Tuzla Tepeören Geleceği Ve Arsa Yatırımı
Bu yazımızda arsa yatırımı yapmak isteyen ve yatırım bölgesi olarak gözüne Tuzla / Tepeören / Akfırat bölgesini kestirmiş olan yatırımcılar için bölgenin gelecekteki gelişme potansiyelini, beklenen yatırımları, ortalama arsa fiyatlarını ve arsa alımı yaparken dikkat edilmesi gerekenler üzerine detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Tepeören arsa yatırımı rehberi, tüm arsa yatırımcıları için altın değerinde fırsatlar ve öneriler içermektedir.
Daha önce Arsa Yatırımı hakkında makalemizde dikkat edilmesi gereken noktaları detaylı olarak belirtmiştik. Bu nedenle yazımızı incelemenizi tavsiye ederiz.
İçindekiler
Öncelikle Tuzla bölgesi için planan yatırımları aşağıdaki gibi belirtebiliriz; Tuzla Tepeöğren Geleceği
- Marina projesi,
- Akfırat mahallesine yapılacak büyük hal,
- Büyük hayvan barınağı,
- Teknopark,
- Fuar alanı,
- Havaray,
- Körü otoyolu ( Tepeören içerisinden geçerek Akfırat üzerinden devam edecek)
- Köprü bağlantı yolu ve Akfırat giriş çıkışı,
- Havalimanı metro bağlantısı,
Son yıllarda İstanbul’un gelişme akslarına baktığımız zaman öne çıkan 2 bölge söz konusu. Bunlardan birisi Avrupa yakasında Çatalca/Arnavutköy, diğeri ise Anadolu yakasında Tuzla ilçesidir.
Tuzla bölgesi neden ön plana çıkıyor?
Çünkü özellikle Anadolu yakasında İstanbul’un büyüyebileceği ilk ilçe artık burası. Bunu öngörebilmek için 10-15 yıl öncesinin Sultanbeyli ilçesine, 5-10 yıl öncesinin Pendik/Kurtköy bölgesinin o zamanki hali ile şimdiki halini kıyaslamak yeterli olacaktır. Artık o bölgelerde boş arsa kalmadı desek yeridir. Olan boş araziler de ya sorunlu 2B ve belediye tapulu hisseli arazilere ait yada imar sorunu olmayan ancak metre kare fiyatı 2000 tl’yi geçmiş, artık yeterli doyuma ulaşmış temiz arsalardan oluşmaktadır.
Arsa ve konut yatırımı yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birisi de yatırım yapılacak bölgenin nüfus artış hızı olmalıdır.
2015 yılı nüfus sayımına göre Istanbul’un nüfus artış hızı tüm ilçeler genelinde ortalama %19,3 iken Tuzla’nın nüfus artış hızı %55,9 olarak hesaplanarak Beylikdüzü, Esenyurt, Sancaktepe’den sonra 4. sırayı almıştır. (kaynak : istanbulplanlama.gov.tr)
Göreceğiniz gibi, bu kadar hızlı nüfus artışının olduğu bir ilçede her bütçeye uygun arsa bulunabiliyor olması özellikle küçük yatırımcı için bulunmaz fırsatlar barındırıyor.
Tepeören’de arsa fiyatları nasıldır?
Tepeören bölgesinde yatırım yapılabilecek arsalar arasında en uygun fiyatlı olanlar Tepeören merkezinin üst kısmında kalan, Akfırat, Formula-1 pisti ve Tepeören merkez arasındaki üçgende kalan tarla vasfındaki hisseli araziler olup bu araziler ya dere koruma havzasına yakın konumda yada üzerinden yüksek gerilim hattı geçen arsalar olup 2016-2017 yıllarında ortalam metrekare fiyatları 250-300 tl olan arsalardır.
Eğer uygun fiyatlı ama temiz bir arsa arıyorsanız, yine aynı bölgede, tamamen konut rezerv alanında kalan, yüksek gerilim hattından uzak arsaları metrekaresine 300-350 tl vererek alabilirsiniz.
Tarla vasfında olup %100 konut rezerv alanında kalan ve 1/1000’lik imar planına dahil edilmiş ve uygulama görmeyi bekleyen arsaların metrekare fiyatları 350-450 tl aralığında olup yerine göre fiyatı değişmektedir. Tepeören merkeze ve Koç Lisesi’ne yakın olan bölgeler en çok talep gören bölgeler olup buralarda 400 tl/mt altında arsa bulmak oldukça zordur.
1/1000’lik uygulama planından geçmiş, tüm yasal kesintileri yapılmış imarlı arsalar ise 500tl/mt fiyatından başlayarak imar durumuna göre 800-900 tl/mt fiyatına kadar çıkmaktadır.
Terakki vakfı tarafındaki net arsalarda imar oranı %17 olduğu için bu bölgede 500-600 tl civarına arsa bulunabilirken Akfırat merkezde imar oranı %50 olduğu için ve ayrıca parseller genelde 337 mt2 olduğu için bu bölgedeki arsa fiyatları 800-900 tl aralığındadır.
Eğer Tepeören merkezde imarlı müstakil bir arsa almak isterseniz bu durumda metrekare fiyatları 1500-2500 tl civarlarına çıkmaktadır.
Bu bölgede arsa yatırı yapmak isteyen herkese önerimiz,
- Alacağınız arsanın imar durumunu,
- Yer altından ve üstünden geçen herhangi bir enerji hattı olup olmadığını,
- Dere yatağında olup olmadığını,
- Arsa üzerinde herhangi bir dava ve haciz olup olmadığını çok iyi araştırın,
- Alacağınız arsanın bedelini tapuda gerçek değerinden göstermenizi öneririz. Bölgedeki arsaların çoğu hisseli olduğu için düşük gösterilen bir bedel ilerde sıkıntıya yol açabilir. Hissedarların birisi dava açarsa tapuda yazan değer üzerinden arsanızı sizin elinizden alabilir.
- Hiçbir emlakçının söylediğine inanmayın, söylenenleri Tuzla belediyesi imar istimlak müdürlüğü ile kontrol edin,
- Bir emlakçının verdiği fiyatı kontrol etmek için satıcı sıfatı ile başka bir emlakçıya fiyatı tekrar sorun,
- Alırken satıcı gibi, satarken alıcı gibi davranarak kafanızdaki fiyatı belirleyin.
Herkese bol kazançlı yatırımlar dileriz.
Detaylı bilgi almak isterseniz aşağıdaki yorum bölümünden bize ulaşabilirsiniz. Parasal Çözümer olarak sizlere yardımcı olmaktan mutlu oluruz.
Merhaba tuzla tepeörenden tarla aldım 200 metrekare suan ımar çıktı 152 metrekareye düştü ama arsa hisseli olarak devam edecekmıs peki iyımı yapmısım yoksa ılerde sıkıntı olurmu. Teşekkürler
Ayşe Hanım Merhabalar,
Arsa ve arazi yatırımında hiç bir zaman kaybetmezsiniz. Öncelikle çok iyi bir yatırım yapmışsınız. Tebrik ediyorum sizi.
Tarla vasfındaki araziler uygulama imar planına girdiği zaman %40’a varan oranlarda kesintiye uğrarlar. Bu kesintiler, kamu kurumları, yol, kültürel ve dini tesisler, park ve bahçe gibi alanlara ayrılır.
Kesinti tüm hissedarlardan eşit oranda yapılır. Hisseniz aynı kalmakla birlikte payınıza düşen metrekare alan azalır.
Ancak arazinin türü değiştiği için artık daha değerlidir. Yani metrekare fiyatınız artmış demektir.
İleride bir bina yapılmak istenirse size hisseniz oranında bağımsız bölümlerden pay verilir.
Paraya ihtiyacınız yok ise bekleyebileceğiniz kadar beklemenizi öneririz.
Paraya ihtiyaç duyuyorsanız, yada daha yüksek getirisi olabilecek başka bir alternatif yatırım seçeneğiniz var ise satmayı deneyebilirsiniz. Satış için en uygun dönem ilkbahar ve yaz dönemidir.
Bol kazançlı günler dileriz.