Yurtdışında ÇalışmakAvustralyaYurt Dışı Eğitim

Avustralya Göçmenlik Şartları, Avustralya’da Eğitim, Çalışmak Ve Yaşam Koşulları

Avustralya Göçmenlik Şartları, Avustralya’da Eğitim, Çalışmak Ve Yaşam Koşulları

Avustralya, dünya genelinde Kanada, Amerika ve İngiltere ile birlikte en çok göçmenlik talebinin olduğu ülkelerin başında gelmektedir.

Avustralya göçmenlik şartları Amerika, İngiltere ve diğer Avrupa ülkelerine göre biraz daha kolay olduğu için özellikle Türkiye’den de bir çok kişi ya çalışmak için yada eğitim için Avustralya’ya gitmektedir. Giden bir çok kişi ise ülkedeki olumlu yaşam koşullarından dolayı geri dönmeyi pek tercih etmemektedir.

Peki nedir Avustralya’yı bu kadar çekici kılan şey?

Bu yazımızda aşağıdaki konular hakkında bilgiler bulacaksınız;

  • Avustralya göçmenlik şartları,
  • Avustralya’da üniversite okumak,
  • Avustralya’da dil okulu,
  • Avustralya’da çalışmak,
  • Avustralya’da yaşam ve sosyal hayat.

Keyifle okumanızı dileriz…

İçindekiler

Avustralya’da Sosyal Hayat ve Yaşam Koşulları

Avustralya, dünyanın en büyük ekonomisine sahip ilk 10 ülkesinden birisi olup kişi başına düşen yaklaşık 40 bin dolarlık geliri ile en gelişmiş ve refah seviyesi en yüksek ülkelerinden birisidir.

Ülke genelindeki nüfusun etnik kökenine bakıldığı zaman neredeyse %80’inin başka ülkelerden göçmüş nüfustan oluştuğu görülmektedir. Göçmen oranının bu denli yüksek olması, halkın farklı etnik kökenli milletlerle yaşamaya alışık olmasını ve her milletten insanın hep birlikte barış ve huzur içerisinde yaşamaya alışık olmasını sağlamaktadır.

Bir çok ülkede özellikle göçmen nüfusa karşı yapılan ayrımcılık ve ötekileştirmenin Avustralya’da minimum olduğu görülmektedir.

Ülke vatandaşları gerek eğitim, gerek sağlık, gerekse sosyal haklar anlamında her türlü devlet desteğinden ücretsiz faydalanabildiği ender ülkelerden birisidir.

Avustralya, yüzölçümü açısından bakıldığı zaman Türkiye’nin yaklaşık 10 katı büyüklüğünde bir kara parçasına sahip olmasına rağmen yaklaşık 25 milyon nüfusu ile yaşanılabilir en iyi ülkeler arasındadır.

Güney yarım kürede bulunması dolayısı ile Türkiye ile ters iklim geçişlerine sahiptir. Yani Türkiye’de yaz iken Avustralya’da kış mevsimi yaşanır. Ekvatora yakın konumu dolayısı ile genellikle ılıman bir iklime sahip ülkede yılın en az 10 ayı güneşli geçer ve kış mevsiminde gündüz hava sıcaklığı 10 derecenin altına pek düşmez.

Ilıman ikliminden ve bol güneş imkanlarından dolayı halkın yaşam tarzına bakıldığında kapalı mekanlardan daha çok açık alanlarda yaşam ve sosyal hayat tercih edilmektedir.

Güneşin bol oluşundan gerek, halkın genli çoğunlukla mutlu ve sıcak kanlıdır. Yabancıların kendilerini dışlanmamış hissettiği ender ülkelerden birisidir.

Yemyeşil doğası ve temiz havası insana müthiş huzur vermektedir.

Başkent Sidney dışında en kalabalık şehri Melbourne’dur.

10 binden fazla plaja sahip ülkede yılın her günü başka bir yerden denize girmek mümkündür.

Ülkede 40 milyondan fazla kanguru, 1 milyondan fazla devenin yaşadığı düşünülmekte ve dünyanın en büyük deve ihraç eden ülkesi Avustralya’dır.

Dünyada ortalama kumar harcamasının en yüksek olduğu ülkelerin başında gelmektedir.

Toplu taşıma imkanlarının çok iyi gelişmiş olması dolayısı ile ülkede trafik sıkıntısı çekilmez.

Avustralya’da Dil Okulu ve Yüksek Öğretim

Avustralya, resmi dili İngilizce olması dolayısı ile dil okulu okumak isteyenler için en çok tercih edilen ülkeler arasında yer almaktadır.

Eğitime yapılan yatırımlar ve teşvikler dolayısı ile İngiltere ve Amerika ile eşdeğer kalitede eğitim sunan dil okulları ve üniversiteleri ile Avustralya, eğitim için gelen yabancı vatandaşlara geniş olanaklar sunmaktadır.

Amerika ve İngiltere ile benzer imkanlar sunan ülkede eğitim fiyatları çok daha uygundur.

Avustralya vatandaşları için eğitim ücretsizdir.

Avustralya’da dil okulu ücretleri, okulun bulunduğu şehre ve sunduğu imkanlara göre değişmektedir.

12 haftalık bir okul için fiyatlar ortalama 2000 Avustralya dolarından (AUD) başlayıp 4.000 AUD’a kadar yükselmektedir. (Haftalık ders saatleri ortalama 20-25 saat arasındadır).

Konaklama ücretleri ise haftalık olarak yurtlarda 200-250 AUD arasında, aile yanında ise 250-300 AUD arasında değişmektedir.

Avustralya’da üniversite okumak isteyenler için en önemli konu YÖK denkliğidir.

Yaklaşık 40 üniversitenin olduğu Avustralya’da hemen hemen tüm üniversiteler devlet üniversitesidir ve YÖK denkliği bulunmaktadır. Aynı şekilde Türkiye’de alınan üniversite diplomaları da Avustralya’da geçerlidir ve özellikle yüksek lisans ve doktora yapmak isteyenler, Avustralya’da herhangi bir üniversitede eğitimlerine devam edebilme imkanına sahiptir.

Avustralya’da üniversite fiyatları okuluna göre ve bölümlere göre değişmekle birlikte yıllık ortalama 20.000-30.000 AUD arasında değişmektedir.

Üniversite ücretleri yüksek olduğu için bir çok kişi burs kazanarak gidebilmektedir.

Avustralya’da Çalışmak

Avustralya, her ne kadar kişi başına düşen yüksek milli geliri ile vatandaşlarına refah bir hayat sunuyor olsa da hayat pahalılığı anlamında dünyanın en pahalı ülkelerinden birisidir.

Yabancı ülkelerden eğitim yada çalışmak için giden insanların en büyük sıkıntısı hayat pahalılığıdır. Ancak yerli vatandaşlar bu durumu sıkıntı olarak görmezler. Çünkü giderleri ile benzer oranda gelirleri vardır.

Avustralya’da herhangi bir restoranda ara kademede çalışan birinin maaşı Türkiye’de üst kademede çalışan bir yöneticiden daha fazla olabilmektedir.

2018 yılında geçerli olan, 21 yaş üzerindekiler için asgari ücret saatlik 18 AUD şeklindedir. Ayda 160 saat çalışan birisi en az 2.880 AUD kazanabilmektedir. Bu rakam 2018 yılı için 8.750 TL’ye karşılık gelmektedir. Yani kabaca Avustralya’da asgari ücret Türkiye’ye göre an az 5 kat daha fazladır.

Öğrenci olarak gidenler genellikle hizmet sektöründe part-time olarak iş bulabilmekte ve okul paralarının bir kısmını kendileri çalışarak çıkarabilmektedir. Öğrenciler için haftalık en fazla çalışma süresi 20 saattir.

Çalışmak için gidenlerde ise durum biraz karışıktır.

Avustralya’da çalışmak için öncelikle çalışma vizesine sahip olunması gerekmektedir. Çalışma vizesi alabilmek için ise ya sponsor bir firma bulunarak çalışma davetiyesi alınması yada konsolosluklarda ilan edilen mesleklerden birine sahip olunması gerekir.

Avustralya’da her eyalet, ihtiyaç duyduğu meslek dallarına göre ülke içinden karşılayamadığı iş gücü ihtiyacını internet sitesinde yayınlar ve konsolosluk aracılığı ile yabancı ülke vatandaşları arasından ihtiyacına uygun kişileri seçerek çalışma vizesi verir.

Sadece ilgili meslek dalına sahip olmak yetmez, aynı zamanda yeterli düzeyde İngilizce bilgisi ve 45 yaşından genç olmak gereklidir.

Çalışma vizesi alan kişiler direkt olarak oturma iznine de sahip olurlar. Ancak vatandaşlık için en az 2 yıl çalışmak ve sonrasında yine istenen kriterleri sağlıyor olmak gerekir.

Ülkemizde oldukça değersiz görülen bazı meslekler Avustralya’da çok daha kıymetli olabilmektedir. Örneğin tesisatçılık, mobilyacılık, usta seviyesinde inşaat işleri yapabilen ve bunu sertifikaları ile belgelendirebilen kişiler rahatlıkla Avustralya’da iş bulabilmektedirler.

Avustralya Göçmenlik Şartları

Avustralya her yıl mesleki ihtiyaçları doğrultusunda göçmen kabul etmektedir. Amerika gibi yıllık herhangi bir kontenjan koşulu olmaksızın ihtiyacına göre yılın her zamanı göçmen kabul etmektedir. Ancak göçmenlik başvurusunun onaylanması belirli şartlar dahilinde gerçekleşmektedir.

Avustralya göçmenlik şartları aşağıdaki şekilde kategorize edilmektedir;

  • Mesleki ihtiyaçlar doğrultusunda verilen göçmenlik,
  • İşveren talebi ve sponsorluğunda verilen göçmenlik,
  • Yatırım yapmak isteyen iş adamlarına verilen göçmenlik,
  • Evliklik yada eş durumundan hak edilen göçmenlik,
  • Mülteci göçmenliği

Yukarıda sayılan göçmenlik türlerine göre göçmen adaylarından istenen Avustralya göçmenlik şartları değişiklik göstermektedir.

Mesleki ihtiyaçlara yönelik göçmen kabulü, ülkenin her bir eyaletinin her ay çıkarmış olduğu ihtiyaç duyulan meslek listelerine göre yapılmaktadır. Ülke içinden sağlanamayan iş gücü ihtiyacı, diğer ülkelerden göçmen kabulü yapılarak sağlanmaya çalışılmaktadır. Konsolosluklardan hangi meslek dallarında ihtiyaç duyulduğu öğrenilerek başvuru yapılabilmektedir. Başvuru için ise ön şart, 45 yaşından küçük olmak ve İngilizce biliyor olmaktır.

İşveren sponsorluğunda verilen göçmenlik ise nispeten daha kolaydır. Burada önemli olan, Avustralya’da faaliyet gösteren bir firma tarafından işe kabul edilmenizdir. İşe kabulden sonra işveren tarafından verilen sponsorluk belgeleri ile konsolosluktan göçmenlik başvurusu yapılabilmektedir.

Yatırım yapmak isteyenler ise ülkenin ihtiyaç duyacağı sektörlerle ilgili konsolosluktan bilgi alarak bu alanlarda kuracağı işletmenin fizibilite raporunu konsolosluğa sunarak kolaylıkla göçmenlik alabilmektedir.

Evlilik yada eş durumundan dolayı göçmenlik almak isteyenler minimum 2 yıl evli kalmak yada birlikte yaşıyor olduklarını kanıtlamaları gerekmektedir. Anne, baba, çocuk için ise herhangi bir kısıt bulunmamaktadır.

Mülteci göçmenliği için başvuran adaylar ise mevcut yaşadıkları ülkede sosyal yaşamlarında insan haklarının ihlal edildiği yönde herhangi bir tutum veya davranışa maruz kaldıklarını kanıtlamaları gerekmektedir. İç savaşın olduğu ülkelerde yaşayanlar, siyasi suçlular yada insan haklarına aykırı muamele gören kişiler durumlarını belgeledikleri taktirde mülteci olarak ülkeye kabul edilmektedirler.

Avustralya Vizesi

Avustralya vizesi, turistik amaçlı, iç amaçlı veya eğitim amaçlı olarak değişmektedir.

Vize başvurusu için aşağıdaki linkte bulunan müracaat formlarının İngilizce olarak doldurulması gerekmektedir.

http://www.border.gov.au/Forms

Başvuru sırasında vize ücretinin de ödenmesi gerekir. Eğer internet üzerinden online başvuru yapıyorsanız kredi kartı ile online olarak da ödeme yapabilirsiniz.

Başvuru sırasında istenen tüm belgeler İngilizce olmalıdır. Türkçe olanlar noter onaylı olarak tercüme ettirilmelidir.

18 yaşından küçük çocuklar için seyahate katılmayacak anne ve babasından muvafakatname alınması gerekir.

Öğrenci vizesi için ise anlaşmalı okuldan kayıt belgesi ve okul ücretinin ödemesinin yapıldığına dair dekont iletilmesi gerekmektedir.

Avustralya dışında, Amerika’ya göçmenlik başvurusu ve green card için aşağıdaki başlıklara da göz atmanızı öneririz;

Green Card nedir? Ne işe yarar? Green Card başvurusu nasıl yapılır? 

Amerika’da yaşam koşulları nasıldır? Ne kadar para ile geçinilir?

2 Yorum

  1. adamlar ne olacağını anlatmış bazıları da hala telefon numarasını bırakmış, he avustralya size muhtaç sizi arayacak nolur gel diyecek

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu