Kariyer

Zorlu Mülakat Sorularına Verilecek En İyi Cevaplar

Zorlu Mülakat Sorularına Verilecek En İyi Cevaplar, en zor mülakat soruları, banka mülakatları

İş görüşmelerinde birçok kişinin karşılaştığı zorlu sorular vardır. o anda genelde cevap vermekte güçlük çekeriz, en doğru cümleleri seçebilmek için ter dökeriz.

Aslında bu tarz soruların neler olabileceğini önceden bilebilir ve buna göre cevaplarımızı önden hazırlama şansımız varsa çok daha kolay bir mülakat gerçekleştirebiliriz.

Tüm sorularda vereceğiniz cevabın temelinde sizin o iş ile ilgili deneyim ve yetkinlikleriniz ile işe olan katkınızın ne olacağını vurgulayarak cevap vermeniz sizin için en doğru seçim olacaktır. Gelin birlikte en sık karşılaşılan bazı zorlu mülakat sorularına ve bu tarz sorulara verilebilecek uygun yanıtlara birlikte bakalım.

İçindekiler

Zorlu mülakat soruları ve verilecek en iyi cevaplar 

  1. Kendinizi bir kelime ile tanıtmak isterseniz nasıl tanımlardınız?

Bu soruda sorulmak istenen şey aslında sizin kendinizi ne kadar doğru tanıdığınız ve ifade edebildiğinizdir. Bu soruya verilecek cevaplar arasında neşeli, mutlu, aceleci, rahat gibi cevaplar işvereni tatmin etmeyecektir. En doğru ve nötür kelime belki “dinamik” olabilir. Bu cevap hem sizin ne kadar hareketli ve heyecanlı olduğunuzu hem de o iş için ne kadar istekli olduğunuzu gösterecektir.

  1. Çalışma tarzınız, iş yapış şekliniz nasıldır?

Bu soruda da sorulmak istenen sizin hangi fiziksel şartlarda çalıştığınız değil işi yapış şeklinizdir. Yani “kalabalık ortamlarda çalışamam, geç saatlerde yaparım, aceleye gelsin istemem, biran önce bitsin isterim” şeklindeki cevaplar beklenmemektedir. Asıl beklenen sizin bir lider mi olduğunuz yoksa bir takım üyesi olarak mı çalışmaktan keyif aldığınızdır. Vereceğiniz cevaplar “ekibin bir üyesi olarak ya da işi herkesin tecrübesine uygun bir şekilde kişilere delege ederek” şeklinde olursa çok daha olumlu karşılanacaktır.

  1. Zamanında bitiremediğiniz bir iş için ne hissedersiniz?

Bu tarz sorularda genelde sizin zorlu ve yoğun iş temposunda nasıl aksiyon alacağınız, işleri nasıl yoluna sokacağınız ile ilgili bilgilere ulaşılmak istenmektedir. Verilecek cevaplarda mutlaka kendi yetkiliklerimizi ortaya çıkaran özelliklerimizi vurgulamalı ve yine işin yürümesi adına neler yapabileceğimizi belirtmeliyiz. “Zamanında bitiremeyeceğim işi önceden öngördüğüm taktirde yöneticimle öncelik sıralaması yaparak bizim için en önemli ve öncelikli işlerin sıralamasını yaparım” şeklindeki bir cevap oldukça olumlu karşılanacaktır.

  1. Çok yoğun olduğunuz durumlarda bunun üstesinden nasıl gelirsiniz?

Bu tarz sorularda da aslında sorulmak istenen bizim özellikle yoğun tempoda stresle nasıl mücadele ettiğimiz, stresimizi yenmek için uyguladığımız özel yöntemlerimizin olup olmadığıdır. Bu sorulara bir önceki sorudakine benzer yanıtlar vererek hemen arkasından öncelik planlaması, önem sırası gibi kavramlara başvurabileceğimiz ve mutlaka yöneticilerimizle ortak fikir alışverişinde bulunarak ilerleyebileceğimizi belirtebiliriz.

  1. Bu iş için tecrübeniz biraz fazla değil mi?

Bu soruda da asıl sorulmak istenen aslında bize bu işin hafif gelip gelmeyeceği, bizim işten sıkılıp sıkılmayacağımız ve belli bir süre sonra başka iş arayışı içerisine geçme ihtimalimizin olup olmadığıdır. Verilecek en güzel cevap “bu iş için daha fazla tecrübenin daha kaliteli iş çıktısı sağlayabileceği, daha az tecrübeli birisine göre işyerine daha fazla katkıda bulunabileceğimiz ve daha az hata yaparak işletmeyi olası zararlara karşı koruyabileceğimiz” dir.

  1. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde kendinizi nerede görüyorsunuz?

Bu soruda da verilebilecek en güzel cevap, bizim kariyer yolculuğumuza tırmanırken firmanın bundan menfaatinin ne olacağını vurgulamaktan geçiyor. “bilgi ve tecrübelerimi şirketinize aktararak, ekip üyelerimin gelişimini sağlamayı, bu vesile ile firmamızın karlılığını ve büyümesini sağlayarak bölüm müdürü olmayı ve yanımdaki çalışanlarımdan birisini de bu pozisyonda şef olarak görmeyi hayal ediyorum” şeklinde bir cevap oldukça uygun karşılanacaktır.

  1. En büyük zayıf alanınız nedir?

Bu soru çok tehlikeli ve tuzak bir sorudur. Arkasında iki amaç besler. Birisi sizin kendinizi ne kadar iyi tanıdığınız ve bu zayıf alanlarınızı nasıl geliştirdiğiniz, diğeri ise özgüveninizi ölçmeye yönelik sorulmaktadır. Verilecek en güzel yanıt yine firmaya katkımızın ne olacağını vurgulamaktan geçiyor. Mesela “çok sabırsızım” şeklinde bir cevap vermektense “sabırsız olduğum zamanlarda hata yapabiliyorum. Üstesinden gelmek için düşünerek hareket etmeye çalışıyorum. Ancak bazen hızlı karar vermem gereken noktalarda bu özelliğim hayat kurtarıcı olabiliyor ve işleri olması gerekenden çok daha hızlı yönetebiliyorum” şeklinde bir cevap verebilirsiniz.

Bu ve benzeri soruların sayısı çok daha fazla arttırılabilir. Tüm soruların özünde yatan ana fikir, sizin o şirkete ne sağlayacağınızdır. Her soruya verilecek cevaplarda üstü kapalı olarak cümle aralarında bunu vurgulayabilirseniz üstesinden gelemeyeceğiniz soru olmayacaktır.

Daha fazla bilgi için bize yorum bölümünden ulaşabilirsiniz.

Hepinize başarılı iş mülakatları dileriz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu