Site icon Parasal Çözümler

Bahreyn Hakkında Genel Bilgiler – Bahreyn ekonomisi,

Bahreyn Hakkında Genel Bilgiler - Bahreyn ekonomisi

Bahreyn Hakkında Genel Bilgiler - Bahreyn ekonomisi

Bahreyn Hakkında Genel Bilgiler – Bahreyn ekonomisi

Bahreyn Krallığı – Bahreyn Hakkında Genel Bilgiler

Bahreyn, Arap yarımadasında, Basra Körfezi içerisinde bulunan bir ada ülkesidir. Bir tarafında Suudi Arabistan, diğer tarafında İran ve alt kısmında ise Katar bulunur. Yüzölçümü İstanbul’un yarısı kadardır. Nüfusu yaklaşık 1,5 milyon kişidir.

Ada ülkesi olmasına rağmen Suudi Arabistan’a oldukça yakındır (24 km) ve deniz üzerine inşa edilmiş olan kara yolu ile Suudi Arabistan’dan çok kısa sürede Bahreyn’e ulaşım mümkündür.

En büyük iş alanları petrol, bankacılık ve turizm sektörüdür.

Genellikle yazın yağışın olmadığı ülke genelinde çöl iklimi mevut olup yine yaz döneminde sıkça kum fırtınaları yaşanır.

Sığ denizinde bulunan mercan kayalıkları turistler için oldukça çekicidir.

Toplam 32 adadan oluşan ülkenin Başkenti Manama’dır. Denizden yüksekliği ise en yüksek noktada 137 metredir.

Yıl boyunca genellikle sıcak olan ülkede yaz döneminde sıcaklık 50 dereceleri bulmaktadır. Seyahat için en ideal dönem kışın yada bahar dönemini kapsayan Ekim ayından Nisan ayına kadarki dönemdir. Kışın biraz serin olabilir. Kalın kıyafet almak gerekir.

Para birimi Bahreyn Dinarı olup (BHD) yaklaşık olarak 1 BHD = 2,65 USD’dir. (Amerikan dolarına göre en az 2,5 kat değerlidir)

Bahreyn ekonomisi,

Bahreyn, gelişmiş ekonomi ve bankacılık sistemi ile özellikle çevre ülkeler olan Kuveyt, Katar ve Suudi Arabistan’daki özel sermayenin işlem gördüğü büyük bir finans merkezidir.

Birleşmiş Milletler, Dünya Ticaret Örgütü, Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı gibi uluslararası faaliyet gösteren kurumlara üye önemli bir ülke konumundadır. 2006 yılında Amerika ile Serbest Ticaret Anlaşması yapan ilk körfez ülkesidir.

Kişi başına düşen milli geliri 30 bin dolar civarında olan ülke, ulaşım ve iletişim alanında ileri teknolojiler kullanarak çok sayıda ulusal şirket yatırımlarına ev sahibi yapmaktadır.

Körfez ülkeleri içerisinde petrolü ilk bulan ve rafineri kurarak işlemeye başlayan Bahreyn, petrol kaynaklarının yetersizliği nedeni ile Kuveyt ve Suudi Arabistan’ın gerisine düşmüştür.

Hala devlet gelirlerinin %70’ini oluşturan ve her geçen gün düşmeye devam eden petrol ihracatı, son yıllarda artan bankacılık ve turizm yatırımları ile telafi edilmeye çalışılıyor ve petrole olan bağımlılıktan gün geçtikçe kurtulmaya çalışılıyor.

Petrolden sonra en büyük ekonomik faaliyetlerden bir diğeri alüminyum üretimidir. Dünyanın en büyük üçüncü alüminyum fabrikası Bahreyn’dedir. Petrokimya ürünlerinden sonra en büyük sanayi, çelik üretimi ve alüminyum tabanlı endüstriler ile gemi inşa sektörüdür.

Geçtiğimiz bir kaç yıla kadar Ortadoğu ülkeleri arasında en büyük off-shore bankacılık merkezi olan Bahreyn malesef bu liderliğini hızla yükselen Dubaiye kaptırmıştır.

Körfez ülkeleri arasında Suudi Arabistan’a bağımlı tek ülkedir. Gerek petrol desteği gerekse bankacılık ve finans alanında Bahreyn’de en fazla yatırım yapan ve ülkede hakimiyeti elinde bulunduran ülke Suudi Arabistan’dır.

Finans ve enerji sektörleri dışında özellikle hava yolu taşımacılığı ve nakliyeciliği ile ilgili ciddi yatırımlar söz konusudur. DHL’in dünya çapındaki en önemli aktarma merkezi Bahreyn’dedir. Amerika ve Avrupa’dan gelen uçaklar, Bahreyn aktarma noktasından Ortadoğu, Afrika ve Asyanın tamamına ulaşma imkanına kavuşuyor.

Her yıl yapılan Formul-1 Bahreyn Grand Prixi, Avrupa ve çevre ülkelerden yoğun ilgi görmektedir.

Türk yatırımcıları için şimdilik küçük bir pazar olan Bahreyn, Suudi Arabistan ile yapılacak ikinci köprü ve entegre olacak GCC tren hattı ile ileriki zamanlarda büyük fırsatlar barındırıyor.

Bahreyn ile ilgili olarak aşağıdaki başlıklar da ilginizi çekebilir;

Bahreyn’de Çalışmak – Türkler için Bahreyn’de iş imkanları

Bahreyn’de Sosyal Yaşam, Alışveriş ve Gece Hayatı 

Bahreyn’de Maaşlar Ne Kadar? Bahreyn’de Kaç Para ile Geçinilir?

Bahreyn’de iş Kurmak. Bahreyn’den Ne Alınır? Bahreyn’e Ne Satılır?

Bahreyn Vizesi ve Bahreyn Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Bahreyn dışında diğer ülkelerde de çalışmak yada seyahat etmek isteyen kişiler aşağıdaki başlıklara göz atabilirler;

Kazakistan’da yaşam nasıldır? Kazakistan’da iş imkanları nelerdir?

Çin’de çalışmak, Çin ile ticaret yapmak, Türkler için Çin’de iş fırsatları

Katar’da iş imkanları nelerdir? Katar’da çalışma hayatı ve sosyal yaşam

Suudi Arabistan iş imkanları nelerdir?

Azerbaycan’da iş fırsatları

Cezayir’de çalışmak için 8 neden

Sorularınız ve görüşleriniz için bize her zaman aşağıdaki yorum bölümünden ulaşabilirsiniz.

Exit mobile version