Yurtdışında Çalışmak

Pasaport Nasıl Çıkarılır? 2020 Pasaport Harçları

Pasaport nasıl çıkarılır? Pasapot Çeşitleri ve başvuruları, 2020 pasaport harçları ne kadar? Harç ücreti nasıl ödenir?

İçindekiler

Pasaport Nedir?

Pasaport, uluslararası geçerliliği olan bir kimlik belgesidir.

Yurt dışında herhangi bir ülkeye gittiğiniz zaman orada kimlik belgesi olarak nüfus cüzdanımızı kullanamayız. Çünkü o sadece ülkemize özeldir. Diğer ülkeler tanımaz. Ancak tüm ülkelerin ortak tanıdığı bir kimlik belgesi vardır ve buna pasaport denir.

Pasaportunuz yoksa Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti dışında hiç bir ülkeye gidemezsiniz.

Pasaport Çeşitleri

Pasaportlar 4 çeşittir. Gittiğiniz ülkedeki seyahat amacınız ve bulunduğunuz ülkedeki  göreviniz sizin hangi tür pasaport alabileceğinizi belirler.

Bordo Pasaport (umuma mahsus pasaport)

Bu pasaport tipi herhangi bir TC vatandaşının kolaylıkla alabileceği bir pasaport olup sicilinde sorun olmayan herkesin başvurup alabileceği bir pasaporttur. Gidilecek ülke eğer Türk vatandaşlarına vize uygulayan bir ülke ise bu pasaport ile birlikte o ülke konsolosluğuna gidip vize alınması gerekmektedir. Eğer vize istenmeyen bir ülkeye gidiliyorsa sadece bu pasaport ile seyahat yapılabilmektedir.

Bordo Pasaport Nasıl Alınır?

Aslında pasaport nasıl çıkarılır sorusunun cevabı genellikle bordo pasaport çıkarma işlemleri ile aynı olmasıdır. Aşağıdaki yolları izleyerek umuma mahsus pasaport yani bordo pasaport sahibi olabilirsiniz.

Yeşil Pasaport (Hususi Pasaport)

Yeşil pasaport nedir?

Aşağıda daha detaylı açıklanacağı üzere, bordo pasaporta nazaran daha avantajlı ve daha rahat dolaşım imkanı sağlayan en az 6 ay en fazla 5 yıllığına verilen pasaport çeşidiridir.

Yeşil Pasaportu Kimler Alabilir?

Bu pasaport, eski siyasi diplomatlar, milletvekilleri, bakanlar ve bunların yakınları ile emekli sandığı bünyesindeki memurlara (ilk üç derece/kademe aralığında yer almalı) verilmektedir.

Bu kişiler yeşil pasaporta sahip olduklarında aile bireylerinden eş, 18 yaşının altındaki birey, 18 yaşını geçmiş olsa bile 25 yaş altındaki öğrenimine devam eden (öğrenci olduğunu belgelemek şartıyla ) çocuk, yaş sınırı olmaksızın aile bireyleri içinde bekar engelli (zihinsel, bedensel, ruhsal) üyeler (sağlık durumlarını belgelemek şartıyla)  de bu haktan yararlanabilmektedir.

Yeşil Pasaport ve Bordo Pasaport Farkı

Bu pasaportun bordo pasaporttan farkı çok büyük bir avantajının olmasıdır. Eğer bu pasaporta sahip birisi iseniz dünyadaki bir kaç ülke hariç (mesela İngiltere) neredeyse tüm ülkelere vize almadan gidebilirsiniz.

Bu size hem zaman kazandırır hem vize ücreti ödemenize gerek kalmaz. Bordo ve yeşil pasaport farkı genel olarak bunlardan ibarettir diyebiliriz.

Yeşil Pasaport Nasıl Alınır?

Yeşil pasaportun alımı aynı bordo pasaportun alımı ile bir iki husus haricinde hemen hemen aynıdır. İçişleri Bakanlığına talep yazısı (Kurum amirine onaylatılmalıdır) da gerekli evraklara ekleyerek başvuruda bulunabilirsiniz.

Yeşil Pasaport Harcı

Yeşil pasaportun bordo pasaporta göre avantajlarından biride pasapotr harcının olmamasıdır. Sadece defter bedelini yatırarak başvuruda bulunabilirsiniz.

2020 Yılı Yeşil Pasaport Defter Bedeli ;  160,00 ₺ ‘dir

Gri Pasaport (Hizmet Pasaportu)

Bu pasaport yeşil pasaport ile tamamen aynı özelliklere sahiptir ancak bu pasaport kamu kurumlarında çalışan ve geçici görevlendirme ile yurt dışına gönderilen personele verilmektedir. Süresi verilen görevin süresi kadardır. Keyfi tatiller için kullanılması mümkün değildir.

Vize ayrıcalıkları bordo pasaporttan ziyade yeşil pasaport gibi daha geniştir.

Yeşil pasaport aldıktan sonra ömür boyu kullanabiliyorken gri pasaport sadece geçici sürelerle kullanılabilmektedir.

Gri Pasaportu Kimler Alabilir?

Gri pasaportu alabilmek için öncelikle resmi olarak görevlendirilmeli ve memur statüsünde olabilmelisiniz.

Gri Pasaporttan aynı yeşil pasaporttaki gibi bireylerde pasoport sahibi ile birlikte faydalanabilir.

 

Siyah Pasaport (Diplomatik Pasaport)

Bu pasaport ise aktif siyasi hayatın içinde olan bakanlar, millet vekilleri, başbakan, cumhurbaşkanı, üst düzey askeri birlik komutanları, valiler, belediye başkanları gibi daha çok siyasi kimliği olan kişilere verilmektedir ve bu pasaporta sahip olanlar vizesiz ve sınırsız seyahat hakkına sahip olurlar.

Pasaport Nasıl Çıkarılır?

Pasaport çıkarmak için https://randevu.nvi.gov.tr/ adresine girerek pasaport butonundan randevu al kısmına kısmına tıklayarak online randevu alarak ilk etabı tamamlamalısınız. Bundan sonra istenilen bir kısım belgelerini muhlaka tamamladıktan sonra aldığınız randevuya başvuru yapmalısınız. 

Pasaport İçin Gerekli Belgeler 

  • Öncelikle son 6 ay içerisinde çekilmiş 2 adet biometrik fotoğraf gerekir. Fotoğrafın arkası beyaz olmalı. Bu çok önemli. krem renk yada kirli beyaz olması bile problem yaratabiliyor.
  • Kimlik fotokopisi,
  • Daha sonra pasaportun ne kadar süreli olacağına karar verip o süre için harç parası ve pasaport defter ücretini bankaya yatırıp orjinal makbuzlarını almanız gerekir. Pasaportunuz ne kadar uzun süreli olsun isterseniz vereceğiniz harç ücreti o kadar artar. En az 6 ay, en fazla 10 yıl süreli çıkarılabilmektedir. Vize isteyen bir ülkeye gidiyorsanız en az 1 yıllık çıkarmanızda fayda var. Çünkü bazı ülkeler maalesef vize verirken bu durumdan dolayı sıkıntı çıkarmaktadırlar

Tüm bu evrakları hazırladıktan sonra randevu günü Emniyet Müdürlüğünün Pasaport İşleri bölümüne gidilerek evraklar yetkili personele iletilir. Daha sonra parmak izi verildikten sonra imza verilir. Pasaport ise gerekli onaylar alındıktan sonra Ankara’dan adresinize PTT kargo ile gönderilir.

2020 Pasaport Harçları

Bilindiği üzere 2019 Aralık ayında yayınlanan Resmi Gazete’de 01.01.2020 tarihi itibariyle pasaport harçlarına %22,58 oranında zam yapılacağı belirtilmişti.

Türkiye Pasaport Harç ve Defter Bedelleri 2020 yılı için aşağıdaki gibi belirlenmiştir

Harç Bedeli Defter Bedeli Toplam
6 AY 208,30  TL 160  TL 368,30   TL
1 YIL 304,40  TL 160 TL 464,40   TL
2 YIL 497,00  TL 160 TL 657,00  TL
3 YIL 705,90  TL 160 TL 865,90  TL
4 – 10 YIL 994,80  TL 160 TL 1154,80   TL

 

Pasaport Harç Ücretlerini Nereye Ödemeliyim?

Yukarıda belirttiğimiz olduğumuz harç ücretlerinin, anlaşmalı bankalar ile PTT kanalıyla veya Vergi Dairesine bizzat başvuru yapmak suretiyle ödeme yapabilirsiniz. Aynı şekilde pasaport harç ücreti online olarak da yapılabilmektedir. Bunun için https://ivd.gib.gov.tr adresine giriş yaparak, harçları buradan da ödemeniz mümkündür.

Makalemizde genel hatlarıyla pasaport nasıl çıkarılır, 2020 Pasapot harç ücretleri ve defter ücretleri, pasaport için gerekli evraklar, Başvuru aşamaları ve ücretlerin nereye ödeceği hakkında detaylı bilgiler sunmaya çalıştık.

Daha fazla detaylı bilgi öğrenmek için pasaport nasıl çıkarılır konumuzun altında yer alan yorum böllümünden sorularınızı sorabilir, makalemize katkıda bulunabilirsiniz.

Yurtdışında çalışmak isteyenlerin öncelikle pasaport çıkartması gerekmektedir. Yabancı ülkelerde çalışmak maksadıyla pasaport başvurusunda bulunmayı düşünenler aşağıdaki makalemizi de inceleyerek yurtdışında çalışmak hakkında fikirler edinebilir.

Yurtdışında Çalışmak-İş İmkanları (Güncel Bilgiler)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu