HukukGüncel

Doğum Tarihi Nasıl Düzeltilir? Yaş Büyütme Küçültme

Doğum Tarihi Nasıl Düzeltilir? Yaş Büyütme Küçültme

Türk hukukumuzda nüfus davaları kategorisinde yer alan yaş düzeltme davaları nüfusta kayıtlı doğum tarihinin düzeltilmesine ilişkin özel talepli bir davadır. Ülkemizde geçmişten günümüze uzun yıllardan beri kişilerin nüfusa geç kaydedilmesi söz konusudur. Bu durum ilerleyen yaşlarda pek çok şekilde insanların karşısına sorun olarak çıkmıştır. Bu sorunların başında da kişilerin yaptığı hukuki işlemler gelmektedir.

İçindekiler

Yaş Büyütme Küçültme Davası

Yaş düzeltme davaları ile ilgili eğitimler hakkında hukuk fakültelerinde çok fazla detaylı eğitim verilmese de günlük hayatta çok fazla önem taşımaktadır. Özellikle askerliğe giriş, eğitim, sınavlar, memuriyet, evlilik gibi pek çok konuda kişilerin karşısına sorun olarak çıkmaktadır. Kişiler de bu sorunu çözmek için hukuksal yollara başvurabilmektedir. Yaş düzeltme davalarında temel mevzuat 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri kanunudur.

Nüfus Hizmetleri kanunun 35. maddesine göre kesinleşmiş bir mahkeme hükmü olmadıkça nüfus kütüklerinin hiçbir kaydı düzeltilemez ancak olayların aile kütükleri esnasında yapılan maddi hatalar nüfus müdürlüğünce dayanak belgesine uygun olarak düzeltilir. Kanun hükmünden de anlaşılacağı üzere yapılan maddi hatalar dava açılmasına gerek kalmadan dilekçe yoluyla çözülebilmektedir.

Yaş Düzeltme Davaları Ne Zaman Açılabilir?

Yaş düzeltme davaları için herhangi bir hak düşürücü süre bulunmamaktadır. Kişinin doğumdan kütüğe kaydedildiği andan itibaren açılabilir. Fakat bu davaların isim ve sosisim değiştirme davaları gibi sadece kişiye bir defaya tanınmış bir dava hakkı mevcuttur. Çünkü açılan ilk dava sonucunda kişilerin gerçek yaşı tespit edilip düzeltilmiş olmasıdır.

Yaş Düzeltme Davasında Aranan Maddi Şartlar Nelerdir?

İsim ve sosisim davasının açılabilmesi için kişilerin mahkemeye haklı bir sebep sunarak dava açması gerekmektedir. Fakat yaş düzeltme davalarının açılabilmesi bir dayanağa gerek yoktur. İsteyen herkes mahkemeye başvurabilir fakat yaş düzeltmenin gerçekleşmesi için

Sıkı şartlar öngörülmüştür. Bunlar aşağıda listelenmiştir.

  • Kişi hastane veya doğum evinde doğmuş olmamalıdır.
  • Kişinin dış görünüşü nüfusa kayıtlı olduğu yaşa uygun olmamalıdır.
  • Kişinin dış görünüşü mahkemeye beyan ettiği yaşa uygun olmalı.
  • Kişi yaşını büyütmek istiyorsa, beyan edilen yaşta mevcut bir kardeş bulunmamalıdır.
  • Kişi daha önce yaş düzeltme yapmış olmamalıdır.

Şartların bu şekilde olup tümümün gerçekleşmiş olması gerekmektedir. Mahkeme yargılama esnasında davacı ile annesi arasındaki yaş farkını dikkate alarak karar vermektedir. Yargıtayın bazı kararlarında da 25 yaşından sonra açılan yaş düzeltme davalarının da kişinin gerçek yaşının tespit edilemeyeceği için davaların reddedilmesini ifade etmiştir.

Yaş Düzeltme –Değiştirme Davalarında Yargılama Süreci

Yaş düzeltme davalarını kişi eğer erginse kendisi, değilse vasisi veya velisi açmalıdır.

Bunun dışında Cumhuriyet Savcısı da talepli olarak yaşın düzeltilmesini sağlayabilmektedir.

Yargılama esnasında davacı tarafın tanık kullanılmasının ve doğum tarihinin kanıtlanmasında bu beyanlar büyük önem taşınmaktadır.

Askerlik Sürecinde Yaş Düzeltme Davaları

Ülkemizde bedelli askerlik uygulanmasının ardından son dönemde bedelli askerlik yapmak için açılan yaş düzeltme davalarında önemli ölçüde bir artış meydana gelmiştir. Ancak mevzuatta açıkça düzenlendiği gibi askerlik çağına girdikten sonra yaş değiştirmenin bedelli askerlik için herhangi bir etkiye sahip olmadığı açıkça belirtilmiştir.

Doğum Tarihi Nasıl Düzeltilir ile ilgili daha fazla bilgi almak ve görüş bildirmek için bize aşağıdaki yorum bölümünden yazabilirsiniz.

Ayrıca aşağıdaki konulara da göz atmanızı öneririz;

Yaşımı Nasıl Büyütebilirim Veya Küçültebilirim?

İsim Ve Soyisim Değişikliği Nasıl Yapılır?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu