Yaşımı Nasıl Büyütebilirim Veya Küçültebilirim?
Geçmişte çeşitli sebeplerden dolayı pek çok çocuk nüfusa erken veya geç kaydolmuştur. Bu durumda çoğu insanın başına gelebilecek yaş kargaşası ortaya çıkmaktadır. Genel olarak nüfusa geç kayıt olan kişilerin ve ölen kardeşin yerine kaydolan bireyler yaşsal sorunlar yaşamaktadırlar. Doğru yaşı ile nüfusa kaydolmak isteyenler için Türkiye Cumhuriyeti yaş büyütme veya yaş küçültme davaları ile olanak sunmaktadır.
Yaş Büyütme Ve Yaş Küçültme Davaları
Çeşitli sebeplerle yaş büyütme veya küçültme için adliyeye başvurulan davalara yaş düzeltme davaları denilmektedir. Reşit olmayan ve yaşça küçük olan kişinin velisi konumunda olan anne, baba veya vasisi olan kişi yanlışlığın giderilmesi açısından dava işlemlerini başlatabilmektedir.
Yaş düzeltme davalarında davacı, yaşın doğru olarak düzeltilmesini isteyen kişidir. Reşit olan kişi kendi yaşının düzeltilmesi adına talepte bulunabilmekte ve dava açabilmektedir. Diğer taraftan yaşı değiştirilmesi talep olunan kişinin yaşı reşit değil ise dava onun adına velisi veya vasisi olan kişi tarafından açılmaktadır. Bu davanın açılması için ilk olarak Sulh Hukuku Mahkemesinden izin alınması gerekmektedir. Yaş düzeltme davalarında nüfus idaresi ise davalı konumunda olmaktadır. Davalı tarafın da duruşmada bulunması muhakkak gerekmektedir.
Yaş Büyütme Veya Küçültme Davaları Nereye Açılmaktadır?
İsim ile ilgili düzenlemeler Türk Medeni Kanunu’nda yer alması ile birlikte yaş ile ilgili düzenlemeler ve yönetmelikler Nüfus Kanunu’nda yer almaktadır. Yaş düzeltme, kişinin yaşının büyütülmesi veya küçültülmesi ile ilgilenen mahkeme kuruluşu Asliye Hukuk Mahkemesi’dir.
Kişi dava açacağı mahkemeyi, ikamet ettiği yer olan şehre göre veya nüfus kaydının bulunduğu ile göre belirlemelidir. Belirtilen iki konumdaki yerlerde de yaş düzeltme davaları açılabilmektedir. Açılan dava ile kişi kendi yaşını büyütebilme veya küçültme hakkına sahiptir.
Yaş Büyütme Veya Yaş Küçültme İşlemleri İçin Aşamalar
Yaş düzeltme davalarında ilk adım talebi dilekçe ile bildirmektir. Dilekçe içeriğinde yaşın düzeltilmesi için kişisel haklı sebepler yazılmalıdır. Tanıklar ve diğer hukuki delil sayılabilecek her türlü detay yine dilekçede belirtilebilir.
Tamamlanan dilekçe içeriği Asliye Hukuk Mahkemesi’ne gidilerek vezneye verilen harcın ardından işleme konulacaktır. İşleme konulan dilekçe ile birlikte dava başlamış olacaktır.
Dilekçe içeriğinde, yaş düzelttirme isteğiniz gayet açık ve net olmalıdır. Dilekçede imla kurallarına dikkat etmeli, anlaşılır cümleler kurulması gerekmektedir.
Yaş düzeltme davaları kamusal nitelik taşımaktadır. Bundan dolayı hakimin delil toplama isteği de olabilmektedir. Cumhuriyet savcısı ve davalı olunan taraf yani nüfus idaresi temsilcisi ile görüşülür ve dava bir sonuca bağlanır.
Cumhuriyet savcısı yaş değiştirme talebi için tanıkların ifadelerini alabilir, hukuki olarak sunmuş olduğunuz pek çok delili yine inceleme talebinde bulunabilirler. Hukuki olarak sunduğunuz her bir delil ve tanık Cumhuriyet Savcısı tarafınca gerçeklik niteliği taşıyıp taşımadığı ispat olunur.
“Yaşımı Nasıl Büyütebilirim” ile ilgili sorularınız ve görüşleriniz için bize aşağıdaki yorum bölümünden yazabilirsiniz.
Ayrıca aşağıdaki konular da ilginizi çekebilir;
1988 doğumluyum bazı nedenlerden dolayı yasımı küçültmek istiyorum. En fazla kaça kadar kucultebilirim ??