Sorunlu Kiracı Nasıl Tahliye Edilir?
Ülkemizde ikamet eden kişilerin yaklaşık %70’i kiracı olarak oturmaktadır. Bu oran, ülkemizde ev sahibi olan kişi sayısının ne kadar az olduğunu göstermektedir. Bu nedenle çoğu zaman ev sahibi ile kiracı arasında bazı sorunların yaşanması kaçınılmaz olmaktadır. Kiralama işlemi yapılırken ev sahibi ile kiracı arasında kira sözleşmesi yapılır ve taraflar sözleşmeye uymak zorundadırlar. Ev sahipleri bazı durumlarda çeşitli bahanelerle kiracı çıkarma girişiminde bulunurlar. Sürekli bu konuda hukuki düzenlemeler yapılsa da yapılan sözleşme her zaman geçerli olmaktadır. Ev sahipleri için “sorunlu kiracı nasıl tahliye edilir” sorusuna cevap arayanlar bu yazıda gereken tüm bilgileri bulacaklardır.
İçindekiler
Sorunlu Kiracı Tahliyesi İçin Neler Gereklidir?
Kiracı hakları yasalarla korunmaktadır. Ev sahipleri istediği zaman kiracısına çık diyememektedir. Kiracıyı çıkartabilmek için, kiracı hakkında suç duyurusu yapılması, kirasını zamanında ödememesi, çevreye zarar vermesi gibi nedenler gereklidir. Özetle; Sorunlu kiracı nasıl çıkarılır diye soracak olursak, ev sahibinin kira ödenmemesi üzerine icra takibi başlatması, ev sahibinin kendisinin eve ihtiyaç duyması, gayrimenkul üzerinde tadilat yapılması ya da evin el değiştirmesi gibi nedenlerden dolayı kiracı çıkartılması mümkündür.
İhtarname Vermek
Kiracı çıkarma nedenlerinden birisi meydana gelmişse, kiracıya evi boşaltması için ihtarname çekilmelidir. Kiracı hakları kanunla belirlenmiş olsa da yapılan kira sözleşmesinde belirtilen tahliye şartlarına uymak gerekmektedir. Ev sahipleri genellikle kira ödemelerinin zamanında yapılmadığı için kiracı hakkında suç duyurusu yapmaktadır. Ev sahibi kira sözleşmesiyle birlikte noter onaylı olarak kiracıya ihtarname gönderir ve evi boşaltması için kendisine süre verildiğini belirtir. Zamanında boşaltılmaması durumunda tahliye kararı alınır ve evi boşaltması sağlanır.
Tahliye Davası
Sorunlu kiracı çıkarma işlemi için ihtarnameye rağmen kiracı çıkmamış ise o zaman mahkeme devreye girmekte ve tahliye davası açılmaktadır. Tahliye davası iki şekilde açılabilmektedir. Birincisi kira sözleşmesinin süresi dolması diğeri ise kiracının sorunlu olması, oturduğu apartmanda rahatsızlık vermesidir. Ev sahibinin ihtarname sonrasında açacağı tahliye davasında durum değerlendirmesi yapılır ve tahliye gerektiren şartların oluşup oluşmadığına bakılır. Sözleşme bitmişse direk olarak tahliye kararı verilmektedir.
Tahliye Davası Nasıl Açılır?
Sürekli yenilenen kanunlar ile kiracı hakları artırılsa da çeşitli durumlar meydana geldiğinde tahliye davaları açılabilmektedir. Sorunlu kiracı nasıl çıkarılır sorusunun en iyi cevabı tahliye davasının açılmasıdır. Çeşitli nedenlerle kiracı hakkında suç duyurusu olarak tahliye davası, ihtarname ile belirtilen süre içerisinde çıkılmaması ya da ödemeyi 30 gün içinde yapmaması durumunda açılabilmektedir. Ödemelerde gecikmelerin yaşanması tahliye davası açılması için yeterlidir.
“Sorunlu Kiracı Nasıl Tahliye Edilir” ile ilgili daha fazla bilgi için bize aşağıdaki yorum bölümünden yazabilirsiniz.