Kariyer

Gemi İnşaatı Bölümü Mezunları İş İmkanları ve Maaşları

Gemi inşaatı Türkiye’de pek bilinmeyen ancak nitelikli ön lisans programları arasında yer alıyor. Gemi inşat bölümü, temel olarak Teknik eleman yetiştirmek üzerine kuruludur. Türkiye’nin etrafı denizlerle kaplı olmasından kaynaklı gemicilik faaliyetleri de oldukça gelişmiştir. Bu faaliyetlerin gelişmesi doğal olarak teknik eleman ihtiyacını doğurmuştur. Kıyı kentlerinde bulunan birçok Üniversite’de Gemi inşaatı bölümü eğitimi verilmektedir. Gemi inşaatı bölümü nedir, Gemi inşaatı bölümü iş imkanları ve gemi inşaatı taban puanları gibi merak edilen soruları içeriğimizde bularak, bilgilenebilirsiniz.

Gemide Çalışmak – Gemici Maaşları ve Yapılması Gerekenler

Gemi İnşaatı Bölümü Nedir?

Gemi inşaatı bölümü; gelişen gemicilik sektöründe aktif olarak yer alan Gemi teknikeri adayları yetiştiren ön lisan programıdır. 2 yıllık bir akademik eğitim süreci olan gemi inşaat bölümü; Türkiye’deki tersanelerde görev alacak, iş yönetecek, çizim yapacak ve denizcilik faaliyetlerini bulunacak eğitimleri vermektedir. Genel olarak Gemi inşaatı bölümü mezunu ne iş yapar? Diye sorarsanız, görevleri şu şekildedir:

  • Proje tasarım çizimi
  • Gemi inşası süresince kullanılacak malzemeleri sınıflandırma ve denetimini sağlamak
  • Çeliklerde kullanılacak ısıl işlemlerinin teknik sorunlarını çözümler
  • Ölçme ve kontrol araçlarını kullanarak; kusursuz kesme, bükme işlemlerini gerçekleştirir
  • Boya, raspa gibi teknik gereklilikleri yerine getirir
  • Bakım, onarım, denetleme gibi gemiler için ehemmiyet taşıyan koşulları çözümler

Genel olarak gemi teknikeri görevler bu şekildedir. Gemi teknikerler iş koşulları açısından oldukça zorlayıcı, yorucu ve stresli bir iş alandır. Bu bölümden mezun olan biri geniş imkanlarına sahiptir. Kamu’da çalışması zor olsa da Özel sektör’de oldukça ihtiyaç olan bir alandır. Genel olarak Gemi teknikeri iş imkanları şu şekildedir:

  • Kamu veya özel sektöre bulunan tersanelerde görev yapma
  • Gemi tasarım ofisleri ve şirketleri
  • Mekanik Atölyeler ve Fabrikalar
  • Liman

Gemi teknikeri mezunu olan birisi belirtilen işlerde rahatlıkla çalışabilmektedir.

Nasıl Gemi Kaptanı Olunur? Gemi Kaptanlarının Maaşı Ne Kadar?

Gemi İnşaatı Maaşları

Gemi teknikeri, zorlu iş koşullarından kaynaklı yüksek maaşlara sahiptir. Teknikerin iş potansiyeli, vasfı ve tecrübesi gemi teknikeri maaşında oldukça etkendir. Ancak ortalama bir gemi teknikeri maaşı ortalama olarak; 4.500 ila 6.000 ₺ arasında değişmektedir. Gemi teknikeri alanında uzmansa ve başarılı bir iş potansiyeline sahip olması durumunda; 5.000 ila 7.500 ₺ arası ücret alabilmektedir. Belirtilen ortalama maaşları, özel sektörü baz alarak oluşturulmuştur.

Cruise Gemilerinde Çalışmak. Çalışma Şartları ve Maaşları

Gemi İnşaatı Bölümü Taban Puanları

Gemi inşaatı bölümü taban puanları, her dönem güncellenmektedir. Bölüme girmek için gerekilen sınav TYT olarak belirtilmektedir. Bölüm 2 yıllık olup, gemi inşaatı 4 yıllık bölümüne çevrilmesi mümkündür. 4 Yıllık eğitim alınmaları durumunda daha kapsamlı ve donanımlı bir tekniker olacaktır. Gemi inşaatı bölümü taban puanları 2020  yılı itibari ile aşağıdaki gibidir;

Gemi inşaatı bölümü, Türkiye’de oldukça az sayıda üniversite’de bulunmaktadır. Bulunan üniversiteler de kıyı kentlerdedir. Okulda eğitim, ağırlıklı olarak stajda geçmektedir. Eğitim sırasında yoğun bir deneyim ve tecrübe sahibi olursunuz. Bu sayede sektörde ilişkiler edinebilir ve gemi inşaatı mezunu olmanız durumunda iş imkanlarınızı genişletebiliriniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu