Türkiye’de kabin memuru – host – hostes olmak. Hostes olmanın güzel ve zor yanları…
Günümüzün en hızlı gelişen sektörleri arasında yer alan hava yolu ulaşım sektörü, beraberinde iyi yetişmiş pilot ve kabin memuru ihtiyacını da getirmektedir.
Kabin memuru yada diğer bir deyişle yada olmak aslında eskiden çok zor değildi. Ancak günümüz şartlarında hızla artan işsizlik, bir çok lise ve üniversite mezunu insanın bu sektöre ilgi duymasına neden olmuştur. Talepte yaşanan bu artış dolayısı ile artık hava yolu şirketleri de işe alım kriterlerini zorlaştırmış ve ödediği ücretleri aşağıya çekmiştir.
Hostes olmak her ne kadar bir çok kişinin hayali olsa da bazı insanlar için ise kesinlikle yapılmayacak bir meslek dalı olarak görülmektedir.
Kuşkusuz, bunda en büyük neden mesleğin sunduğu avantajlar ve zorlukları yer almaktadır.
Peki nedir bu avantajlar ve zorluklar gelin birlikte inceleyelim…
İçindekiler
Hostes olmanın avantajları ve çalışana kattığı değerler;
- Farklı ülkeleri ve kültürleri tanıma imkanı,
- Temiz, bakımlı ve havalı üniformalar ile görev yapma,
- Çalışma saatlerinin azlığı, uzun uçuşlardan sonra verilen dinlenme hakkı,
- Piyasaya göre daha iyi bir maaş,
- İnsanlarla iletişim ve sosyalleşme imkanı,
- Zor durumlarla ve zor insanlarla başedebilme yeteneği kazandırması,
- Belirli bir süre çalışıldıktan sonra kabin amirliği, hava yollarının merkez ofislerinde yöneticilik yada eğitmenlik yapmak, seyahat acenteleri yada otellerde çalışabilme imkanından dolayı geniş kariyer imkanları.
Hostes olmanın dezavantajları ve zorlukları;
- Yorucu bir meslek,
- Gece-gündüz ve uyku düzeninin olmaması,
- Aileden ve arkadaşlardan sıklıkla uzak kalmak,
- Tatil günlerinde de çalışmak,
- Zor insanlarla muhatap olmak, insanları memnun etmeye çalışmak,
- Uzun seyahatlerde evden ayrı kalmak, otellerde geçen ve küçücük bir bavuldan oluşan hayat.
Kimler kabin memuru olabilir?
- Hostes olabilmenin en önemli şartı yabancı dildir. Artık tek dil değil maalesef 2. dil bilenler tercih edilmektedir.
- 19-27 yaş aralığında olmak,
- Bayanlarda 160-175 cm, erkeklerde 170-185 cm boy aralığında olmak,
- Adli sicil kaydı olmamak,
- En az lise mezunu olmak.
Bu şartlar tüm hava yolları için ortak şartlardır. Firmalara göre ekstra başka şartlar da istenebilmektedir. Başvuru için firmaların internet adreslerine girerek iş başvuru formu doldurulması gerekmektedir.
Hostes olmak isteyenler hangi mülakatlardan geçer?
Her firmanın kendince belirlediği mülakat sistemi vardır. THY bunlar arasında en zor ve kapsamlı olanıdır.
THY 5 aşamalı mülakat sistemi uygulamaktadır.
Mülakat aşamaları aşağıdaki gibidir;
- İlk aşamada yazılı ingilizce sınavı ve kişilik envanteri testi uygulanmaktadır. Yapılan ingilizce sınavında temel gramer bilgisi ölçülmektedir. uygulamalı bir sınav değildir. Kişilik envanteri ise daha çok kişinin davranışsal özelliklerini ölçen, stres durumu, zor durumlardaki yaklaşımı, ne kadar girişken yada çekingen olduğu gibi konuları ölçen bir test.
- İlk aşamayı geçen kişiler daha sonra boy-kilo ve vücut kontrolünden geçiyorlar. Bayanlarda 160-175 cm, erkeklerde 170-185 cm boy aralığında olmak gerekiyor. Bu ölçülere sahip kişiler daha sonra detaylı kontrolden geçiliyor. Gözle görünür vücut bölgelerinde dövme-piercing gibi şeyler istenmiyor.
- İkinci aşamayı geçen kişiler daha sonra ingilizce mülakata alınıyor. Bu aşamada daha çok kişinin ingilizce konuşma becerilerine bakılıyor. Konuşmaların içeriği günlük hayat ve genel konular ile ilgili.
- İngilizce mülakatı geçen adaylar daha sonra psikolog ile görüştürülüyor ve kişinin psikolojik ve sosyal durumu analiz ediliyor.
- Psikolog görüşmesi olumlu olan adaylar son olarak genel kurul görüşmesine giriyor. Burada psikolog, insan kaynakları sorumlusu, departman yöneticileri, eğitim ve geliştirme müdürü gibi tüm ilgili birimler ile birlikte son bir görüşme yapılıyor. Amaç hem sizi daha iyi tanımak, hem bu işe ne kadar uygun olduğunuzu ölçmek ve hem de bu iş için kadar istekli olduğunuzu görmeye çalışmak.
Göreceğiniz gibi, tüm hava yolu şirketleri kabin memuru alımında çok fazla ince eleyip sık dokumaktadırlar. Havada yüzlerce kişinin canını emanet edecekleri kişilerin en doğru kişiler olması gerektiği herkesin beklentisidir.
Host Olmak İçin Gerekenler / Hostes Olma Şartları / Kabin Memuru Şartları
Bu kariyerde başarılı olmak için çok çeşitli beceriler göstermeniz gerekir. Hostes olmanın zorlukları kadar hostes olmanın avantajları da bulunmaktadır. Ancak en önemlisi, bu mesleğe adım atarken nasıl host olunur ve siz bu gerekliliklerin ne kadarını karşılıyorsunuz, bunu iyi analiz etmektir. İşte host olmak için gereken beceriler:
- Mükemmel iletişim becerilerine sahip olmak
- Olağanüstü müşteri hizmeti becerilerine sahip olmak
- VIP yolcularla ilgilenirken ayrıca hizmet verebilmek
- Takım çalışması becerileriniz olması (her gün farklı takımlar ile çalışmanız gerekebilir)
- Aritmetik becerilerine sahip olma (para ve döviz dahil)
- Sosyalliğe düşkün olmamak
- Düzensiz çalışma saatleri konusunda esnek olmak
- Bir dizi insanla uğraşmaya hazır olmak
- Ticari farkındalığa ve iyi satış becerilerine sahip olmak
- host mesleği dahilinde hızlı ve verimli çalışabilme
- Diplomatik ve gerektiğinde iddialı olabilme
- Kapalı bir alanda çalışabilme yeteneği
- Durumları sakin ve hızlı bir şekilde yönetebilme
Host Nasıl Olunur? Çalışma Saatleri ve Koşulları Nelerdir?
Bir kabin ekibi üyesi olmayı düşünüyorsanız, işinizin hafta sonlarını, geceleri ve yılbaşı gecesi gibi resmi tatiller dahil olmak üzere yılın herhangi bir gününü kapsayabileceğini unutmayın. Düzensiz ve belli belirsiz saatlerde çalışmaya hazır olmalısınız. Mesai saatleri uzun mesafeli uçuşlarda özellikle yorucu olabilir. Örneğin, bazı uçuşlar sekiz saatten fazla sürebilir. Bu, potansiyel olarak sekiz (veya daha fazla) saat ağlayan bebekler, can sıkıcı ve kaba yolcular ile uğraşmak anlamına gelebilir.
Sonuç olarak, evinizden uzakta uzun süre (bazen günler) geçirirsiniz. Bu nedenle kişisel ilişkileriniz zarar görebilir). Küçük alanlarda çalışmak zorunda olacağınız için işiniz fiziksel olarak da zor olabilir. Ayrıca işinizin jetlag, doğurganlık sorunları, artan kanser oranları, sağlıksız beslenme, sindirim sorunları, radyasyona maruz kalma, tekrarlayan yaralanmalar, depresyon ve alkolün kötüye kullanımı gibi sağlık üzerindeki etkilerini de göz önünde bulundurmalısınız. Bu yüzden hostes nasıl olunur sorusunu sormanın yanında bu şekilde çalışmayı göze alıp alamayacağınızı da düşünmelisiniz.
Ayrıca hostes olmak için üniversite okumak şart mı diye merak ediyor olabilirsiniz. Kurallar ve talepler havayolu firmasına göre değişiklik gösterecektir. Ancak bu tarz bir şart bulunmamaktadır.
Siz de bu meslekte kariyer yapmak ve iyi bir gelecek sahibi olmak isterseniz ilgili hava yollarının internet sitelerinden gerekli başvurularınızı yapabilirsiniz.
Ayrıca aşağıdaki konular da ilginizi çekebilir;
Daha fazla bilgi almak için bize aşağıdaki yorum bölümünden ulaşabilirsiniz..
İş başvurularında özgeçmiş çok önemli olup doğru ve etkili cv hazırlamak ve mülakatlardan kolaylıkla geçebilmek için aşağıdaki yazılarımızı da mutlaka incelemenizi öneririz.
Doğru cv (özgeçmiş) hazırlama teknikleri
Başarılı iş görüşmesi yapmanın püf noktaları
iş görüşmelerinde sıkça sorulan sorular
İş görüşmelerinde sıkça yapılan hatalar
Zorlu mülakat sorularına verilebilecek en güzel cevaplar
Destekleriniz için Facebook sayfamızı beğenerek takipte kalmanızı umuyoruz.