Yurtdışında ÇalışmakKanada

Kanada Göçmenlik Başvurusu – Kanada’da Yaşam ve İş Fırsatları

kanada göçmen, kanada göçmen alımı, Kanada Göçmenlik Başvurusu, kanada göçmenlik şartları

Kanada’da Yaşam, İş Fırsatları ve Kanada Göçmenlik Başvurusu

İçindekiler

Kanada Tarihine Genel Bakış

16.yüz yılda Fransız gezgin Jacques Cartier tarafından keşfedilen ülke önce Fransız hâkimiyeti altında iken 18.yüzyılda İngiltere ile yapılan bir antlaşmaya İngilizlerin yönetimine geçmiştir. Hala İngiliz Kraliçesine bağlı bir devlet olarak yönetilmektedir.

Yönetim şekli parlamenter demokrasi ve anayasal monarşidir. Devlet Başkanı II.Elizabeth olarak kabul edilmiş ve kraliçe tarafından atanan bir genel vali tarafından yönetilmektedir. Genel valinin ülke yönetiminde yetkileri oldukça sınırlı olduğu için göstermelik bir yönetici diyebiliriz. Çünkü her zaman kraliyetin verdiği kararlar doğrultusunda hareket etmekte ve ne istenirse onu uygulamaktadır. Bunda dolayı dünya siyasetinden Kanada’nın ismi hiç geçmez.

Kanada, Kuzey Amerika kıtasında yer alan ve yüzölçümü bakımında Rusya’dan sonra dünyadaki ikinci büyük ülkedir. Ülke 5 bölgeye ayrılmış ve toplam 10 eyaletten oluşmaktadır. Bu bölgeler;  Merkez Kanada, Batı ve Kuzey Sahilleri, Kanada Bozkırları ve Atlas Okyanusu Bölgesi’dir. Bu saydığımız bölgeler, farklı nüfus ve kültür yapısına sahiptir. Kanada’nın en ünlü şehirleri Toronto, Montreal, Vancourver ve Qwebeck City’dir. Başkenti ise Ottowa olan ülkenin para birimi ise Kanda Doları’dır.

Kanada birçok kültürü içinde barından bir ülkedir dedik. Şüphesiz bundaki en büyük neden, Kanada göçmenlik başvurusu için gerekli şartların, diğer ülkelere göre nispeten daha kolay olmasıdır.

Ülkenin ilk sahipleri Kızılderili denilen yerlilerdir. Daha sonra Avrupa’dan gönderilen paralı gönüllüler ve göçmenler sayesinde ülke nüfusu artmıştır. Kanada’da üç farklı yerli halk yaşamaktadır. Bunlar; First Nations, Metis ve Inuit’tir. Bu nedenle sadece yerli halkın kendi aralarında konuştukları 50’den fazla dil bulunmaktadır.

Kanada’da resmi dil ve inaçlar

Kanada’nın “Resmi diller yasası”’na göre şuan kabul edilen resmi dili İngilizce ve Fransızcadır. Resmi dillerin kullanılması eyaletler arası farklılık göstermektedir. Örneğin; New Brunswick eyaleti resmi dili aynı anda kullanan tek eyalettir. Burada yaşayan insanlar her iki dilde de hizmet almaktadır.  Diğer bir eyalet Quebec’te ise resmi dil sadece Fransızca kabul edilmiştir, Belediye ve eyalet hizmetlerinin tamamı Fransızca olarak verilmektedir. Diğer bölge ve eyaletlerde ise resmi dil İngilizce olarak kullanılmakta ve tüm hizmetler İngilizce olarak sunulmaktadır.

Kanada’da inanılan en yaygın din Hristiyanlık ve mezhep olarakta Katolikliktir. Ülkede yaşayan insanların yaklaşık yüzde 20’si ise hiçbir dine inanmamaktadır.

Kanada, serbest Pazar merkezli bir ekonomi anlayışına sahip bir ülkedir. Ayrıca ileri teknoloji ve endüstriyel bir toplum yapısına sahip varlıklı bir ülkedir diyebiliriz. Kanada, telekomünikasyonda, bio enerjide, uzay teknolojilerinde ve eczacılık alanında diğer dünya ülkeleri arasında ilk sıralarda yer alır.

Her geçen gün bilgi teknolojisi ve servis endüstrisinde hızla büyüyen ülke yeni birçok iş imkânları da açmaktadır. Bunun yanında doğal kaynakları, doğal gaz kaynakları bakımından da zengin bir ülkedir. Ormancılık, madencilik çiftçilik ve balıkçılık diğer ekonomi faaliyetleri arasında sayılır.

Kanada’da Eğitim

Kanada, eğitim açısından tercih edilen ülkeler arasında yer alır. Her yıl eğitim almak amacıyla ülkeye gelen birçok öğrenciye güzel fırsatlar sunmaktadır. Kanada dil okulları, dünya çağında başarısını kanıtlamış ve her yıl binlerce öğrenciyi dil eğitimi almak üzere bu ülkeye çekmektedir. Benzer şekilde Kanada üniversiteler açısından da oldukça kaliteli ve uygun fiyatlı seçenekler sunmaktadır.

Ancak Kanada’da eğitim alabilmek için bazı özel şartların yerine getirilmesi gerekir. Bunlar; Kanada Eğitim Merkezinden kabul mektubu, Kanada’da yaşamınızı ve eğitiminizi sürdürebilecek kadar maddi kaynak ve eğitim bitiminde kendi ülkesine döneceğine dair bir belge. Sağlık muayenesinin ardından Kanada eğitim vizesi alarak ülkenin sunduğu imkânlardan yararlanılabilmektedir.

Kanada’da Yaşam Şartları

Kanada doları Türk lirasının iki katı değerindedir. Bu nedenle Kanada’ya yerleşmeyi düşünüyorsanız maddi kaynaklarınızı iyi hesaplamalısınız. Kanada’da yaşam her ne kadar güzel olarak bilinse de birçok ülkeye göre pahalı bir ülke olarak nitelendirilebilir. Örneğin, bir petrol ülkesi olarak Kanada’daki benzin fiyatlarının neden bu kadar yüksek olduğu merak konusu olmuştur. Ayrıca her geçen gün artan konut fiyatları da Kanada’da ev sahibi olma şartlarını ağırlaştırmaktadır.

Birçok dünya ülkesinde olduğu gibi Kanada’da gelir eşitsizliği artmaktadır. Servet ve milli gelir dağılımı zenginlerin daha da zengin olmasına, yoksulların ise daha da fakirleşmesini sağlamaktadır. En fazla yoksullaşan kesim ise yerli halk olan Kızılderililerdir.

Kanada Göçmenlik Başvurusu Şartları Nelerdir?

Amerika’ya komşu ülke olmasından dolayı Kanada’ya iltica etmek yada yerleşmek isteyen kişi sayısında her geçen gün artışlar gözlemlenmektedir. Birleşmiş Milletler Raporuna göre, dünyada yaşam şartları açısından en iyi ülkelerden bir olarak Kanada gösterilmektedir.

Kanada Hükümeti her yıl yaklaşık olarak 250 bin göçmen kabul etmektedir. Ancak Kanada vatandaşı olmak için ülkenin koyduğu bazı kriterlerin yerine getirilmesi gerekiyor. Fırsatlar ülkesi olarak görülen ülke, en çok sağlık personeli, petrol mühendisi ve akademisyenlere öncelik tanıyor.

Kanada iş imkânları açısından oldukça iyi şartları kişilere sunduğu için bu ülkeye yerleşmek için taleplerde her yıl artarak devam ediyor. Eğer sizde lise mezunu ve bir meslek sahibiyseniz kuraya girmeden Kanada vatandaşı olabilirsiniz. Bunun için Kanada göçmenlik başvurusu şartlarını yerine getirmeniz gerekmektedir.

Kanada’ya yerleşebilmek için herhangi bir çekilişe katılmanız gerekmiyor. Sadece Kanada Hükümeti tarafından istenen 550 Kanada Dolarını başvuru aşamasında yatırmanız yeterli. Eğer gerekli kriterleri taşıyorsanız başvurunuz değerlendirmeye alınıyor. Ayrıca vize işlemlerinizin devreye girmesi için Kanada Konsolosluğu’na da 125 Kanada Doları yatırmanız gerekiyor. Bunlar ilk yapmanız gerekenler. Bir de Kanada, hangi şartlarda ki göçmenleri kabul ediyor, konsolosluklardan bunu öğrenmeniz gerekiyor.

Kanada göçmenlik başvurusu şartları şu şekilde sıralanabilir;

  • Kanada göçmenlik başvurusu yapabilmeniz için en az lise mezunu olmanız şart.
  • Kanada göç yasasında belirtilen bir değerlendirmeden en az 75 puan almanız gerekiyor. Bu puan eğitim, yaş, mesleki tecrübe, yabancı dil vb. özel durumlarınıza bakılarak ayrı ayrı değerlendiriliyor ve toplam puan verilerek hesaplanıyor.
  • Bu puanlama durumuna göre en fazla puanı alanlar üniversite mezunları ve 21-44 yaş aralığındaki kişilerdir.
  • Ayrıca Fransızcayı ve İngilizceyi ana dili seviyesinde konuşanlar da en yüksek puanı alarak başvurusu ilk değerlendirilenler arsında
  • Eğer Kanada’da yaşayan birinci derecede akrabanız varsa, Kanada kültürünü ve yaşam koşullarını biliyorsanız en yüksek puanı alarak Kanada’ya yerleşebilirsiniz.

Sonuç olarak Kanada’ya gitmenin en kolay ve kestirme yolu öğrenci ya da turist vizesi alarak gitmek. Bunun içinde Kanada Konsolosluğu’nu geri döneceğinize dair inandırmanız ve nakit veya gayrimenkul göstermeniz gerekiyor.

Kanada İş İmkânları Nelerdir?

Kanada, kozmopolit bir ülke olarak farklı kültürleri içinde barındırdığı için ırkçılık söz konusu değildir. Bu nedenle Kanada göçmenlik başvurusu yapanlara dil, din, ırk ayrımı yapılmadan ekonomik ve sosyal güvenlik hizmetleri sunmaktadır.

Kanada iş imkânları açısında da en cazip ülkeler arsında yer alır. Sosyal refah olanaklarını açısından zengin olan ülkeye bu nedenle yüksek oranda göçmenlik başvurusu yapılmaktadır.

Kanada çalışma izni almış kişiler eğer kendi imkânlarıyla bir işe yerleşemiyorsa Kanada Hükümeti tarafından kurulan ve ücretsiz CV ve iş başvuru tekniklerinin verildiği “Service Ontario” adı altındaki servislerden yardım alabilirsiniz. Bunun için çok iyi derecede İngilizce bilmenize de gerek yok. Çünkü size iş çıkışları takviye İngilizce dersleri alacağınız merkezlere de yönlendirmeniz bu servisler aracılığıyla yapılıyor.

İş arama sürecinde Kanada Hükümetinin size sağladığı birçok maddi destekte bulunmaktadır. Bunlar; iş mülakatlarına giderken ücretsiz ulaşım, ilk maaşınızı alana kadar maddi kaynak ve iş elbiselerinizin belli bir miktarının ödenmesi gibi. Ancak bu destekler ömür boyu değil devletin işe yerleşene kadar olan süreçte sağladığı imkânlardır.

Kanada’da En Yüksek Maaşlı Meslekler

Kanada’da en yüksek maaşlı mesleklerin başında, tıp sektörü gelmektedir. Uzman Doktorlar, sağlık personeli, eczacılar, pratisyen hekimler, akademisyenler ve petrol mühendisleri de en yüksek gelire sahip mesleklerdir. En yüksek gelire sahip mesleklerin yıllık ortalama kazançları şöyledir:

  • Akademisyenler: Yıllık 104 bin dolar
  • Eczacılar: Yıllık 105 bin dolar
  • Hakimler: Yıllık 118 bin ile 244 bin dolar arası
  • Doktorlar(kardiyoloji, beyin cerrahisi, psikiyatri gibi alanında uzman olan) 140 bin dolar ile 300 bin dolar arası yıllık kazançları değişmektedir.
  • Pratisyen Hekimler: Yıllık 125 bin dolar ile 260 bin dolar arası
  • Ormancılık müdürleri: Yıllık 104 bin dolar
  • Bilgi Sistemleri Yöneticileri: Yıllık 103 bin dolar, kazanmaktadırlar.

Kanada Vizesi

Yeşil, Bordo, Gri ve Siyah pasaportu olan Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları Kanada’ya gitmek için öncelikle Kanada vizesi almak zorundadırlar.

Kanada Büyükelçiliği vize başvurularını 2013 yılında aldıkları bir kararla şahsi müracaatları almamaktadır. Kanada vize başvurusu için yine Kanada Büyükelçiliği tarafından yetki verilmiş “Kanada Vize Başvuru Merkezleri” tarafından gerçekleştirilmektedir. Vize başvurusunda bulunacak kişilerin bu merkezlere veya internet üzerinden online bir form doldurarak yapmaları gerekmektedir. Kanada vizesi için gerekli evraklar başvuru sonrasında sizden istenecek ve işleminiz yürürlüğe girecektir.

Kanada Vizesi Ne kadar Sürede Çıkar?

Kanada vizesi başvuru işlemleri randevu sistemiyle yürütülmektedir. Vize başvuru değerlendirmeleri ise 14 iş günü içinde sonuçlanmaktadır. Ancak vize başvurusunda bulunacağınız zaman Kanada göçmenlik şartlarını ve vize başvuru koşullarını çok iyi bilmeniz ve gerekli evrakları eksiksiz teslim etmeniz gerekir. Aksi halde yanlış bir beyandan ötürü vize başvurunuz reddedilerek Kanada’da yaşama hayalleriniz sönebilir. Bu nedenle vize işlemlerine en az bir ay içinde başlamanız ve gerekirse bir danışmanlık merkezinden yardım almanız işinizi kolaylaştıracaktır.

Kanada’da Ne İş Yapılır?

Eğer Kanada’ya taşınmak gibi bir hedefiniz varsa, toronto türk iş ilanları açısından daha zengindir. Ayrıca öğrenciyseniz, part – time iş fırsatlarını da kolayca bulabilirsiniz. Üniversite mezunları için de kanada yapılacak işler son derece tatmin edicidir. Aşağıda en çok talep gören işleri ve maaşlarını bulabilirsiniz:

Güç Sistemleri Elektrikçi

Güç sistemleri elektrikçileri ortalama 86.000 dolar maaş alıyor.

Diş doktoru

Bir diş hekimi için ortalama maaş 93.600 dolardır.

Pratisyen hemşire

Bu iş kategorisindeki insanlar ortalama 104.000 dolar maaş alıyor.

Kamu Yönetimi Müdürleri

Ortalama maaş yaklaşık 110.000 dolardır, bu da bu mesleği devlet bürokrasisinde en yüksek ücretli işlerden biri haline getiriyor. Kamu yönetimi müdürleri son beş yılda % 13’lük bir maaş artışı aldılar.

Bilimsel Araştırma Müdürü

Bilimsel araştırma yöneticisi için ortalama ücret 102.000 dolardır.

Mühendislik Müdürü

Mühendislik alanındaki yöneticiler ortalama 106.000 dolar maaş alıyor.

Maden ve Taşocağı Şefi

Bu pozisyon için ortalama maaş 83.200 dolardır ve son beş yılda % 25’lik bir ücret artışı yaşanmıştır.

İstatistikçi veya Aktüer

İstatistikçiler ve aktüerler için ortalama maaş 87.000 dolardır.

İnşaat Yöneticisi

İnşaat yöneticileri deneyime göre maaş almaktadır. Son beş yılda % 14 ücret artışıyla ortalama 83.000 dolar maaş alıyorlar.

Elektronik Mühendisi

Maaş: Elektronik mühendisleri için ortalama maaş 90.000 dolardır.

İşletme Yöneticisi

Bu iş kategorisi için ortalama maaş 110.000 dolardır, ancak büyük şirketlerdeki yöneticiler çok daha fazlasını kazanır.

İnsan Kaynakları Yöneticisi

İnsan kaynakları yöneticileri için ortalama maaş 94.000 dolardır.

Asansör Tamircisi

Asansör mekaniği ve tamirinden anlıyorsanız ortalama 81.000  dolar maaş alabilirsiniz.

Kanada’da İş Bulmak Kolay Mı?

Eğer bu konuda istekli ve alanınızda becerikliyseniz kanada iş imkanları son derece fazladır. Ülkede yaşlı nüfus oranının giderek artması, belli başlı sektörlerde çalışacak gençlerin bulunamaması göçmen işçi alımını tetiklemektedir. Bu yüzden kanada türk şirketleri iş ilanları konusunda başı çekmektedir. Ülkede çalışabileceğiniz birçok uluslararası firma olduğu gibi yerli firmaları ya da Türk şirketlerini de tercih edebilirsiniz. Eğer kanada iş ilanları araştırmanıza nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız forum sitelerini inceleyebilirsiniz.

Kanada göçmenlik şartları, Kanada’da yaşam, Kanada da eğitim ve iş imkanları ile ilgili konularda daha fazla bilgi almak isterseniz bize aşağıdaki yorum bölümünden ulaşabilirsiniz.

Diğer ülkelerdeki benzer konulardaki durumlar ile ilgili bilgi almak için aşağıdaki başlıklara da göz atmanızı öneririz.

Yüksek Talep Gören Kanada İş İlanları

2020’de Kanada’da Çalışmak İçin Tercih Edebileceğiniz Meslekler

Kanada İş İmkanları Hangi Meslekler İçin Daha Fazla?

Avustralya Göçmenlik Şartları, Avustralya’da Eğitim, Çalışmak Ve Yaşam Koşulları

Amerika’da Yaşam Koşulları Ve Hayat Pahalılığı Nasıldır? Ne Kadar Para Ile Geçinilir?

8 Soruda Green Card Nedir? Green Card Başvurusu Nasıl Yapılır?

Ingiltere’de Yaşam – Yemek – Ulaşım – Ev Kiraları

33 Yorum

  1. Selamun aleykum bu meslekte yurt dışında iş arıyorum
    Bilgisayar Bakım Onarımı
    Dizüstü Bilgisayar Onarımı
    Güvenlik • Kamera Sistemleri Kurulum
    Word Excel Powerpoint
    İnternet Cafe kurulum
    Ağ Çalışması Grubu
    İş Makinası Oparator
    Tower Crane
    Forklif
    Bobcat
    Bekoloader
    Excavator
    Teleskop
    İSTENİlLDİGİNDE KAPSAMLI CV YOLLAYABİLİRİM
    tuncays315@gmail.com

  2. Salem bene yardım edin kanadada çalışmaq istiyorum ben araba ustası çalışmışım şu an hertel şirketinde çalışıyorum blaster vazifesinde azerbaycanda +994519092626

  3. Aleyküm selam gençler ben Kanada devlet başkanıyım, hepinizi işe alıyorum. Bizede marangoz elektrikçi bilgisayarcı lazımdı iyi ki yorumları okumuşum.

  4. Merhaba 2014 yılından beri İnşaat sektöründe faaliyet gösteren firma sahibi yim Canada ya gitmek ve inşaat sektöründe çalışmak istemiyorum nasıl yardımcı olabilirsiniz.

  5. Merhabalar ben 2007 den beri harita kadastro teknisyenini yapmaktayım branşımda yetenkli ve başarılı hizmet yürümekteyim kanadaya gitmek ve çalışmak istiyorum kim nerde ve nasıl bana yardımcı olabilir iyi günler hoşçakalın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu