Kültür Mantarı Yetiştiriciliği Maliyeti ve Kar Marjı
Kültür Mantar yetiştiriciliği günümüzde en kazançlı iş fikirleri arasında yer almaktadır. Mantar yetiştiriciliği yaparak kısa vadede gelir elde edilmesi oldukça mümkündür. Maliyetli olmasına rağmen oldukça güzel kazançlar elde edebilirsiniz. Kültür mantar yetiştiriciliğine dair detaylı bir içerik oluşturarak, sizlere bilgi akışını sağlıyoruz. İçeriğimizde; Kültür mantar yetiştiriciliği nedir, Kültür mantarı yetiştiriciliği kursu ve Kültür mantar yetiştiriciliği maliyeti ve kâr marjı gibi oldukça merak edilen soruları cevaplayacağız.
İçindekiler
Kültür Mantar Yetiştiriciliği Nedir?
Kültür mantarı; yapay bir ortam yaratılarak, üretilen mantar çeşitlerinden birisidir. Diğer mantarlardan kendini en ayıran özelliği; lezzeti ve yüksek dozda insan sağlığına katkısı olan besin değerleridir. Kültür mantar yetiştiricisi ise mantarın yetişeceği ortamı hazırlayan, denetleyen, gereken bakımı yaptıktan sonra hasat zamanında hasat yapılmasını sağlayan kişidir. Kültür mantarı yetiştirmek günümüzde oldukça popülerleşmeye başlamaktadır. Mantar yetiştiriciliğinin kolay olması ise buna en büyük etkenlerden birisidir. Ayrıca küçük yatırımlar ile yüksek kazanç elde edilebilmektedir. Türkiye’de yüzlerce Kültür mantarı yetiştiricisi bulunmaktadır.
Mantar Yetiştiriciliği Maliyeti ve Kar MarjıKültür Mantar Yetiştiriciliği Kursu
‘’Kültür mantar yetiştiriciliği yapmak istiyorum’’ diyorsanız, yapmanız gereken ilk işlerden birisi de eğitim almaktadır. Türkiye’de birçok kurum kültür mantar yetiştiriciliği kursu vermektedir. Halk Eğitim Merkezi, Tarım ve Orman Bakanlığı başta olmak üzere kurumlar eğitim vermektedir. Ayrıca bu eğitimlerle birlikte Kültür mantar yetiştiriciliği kitabı ve Kültür mantar yetiştiriciliği PDF materyallerini sizlere vermektedir. Bu materyaller, iş hayatınız boyunca sizlere yol gösterecektir.
Kültür Mantar Yetiştiriciliği Devlet Desteği
Kültür mantar yetiştiriciliği devlet desteğini günümüzde Tarım ve Orman Bakanlığı ve KOSGEB vermektedir. Kültür mantarı yetiştiriciliği KOSGEB desteği alınması için gerekli eğitimlere katılmalı ve projelendirme sunulmalıdır. Sunumun onaylanması halinde KOSGEB Kültür mantarı yetiştiriciliği yapan kişiye 30.000 ₺ geri ödemesiz destek sağlamaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı da koşullara göre geri ödemeli destek veya geri ödemesiz destek sağlamaktadır. Yüksek bütçedeki destekleri ve kredileri Tarım ve Orman Bakanlığı vermektedir. Resmi Gazete’de çıkan yazı ile KOSGEB sadece 30.000 ₺ destek verebileceği belirtilmiştir.
İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği-Maliyeti-Kar MarjıKültür Mantar Yetiştiriciliği Maliyeti
Kültür mantar yetiştiriciliği maliyeti sizlerin ekonomik koşularınıza ve yatırımınıza göre değişiklik göstermektedir. Ancak Kültür mantarı yetiştirmek için temel gereksinimler bulunmaktadır. Bu gereksinimlere sahip olunmadan; mantar yetiştiriciliği söz konusu değildir. Genel itibari ile kültür mantar yetiştiriciliği maliyeti şu şekildedir:
-
Arazi / Tarla / Kapalı Alan
Kültür mantarı yetiştiriciliği yapmak için mantarlarınızı muhafaza edeceğiniz bir alana ihtiyacınız bulunmaktadır. Mantarlarınızı yetiştirirken yapay bir ortam yaratacağınız için herhangi ihtiyaç olan bir bölgeye ihtiyaç yoktur. Ancak birçok kişi kültür mantarı yetiştirmek için kapalı alanları önermektedir. Bu önerinin sebebi ise kapalı alanlarda daha rahat yapay ortam yaratabilmektedir. Açık bir alanda yapmanız durumunda; sera ihtiyacınız bulunacaktır. Kültür mantarı yetiştiriciliği için arazi kirası ortalama olarak; 1.500 ila 5.500 ₺ arasında değişecektir.
-
Sera
Mantarları yetiştireceğiniz yeri boş bir araziye kurmanız durumunda sera ihtiyacınız bulunacaktır. Sera sayesinde mantarın rahatça yetişebileceği bir ortam yaratmış olacaksınız. Ayrıca bazı kapalı alanlarda mantar yetiştiriciliği yapsanız da sera veya çadıra ihtiyaç bulunmaktadır. Sera veya çadır ihtiyacı ortalama olarak; 7.500 ila 20.000 ₺ arasında değişecektir.
-
Gerekli Ekipmanlar
Kültür mantarında yetiştirirken çeşitli ekipman temini gerçekleştirmeniz gerekir. Bu ekipmanlar genel olarak; ısıtma – soğutma klimaları, havalandırma fanları, nemlendirme sağlayan petekler, dijital kantar, sisleme makinesi, zaman ayarlı ışıklandırma, su motor ve pompa düzeneği son olarak da Termometre ve kompost ölçüm aracı bu ekipmanlar olmazsa, olmazlardandır. Bu ekipmanların temini ortalama olarak; 15.000 ila 35.000 ₺ arasında değişecektir.
-
İş Gücü
İlk aşamada bu işlerin altından tek başınıza kalkmanı oldukça zordur. Alana yabancı olmayan çalışanlara ihtiyacınız olacaktır. Ancak üretim kapasitenizi minimum tuttuysanız, tek başınıza da halledebilirsiniz. Yüksek kapasiteli üretimde ise minimum 2 işçi ihtiyacınız olacaktır. Ortalama olarak işçi ücreti; 6.888 ₺ olacaktır. ,
-
Ekstrem Gider
Kültür mantarının barınacağınız bölge kurulumunda birçok gözünüze batmayan ücret ödemeleri gerçekleştireceksiniz. Bu ücretlerin genel toplamı ortalama olarak; 2.500 ila 5.000 ₺ arasında olacaktır.
Genel olarak kültür mantar yetiştiriciliği maliyeti ortalamak; 55.000 ila 70.000 ₺ arasında olacaktır. Yukarıdaki liste ortalama bir değer üzerinden hareket ederek oluşturulmuştur. Sizlerin yatırım olanaklarınıza göre; ortalama yatırım maliyetini düşürebilir veya yükseltebilirsiniz.
Ekonomik Getirisi Yüksek Tarım ÜrünleriKültür Mantarı Kâr Marjı
Kültür mantarı kâr marjı açısından oldukça yüksek olduğunu belirtebiliriz. Kültür mantarı, diğer mantar çeşitlerinden ayrı olması ve arz – talep noktasında oldukça yüksek bir ivmeye sahip olması; düzenli satışı getirecektir. Düzenli satış ise yüksek kâr marjını getirecektir. Ortalama olarak kültür mantarı kilogram başına %100 ila %150 arası kar marjı bırakmaktadır. Oldukça yüksek kâr marjı bırakan sektörler arasındadır. Ortalama olarak yatırım maliyetlerinizi 6 ila 12 ay arasında rahatlıkla çıkarabilirsiniz. Elbette sizlerin üretim potansiyeline göre süre daha da kısalabilmektedir.