Büyük Baş Hayvan Çiftliği Kurmak. Nasıl Kurulur? Maliyeti Nedir? Kar Marjı Nedir?
İçindekiler
Büyük Baş Hayvan Çiftliği Nasıl Kurulur?
Ülkemizde büyük baş hayvan çiftliği kurmak ve üretim yapmak birçok yöremizdeki uygun iklim şartları nedeniyle oldukça yaygındır. Büyük baş hayvan yetiştiriciliğinin büyük karlar getirdiği bilinse de birçok riski ve yoğun çalışmayı da beraberinde getirmektedir. Bu yazımızda büyük baş hayvan çiftliğinin nasıl kurulacağından, risklerinden, maliyetinden ve ortalama kar oranından bahsedeceğiz. Vakit kaybetmeden başlayalım.
Büyük Baş Hayvan Çiftliği Kurmak
Büyük baş hayvan çiftliği kurmak isteyenlerin mutlaka bir birikime ihtiyaçları vardır. Böyle bir işin sıfır sermaye ile yapılmasını beklemek zaten abesle iştigal olacaktır. Büyük baş hayvan çiftliği kurmak için öncelikle bir araziye sahip olmanız gerekmektedir. Araziyi satın alabilir ya da kiralayabilirsiniz. Sermayesi düşük girişimcilerin kiralama yöntemini tercih etmesi daha mantıklı olacaktır.
Ardından araziye bir ahır yapılması gerekir. Bakılacak hayvanların sayısına ve arazinin yüz ölçümüne göre ortalama bir büyüklük tercih edilebilir.
Ahır sorununu da hallettikten sonra sora en önemli adımda; büyük baş hayvan seçimi yapmak. İşletmenizin kısa sürede harcadığı parayı amorti etmesini ve kara geçmesini istiyorsanız alacağınız hayvanların cinsini çok dikkatli seçmelisiniz. Örneğin çiftliğinizde inek yetiştirmeyi düşünüyorsanız, çok süt veren cinsleri tercih etmelisiniz. Özellikle hayvan alırken en iyisini almaya çalışın ve yalnızca bu konuda para harcamaktan çekinmeyin. Aldığınız kaliteli hayvanlar kısa sürede karşılığını kat kat kazandıracaktır.
Büyük Baş Hayvan Çiftliği Kurarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Öncelikle yukarıda da belirttiğimiz gibi alacağınız hayvanın cinsine çok dikkat etmelisiniz. Süt üretimi yapmayı düşünler için bizim tavsiyemiz Holstein cinsini tercih etmeleridir. Holstein cinsi yetişkin bir ineği ortalama 6-7 bin TL arasında bir rakama alabilirsiniz. Günlük 80 lt süt verebilen bu inekler yaptığınız yatırımın karşılığını kısa sürede almanızı sağlar.
Büyük baş hayvan çiftliği kurmak için kolları sıvadıysanız süt sağım işini de göz önünde bulundurmalısınız. 1 Adet süt sağım makinesi ortalama 10 inek için yeterli olmakta ve her makine de 2.000-2.500 TL arasında değişmektedir. Son olarak çalıştıracağınız personellerin tecrübeli olmasına dikkat etmelisiniz. Hatta yatılı imkân sağlayabileceğiniz personellerden daha fazla verim alabilirsiniz.
Büyük Baş Hayvan Çiftliği Kurmanın Maliyeti
Burada size anlatacağımız maliyetler örnek teşkil etmekte olup, bölgesel fiyat değişimleri olabilmektedir.
100 adet inekle bir hayvan çiftliği kuracağınızı varsayalım;
Yukarıda belirttiğimiz Holstein cinsi inekleri tercih ederseniz hayvan başına 6 bin TL den 600 bin TL hayvanlarınızın maliyeti olacaktır.
Hayvanlarınızın barınacağı ahırı ve araziyi hesaplayacak olursak tüm yapım maliyetleri dâhil olmak üzere 1.000.000 TL’yi bulmaktadır. Bu hesaplamada arazinin satın alındığı varsayılmıştır. Rakam arazinin konumuna ve bölgeye göre de değişim gösterecektir.
İneklerim sağımı için 10 adet makineye ihtiyacınız olacak. Bu makinelerin maliyeti de toplamda 20 bin TL tutmaktadır.
Hayvanlarınızın yem ihtiyacı için ortalama 20 ton yeme ihtiyacınız olacak. Arpanın kilosunun ortalama 1 TL olduğunu düşünürsek 20 bin TL de yem masrafınız olacaktır.
Son olarak personel ücretlerine gelecek olursak; yanınızda ortalama 8-10 kişinin çalışacağı düşünülmelidir. Asgari ücret üzerinden hesaplama yaparsak, bir personelin işverene maliyeti 2018 yılı için yaklaşık 2.400 TL’dir. 8 personel çalıştırdığınızı hesaplarsak 19 bin TL civarında bir maliyet karşımıza çıkıyor.
Tüm bu giderleri topladığımızda büyük baş hayvan çiftliği kurmak için harcanılması gereken miktar 1.670.000 TL’dir.
Büyük Baş Hayvan Çiftliği Kar Oranı Nedir?
Büyük baş hayvan çiftliği kurarken dikkat edilmesi gereken önemli maliyetleri yazarak karşılamamız gereken maliyeti öğrendik. Şimdi de merak edilen en önemli konuya değinelim.
Ne kadar sürede ne kadar kar elde edebilirim?
Öncelikle ineklerimizden elde edeceğimiz süt miktarını hesaplayalım. Holstein cinsi bir ineğin günde ortalama 80 lt süt verdiğinden bahsetmiştik. 100 büyük baş hayvanımız olduğuna göre günlük 8 bin litre süt elde edebileceğiz. Ülkemizde çiğ süt fiyatının ortalama 1.25 TL olduğu düşünüldüğünde günlük kazancımız 10 bin TL olacaktır. Yalnızca süt üretiminden gelen yıllık getiriyi hesapladığımızda 3.650.000 TL gibi bir getiriyle karşılaşmaktayız.
Verilecek yemleri, bakım, personel ve nakliye masraflarını yıllık olarak hesapladığımızda ortalama 1.500.000 TL gibi bir gider oluşmaktadır.
Yıllık vergiler ve teşvikler bu hesaplamanın dışında tutulmuştur. Bu konuda yatırım yapacakların bölgeye göre vergi muafiyetlerini ve devlet teşviklerini de araştırmaları gerekmektedir.
Yani herhangi bir sorunla karşılaşmazsak çiftliğimizin 2. yılından itibaren kar elde etmeye başlayacağı düşünülmektedir.
Büyük Baş Hayvan Çiftliği Ne Kadar Zamanda Ne Kadarlık Yatırımla Ne Kadar Para Kazandırır?
Büyük baş hayvan çiftliğinden ne kadar zamanda ne kadar para kazanacağınız öncelikle verimliliğe, ardından da devletin sunduğu vergi muafiyeti ve teşviklere bağlıdır. Fakat tüm bunlara rağmen sermaye kaybı yaşamayan bir işletmenin 2. yılında kara geçmeye başlayacağı düşünülmektedir.
Büyük Baş Hayvan Çiftliği İşinde Riskler Nelerdir?
Büyük Baş hayvan çiftliği kurmak isteyenlerin göz önüne alması gereken en önemli risk hayvanların telef olmasıdır. Hayvanlar herhangi bir doğal afetten telef olabileceği gibi salgın hastalıklar yüzünden de telef olabilirler. Böyle bir durum karşımıza nadiren de çıksa önemli bir risk faktörüdür. Hayvanların telef olması konulan tüm sermayenin yarısının yok olması anlamına geleceğinden girişimciler çok zor durumda kalabilir.
Büyük baş hayvan çiftliği kurmak ile ilgili daha fazla bilgi almak ve görüşlerinizi bildirmek için aşağıdaki yorum bölümünden bize ulaşabilirsiniz.
Daha farklı iş kolları ile ilgili bilgi almak için aşağıdaki başlıklara da göz atabilirsiniz.
Kaz Çiftliği Kurmak. Nasıl Kurulur? Maliyeti Ve Kar Marjı Nedir?
KOSGEB Kredisi Nasıl Alınır? KOSGEB Hibe Kredi Başvuru Şartları Nelerdir?
Tavuk Çiftliği Kurmak – Nasıl Kurulur? Maliyeti, Kar Marjı Nedir?
Küçük Baş Hayvan Çiftliği Kurmak – Maliyeti – Kar Marjı
Düşük Sermaye İle Yapılacak Yüksek Kazançlı İş Fikirleri
Evden Ek Iş Yapmak İsteyenlere Alternatif Ek Iş Fikirleri
Öğrenci Yurdu Açmak Ve İşletmek
Çiçekçi Dükkanı Açmak – Çiçekçi Dükkanı Nasıl Açılır – Maliyet Ve Kar Marjı