Eczane Dükkanı Açmak-Maliyeti ve Kar Marjı
Eczana açmak günümüzde kar marjı yüksek iş alanlarından birisidir. Ancak Eczane açmak sadece ilaç satmaktan ibaret değildir. Eczane, Sağlığın bir alanıdır ve oldukça önemlidir. Bu yüzden sanıldığının aksine eczane açmak kolay değildir. Eczane açma için gerekli belgeler, eczane nasıl açılır ve eczane açma maliyeti gibi oldukça merak edilen soruların cevaplarını vereceğiz.
İçindekiler
Eczane Nedir?
Eczane; Doktor tarafından yazılmış herhangi bir ilacın satışını gerçekleştiren işyeridir. Eczacı ise ilaç hakkında hastaya detaylı bilgi veren, ilacın nasıl kullanılması gerektiğini anlatan, hastaya ilaç satışını gerçekleştiren ve ilaç danışmanı olarak görev yapan kişidir. Eczacı, olmamanız durumunda eczane’de çalışmak tehlikeli ve risklidir. Hastaya verilecek yanlış bir ilaç ve yanlış bir bilgi; hastada kalıcı rahatsızlıklara sebep olabilmektedir. Ayrıca eczacılar, Hipokrat yemini etmiş kişilerdir. Bilgilerini etik ilkelere gereği sunmakla mükelleftir.
Şarküteri Açmak Maliyeti ve Kar MarjıEczane Açmak İçin Gerekenler
Eczane açmak için ilk olarak işyeri sahibin Eczacılık Fakültesi Diploması olması gerekmektedir. Halk arasında bilinen en büyük yanlışlardan birisi de; ‘’Eczaneyi parayla açabilme’’dir. Bu bilgi tamamen yanlıştır, paranız olsa dahi eczane açamayabilirsiniz. Eczacılık diplomanızın olması durumundan sonrasında ‘’Eczacılık stajını’’ eksiksiz bir şekilde yerine getirmiş olmanız gerekmektedir. Aksi taktirde işyerinizi açamayabilirsiniz. Temel gerekliliklerini yerine getirmeniz halinde işyeri planlarınızı yapmaya başlayabilirsiniz. Eczacı açmak için gereken belgeler ise şu şekildedir:
- TC Kimlik Numaraı
- Sağlık Bakanlığı onaylı eczacılık diploması
- Eczacılık yapılmasında herhangi bir engel olunmamasına dair yazılı beyan
- Hizmet puanı hesaplanması için Türk Eczacılar Birliğinden alınmış belge
- Eczacılık mesleğini yerine getirmesine engel olmayacak derecede uzman hekim raporu
Bu belgeleri elektronik olarak İl Sağlık Müdürlüğüne teslim etmeniz durumunda; 10 gün içerisinde yerleştirme puanınız hesaplanacaktır. Sonrasında başvuru yapan eczacılar arasında en yüksek puana sahip olan kişiler eczane hakkı kazanmaktadır. Bu bilgi sizlere iletilmesinin ardından işlemlerinize şu şekilde devam edeceksiniz:
- Sonuçların ardından verilen ilan tarihinden en geç 90 gün içerisinde; elektronik ortama yükledikleri belgelerin aslı ile birlikte İl Sağlık Müdürlüğüne gitmeleri ve başvuruda bulunmaları gerekmektedir.
- Eczacı odası kayıt belgesi
- İşyerinize ait mimar tarafından hazırlanmış krokisi ile eczacılık kanunları çerçevesinde uygunluğunu tasdik edilmiş rapor
- İşyerinin kullanıma dair resmi onayı
Bu belgeleri İl Sağlık Müdürlüğüne teslim etmeniz durumunda; Eczacı Dükkanınızı açabilirsiniz. Bakanlık size kısa bir süre içerisinde ruhsatname verecektir. Ayrıca işyeriniz için herhangi belediye iznine gerek yoktur. Bakanlığın sizlere verdiği ruhsatname işe çalışmalarınıza başlayabilirsiniz. Bunların ardından eczane açmak için gerekli işlemlerin tamamını halletmiş olurunuz.
Halı Saha AçmakEczane Açma Maliyeti
Eczane açma maliyeti, genel itibari ile oldukça yüksektir. Ancak kazanç noktasında oldukça yüksek geri dönüşe sahiptir. Genel olarak eczane açma maliyeti kalem, kalem şu şekildedir:
-
İşyeri Kirası
Eczane dükkanı açmak için ilk olarak bir işyerine ihtiyacınız vardır. İşyerinizi açarken; hastane, sağlık ocağı gibi sağlık kuruluşlarının olacağı yerlere açmaya dikkat edin. Bu bölgeler dışında bir yere açmanız durumunda; merkezi ve kalabalık yerlerden ziyade mahallelere açmayı düşünün. Eczane, kuruyemişçi olmadığı için kalabalık yerlere ihtiyacı yoktur. Bu yüzden eczanesi olmayan mahallerde açmak akıllıca olacaktır. Ortalama bir eczane kirası aylık; 2.500 ila 7.500 ₺ arasında olacaktır.
-
İç Dizayn
Eczane dükkanının iç dizaynı da oldukça önemlidir. Hoş bir görsel yaratmak tamamen sizlerin elindedir. Ayrıca profesyonel destek alarak da destek almanızda fayda olacaktır. Eczane iç dizaynı ortalama olarak; 3.500 ila 6.500 ₺ arasında olacaktır.
-
Raf Dizilimi
Eczane dükkanlarında raf dizilimi oldukça önemlidir. Eczacının ilaçları hızlıca bulması ve belirli ilaçların, belirli bölgelerde olması hayati önem taşımaktadır. Her eczanenin raf dizilimi, işyerinin boyutlarına, şekillerine ve metrekaresine bağlıdır. Yani karışık raflar alarak eczaneye ekleyemezsiniz. Bir marangoz veya işyeri ile anlaşarak, işyerinize özel raf dizilimi yaptırmanız gerekmektedir. Raf dizilimi ortalama olarak; 7.500 ila 18.500 ₺ arasında olacaktır.
-
İlaç Temini
Eczanenizin açılmasından en fazla gideriniz ilaç temini olacaktır. İşyeriniz yeni olacağı için elinizden geldiği kadar ilaçlarla doldurmalısınız. Sizlerden ilaç temin etmek için gelen bir hastayı başka bir adrese göndermemelisiniz. İlk zamanlarda sizler için oldukça önemli olacaktır. Ortalama bir ecza dükkanının ilaç temini; 50.000 ila 100.000 ₺ arasında olacaktır. Bilinmesi gereken bir hususta, ilaçları temin edeceğiniz ecza deposu ile anlaşma sağlayarak, taksite bağlamanızdır.
-
Yardımcı Eczacı
Eczanenizi açmanızın ardından yanınızda çalışması gereken ve sizlerinde ihtiyacı olacak personellere olmalıdır. İşyerinizin büyüklüğüne ve iş potansiyeline göre yardımcı eczacı sayısı değişmektedir. Ancak ortalama eczanelerde minimum 2 çalışan maksimum 5 çalışan olduğu bilinmektedir. Yardımcı eczane personelleri ortalama olarak; 7.500 ila 12.500 ₺ arasında maaş ödemeniz gerekecektir.
Yukarıda belirtilen ‘’Eczane dükkanı açmak için yatırım maliyeti’’ adlı liste; belirli bir ortalamayı referans alarak yazılmıştır. Nesnel ve net bir yatırım maliyeti belirlenmesi, serbest piyasa ekonomisi ve değişen para değerleri nedeniyle; farklılık gösterebilmektedir. Bu bilgiler eşliğinde ortalama bir ecza dükkanı açma maliyeti; 120.000 ila 180.000 ₺ arasında değişecektir. Ancak sizlerin yatırım koşullarınıza göre fiyatta farklılık söz konusu olacaktır.
Süpermarket Açmak Maliyeti ve Kar MarjıEczane Dükkanı Kar Marjı
Eczane dükkanı kar marjı, oldukça tatmin edici olduğunu belirtebiliriz. Eczane dükkanının en büyük avantajı; sürekli arz – talep ilişkisinin olmasıdır. Günümüzde hiçbir dönemde talebin düştüğü görülmemiştir. Çünkü insanoğlu sürekli hasta olan bir mekanizmaya sahiptir. Bu mekanizmayı düzeltmek ve iyileştirmek için eczanede satılan ilaçlara, destekleyicilere ihtiyaç vardır. İşyerinizi doğru ve akıllıca bir yere açmanız durumunda satış potansiyeliniz sürekli artış gösterecektir. Genel olarak eczane dükkanı kar marjı ortalaması %50 ila %80 arasında değişmektedir. Bazı ilaçlarda %100 marja kadar çıkabilmektedir. Satış potansiyelinize bağlı olarak işyerinizi açmanızdan 8 ila 12 ay içerisinde yatırım maliyetinizi çıkartabilirsiniz.