İş yerinde terfi almak, hemen hemen her pozisyonda çalışan personelin isteğidir. Bulunduğun konumun bir üst seviyesine çıkmak veya amir vasfıyla hitap etmek, kariyer hayatında motivasyonu doğrudan etkileyen şeylerden beridir.
Profesyonel iş hayatında bir çok insan benzer pozisyondaki tanıdıkları ile kendini kıyaslayıp yerinde saydığını düşündüğü için daha hızlı yükselebilmek adına ya iş değiştirmek zorunda kalıyor, yada istemeyerek de
olsa sevmediği işi yıllarca yapmak zorunda kalıyor.
İster işe yeni başlamış birisi olun isterseniz uzun zamandır o işte olun, aşağıda belirtilen davranış şekilleri sizde yoksa terfi edebilmeniz oldukça zorlaşacaktır. Peki nedir bunlar gelin birlikte inceleyelim;
İçindekiler
İş Yerinde Terfi Almak İçin Yapılması Gerekenler
1. Farkındalığınız yüksek ve uyanık olun
Eğer işe yeni başlayan yada çalıştığınız görevde yeni iseniz her gün bir şeyler öğreneceksiniz. Eski çalışan iseniz öğrendiklerinizin sayısı gittikçe azalacaktır ancak farkındalığınız yüksek olursa mutlaka her gün kendinize yeni bir bilgi ve özellik katabilirsiniz. Mümkünse her gün öğrendiklerinizi, “Aha!” dediğiniz şeyleri bir yere not alın. Çevrenizde monotonlaşan ve değişmesi gerekiyor dediğiniz şeyleri belirleyin ve bunları fırsata dönüştüreceğiniz zamanı bekleyin.
2. Güvenilir olun
Yöneticilerinizin, çalışma arkadaşlarınızın, iç ve dış müşterilerinizin ve varsa bağlı çalışanlarınıza karşı dürüst ve güvenilir olun. Verdiğiniz sözleri tutun, vadettiğiniz şeyleri zamanında gerçekleştirin.
3. Öğrenmeye ve gelişime açık olun
İnsanların terfi etmelerinin en büyük nedeni yöneticilerinin, o kişinin artık sorumluluğu daha büyük işleri yönetebileceği ve bilgi ve birikimini çalışanları ile paylaşarak onların eğitim ve gelişimine katkı sağlayabildiğini görmeye başlamalarıdır. Bu yüzden siz de öğrenmeye ve gelişime açık ve hevesli olun, hangi konularda neler öğrendiğinizi ve bir üst pozisyon için başka neler öğrenmeniz gerektiğini yöneticiniz ile planlayın.
4. Profesyonel olun
Dış görüntünüzden konuşmanıza, çevrenizdekilere olan yaklaşımınız, hoşgörünüz, şefkatinize kadar her şey sizi yansıtır. Kendinizi yabancı bir film gibi düşünün. Görüntü ile alt yazının birbiri ile uyumlu olduğundan emin olun.
5. Dedikodulardan uzaklaşın
İş yeri stresli bir ortam. Gün içerisinde bir çok olumsuzluklarla karşılaşıyoruz ve bir bakıyoruz kendimizi ya iş arkadaşımızı ya yöneticimizi çekiştirirken buluyoruz. Bu gibi durumların içerisine düşmeyin. Dedikodu ortamından uzak durun. Bunlar sizi ileriye götürmeyeceği gibi geriye götürüp işinizden bile olmanıza neden olabilir.
6. Daha ilerisini düşünün
Asla bulunduğunuz pozisyonla yetinmeyin. Herkes bilsin sizin bir üst pozisyona geçmeyi ne kadar istediğinizi ve bunun için ne kadar çaba sarf ettiğinizi. Hep o gitmek istediğiniz hedefe odaklanın. Kendinize örnek alacak birini bulun ve o kişinin yerinde olabilmek için neler yapmak lazım, neyi farklı yapmak lazım onu düşünün ve bunları bir yere yazarak tek tek gerçekleştirmeye çalışın.
7. Enerjik olun, enerjinizi koruyun
Çevrenizdeki hiç bir şeyin motivasyonunuzu düşürmesine izin vermeyin. Herkesle konuşun, selam verin, gülümseyin. Dik durun, kafanız dik ve çeneniz yere paralel olsun hiç bir şeyin sizin enerjinizi düşürmesine izin vermeyin ve buna beden olan kaynakları ortadan kaldırmak için çaba gösterin.
8. Teşekkür edin ve taktir edin
İnsanlara kendilerini değerli ve önemli olduklarını hissettirin. Onları iyi dinleyin, gözlemleyin, olumlu yaptıkları şeyleri taktir edin, olumsuzluklar ile ilgili etkin geri bildirim verin.
9. Etkin geri bildirim alın
Yöneticinizden yada iyi iletişim kurduğumuz güvendiğiniz bir arkadaşımızdan sizi gözlemlemesini ve geri bildirim vermesini isteyin. Çekinmeden sorun “nasıldım, neyi daha iyi yapabilirdim, bir dahakine neyi düzeltmeliyim?” Aldığınız geri bildirimler çok kıymetli. Mutlaka bir yere yazın ve nasıl düzeltebileceğinizi düşünün.
10. Akıntıya karşı durmayın
Bazen işler o kadar da kolay olmaz. Yanlış olan bir şeyler vardır, düzeltilmesi gerekiyordur ancak hiç de kolay değildir. Her şeye muhalefet olmak, her şeyin en iyisini sizin bildiğinizi hissettirmek ve bunun için insanları zorlamak hiç de iyi değildir. Fakat bu demek değildir ki ses çıkarmayın, boyun bükün ve kaderinize razı olun. Gördüğünüz eksiklikleri ve yanlışlıkları profesyonel bir şekilde, kibar ve nazik bir dille yöneticinize yada ilgili kişilere aktararak her şeyi gerekçeleri ile birlikte aktarmalı, karşı tarafın endişelerini ve argümanlarını iyi dinlemeli, not almalı ve buna göre bir karşı tez yada görüş bildiriminde bulunulmalıdır.
Terfi İstemek İçin Yöneticimizle Nasıl Konuşmalıyız?
Aslında yukarıdaki belirttiğimiz hususları yerine getiriyorsanız, yöneticinizle terfi konusunu konuşmamanız için bir neden yok. Elbette ki iyi bir çalışan terfi ile ödüllendirilmeli.
Yöneticinizle kuracağınız iş yakınlığı terfi konuşmanızda etkili olacaktır.
Kendinize güvenmelisiniz ve özgüvenli bir şeklide konuşmalısınız.
İş ve işinizin piyasası hakkında sağlam bilgi sahibi olmalısınız.
Yaptığınız işin önemi hakkında, gelecek pozisyonu sırtlayacağınız noktasında özgüvenli bir konuşma yapmalısınız.
Terfi Konuşması Nasıl Yapılır?
Terfi konuşması aslında bir teşekkür konuşmasıdır.
Diyelim ki terfi ettiniz ve bulunduğunuz konum bir konuşma yapmanızı gerektirdi. Bu noktada çalışma arkadaşlarınıza ilham verici bir konuşma yapmalı, başarınızda etkilerinden bahsetmelisiniz.
Çalışma ve uyumun öneminden ve bilhassa çalışma arkadaşlarının da özverisinden bahsetmelisiniz. (biz bir takımız vs.)
Son olarak patronlarınıza, çalışma arkadaşlarıza ve başarınızda emeği geçen ailenize teşekkür ederek konuşmanızı tamamlamalısınız.
Son söz; iş yerinizin vizyonunu misyonunu iyi anlayın, yöneticilerinizi ve çalışma arkadaşlarınızı iyi anlayın. Daha sonra kendinizle ilgili şunları sorun;
İyi yaptığım şeyler ne?
Yapamadığım yada zorlandığım şeyler ne? Bunları nasıl iyileştirebilirim?
Fırsatlar neler? Nasıl yararlanabilirim?
Tehditler neler? Nasıl yok edebilirim?
Bu soruların yanıtını gerçekten düzgün verebilirseniz işi çözmüşsünüz demektir.
çok teşekkürler
Bilgi için teşekkürler. İş yerinde terfi etmek her ne kadar kişisel ilişkilerle yürüse de yine de faydası oldu.
iyi günler
Kolay anlaşılır yazınız için çok teşekkürler.