Topraksız Tarım Nasıl Yapılır? Maliyeti Kar Marjı?
Geleneksel tarım, toprakta bitkileri yetiştirmektir. Bitkiler aslında büyümek için topraklarına değil, topraktaki besinlere ihtiyaç duyarlar. Topraksız tarımda ise bitkiler besinlerini özel olarak hazırlanmış çeşitli solüsyonlardan alırlar.
Geleneksel toprak tabanlı bir bahçede yetişen bir bitki, enerjisinin çoğunu büyük bir kök sistemi geliştirerek, yiyecek ve su için toprakta geniş bir alanda arama yapmak için kullanır.
Oysaki topraksız tarım ile besin maddeleri doğrudan bitki köklerine verilir. Bitki ihtiyaç duyduğu her şeyi, doğru oranlarda ve doğru zamanda en verimli şekilde kullanır. Bu aşamada bitki bütün genetik potansiyelini ortaya çıkarır. Bitkinin gereksinimleri besin açısından zenginleştirilmiş sıvı ile sağlanır. Bu olaya Hidroponik ekim denir.
Topraksız bitki, beslenmesi için topraktan ziyade besin yüklü su kullanılan bir tarım sistemidir. Aslında bu teknoloji daha önceleri Güney kutbunda gıda üretim teknolojisinde kullanılmıştır.
Ayrıca, uzay çalışmalarında sadece sağlıklı beslenmeyi destekleyen ve uzay gemisindeki havadaki zehirli karbondioksiti tüketerek, yaşamı sürdüren ve oksijen oluşturan hidroponik sebze yetiştiriciliği de kullanılmaktadır.
İçindekiler
Topraksız Tarım (Hidroponik Tarım) Karlı Mıdır?
Hidroponik çiftlikler çoğunlukla kapalı alanlarda veya seralarda uygulanır. Bunlar genel masrafları karşılamak ve çiftçiler için yüksek kar getiren oldukça verimli tesislerdir.
Aşağıdaki bölümlerde, topraksız tarım nasıl yapılır? Maliyetleri nelerdir? Tipik kapalı hidroponik çiftliklerin gelir ve giderleri hakkında detaylı bilgi verilmeye çalışılacaktır.
Topraksız Tarım Nasıl Yapılır?
Globalleşen dünyada teknolojinin de hızla gelişmesi ile birlikte tarımdan yüksek kar elde etmenin en büyük yolu maliyetleri düşürmek ve verimliliği arttırmaktan geçmektedir. Topraksız tarım ile insanların taze, kaliteli ürünlere erişebilmeleri ve çiftçilerin ürünlerinden daha fazla kar sağlaması için teknolojik sistemlerden çok fazla faydalanılır.
Kontrollü ortamda yürütülen tarım uygulamaları ve kaynak açısından akıllı büyüyen teknolojilerden yararlanılarak istenen amaca kolaylıkla ulaşılabilir. Şu anda kapalı tarım çiftçileri için önde gelen iç mekân sistemi ZipFarm isimli firma tarafından verilen desteklerle çözülebilmektedir..
Topraksız Tarım Çalışmasında Kullanılan Ekipmanlar
- 192 ZipGrow Kuleleri
- Kuleleri desteklemek için 15 adet ZipGrow Rack
- 48 Adet Aydınlatma Ünitesi
- Işıkları desteklemek için 2 adet ışık rafı
- UV filtreleme ve otomatik besleme yöntemi için 1-330 Galon besin rezervuarı
- 1 CO2 enjeksiyonu
Yukarıda sayılan ekipmanlar, en küçük ölçekli kapalı topraksız tarım sistemi için gerekenlerdir. Daha büyük ölçekli işletmeler için farklı ekipmanlar gerekmektedir.
LED Aydınlatma Teknolojisinin Önemi
Işık varlığı, ürünün verimi ile doğrudan bağlantılıdır. Sağlıklı üretim için yüksek PAR değerli ışık kaynağı kullanmanızı öneririz.
Ancak daha yüksek PAR değeri enerji kullanımı, maliyetlerini arttıracaktır. Fakat bu yolla daha yüksek ürün verimi elde edersiniz ve karlılığınız yükselir.
Topraksız Tarım Maliyeti ve Kar Marjı?
Topraksız tarım ile gereksiz toprak işleme ve gübreleme maliyetleri ortadan kalkacağı, kapalı ortamda üretim yapıldığı için hava koşullarından daha az etkilenileceği için maliyetler geleneksel tarıma göre yarı yarıya daha düşüktür.
İlk kurulum maliyeti sayılmazsa elde edilecek kar, geleneksel tarıma göre 2 kat daha fazladır.
İşletme kurulum maliyetleri genellikle 3-5 yıl içerisinde kendisini amorti etmekte ve işletme tam karlılık göstermeye başlamaktadır.
Topraksız Tarım Ekonomisi
Topraksız tarım ile üretilen ürünler yoğun talep gördüğü için karlılığı yüksektir. Bu yüzden büyük şirketler karlılıklarını arttırmak için arrtık büyük seralar inşa etmeye başladılar.
Topraksız tarım çiftlikleri ile yüksek verimlilik elde ederek iş gücünden ve gereksiz toprak işleme maliyetlerinden kaçınırsınız. Böylelikle piyasadaki rekabet gücünüz artacak ve karlılığınız yükselecektir.
Globalleşen dünya ile birlikte her geçen gün azalan verimli tarım alanları, gelecekte tüm tarım üreticilerini topraksız tarım üretimine sevk edecektir.
Bu yolda erken davranmak ve hızlı adım atmak için siz de vakit kaybetmeden kendi işletmenizi kurmaya başlayabilirsiniz.
Daha fazla bilgi almak için bize aşağıdaki yorum bölümünden ulaşabilirsiniz.
Ayrıca aşağıdaki konular da ilginizi çekebilir. Göz atmakta fayda var.
Tarım Kredisi Nasıl Alınır? Kimler Alabilir? Şartları Nelerdir?
Ceviz Yetiştiriciliği Yapmak, Masrafları, Kar Marjı
Susam Yetiştiriciliği Yapmak, Yatırım Masrafları, Kar Marjı
Zeytin Yetiştiriciliği Yapmak, Yatırım Masrafları, Kar Marjı
Lavanta Yetiştiriciliği Yapmak, Yatırım Masrafları, Kar Marjı
Canlı Çiçek Yetiştiriciliği Yapmak, Masrafları, Kar Marjı
Kaz Çiftliği Kurmak. Nasıl Kurulur? Maliyeti Ve Kar Marjı Nedir?