GüncelBangladeşYurtdışında Çalışmak

Bangladeş’te yaşam koşulları ve sosyal hayat

Bangladeş’te yaşam koşulları ve sosyal hayat

İçindekiler

Bangladeş’in fiziksel ve coğrafi yapısı

Bangladeş, Türkiye’nin yaklaşık 5’te biri büyüklüğündeki kara parçasına sahip ancak nüfusu Türkiye’nin 2 katı kadar olan güney Asya ülkesidir. Hindistan ve Myanmar arasında kalmaktadır.

Başkent Dakka, ülkenin en büyük ve en gelişmiş şehridir. Ülkenin büyük bir kısmı bataklık ve su birikintilerinden oluştuğu için yaşanılabilen kara parçası çok azdır. Dolayısı ile bu özelliği ile Bangladeş, metrekareye düşen kişi sayısı ile dünyanın en yoğun ülkelerinin başında gelmektedir.

Nüfusun %90’ı Müslüman olan ülkede resmi din İslam olup kalan %10’luk kesim Hindu ve Budisttir.

Ilık bir iklime sahip ülkede genellikle sıcaklık 20-45 derece arasında değişir. Bahar dönemlerinde muson yağmurlarının etkisi görülür. Muson yağmurları çok çok şiddetli yağmurlar olup bir anda yağarak aniden durup güneş açabilmektedirler. Uzun süren muson yağmurlarında genellikle sel durumu yaşanır. Ülkedeki altyapı eksikliğinden dolayı yoğun yağan yağmuru tahliye edebilecek kapasitede kanalizasyon sistemi olmadığı için yağmur yer yüzeyinde kalır ve bir süre sonra akıntı oluşarak sel görülür.

Bangladeş’te yaşam koşulları

Şehir merkezinde oturan insanlar genellikle betonarme evlerde oturmakta iken şehir merkezinin dışına doğru yaşam şartları oldukça güçleşmektedir. İnsanlar genellikle metal saclardan yapılmış gecekonduya benzer barakalarda oturmakta ve muson yağmurlarından en çok etkilenen halk bu grubu oluşturmaktadır.

Asgari ücretin 50 dolar civarlarında olduğu ülkede halkın refah seviyesi dünya  ortalamasının çok çok altındadır. Dünyanın, kültür ve eğitim seviyesi en düşük toplumu burada yaşar.

Bangladeş’te yaşam koşullarını en çok zorlayan konu temizliktir.

Hijyen şartları çok kötü olup toplu mekanlarda tuvalet kullanımı pek önerilmemektedir. Yerel halkın el yıkama alışkanlığı pek yoktur. Yemeklerini genellikle elleri ile yiyorlar ve sofranın yanında gelen bir tencere büyüklüğündeki kap içerisindeki suda yemek sonrası herkes elini yıkıyor. Herkes aynı kabı ve aynı suyu kullanıyor. Deterjan zaten yok. Bir kaç dakika sonra o suyun durumunu siz düşünün. Bir de bunun üzerine özellikle iş için gidiyorsanız tokalaşmak zorunda kalmak çok can sıkıcı. Bu yüzden ıslak mendil ve sıvı dezenfektanlarla dolaşmanızı öneririz.

Hijyen şartlarındaki sıkıntı hastalıkları da beraberinde getirebilmektedir. Yerel halk zaten bu ortamda yetiştiği için bünyeleri sağlam. Ancak dışarıdan bu ülkeye gidecekler özellikle sıtma ve tifo gibi bulaşıcı hastalıklara dikkat etmelidirler. Sağlık bakanlığının sitesinde belirtilen aşıları mutlaka olun. Özellikle Hepatit A, Hepatit B, Sıtma, Tifo, Kuduz, Sarı Humma, Japon Ensafaliti en önemli aşılardır. Eğer çocukluk dönemi yapılan rutin aşılarınızdan eksikler var ise onların da tamamlanması önemlidir. Bir arkadaşımız ülkede sıtma hastalığına yakalandığı için 1 aydan fazla yoğun bakımda kaldı ve ölümden döndü. Sıcaklık ve nem dolayısı ile çok fazla sinek var ve evlerin hemen hemen hepsinde hamam böceklerinin hayatınızda görmediğiniz türleri ile karşılaşabilirsiniz. Bu iş riske atılabilecek bir durum olmadığından önceden önlem almak hayati önem taşıyor.

Bangladeş’te yemek

Yemek yabancılar için büyük sıkıntı. Bir çok uzak doğu ülkesinde ilk sıkıntı yemek çeşitliliği, damak tadı gibi konular iken burada en büyük sıkıntı yine temizlik ve hijyen. Kesinlikle düzgün bir restoran yada tavsiye üzerine bilindik yerler tercih edilmeli. Dakka’da bir kaç tane Türk lokantası var, ayrıca otellerin restoranlarına güvenebilirsiniz. Bir de bunun dışında özellikle yabancıların takıldığı kulüpler var. Buralarda da fast food ürünleri bulabilirsiniz.

Yabancılara ikramda bulunmayı çok severler. Genelde paketli yada kapalı şeyler tercih ederseniz sıkıntı olmayacaktır. 

Eğer otelde kalıyorsanız sabah ve akşam yemeklerini otelde, öğleni ise aperatif atıştırmalıklarla geçiştirebilirsiniz.

Evde yada pansiyon gibi yerlerde kalıyorsanız Türkiye’den götüreceğiniz temel gıda maddeleri ile kendi yemek ihtiyacınızı kendiniz görmeniz en güvenilir yol olacaktır. Burada dikkat etmeniz gereken husus, ülkeye girişte pasaport kontrolünden geçtikten sonra gümrük memurları bazı kişilerin bavullarını açtırabilmekte ve çok fazla yiyecek maddesi taşıyanların getirdiklerine el koyabilmektedirler. Mümkünse bu tarz gıda maddelerini bir kaç bavul yada çantaya bölüştürerek riski en aza indirmeye çalışılmalıdır.

Türk mutfağından alışık olduğumuz kahvaltı kültüründen çok uzaklar. Peynir, zeytin, reçel, bal gibi ürünleri bulamazsınız. Sadece yumurta çok yaygın olup rahatlıkla bulunabilmektedir.

Ayrıca, bavulların kaybolma durumu ile de sıklıkla karşılaşılmaktadır. Bu yüzden değerli eşyalarınızı kesinlikle uçağın bagaj kısmına vermemenizi öneririz. 

Bangladeş’te ulaşım

Ülkenin büyük bölümü su altında olduğu için toprak çok kıymetli ve kısıtlıdır. Bu yüzden yollar da genellikle dar ve yetersiz durumda. Bunun neticesi olarak, ülkede inanılmaz bir trafik söz konusu. 50 km yol özel araç ile bazen 3-4 saat sürebilmektedir. Özel araç ile dememizin nedeni özellikle yabancılar için toplu taşıma imkanlarının neredeyse sıfır olmasındandır. Yerel haklın kullandığı otobüsler 40-50 yıllık eski araçlar olup neredeyse hurdaya çıkacak durumdadır. Taksi yok, bu amaçla kullanılan CNG dedikleri arkasında oturulabilen motosikletler ve yine arka kısmında yolcu taşınabilen bisikletler (Rikşa) mevcut.

Bangladeş'te otobüs ile ulaşım
Bangladeş’te Otobüs İle Ulaşım
Bangladeş'te Taksi (CNG)
Bangladeş’te Taksi (CNG)
Bangladeş'te Bisikletli Ulaşım (Rikşa)
Bangladeş’te Bisikletli Ulaşım (Rikşa)

Göreceğiniz gibi, kolay kolay kimse bu toplu taşıma şeklini kullanmak istemeyecektir. Zira yabancılar için pek de güvenli olduğu söylenemez. Bir çok soygun ve kapkaç olayları bu taşıma şeklinde özellikle yabancıların başına gelmektedir.

Bangladeş’te eğlence ve sosyal yaşam

Bangladeş’te yaşam her ne kadar zor olsa da, her ne kadar fakirlik çok ciddi boyutta olsa da özellikle Kriket onlar için hayati öneme sahip bir spor dalıdır. 2016 yılında 19 yaş altı Kriket Dünya Şampiyonasına ev sahipliği yapmıştır.

Yerli halk için sosyal hayat ve eğlence minimumlarda olmasına rağmen yabancılar için durum farklıdır. Bir çok otelin diskosu ve barlarında eğlence son gaz devam etmektedir. Dışarıda alkol satışı ve alkol tüketimi yasaktır. Sadece otellerde ve bazı kulüplerde satışı serbesttir. 

Otellerde yabancılar için eğlence çok pahalıdır. Bir bira 10 dolara satılabilmektedir.

Önemli DJ’lerin zaman zaman özel performansları olabilmekte yada yine mekanlar tarafından özel partiler düzenlenebilmektedir.

Türklerin ve bir çok yabancının tercih ettiği mekanlar kulüplerdir. Kulüpler bizdeki 70’li 80’li yıllardaki kulüp mantığı ile benzerdir. Üyelik sistemi ile çalışır. Belli bir aidatı vardır. İçeride bir çoğunda havuz, tenis kortu, oyun salonları ve spor salonları gibi alanlar vardır. Üye olmayan birisinin girebilmesi için üye birisi tarafından misafir olarak içeri alınması gerekir.

Bazı kulüplerde özel kıyafet zorunluluğu olabilmektedir.

Kulüpler sosyalleşmek, çevre edinmek, kaliteli zaman geçirmek ve özellikle yemek ve eğlence adına en nezih ve tercih edilebilen mekanlardır. Bangladeşliler sadece personel olarak çalışmakta, sosyal imkanlardan faydalanamamaktadırlar.

Sadece yabancıların kullanımında olduğundan güvenilir ve temiz mekanlardır.

Bangladeş’te Yaşam Tarzı

Bangladeş’te yaşam Türkiye’den gidecek kişiler için zor olabilir: trafik sıkışıklığı, yüksek nüfus yoğunluğu, sağlık sistemi, ulaşım ve güvenlik alışıncaya kadar sizi zorlayabilir.

Bangladeş’te Sağlık

Bangladeş’te 678’i devlet, 1,005’i özel olmak üzere 1,683 hastane bulunmaktadır. Özel hastanelerin çoğu, çeşitli şehirlerin kentsel bölgelerinde bulunan ve çeşitli disiplinlerde uzmanlaşmış bakım sağlayan tıbbi eğitim tesisleridir. Bu hastanelere ek olarak, Bangladeş’te tüberküloz ve cüzzam gibi bulaşıcı hastalıklarla mücadele etmek için hizmet veren özel sağlık merkezleri de vardır.

Bangladeş gelişmekte olan bir ülke. Bu yüzden Bangladeş yaşam şartları bakımından çoğu bölge sakinleri için sağlık koşulları ve hizmetleri yetersiz. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, ülkenin tüm GSYİH harcamalarının sadece % 3’ü sağlık hizmetlerine harcanıyor. 10.000 kişi başına düşen hastane yatağı sayısı ise sadece dört.

Bangladeş sağlık sisteminin karşılaştığı temel sorunlardan biri, birçok vatandaşın sağlık tesislerine erişememesidir. Devlet tarafından finanse edilen hastanelerde temel bakım ücretsiz olmasına rağmen, birçok hasta ilaç ve tahliller için ücret ödemek zorunda.  En iyi hastaneler ve tesisler başkent Dakka’da bulunabilir. Buna Apollo Hastanesi, Square Hastanesi ve United Hastanesi de dahildir. Bangladeş’te yaşayan Türkler, Dakka’nın özel hastanelerinden birinde tıbbi tedavi masraflarını karşılayacak kapsamlı uluslararası sağlık sigortası yaptırmalıdır.

Bangladeş’te Ulaşım

Bangladeş’in yarısından fazlası ülkenin dört mevsim hava koşullarına dayanıklı karayolu ağına sahiptir. Son on yılda karayolları ve toplu taşıma güzergahlarında önemli bir artış oldu. Bangladeş insanları yoğun nüfus nedeniyle, trafikten ve yol sıkışıklıklarından mustaripler. Bu, hava kirliliği ile de birleşince güvenli sürüşü zor hale getirmektedir.

Bangladeş nasıl bir yer merak ediyorsanız ülkenin karayollarında ve otoyollarında minibüsler, arabalar, çekçekler, seyahat eden insanlarla dolu tepsilere sahip traktörler, motosikletler, scooterlar, bisikletler ve manda arabaları dahil olmak üzere çok çeşitli araçlar var. Rajshahi ve Khulna gibi büyük şehirlerde toplu taşıma için en çok nazamans adı verilen mini traktörler kullanılır. Bangladeş’te 8433 km iç su yolu var ve sonuç olarak, tekne turları ülke çapında çok popüler bir ulaşım şekli.

Güvenlik Bakımından Bangladeş Nasıl Bir Ülke?

Bangladeş’te sıkıntılı bir hükümet geçmişine ve uzun bir siyasi şiddet geçmişine sahip. Bangladeş’e yerleşmeden önce, gurbetçilerin medyaya göz atmaları ve ülkedeki durumun ne kadar istikrarlı olduğunu öğrenmeleri şiddetle tavsiye edilir. Ülke çoğunlukla güvenli ve çoğu bölgedeki suç düzeyi nispeten düşük. Bununla birlikte, suç – özellikle hırsızlık – Bangladeş’te, özellikle kalabalık şehirlerde meydana gelmeye devam ediyor.

Silahlı soygun ve kapkaç özellikle yaygın. Bu nedenle yabancı uyruklular büyük miktarda nakit taşımaktan ve göze çarpan mücevherler takmaktan kaçınmalıdır. Telefon hırsızlığı da yaygındır. Pahalı cep telefonları bangladeş yemekleri tadılırken masa üstünde bırakılmamalı veya kalabalık sokaklarda açıkça gösterilmemelidir. Hırsızlar genellikle çiftler halinde ve motosiklet üzerinde çalışırlar. Polis memurlarının yetkilerini kötüye kullandığına dair duyumlar da vardır. Bu nedenle polis karakolunu ziyaret etmeniz gerekirse yanınızda mutlaka size eşlik edecek biri olması tavsiye edilir.

Bangladeş’te yaşam koşulları ve sosyal hayat ile ilgili özet bilgiler vermeye çalıştık. Umarız yardımcı olabilmişizdir.

Bangladeş’te çalışmak isteyenler, yada ticaret yapmak isteyenler için iş fırsatlarını diğer bir başlık altında aşağıdaki linkten ulaşarak okuyabilirsiniz.

Türkler için Bangladeş’te iş fırsatları

Yurt dışına çıkacaklar için pasaport çeşitleri nelerdir ve pasaport nasıl çıkarılır aşağıdaki likteki yazımızda mevcuttur.

Pasaport türleri nelerdir? Pasaport nasıl çıkarılır?

Yurt dışında hangi ülkede çalışacak olursanız olun mutlaka dikkate almanız gereken konuları aşağıda linki verilen yazımızdan incelemenizi öneririz.

Yurt dışında çalışacaklar için çok önemli tavsiyeler

Sormak istediğiniz sorularınız için bize aşağıdaki yorum kısmından ulaşabilirsiniz.

Destekleriniz için Facebook sayfamızı beğenmenizi ve takipte kalmanızı umarız.

3 Yorum

  1. bangladeş dakka da iş teklifi aldım
    ailemle gitmeyi düşünüyorum 2 çocuğum var biri bebek diğeri 4 yaşında
    ortalama kaç dolara geçinilebilir. çocuklar için okul varmı

    1. Merhabalar
      Yeni işiniz hayırlı olsun.
      Bangladeş yaşam masrafları açısından oldukça ucuz olmasına rağmen yabancılar için aynı şeyler geçerli değildir.
      Yaşam standardınıza göre değişmekle beraber min 1.000 dolar masrafınız olur.
      Ev kiraları Dakka merkezde özellikle yabancıların fazla olduğu Gulshan bölgesinde 500-600 dolardan başlıyor.
      Aylık gıda harcamanız yine ortalama 500 dolar civarında tutar.
      Yabancı okullarda anaokulu seviyesindeki eğitimin yıllık maliyeti 2.000-3.000 dolar civarlarındadır.

      İyi günler dileriz
      http://www.parasalcozumler.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu