Halı Yıkama Dükkanı Açmak. Yatırım Maliyeti ve Kar marjı
Günümüz şehir hayatında insanlar birçok konuda zamanları olmaması dolayısıyla yardıma ihtiyaç duyarlar. Bu konular genelde yaşadığımız yerler olan evlerden başlamaktadır. Eskiden nasıl bulaşık veya çamaşırlar elde yıkanıp günümüzde makineler ile yıkanıyorsa, aynı durum evlerimizin vazgeçilmesi olan halılar içinde geçerli. Fakat halılar boyutları dolayısıyla evde temizliği pek mümkün olmayan eşyalardır. İşte bu noktada ise günümüzde sayıları gittikçe artan halı yıkma işletmeleri devreye giriyor.
Artık her şehirde açılmış olan bu işletmeler günümüz toplumunda kendine ve evine zaman ayırmakta zorlanan insanlar için büyük kolaylıklar sağlıyor. Gün içinde reklamlarına kolaylıkla rastlayabileceğiniz halı yıkama işletmeleri farklı seçenekler ile müşterinin karşısına çıkıyor.
Müşterilere sundukları çözümler sayesinde kazanç olarak birçok işletme türünü geride bırak halı yıkama işletmeleri günümüzde birçok alanı geride bırakarak girişimcilerin yeni gözdesi haline gelmiştir.
Halı Yıkama Dükkanı Açmak İçin Gerekli Evraklar
Her işletmede olduğu gibi halı yıkama dükkanı açmak için de gereken kurumlardan istenilen belgeler bulunmaktadır. Bunlar;
- İşletmeyi açmak isteyen kişinin 2 adet fotoğrafı, nüfus cüzdan fotokopisi ve ikametgâh belgesi,
- Yine bu kişinin adli sicil kaydı
- İşletici kimlik bildirme belgesi Form-1 (fotokopisi yeterli)
- Vergi levhasının fotokopisi
- İşletmenin açılacağı ilin Esnaf Odası faaliyet belgesi ve oda sicil tasdiknamesi
- Tapu ve yapı kullanma izin belgesi
- İşyeri kiralık ise kira sözleşmesi
- Yetkili kişi tarafından çizilen işyeri krokisi
- İtfaiye uygunluk raporu
- ASAT işyeri açma ruhsatı görüş belgesi
- Güvenlik kameraları ve kayıt cihazı (işyeri 60 metrekareden büyük ise)
İşletme İçin Gerek Ekipmanlar Ve Maliyetleri
Halı yıkama işletmeleri büyüklerine göre farklı makineler ile çalışmaktadır. Bulunduğunuz muhitin halı iş getirisine veya açılacak işletmenin iş yelpazesine göre makineler farklılık göstermektedir.
Açılacak işletmenin küçük ölçekli olması halinde büyük endüstriyel makinelerden ziyade küçük, tek fırçalı bir makine işinizi gayet rahat şekilde icra etmek için yeterli olacaktır. Küçük ölçekli bu tek fırçalı makineler ise 5 bin lira dolaylarında ücretlendirilmektedir.
Eğer işletmenin boyutu büyük olacak ise bu makinelerin ölçekleri büyümekte ve endüstriyel boyutlar almaktadır. Bu tarz büyük ölçekli işletmelerde yıkanacak halı sayısı fazla olacağından makinelerin karmaşık oluşu da aynı oranda artmaktadır. Büyük ölçekli olarak bahsettiğimiz bu halı yıkama makineleri ise 30 bin lira civarındadır
Ayrıca işletmenin boyutu ne olursa olsun halı sıkma veya kurutma makinesi, kurutma odasına ihtiyaç vardır. Kurutma makineleri ise fiyat olarak 5 bin lira ile 12 bin lira arasında değişmektedir. Ayrıca yıkanan halıların tesliminde kullanılacak servis aracı da gereklilikler arasındadır. Servis aracı ise halı boyutları göz önüne alındığında en az 3 metrelik halıların sığabileceği kapalı bir araç olmalıdır.
Bu maliyetler göz önüne alındığında, yeni bir halı yıkama dükkanı açmak maliyeti genel olarak işletmenin büyüklüğüne göre 50 bin lira ile 200 bin lira arası değişmektedir.
Halı Yıkama Dükkanı Kar Marjı
Kazanç konusu işletme halı yıkama dükkanı açmak, sahibinin izleyeceği yollara göre değişiklik gösteren bir konudur. Özellikle işletmenin boyutu bu konudaki en hakim maddedir. Kurulacak işletmenin boyutlarına bağlı olarak haftalık veya aylık bazda elde edilecek kar değişiklik gösterecektir.
İşletme boyutundan bağımsız olarak kazancı etkileyecek diğer en önemli konu ise tanıtım ve reklam boyutudur. Bu hususta işletme sahibinin işletmesi için yaptıracağı tabela tasarımı, temizlenmiş halıların tesliminde kullanılacak servis aracına yapılacak reklam giydirmesi, dönemsel olarak yapılacak reklam boyutundaki afiş, broşür ve kartvizitler işletme gelirine, olumlu olarak, büyük ölçüde destek olacaktır.
Halı yıkama dükkanı açmak ile ilgili görüşleriniz ve sormak istediğiniz tüm sorularınız için bize aşağıdaki yorum bölümünden ulaşabilirsiniz.
Halı yıkama dükkanı açmak dışında farklı iş alanları ile ilgili aşağıdaki konular da ilginizi çekebilir;
Kuyumcu Dükkanı Açmak – Nasıl Açılır? Ne Kadar Kazandırır?
Öğrenci Yurdu Açmak Ve İşletmek
Çiçekçi Dükkanı Açmak – Nasıl Açılır – Maliyet Ve Kar Marjı