HukukGüncel

Babadan Çocuğa Yapılan Gayrimenkul Satışı Diğer Kardeşler Tarafından Bozulabilir Mi?

Babadan Çocuğa Yapılan Gayrimenkul Satışı Diğer Kardeşler Tarafından Bozulabilir Mi?

Babadan oğula yapılan gayrimenkul satışı pek çok zaman miras davalarına konu olur. Aynı zamanda pek çok kez bu davalarda bu satışı bozmak isteyen çocuklar haklı çıkmaktadır. Ne de olsa bir babanın çocuklarına gayrimenkul satması son derece nadir görülen bir olaydır ve bu gibi olaylarda pek çok zaman bir satış sözleşmesi arkasına gizlenmiş olan bağışlama sözleşmesi bulunmaktadır. İşte bu şekilde gerçekleştirilen işleme de “muvazaa” adı verilmektedir.

İçindekiler

Muvazaalı İşlemlerin Yaptırımı Nedir?

Muvazaalı işlemlerin hukuki alandaki yaptırımı geçersizliktir. Başka bir deyişle esasında bir bağışlama sözleşmesi söz konusu olmasına rağmen bu sanki bir satış sözleşmesiymiş gibi gösterilen işlemlerin hüküm ve sonuç doğurması hiçbir şekilde söz konusu olamayacaktır. Zira bu işlemler geçersiz kabul edilecektir.

Neden Muvazaaya Başvurulur?

Bu gibi işlemlere başvurulmasının nedeni pek çok zaman ev sanki satılmış gibi gösterilen evlat haricindeki çocukların tepkisinden korunmaktır. Gayrimenkul satışı sonrasında baba bir gelir elde edeceğinden dolayı toplumsal olarak çocukların buna tepki göstermesi de söz konusu olamayacaktır. Ancak bir bağışlama sözleşmesi söz konusu olduğu zaman doğal olarak diğer evlatlar bundan rahatsız olacak ve mirastaki paylarını talep etmek isteyeceklerdir. İşte bu nedenle işlemin aile içi gayrimenkul satışı gibi gösterilmesi söz konusu olur.

Başka Ne Gibi Sebepler Söz Konusu Olabilir?

Elbette bu işlemin aile içi gayrimenkul satışı gibi gösterilmesinin bir diğer nedeni ise diğer evlatların mirastaki saklı paylarını elde etmelerini önlemektir. Her çocuğun her ne olursa olsun karşılıksız kazandırılan edinimlerde payı bulunur. Ancak aile içi gayrimenkul satışı bir karşılıksız kazandırma olmadığından dolayı çocukların buna itiraz etmesi ya da herhangi bir şekilde bu işlemi geçersiz kılması da ilke olarak söz konusu olamayacaktır. Özetle gerçek bir gayrimenkul satışı olması durumunda gayrimenkul satışı bozma işlemi söz konusu olamayacaktır.

Bu Durum Ne Şekilde İspat Edilebilir?

Hukuk davalarında kanıt çok farklı şekilde olabilir. Ancak değeri belirli bir miktarı aşan dava konularında tanık ile ispat da söz konusu olamayacaktır. Amacı gayrimenkul satışı bozma olan davalar da neredeyse her zaman bu alt sınırı aşacak ve dolayısıyla tanık delili kullanılamayacaktır. Ancak somut kanıtlara ek olarak yemin deliline başvurulması söz konusu olabilir. Öyle ki yemin, kesin delil kabul edilir ve bu delil sayesinde dava kazanılabilir ya da dava kaybedilebilir. Nihayetinde kullanılacak olan delillerin de dava dilekçesinde belirtilmesi şarttır.

Satış İşlemi Gerçekse Yapılacak Bir Şey Var mıdır?

Kişi, sağlığında sahip olduğu mallar üzerinde arzu ettiği gibi tasarrufta bulunabilir. Hal böyle olunca da gerçek anlamda satışı yapılmış olan mallar üzerinde herhangi bir iptal talebi ya da buna benzer itirazda bulunulması söz konusu değildir. Ancak her ne olursa olsun gayrimenkul satışı bozma amacı güden bir davada birtakım hak düşürücü süreler ve zaman aşımı süresi olduğu unutulmamalıdır.

Babadan Çocuğa Yapılan Gayrimenkul Satışı” ile ilgili daha fazla bilgi için bize aşağıdaki yorum bölümünden yazabilirsiniz.

Ayrıca aşağıdaki konular da ilginizi çekebilir;

Kardeşten Miras Kalır Mı?

Vefat Sonrası Mirasçıların Yapması Gerekenler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu