Gastronomi Bölümü İş Olanakları ve Maaşları
Gastronomi bölümü, günümüzde yemek sektöründe artan ve sonu olmayan bir iş kolu olması nedeni ile oldukça dikkat çekmektedir.
Gastronomi bölümünün bu kadar revaçta olması hem yurt içinde, hem de yurt dışında artan iş imkanları, sektörün hiç ölmeyecek olması, sunum ve işletmecilikte olmazsa olmaz bilgilerin sunulmasıdır yorumunu yapabiliriz.
İçindekiler
Gastronom Nasıl Olunur?
Gastronom olmak için öncelikle 4 yıllık Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünden mezun olmanız gerekmektedir. Bunun için YKS ve LYS’ye girerek belli bir taban puanın üzerinde almanız gerekmektedir. Sonrasında tercih yaparak öğrenime başlayabilirsiniz.
Gastronomi Bölümü İş Olanakları
Gastronomi bölümünden yeni mezun bir adayı oldukça geniş bir sektör bekler. Ancak bilmeniz gereken en önemli nokta, büyümeyi kademeli olarak gerçekleştireceğiniz olmalıdır.
Başta şeflerin veya aşçıların yanında yardımcı, mutfak elemanı olurken, zamanla işletmenin yapısı ve büyüklüğüne göre baş aşçı olarak yolunuza devam edersiniz. Başarınıza göre daha büyük işletmelere transfer olacağınız gibi, başarısızlığınız durumunda işten çıkartılmanız dahi mümkündür.
Kendi İşletmenizi açabilirsiniz. İşletmenizde bir çok cheflerle çalışabilir ve tanınırlığınızı artırabilirsiniz.
Özellikle bu işin en çok parladığı sektör otelcilik ve restoran sektörüdür. Turizm noktalarından özellikle ünlü otellerde veya İstanbul’un bilindik restoranlarında en alt konumdan dahi bu işe başlasanız, performansınıza göre oldukça ileri noktalara gelme imkanına kavuşmanızı sağlayacaktır. Bu noktada tavsiyem Ege ve Akdeniz Bölgelerinde bilindik otellerin çoğuna başvuru yapmanızdır. Eğer kariyer hedefiniz var ise, küçük ve bilinmedik işletmelerin en önemli aşçısı olmak yerine, çok meşhur işletmelerin alt kademelerinde çalışın, performansınız mutlaka sizi bir gün ileri seviyelere taşıyacaktır.
Devlet sektöründe KPSS alımı ile gastronomi mezunlarına bir iş imkanını tanımlanmamıştır. Ancak Ankara gibi devlet merkezli yerlerde meclis ve bakanlıklarda yemekhane hizmetleri bulunmaktadır. Özellikle yabancı konukların ağırlandığı lobiler düzenlenmekte ve işin ehli cheflere iş imkanı tanınmaktadır.
Sektörün çok fazla hassiyet duyması nedeni ile bu alanda denetçi olabilir ve işletme denetimleri yapabilirsiniz.
Okuduğunuz bölümün formasyonunu alarak da bu alanda öğretmenlik yapmanız mümkün.
Gastronomi bölümünün iş olanakları yalnızca ülkemiz ile sınırlı değildir. Yurtdışında çalışmak isteyenler için gerçekten çok fazla iş olanaklarını bünyesinde kapsar.
Gastronomi Bölümü Yurt Dışı İş İmkanları
Yukarıda da belirttiğimiz gibi eğer gastronomi mezunu iseniz özellikle de dil biliyorsanız, dünya mutfağına hakimseniz gerçekten güzel fırsatlarını elinizde tutuyorsunuz demektir.
Çünkü yemek sektörü sadece Türkiye’de değil, dünya üzerinde çok fazla gelişim göstermektedir. Dünya mutfakları kendilerine sürekli bir şeyler katmakta ve birbirleri ile yarışmaktadır.
Türk yemek kültürünün aynı zamanda dünyada geniş yankı bulması, yurt dışında Türk restoranlarına taleplerin artması gastronomiden mezun olanların yurtdışına açılma şansını daha da kolaylaştırmaktadır.
Özellikle yurt dışında çok fazla Türk aşçılar bulunmaktadır. Özellikle Arap coğrafyasında Türk aşçılar daima bulunmakta ve alımlar yapılmaktadır.
Bu konuda daha fazla detaylı ele aldığımız yazımızı inceleyebilirsiniz :
Gastronomi Alanının Zorlukları
Gastronomi bölümü okuyacaklar iyi bilmelidir ki; bu alanın çalışma şartları bir hayli çetindir. Uzun ve yorucu çalışma saatleri gerektirebilir.
Temizlik ve lezzet had safhada olması nedeni ile bu konularda her türlü müşteri ile yüzyüze gelinecektir.
Hızlı çalışmayı gerektirir.
Bazı dönemler geç saatlere kadar çalışmayı gerektir.
Özellikle başlangıç aşamasında oldukça düşük ücret teklif edenler mutlaka olacaktır.
Gastronomi Bölümü Mezunu Ne Kadar Maaş Alır?
Gastronomi bölümü mezunları maaş konusunda çeşitlilik gösterir. Ancak ortalama başlangıçta 3000 TL civarı kazanırken, bu ücret kademe ve başarınıza göre 10.000 TL üzerine dahi çıkması mümkündür.