İş Fikirleri

Çiçek Yetiştiriciliği Yapmak, Maliyeti ve Kar Marjı

Çiçek yetiştiriciliği hakkında bilgi edinmek için doğru adrestesiniz. Metnimizi okuyarak; çiçek yetiştiriciliği kâr marjı ve çiçek yetiştiriciliği maliyeti gibi birçok sorunun cevabını bulabilirsiniz. Çiçek yetiştiriciliği masrafları ve çiçek yetiştiriciliği detayları gibi bilgilere vâkıf olmanız için metnimizi okuyabilirsiniz.

İçindekiler

Çiçek Yetiştiriciliği Nedir?

Çiçek yetiştiriciliği; temel olarak çeşitli çiçeklerin ekimini, bakımını ve hasat’ından sorumlu olan kişinin gerçekleştirdiği meslektir. Bu alan sadece çiçek yetiştirmek ile sınırlanması doğru olmayacaktır. Örneğin; çiçeği yetiştiren kişi, bitkilerini pazara sürmeli, çiçek alıcısını teşhis edip ona da satmalıdır. Çiçek yetiştiricisi için geni bir bitki yelpazesi vardır. Genel olarak çiçek çeşitleri şu şekildedir;

  • Manolya
  • Gül
  • Lavanta
  • Şebboy
  • Liulim
  • Lale
  • Frezya
  • İris

Yukarıda verilen örnekler, günümüzde en popüler yetiştirilen çiçeklerdir. Türkiye’de arz – talep açısından en çok bu bitkilere yönelme bulunmaktadır. Bundan kaynaklı çiçek yetiştiricileri, bu bitkilere yönelmektedirler.

Türkiye’de Çiçek Yetiştiriciliği

Çiçek yetiştiriciliği, günümüz Türkiye’sinde oldukça yaygın bir meslek olmadığını belirtilmesi gereklidir. 2015 yılında paylaşılan; Türkiye’de çiçek yetiştiriciliği verilere nazaran ortalama 10 bin kişi bu mesleği icra etmektedir. Çiçek sektörüne oldukça rağbet olmasına rağmen üreticisi yetersizdir. Türkiye’de ortalama %80’lik bir dilim, ticari süs bitkileri üretimini gerçekleştirmektedir. Ayrıca %80’lik talebin, %70’ini Türkiye’deki çiçek yetiştiricileri sağlayabilmektedir. Kalan kısım ise yurtdışından temin edilmektedir.  Belirtilen boşluklardan kaynaklı, Türkiye’de çiçek yetiştiriciliği ihtiyaç olan bir sektördür. Çiçek yetiştiriciliğinin bir diğer noktası da Türkiye’de bu alana ciddi bir talep olmasıdır. Bu bilgileri göz önüne alınarak, bu alana yatırımlar rahatlıkla yapılabilinir.

Çiçek Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Çiçek yetiştiriciliği, sanıldığının aksine zor bir meslek değildir. Öncelikle bu sektörde yer edinmeyi düşünüyorsanız; ciddi bir sabrınızın olması gereklidir. Çiçek yetiştiriciliği, zamana dayanan bir alandır. Örneğin; kaliteli ve verimli bir hasat yapmanız için doğru zamanı beklemeniz gerekmektedir. Ekim yapacağınız toprağı iyi tanımanız ve toprağın istediği tohumu vermeniz gerekir. Günümüzde tabii farklı koşullarda, gerçekleştirilen; çiçek yetiştiriciliği de bulunmaktadır.

Öncelikle çiçekleri yetiştireceğiniz bir toprağınız ya da seranız olması gereklidir. Toprağın verimli olmasına dikkat etmeniz ve ekeceğiniz bitkinin toprak ile olan uyumuna bakmalısınız. Bunun için ziraat mühendislerinden destek alınabilmektedir. Çünkü her bitkinin kendine has bir toprak çeşidi ve gereklilikleri bulunmaktadır. Ayrıca toprağınızın drenajı iyi olması gerekir. Kesme çiçeklerin yetiştirilmesi için suyun rahatlıkla akması ve tüm tohumlara sirayet etmesi gerekir. Ekimlerinizi sera’da da gerçekleştirebilirsiniz. Günümüz de çiçek yetiştiriciliği için 2 farklı sera çeşidi bulunmaktadır. Bunlar; cam sera ve plastik sera olarak ayrılmaktadır. Temel olarak bakıldığında; tohumun toprağa sirayet etmesi ve bunun üzerine bakımının gerçekleştirilmesi, hasat’ının yapılması gereklidir. Yukarıda belirttiğimiz gibi, ekeceğiniz bitkiye göre bunlar farklılık göstermektedir.

Ev Ortamında Çiçek Yetiştiriciliği

Çiçek yetiştiriciliği için büyük seralara ya da arazilere ihtiyacınız olmayabilir. Evinizin balkonunda ya da bahçenizde de çiçek yetiştiriciliğini gerçekleştirebilirsiniz. Çiçek yetiştiriciliğiyle para kazanma koşullarını yaratmanız ise bu sayede mümkün olacaktır. Ayrıca bu yatırım için cüzi bir miktar yeterli olacaktır. Dış ortamlarda çiçek yetiştiriciliği, arazi ortamlarındaki yetiştirme koşullarına göre, çok daha pratiktir. Evinizde bulunan bir teneke, poşet ya da saksıyla bu işe hızla başlayabilirsiniz.

İlk olarak, ekeceğiniz bitkinin tohumunu elde edin. Bunları bir çiçekçiden temin edebilirsiniz. Hangi bitkinin, hangi mevsimde ekileceğini de dikkat etmeniz de fayda var. Aksi taktirde, ilk ekim işinizi sizleri tatmin etmeyecektir. Aldığınız tohumu, bir gün boyunca su içinde ya da nemli bir bezde bekletin. Bu sayede, tohumun minerallerini hareketlendireceksiniz. Ardından tohumu, elenmiş ve saf toprağın birkaç santim derinine iliştirin. Ardından üstünü toprakla örtün ve fısfıs yardımıyla sulama işlemi gerçekleştirin. Ardından periyodik saatler aralığında, ufak suluma işlerini gerçekleştirin. Kısa bir süre içerisinde, tohumların filizlendiğini göreceksiniz. Filizlenen tohumu, daha büyük bir bahçenize ekebilirsiniz ya da ekildiği yerde sabit olarak kalabilir. Kısa bir süre içerisinde çiçeğiniz, gün yüzüne çıkacak ve sizlere gülümseyecektir.

Ev ortamında ektiğiniz bitkileri, dijital mecralar üzerinden rahatlıkla satabilirsiniz. Sosyal medya platformları bunlar için tercih edebileceğiniz alanlardır. Bir diğer seçenek ise yaşadığınız bölgede çiçek mağazaları ile anlaşarak, onlara satabilirsiniz. Küçük bahçelerde ya da balkonlarda yetiştirilen çiçekler çok daha göze hitap etmektedir. Bu sayede çiçeklerinizi satmanız noktasında kolaylık sağlayacaktır.

Çiçek Yetiştiriciliği Yatırım Maliyetleri

Çiçek yetiştiriciliği maliyet açısından biraz külfetli olduğu bilinmektedir. Ancak bu külfet sizi korkutmamalı, gün geçtikçe maliyetlerinizi minimum düzeye doğru azalmaktadır. Sektöre ilk girmeniz durumunda, her meslekte olduğu gibi yatırımlar gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Yatırımlarınız için Tarım kredisi başvurusunda da bulunabilirsiniz. Genel olarak çiçek yetiştiriciliği yatırım maliyetleri şu şekildedir:

  • İş gücü: tohum ekimi, bakımı, ilgilenilmesi ve hasat’ını gerçekleştirecek kişinin ortalama 1000 ₺ olarak belirtilmiştir.
  • Çiçek gübrelenmesi; ortalama olarak 3,250 ₺ olarak belirtilmiştir.
  • İlaçlama; çiçeklerin hızlı gelişmesi ve hayvanlardan korunmaları için gerçekleştirilen işlemdir. Ortalama olarak 1000 bir maliyet tutmaktadır.
  • Çiçek paketlenmesi; yetişen çiçeğin, paketlenmesi ve siparişe gönderilmesidir. Bu alan için ortalama 1000 olarak fiyat belirlenmektedir.
  • Nakliye; üretilen bitkinin, taşınması işlemidir. Nakliye birçok alana bölündüğünü belirtmekte fayda var. Bu alan için ortalama olarak 1000 olarak fiyat belirlenmiştir.
  • Genel maliyetler; yer kirası, yönetim, sermaye faizi gibi ücretlerin toplamı olarak 1000 belirtilmiştir.
  • Dekar başına toplam maliyet; çiçek yetiştiriciliğinde dekar başına ortalama olarak 1000 ₺ para harcanmaktadır.

Yukarıda belirtilen veriler, ortalama bir varsayım üzerinden yola çıkılmıştır. Elbette, çok daha düşük ya da çok daha fazla maliyetler ile bu işi gerçekleştirebilirsiniz.

Çiçek Yetiştiriciliği Kâr Marjı

Çiçek yetiştiriciliği kâr marjı bilgilerine bakıldığında, bu sektörün oldukça karlı bir gelir getirdiğini belirtebiliriz. Tüm maliyetlerinizi göz önüne aldığımız da ortalama kazancınız, katı olarak hesaplanmaktadır. Yani yatırdığınız 10.000 ₺ sizlere 20.000 ₺ olarak dönecektir.

Tabi, çiçek sektöründe belirli bir hacminizin bulunması noktasında kâr marjınız %125’lere kadar çıkabilmektedir. Bu duruma gelmeniz için ciddi bir çiçek üretim potansiyeline sahip olmanız gereklidir. İlk olarak, işe başladığınız yatırımlarınızı, birkaç yıl içerisinde sıfırlayacaksınızdır. Bazı durumlarda 1 yıldan daha az bir sürede de gerçekleştirebilmeniz mümkündür. Türkiye’de çiçek pazarına bakıldığın da ise, oldukça kârlı bir yatırım yapabileceğiniz bir alandır.

Makaleyi sesli dinlemek isteyenler aşağıdaki videodan faydalanabilir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu