Emlakçı Dükkanı Açmak. Maliyeti ve Kar Marjı
Bilindiği gibi ülkemizde son yıllarda inşaat sektöründe büyük bir gelişme olmuştur. Gelişen inşaat sektörü kendisi ile beraber birçok alt sektörü de canlandırmıştır. Bu sektörlerden biri de emlak sektörüdür. Emlak sektörü de yeni bir iş kurmak isteyenler için tercih edilen iş alanlanlarından birini oluşturmaktadır.
Emlak sektöründe emlakçı dükkanı açmak isteyenlerin bu sektörle ilgili sağlam bir bilgiye sahip olmaları ve büyük miktarlardaki para işlemlerinde rahatlıkla aracılık yapmaları gerekmektedir. Emlakçılık alanında herhangi bir eğitim şartı aranmadığı halde her önüne gelenin bu işi de yapamayacağı bellidir. Eğer bir girişimci emlak sektörü ile ilgili yeterli derecede bilgiye sahipse ve aracılık yaparken rahat bir şekilde yapabiliyorsa emlakçı dükkanı açmak iyi bir seçenek olabilir. Bu yazıda emlak ofisi açmak isteyenler için konu hakkında detaylı bilgileri vermeye çalışacağız.
İçindekiler
Emlakçı Dükkanı Açmak İçin Gerekenler Nelerdir?
Emlakçı dükkanı açmak için öncelikle ne tür bir emlak alanında faaliyet gösterileceğine karar verilmesi gereklidir. Ticari gayrimenkul, mesken gayrimenkul, ulusal veya uluslararası gayrimenkul alanlarından biri seçilip buna göre işlemleri yürütmek gereklidir. Ayrıca alıcılar ve satıcılar konusunda bağlantıların olması gereklidir. Bunlar dışında resmi bir emlakçı olarak faaliyet göstermek için yetkili kurumlara başvuru yapılmalı ve istenilecek belgeleri eksiksiz olarak hazırlamaları gerekmektedir. Emlakçı dükkanı kurarken istenebilecek belgeler şunlardır :
- İşletme ruhsatı ve izni
- Yatırım sermayesi
- Aracı güven hesabı
- İş planı
- Vergi kaydı
- Emlakçılar Odasına kayıt
Emlakçı Dükkanı Açmak İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?
Emlakçı dükkanı açmak isteyenler için öncelikle bir iş yeri mi kiralanacak veya internet üzerinden online olarak mı faaliyet gösterileceği önemli bir konudur. Çünkü bu durum emlakçılık alanında gerekli olan malzeme listesini de etkilemektedir. Eğer sadece internet üzerinden online olarak faaliyet gösterilecekse pek fazla malzemeye ihtiyaç duyulmaz. Ama eğer bir iş yeri kiralanıp emlakçılık yapılacaksa aşağıda belirtilen malzemelerin olması gereklidir :
- 1 adet masa
- Dosyalar için dolap
- Koltuklar
- Masaüstü bilgisayar veya dizüstü bilgisayar
- Yazıcı
Emlakçı Dükkanı Açmanın Maliyeti Nedir?
Emlakçı dükkanı açmanın maliyeti için belli bir sermayenin bulunması şarttır. Bu maliyet emlakçılığın nerede ve nasıl yapılacağına bağlı olarak değişmektedir. Eğer sadece internet üzerinden online olarak emlakçılık yapılacaksa bunun için bir bilgisayar ve masanın olması yeterlidir. Bu alanda bir işyeri ve dükkan kiralamaya gerek yoktur çünkü evde de bu iş yapılabilir. Bu tür emlakçılık yapacaklar olanlar için karşılaşacakları toplam maliyet 1750-4000 TL arasında değişmektedir. Ama bir iş yeri veya dükkan kiralayıp emlakçılık yapmak isteyenler için ise yukarıda bahsettiğimiz malzeme masraflarını da dahil ettiğimizde toplam maliyet 10.000-20.000 TL arasında değişmektedir.
Emlakçı Dükkanı Açmak Karlı Bir İş Midir?
Emlak piyasası ekonomik koşullara bağlı olarak sürekli bir dalgalanma gösterdiği halde eğer girişimcinin güçlü finansal kaynakları ve bağlantıları varsa karlı bir iş olabilmektedir. Emlakçıların yapacağı her işin alım ve satımında komisyon almaları aylık kazancı etkileyebilmektedir. Ayrıca sadece bir dairenin satışını gerçekleştirmeleri halinde alacakları komisyon emlakçıları geçindirmeye yeterdir.
Emlakçılar kiralık ve satılık evlere müşteriler bularak alacakları komisyonun yanında ayrıca arsa ve tarla satışından da yeterli düzeyde komisyon alabilmektedirler.
Emlakçılık sektörü karlı bir iştir ancak rekabetin de güçlü ve acımasız olduğu bir sektördür. Bu sektörde ayakta kalabilmek ve daha fazla kazanç sağlayabilmek için girişimcilerin dikkat etmesi gereken bazı önlemler vardır. Öncelikle satış sitelerine üye olarak satacakları veya kiralayacakları gayrimenkulleri internet üzerinden halka tanıtmaları gerekmektedir. Ayrıca emlakçılık sektöründe güçlü bir iş bağlantılarına sahip olmak önemlidir. Son olarak talep edilen fiyatlarda portföy toplamak güçlü rekabet karşısında iş yapabilmenin ve kar elde etmenin etkili yollarıdır.
Emlakçılık İşinin Avantajı ve Dezavantajı Nelerdir?
Emlakçılık sektörü güçlü avantajları içinde barındıran bir sektör olduğu gibi aynı zamanda bazı dezavantajlara da sahiptir. İlk olarak avantajlardan bahsedersek, bir dairenin veya arsanın satışından elde edilmiş olan komisyonun aylık 4.000 – 20.000 TL arasında bir kazanca sahip olması önemli bir avantajdır. Bunun dışında düşük sermaye ile de iş kurulup daha yüksek kazançlar elde edilebilmektedir.
Emlakçılık sektörünün bir diğer avantajı gezerek çalışma imkanını sunmasıdır. Eğer emlakçılık sektöründe başarılı olunursa ve iyi bir izlenim edinilirse güçlü bir prestij sahibi olunabilir.
Dezavantajları ise; emlak sektöründe güçlü ve acımasız bir rekabetin bulunmasıdır. Emlakçılık sektöründe başarısız olunduğunda tüm sermaye çöpe gidebilir ve bu da yatırımcı için olumsuz bir etkiye sebep olur. Bunun dışında güçlü bir iş ve finans kaynakları ile bağlantılı olunamadığı takdirde de emlak sektörüne yatırım yapan girişimcinin iş yapamaması mümkündür.
Emlakçı dükkanı açmak ile ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz bize aşağıdaki yorum bölümünden yazabilirsiniz.
Emlakçı dükkanı açmak dışında daha farklı iş fikirleri için aşağıdaki başlıklara da göz atabilirsiniz;
Oto Kiralama Dükkanı Açmak. Rent-a-Car Maliyeti ve Kar Marjı
Halı Yıkama Dükkanı Açmak. Yatırım Maliyeti ve Kar marjı
Kırtasiye Dükkanı Açmak. Yatırım Maliyeti ve Kar marjı
Kuruyemiş Dükkanı Açmak. Yatırım Maliyeti ve Kar marjı
Çocuk Oyun Merkezi Açmak. Yatırım Maliyeti ve Kar marjı
Kaz Çiftliği Kurmak. Nasıl Kurulur? Maliyeti ve Kar Marjı Nedir?