılan zeytin yetiştiriciliğinde profesyonel yardım alınması, tüm unsurların doğru olarak yerine getirilmesiyle uzun yıllar gelir elde edilebilmesi söz konusudur.

Ortalama 400 yıl yaşayan zeytin ağaçları 2 yılda 1 ürün vermektedir. İlk 7 yıl sonrasında başlanan bu süreç insan ömrünün tamamlanmasını da kapsamaktadır. Kişinin tüm hayatı boyunca kaliteli zeytin yetiştirmesi halinde yüksek kazançlar elde ederken zeytinyağı olarak da değerlendirilebilir.

Finansal olarak ihtiyaç duyulması durumunda tarım kredisi kullanılarak zeytin yetiştiriciliğine başlanabilir. Tarım kredileri ile ilgili detaylı bilgi için aşağıdaki başlığa göz atabilirsiniz;

Tarım Kredisi Nasıl Alınır? Kimler Alabilir? Şartları Nelerdir?

KOSGEB Kredisi Nasıl Alınır? KOSGEB Hibe Kredi Başvuru Şartları Nelerdir?

Zeytin yetiştiriciliği yapmak ile ilgili sormak istediğiniz tüm soruları ve görüşlerinizi bize aşağıdaki yorum bölümünden ulaştırabilirsiniz.

Zeytin yetiştiriciliği dışındaki farklı iş alanları ile ilgili aşağıdaki konular da ilginizi çekebilir;

Lavanta Yetiştiriciliği Yapmak, Yatırım Masrafları, Kar Marjı

Canlı Çiçek Yetiştiriciliği Yapmak, Masrafları, Kar Marjı

Düşük Sermaye Ile Yapılabilecek Işler

Çiçekçi Dükkanı Açmak – Çiçekçi Dükkanı Nasıl Açılır – Maliyet Ve Kar Marjı

Ev Yemekleri Yaparak Para Kazanmak

El Işi Yaparak Para Kazanmak

Kaz Çiftliği Kurmak. Nasıl Kurulur? Maliyeti Ve Kar Marjı Nedir?

Küçük Baş Hayvan Çiftliği Kurmak – Maliyeti – Kar Marjı

Exit mobile version