Site icon Parasal Çözümler

Ceviz Yetiştiriciliği Yapmak, Masrafları, Kar Marjı

Ceviz Yetiştiriciliği Yapmak, Masrafları, Kar Marjı

Ceviz Yetiştiriciliği Yapmak, Masrafları, Kar Marjı

İçindekiler

Ceviz Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Yurdumuzda son zamanlarda bahçe destekleri verilmekte ve ceviz üretiminde dünyada bir numara olmak için yola devam edilmektedir. Bu konuda yatırımların ilgi görmesi ve büyük olması, bu alanda yatırım yapmak için çalışmalar yapan üretici adaylarının sayısını her geçen gün artırmaktadır.

Bu yazıda, ceviz yetiştiriciliği yapmak isteyen kişiler için arazi ve iklim seçiminden, verimli ceviz ağacı üretmek için gerekli koşullara ve bununla birlikte yapılması gereken maliyet ve kar marjına yer verilmiştir.

Ceviz Yetiştiriciliği Yapmak için ilk Olarak Nereden Başlanmalı?

Bu konuda devlet desteği alarak işe başlayanlar için, devletin çiftçilere vermiş olduğu desteklerden yararlanabilirler. Ceviz yetiştirmek için de destekleme başvurusu yapabilirler. Başvurular tarım il yada ilçe müdürlüklerine yapılmaktadır.

Ceviz yetiştiriciliği için kredi desteği almak istiyorsanız öncelikle bir projenizin olması gerekmektedir. Başvuru sonrasında, cevizin ekileceği bölgeden toprak alınarak analiz yapılmaktadır. Daha sonra ekimin yapılacağı alanın büyüklüğü,  türü,  dikim sıklığı,  su ve elektrik durumu gibi farklı sebeplere göre sizlere kredi sağlanmaktadır.

Verilecek olan kredinin geri ödemesi 15 yıl sonra olmaktadır. Dönümüne 1000 TL gibi bir destek kredisi verilir. Projenin uyarlanmasında yapmış olduğunuz masraflar karşılığında verilmektedir.

Eğer bu işi kendi imkanlarınız ile yapacaksanız,  ekim yapılacak yerde cevizin yetişip yetişmediğini tespit ederek başlamanız gerekir. Fidan ekilecek yerin güneye veya kuzeye bakması, rüzgâra karşı açıklık durumu ve coğrafi iklim ve konum özellikleri ilk olarak bakılması gereken durumlardır.

Ekim yapılacak olan toprak özelliklerine , toprak bileşenlerine , derinliğe,  eğime,  sulama maliyetlerine,  tohum ve fidanların çeşitlerine kadar daha buna benzer birçok durum göz önünde bulundurulmalıdır.

Kimler Ceviz Yetiştiriciliği Yapabilir Ve Gerekli Şartlar

Ceviz yetiştiriciliği alanında bilgisi olan yada bir uzman kişi yardımıyla masrafları karşılayabilen herkes bu işi yapabilir.

Bu işin yapılabilmesi için belirli bir arazinin olması gerekmektedir. Çevre ve orman bakanlığı hemen hemen bütün imkanları sağlamaktadır. Orman bakanlığı bu konuda 49 yıl gibi bir süre için ücretsiz alan sağlıyor. Yine alınan fidanların yarı bedeli bakanlık tarafından ödeniyor. Bir adet ceviz ağacı yaklaşık olarak 5 yıl gibi bir sürede yetişiyor. Ekim yapan kişiler 5 yıl sonra karlarını alabiliyorlar.

Ceviz Yetiştiriciliği için Ne Tür Bir Arazi Gerekmektedir?

Bütün ceviz türleri yeteri derinlikte, sağlam drene edilen verim sağlayan topraklarda en güzel gelişimi göstermektedir. Arazinin suyu biriktiren ve su basan yerlerden olmaması gerekir.

Çakıllı,  sıkışmış topraklar ve pulluk tabanının yakın yüzeyde bulunduğu yerlerin olmamasına dikkat edilir. Bu bahçeleri kurarken dik yamaçlar ve açık alanlar tercih edilmemelidir. Vadi tabanına yakın olan yumuşak yerler tercih edilmelidir. Sarp yamaçlara yakın olan vadilerin olmaması gerekir.

Soğuktan korunacağı yerlerin olması daha iyi bir verim alınmasını tetikler. Cevizin rahatça gelişebilmesi için , köklerini 2,5 veya 3,5 metreye salması gerekir.

Araziye Ne Sıklıkta Ağaç Dikilmelidir?

Ceviz ağaçlarının türüne göre 1 dönüm araziye 15 ile 40 adet arasında değişen sayı kadar fidan ekimi yapılabilir. Bu fidanların tanesini 20 TL den aldık varsayalım ve 35 adedi bir dönümlük araziye ekecek olursak bunun maliyeti 700 TL olarak karşımıza çıkar. Sulama ve bakım maliyetleri de yıllık olarak değişkenlik gösterir.

Chandler türü ceviz ağacından,  6 yaşında olanı 10 kg , 10 yaşında olanı 40 kg , 15 yaşında olanı ise 70 kg cevizi bir yılda üretebilmektedir. Bu ceviz ağacının 1 dönümde getirisini kabaca hesaplayacak olursak , şuanda kilosu 18 TL olan ceviz, 10 yaşına gelmiş 35 ceviz ağacının verdiği mahsulleri 25.200 TL ye satabiliriz.

Ceviz Yetiştiriciliğinde Rutin Yapılan İşler

Bu işlemleri bir takvim aracılığıyla inceleyecek olursak, bitkinin dinlenme süreci ocak ayıdır. Göztaşı ve ilaçlaması şubat ayında %2 lik bir oranda yapılır. Mayıs ayında organik gübre kullanımına ve sulamaya başlanmaktadır. Haziran ayı geldiğinde ilaçlama ve sulama yapılır. Temmuz ayında sulama haftada 2 güne çıkarılır. Ağustos ayı içinde sıvı organik gübre kullanılmaz ve sulama devam eder. Eylülde sulama sona erer ve fasılalı sulama yapılır. Ekimde fasılalı sulama devam eder ve bu sulama kasım ayında son bularak organik gübre kullanılır. Arazi temizliği olarak belirlenen ay ise Aralık ayıdır.

Ceviz Yetiştiriciliğinin Avantaj Ve Dezavantajları Nelerdir?

Eğer sık dikim bir bahçeniz varsa bu bahçenin bakımı ile seyrek dikim bahçenin bakımı bir olmaz. Birinde diğerine göre daha çok verim alınmaktadır.

Eğer düzgün ve planlı bir şekilde bakımı yapılmazsa , masraflar dahil geçen sürenin de sizde zararı büyük olacaktır. Bakımı yapılan bahçenin maliyetinin çok üstünde bir kar bırakacağı da ortadadır.

Doğru fidan seçimi , arazi koşulları,  bakımı için kullanılan ilaç ve gübreler, doğru bulunması gereken coğrafi konumlar gibi birçok nedenin yanlış yapılması büyük riskler arasına girmektedir.

Ülkemizde bu risklerin ortadan kalkmasını sağlamak ve yapılacak olan bu iş hakkında getirisi ve götürüsünün ne olacağı gibi birçok konuda vatandaşlara seminerler de verilmektedir. Sizler de bu işe atılmadan önce bu konuda bir müddet eğitim alarak , yapacağınız işi garanti altına alabilirsiniz.

Finansal olarak ihtiyaç duyulması durumunda tarım kredisi kullanılarak ceviz yetiştiriciliğine başlanabilir. Tarım kredileri ile ilgili detaylı bilgi için aşağıdaki başlığa göz atabilirsiniz;

Tarım Kredisi Nasıl Alınır? Kimler Alabilir? Şartları Nelerdir?

Ceviz yetiştiriciliği yapmak ile ilgili sormak istediğiniz tüm soruları ve görüşlerinizi bize aşağıdaki yorum bölümünden ulaştırabilirsiniz.

Ceviz yetiştiriciliği dışındaki farklı iş alanları ile ilgili aşağıdaki konular da ilginizi çekebilir;

Pikan Cevizi Yetiştirilerek Nasıl Para Kazanılır? Maliyeti Ve Kar Marjı

Susam Yetiştiriciliği Yapmak, Yatırım Masrafları, Kar Marjı

Zeytin Yetiştiriciliği Yapmak, Yatırım Masrafları, Kar Marjı

Lavanta Yetiştiriciliği Yapmak, Yatırım Masrafları, Kar Marjı

Canlı Çiçek Yetiştiriciliği Yapmak, Masrafları, Kar Marjı

Kaz Çiftliği Kurmak. Nasıl Kurulur? Maliyeti Ve Kar Marjı Nedir?

Küçük Baş Hayvan Çiftliği Kurmak – Maliyeti – Kar Marjı

Exit mobile version