Site icon Parasal Çözümler

Gıda Mühendisliği Çalışma Alanları ve Maaşları

Gıda Mühendisliği Çalışma Alanları ve Maaşları

Gıda Mühendisliği Çalışma Alanları ve Maaşları

Gıda mühendisliği, ülkemizde ilk olarak 1975 yılında Ege Üniversitesinde okutulmaya başlanan bir bölümdür. Ancak günümüzde artık birçok üniversitede bu bölüm mevcut olup her geçen yıl açılan bölüm sayısı yeni üniversiteler ile birlikte artmaktadır.

Gıda mühendisliği, büyük ölçekli veya küçük ölçekli işletmelerde üretilen gıdaların işlenmesi, paketlenmesi, korunması, depolanması ve araştırma-geliştirme faaliyetlerini yürüten iş alanıdır. Gıda mühendisi ise bu yapılan çalışmaların takip ve kontrolünü yapan kişidir. Gıdaların üretimi, sağlığa uygunluğu ve depolarda saklama koşullarını denetleyerek işletmecilere yardımcı olan en önemli çalışanlardan birisidir.

İçindekiler

Gıda Mühendisleri Ne İş Yapar?

Bu alanda eğitimini tamamlayan gıda mühendisleri, gıdaların paketlenmesi, işlenmesi, saklanması, korunması ve saklama koşullarının değerlendirmesi işini öncelikle yaparlar. Ayrıca bunların yanında aşağıda saymış olduğu işleri de gıda mühendisliği bölümü mezunlarının görev ve sorumluluk alanına girmektedir.

Gıda mühendislerinin çalışma alanları ise öncelikle gıda üzerine faaliyet gösteren firmalardır. Ayrıca denetim, teftiş, yiyecek içecek, ithalat, satış, üretim alanlarında faaliyet gösteren kamu ve özel sektör firmalarında çalışmaktadırlar.

Nasıl Gıda Mühendisi Olunur?

Gıda mühendisi olabilmek için üniversitelerin gıda mühendisliği bölümünden mezun olmanız gereklidir. Bunun yanında ayrıca üniversitelerin mühendislik, mimarlık bölümlerinden de bu iş ile ilgili mezun olabilirsiniz.

Bu bölümü okuyan herkes gıda mühendisi olarak iş yapabilir ve bu alanda kendisini geliştirebilir. Kendisinin bu alanda gelişmesini sağlayacak en önemli nokta ise işini en iyi şekilde yapmaktan geçer.

Gıda mühendisliği bölümlerinde, gıda hammaddelerinin değerlendirilmesi, hammadde artıklarından yeni besinlerin üretilmesi gibi alanlarda detaylı bir eğitim verilmektedir. Gıda mühendisliği bölümünün yan dalları ise gıda bilimi ve gıda teknolojisi olmak üzere iki kısma ayrılmaktadır. Bu bölümü bitirenler gıda mühendisi olur.

 Gıda Mühendisi Maaşları

Gıda mühendislerinin hem kamu hem de özel sektörde çalışma imkanları vardır. İş imkanları geniş bir sektör olduğu için de Gıda Mühendisi maaşları farklılık gösterebilmektedir.

Kamu sektöründe 3-5 bin TL maaş almaktadırlar. Özel sektörde ise firmanın büyüklüğü, karlılığı, çalışılan pozisyonun konumu, çalışanın kıdemine göre 2.500 – 10.000 TL arasında farklılık göstermektedir.

Gerek iş garantisi gerekse çalışma koşullarının rahatlığından dolayı gıda mühendisliği mezunları özellikle kamu sektöründe çalışmayı daha fazla tercih etmektedirler.

Gıda Mühendislerinin Çalışma Alanları

Gıda mühendislerinin iş bulma oranları oldukça yüksektir. Kamu alanında gıda mühendisliği üzerine Sağlık Bakanlığı, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Gümrük Bakanlığı, Sanayi Ve Ticaret Bakanlığı, Tübitak ve belediyelerde çalışma imkanlarına sahip olurlar.

Özel sektörde ise gıda üzerine çalışan firmalarda proje danışmanı, kalite kontrol elemanı, yatırım uzmanı, gıda denetim müfettişi gibi oldukça geniş bir çalışma alanına sahiptir.

Gıda Mühendislerinde Aranan Özellikler

İşverenler, firmasında çalıştıracakları gıda mühendislerinde genellikle aşağıdaki şartları aramaktadırlar.

Yukarı da saydığımız şarlar haricinde gıda mühendisliği yapan kişilerin en iyisi olabilmek için temiz ve hijyenik bir çalışma yapabilme yeteneğine sahip olma ve fen bilimlerine ilgi duyması da öncelikli sebeplerden biridir.

Alanında kendisini geliştirmiş gıda mühendisi her zaman iş bulma imkanına sahiptir. Bu alanda kendisini geliştirmiş kişiler sektörde devamlı bir şekilde kariyer atlama imkanına sahip olurlar. Ülkemiz gıda alanında oldukça ilerlemiş bir ülke olması sebebi ile kendisini bu alanda geliştirmiş olanları yurt dışına dahi göndermektedir.

Gıda mevzuatına tamamen hakim olan, ARGE çalışmalarını en güzel şekilde yapabilen bir mühendis olunduğu takdirde bu sektörde kendinizi gıda mühendisliği ile başlayarak müfettiş, kalite kontrol, denetim müfettişi, ARGE müdürü, pazarlama müdürü gibi noktalara taşıyabilirsiniz.

Bunun yanında gıda mühendisliği mezunu olduktan sonra kendi iş yerinizi de kurabilirsiniz. Gıda üzerine açacağınız bir firmayı kendi başınıza daha iyi yerlere getirmek oldukça kolay olacaktır.

Gıda Mühendisliği nedir? Gıda Mühendisleri ne iş yapar? Gıda mühendisleri ne kadar maaş alır gibi konularda daha fazla bilgi almak için bize aşağıdaki yorum bölümünden yazabilirsiniz.

Farklı sektörlerde kariyer yapmak isteyenler aşağıdaki konuları da inceleyebilirler;

En Yüksek Maaşlı Meslekler Hangileridir

Doğru Meslek Seçimi İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler. Geleceğin Meslekleri

Radyo Televizyon ve Sinemacılık Okumak, İş Alanları ve Maaşlar

Endüstri Ve Sistem Mühendisliği Nedir? Hangi Alanlarda Çalışır?

Endüstri Mühendisliği Nedir?

Nasıl Gemi Kaptanı Olunur? Gemi Kaptanlarının Maaşı Ne Kadar?

Pilot Maaşları Ne Kadar? Türkiye ve Dünya Geneli Pilot Maaşları

Tekstil Mühendisliği nedir? Tekstil Mühendisleri ne iş yapar?

Tekstil mühendisleri ne kadar para kazanır?

Exit mobile version