Danışmanlık Şirketi Nasıl Kurulur?
Danışmanlık Şirketi Nasıl Kurulur? Başlıca Danışmanlık hizmetleri nelerdir? Maliyetler ve Kar Marjı
Son dönemin en gözde faaliyet alanlarının başında danışmanlık hizmeti geliyor. Bu sebeple farklı alanlarda deneyim sahibi birçok kişi danışmanlık şirketi nasıl kurulur? Sorusuna cevap arıyor.
Danışmanlık şirketi kurma düşüncesi belirli alanlarda son derece tecrübeli ve vizyon sahibi olan kişilerin bu tecrübeyi danışmanlık hizmeti çatısı altında sunması ile şekilleniyor. Danışmanlık şirketi kurma süreci ve prosedürlerini çok iyi bilmek zaman anlamında büyük avantajlar sağlıyor. Özellikle ülkemizde sürekli mevzuat değişiklikleri olduğundan prosedürlerin yerine getirilmesinde uzman yardımı almak oldukça faydalı oluyor.
İçindekiler
Danışmanlık Nedir?
Danışmanlık hizmeti özel ve ihtiyaç duyulan bir alanda büyük bir tecrübe ve uzmanlığa erişmiş kişi veya kişilerin bu alanda sahip oldukları bilgi birikimi ve becerileri önceden planlana zaman zarfı diliminde danışmanlık hizmeti sundukları kurumlara ihtiyaç duyulan şekilde profesyonelce aktarılması faaliyetlerine deniliyor. Danışmanlık hizmetinde en önemli husus bu hizmeti sunan kişilerin iş tarifinde ortaya konulmuş alanda tecrübeli ve uzman özelliğe sahip olmalarıdır.
Danışman kişilerin bilgi birikimleri ve bunu aktarmada ki ustalıkları danışmanlık hizmeti sunulan kuruluşun sahip olduğundan çok daha etkileyici ve yenilikçi olması gerekiyor. Yanı kuruluşa yeni bir vizyon ve enerji sağlaması gerekiyor. Ayrıca danışmanlık hizmeti sunan kişiler tarafsızlık ilkesinin göz ardı etmemek şartıyla hizmet sağladığı kuruluşun çıkarlarını ön plana alması gerekiyor. Sunduğu danışmanlık hizmeti sonucu elde ettiği istatistiki verileri ve ön görüleri kurumla paylaşarak kurum stratejisi oluşturmada oldukça etkili olması gerekiyor. Danışmanlık şirketleri bu anlamda sunulan bu hizmetin daha organize ve profesyonel olmasına yardımcı oluyor.
Danışmanlık Hizmeti Nelerdir?
Danışmanlık şirketi kurmak isteyenler için danışmanlık şirketi nasıl kurulur? Konusunun en önemli noktası danışmanlık hizmetinin neler olduğu ve neleri kapsadığı konusudur. En çok danışmanlık hizmetine ihtiyaç duyulan alanlar arasında;
-
Yönetim danışmanlığı,
-
Üretim departmanı danışmanlık hizmeti,
-
İnsan kaynakları danışmanlığı,
-
Pazarlama danışmanlığı,
-
Muhasebe Finansman danışmanlığı,
-
Satın alma departmanı danışmanlığı,
-
AR-GE danışmanlığı,
-
Proje yönetimi danışmanlığı,
-
Eğitim birimi danışmanlığı,
-
Teknoloji danışmanlığı,
-
İdari yönetim danışmanlığı,
-
Ve marka danışmanlığı yer alıyor.
Daha birçok konuda danışmanlık hizmeti verilebiliyor. Burada önemli olan sunulan danışmanlık hizmeti ile şirketlerin politikasına yön verme ve gelişimini sağlamak oluyor. Sunulan danışmanlığın profesyonelliği ile şirketlerin gelişimi arasında pozitif bir ilişki bulunuyor.
Danışmanlık Şirketi Kurmak İçin Gerekenler?
Danışmanlık şirketi kurmak için 2 yoldan birinin tercih edilmesi gerekiyor. Bu doğrultuda şahıs şirketi olarak kurulum yapılabileceği gibi, sunulacak danışmanlık hizmetinin özelliği ve büyüklüğüne göre, sermaye şirketi olarak da kurulabiliyor. Danışmanlık şirketinin bireysel veya sermaye şirketi olarak kurulmasının kanunlar önünde herhangi bir avantajı ya da dezavantajı bulunmuyor. Fakat, sermaye şirketleri, insanların gözünde itibar ve prestij anlamında daha çok ön plana çıkıyor. Danışmanlık şirketi kurulması sürecinde şirketin resmi olarak kayıt edilmesi zamanı, bireysel veya sermaye şirketi olarak tercih edilmesine göre değişiklik gösterebiliyor. Şahıs şirketleri olarak kurulması durumunda, gerekli evrakların hazır hale getirilmesi ile şirket kurulumu aynı gün gerçekleşiyor. Fakat limited veya anonim şirket olarak kurulacaksa, bu süre 4 ila 6 iş günü arasında değişiyor.
Genel anlamda danışmanlık şirketinin işyeri açılış sürecinde ilk olarak kuruluş noktasında Vergi Dairesi, şahıs işletmeleri için tercihen ticaret ya da meslek odası, sermaye şirketleri için ticaret odası başvurusu oluşturulması gerekiyor. Eğer bu danışmanlık şirketinde personel istihdam edilecekse SGK başvurularının da yapılması gerekiyor. İşyeri Ruhsatı için ise belediyeden izin alınması gerekiyor. Bu süreç ile birlikte artık resmi olarak danışmanlık şirketi kurulmuş oluyor.
Danışmanlık Şirketi Kurmanın Maliyeti
Danışmanlık şirketi nasıl kurulur? Sorusunun en önemli ayaklarından birisini de danışmanlık şirketi kurmanın maliyeti oluşturuyor. Öncelikle danışmanlık şirketi kurmak isteyenler maliyet konusunun iyice incelemesi gerekiyor. Bu doğrultu da maliyetler hem şirketim kurulum sürecinde hem de sürekli olan maliyetler oluyor. Şirketin kurulum sürecinde ki maliyetler şahıs şirketi ve sermaye şirketine göre farklılık gösteriyor. Şahıs şirketi olarak kurulacak danışmanlık şirketlerinde fatura ve irsaliye matbaa ücreti, resmi defterin noter onayı, damga vergisi, yazar kasa ücreti, meslek odası kayıt ve açılış mali müşavirlik ücreti 2020 yılı 2000 TL’yi buluyor.
Sermaye şirketleri için ise noter masrafları, vergi dairesi masrafları, ticaret odası masrafı ve mali müşavirlik kuruluş ücreti 2300 TL oluyor. Unutulmaması gereken nokta ise ister şahıs isterse sermaye şirketi olarak kurulsun bazı vergi avantaj ve dezavantajlarının bulunduğudur.
Danışmanlık Şirketinin Sürekli Maliyetleri
Danışmanlık şirketi kuruluş aşamasında bazı maliyetlere katlanılmak zorunda kalınıyor. Ayrıca bazı maliyetler ise süreklilik arz ediyor. Danışmanlık şirketinin sürekli maliyetleri arasında;
-
Her ay düzenli KDV ödemesi,
-
Çalışan kişi bulunması durumunda ger ay düzenli sigorta primi ödemesi,
-
Her ay BAĞ-KUR primi ödemesi,
-
Üç aylık süreler zarfında Stopaj ödemesi,
-
Üç aylık süreler zarfında geçici vergi ödemesi,
-
Yılda bir defa gelir vergisi ödemesi,
-
Yılda bir defa yasal defter tasdik ücretleri,
-
Yılda bir meslek odası üye aidat ücretleri,
-
Belediye ödenmesi gereken vergiler,
-
Ve aylık olarak ödenen Mali Müşavirlik Ücreti yer alıyor.
Bu maliyetler sürekli olan maliyetler olduğu için danışmanlık şirketi kurulum sürecinde bu maliyetlerin önemi oldukça fazla oluyor. Yapılan maliyet hesaplamasında bu maliyetlerin dikkate alınarak kararın verilmesi gerekiyor.
Danışmanlık Şirketi Kar Marjı
Danışmanlık şirketi nasıl kurulur? Sürecinin en önemli noktalarından birisi de kar marjı durumudur. Danışmanlık şirketi kar marjı bu işi yapmak isteyenler için önemli bir kıstası oluşturuyor. Danışmanlık şirketi kar marjı anlamında en dikkat çekici alanların başında geliyor. Kurulum aşamasında süreç riskli ve maliyetli olsa da daha sonra süreçlerde sunulan hizmetin kalitesi ve popülerliği anlamında akar marjının yüzde 300’lere ulaştığı görülüyor. Yani aylık 50 bin TL maliyet olan bir danışmanlık şirketi hizmet sunduğu alanlarda başarı göstermişse ortalama 200 bin TL geliri oluyor. Üstelik bu gelir hem sürekli oluyor hem de büyük bir yükseklik eğilimi de gösteriyor. Bu sebeple bu alanda tutunan kişiler oldukça kar sağlamış oluyor.
Danışmanlık Şirketi Kurmak İçin Gerekli Sermaye
Danışmanlık şirketi elbetteki yukarıda belirttiğimiz oranlarda maliyetlerle kurulmaktadır. Bununla birlikte sermayeniz için bankalardan kredi başvurusunda bulunabilirsiniz. Ancak tavsiyemiz şirketi tamamen kredi üzerine kurmamanız gerektiğidir. Piyasanın hareketli olmasından dolayı batma riskine karşı yüksek miktarda borçlanmamış olmak, krizlere karşı daha dirençli olmanızı, piyasadan çekilmeniz halinde de büyük bir borçla başbaşa kalmamanızı sağlar. Şirket kurmak için en azından sermayenizin 2/3’ü kendi öz sermayenizi kapsamalıdır.