Çocuksuz Eşlerin Mirası Kime Kalır?
Ölümün gerçekliği insanları büyük üzüntülere boğsa da hayatın bir aşamasıdır. Bu aşama belli başlı birçok resmi işlemleri de beraberinde getirir. Türk örf adet ve geleneklerinin yanı sıra Türk Hukukunda Miras Hukuku branşı miras konusunda adaletli paylaşımların uygulanabilmesi adına birçok düzenleme içermektedir.
Miras hukukunda ölen kişinin çocuğu yoksa mirası kime kalır? Ölen kişinin hem çocuğu hem de eşi yoksa kalan miras kimlere taksim edilir? Ya da ölen kimsenin hiç kimsesi bulunmuyorsa mirası ne olur gibi soruların cevaplarını vermek üzere sizlere bu yazıyı hazırladık.
Miras Hukuku
Bir ölüm esnasında, vefat eden kimsenin geride miras bırakması, mirasın pay sahipleri kimlere ne kadar düşeceği herkesin aklında soru işaretidir. Türk Miras Hukuku tüm bu sorularınızın cevaplarına rahatlıkla cevap bulabileceğiniz Türk adalet sisteminin mihenk taşlarından birini oluşturmaktadır. Ancak bu konuda sizi temsilen özellikle Miras Hukuku konusunda deneyimli bir avukattan destek almanız hukuk anlamında çıkacak her türlü pürüzün zamanında giderilmesi açısından büyük önem taşır.
Miras işlemlerinin takip edilmesi ve işlemlerin hızlı bir şekilde yapılması özellikle birden fazla mirasçının olması durumunda her kafadan farklı seslerin çıkmasına neden olabilir. Bu anlamda Miras Hukuku alanında deneyimli bir avukat tek elden tüm işlemleri kontrol altında tutmaya ve işlemlerinizin doğru ve adaletli bir şekilde dağılmasına yardımcı olacaktır.
Ölen Kişinin Çocuğu Yoksa Miras Ne Olur?
Miras Hukuku, ölen kişinin çocuğunun olmaması durumunda bırakılan mirasın eşe, eğer anne ve babasının sağ olması durumunda hem eşe hem de anne babasına miras hakkı tanımaktadır. Kısacası birinci derecede akrabalar mirastan eş, anne ve baba olarak paylaştırılır.
Ölen kişinin anne babası ölü, eş sağ ve ölen kişinin büyükanne ve büyükbabası yaşıyorsa bu durumda büyük anne ve büyük baba da mirasa ortak olarak girer. Bu da şu anlama geliyor; ölen kişinin büyük anne ve büyükbabasının yaşaması demek zümre başı olarak kabul ediliyor. Yani Zümre başı demek ailenin en büyüğü demek ve bu da ölen kişinin kardeşlerinin yani alt soyun mirastan pay almasına bir anlamda engel teşkil ediyor. Ancak bu evrede başka bir sorunun da kapısı açılmış oluyor. Bu durumda kardeşler nasıl mirastan pay alabilir? İşte bu sorunun cevabı da ölen kişinin eşinin, çocuklarının, anne ve babasının, büyükanne ve büyükbabasının olmaması durumunda miras kardeşleri arasında bölüştürülüyor. Kardeşler, bir anlamda ölen kişinin eş, çocuk, anne ve baba, büyük anne ve büyükbaba gibi birinci derecede yakınları sonrasında mirastan yararlanabiliyor.
Ölen Kişinin Hiç Kimsesi Yoksa Bu Durumda Ne Olur?
Miras Hukuku’na göre ölen kişinin birinci derecede yakını eş, çocuk, anne, baba, büyükanne ve büyükbaba, kardeş gibi hiçbir akrabası bulunmaması durumunda bıraktığı miras devlet hazinesine kalmaktadır.
Miras Hukuku, Miras hukukunda ölen kişinin çocuğu yoksa mirası kime kalır? Ölen kişinin hem çocuğu hem de eşi yoksa kalan miras kimlere taksim edilir? Ya da ölen kimsenin hiç kimsesi bulunmuyorsa mirası ne yapılır? gibi sorularınız için bize aşağıdaki yorum bölümünden yazabilirsiniz.
Konu ile ilgili aşağıdaki başlıklar da ilginizi çekebilir;
Babadan Çocuğa Yapılan Gayrimenkul Satışı Bozulabilir Mi