Kuveyt’te Yaşam, İş İlanları, Personel Alımları, Maaşlar
Kuveyt’te yaşam şartları ve iş fırsatları, Kuveyt Asgari Ücret, İş İlanları, İş İmkanları-Yapılabilecek işler, Çalışmaya Gitmek İçin Yapılması Gerekenler
Kuveyt, Arabistan yarımadasının kuzeydoğusunda yaklaşık Eskişehir kadar bir toprak büyüklüğüne sahip, nüfusu 3 milyon civarında olan küçük bir Arap ülkesidir.
İçindekiler
Kuveyt ülke ekonomisi
Dünyanın en hızlı gelişen ülkelerinden biri olup yeraltı kaynakları bakımından en zengin ülkelerinden birisi konumundadır.
1990 yılında Saddam Hüseyin yönetimindeki Irak tarafından işgal edilen ülke, 7 aylık savaşın ardından Amerika’nın müdahalesi ile tekrar bağımsızlığına kavuşmuş, ancak savaş sonucu ülke harabeye dönmüş ve yaşanılmaz duruma gelmiştir.
Savaş sonrası yaralarını hızla sarmak için başta Türkiye olmak üzere bir çok yabancı ülkeden başta inşaat ve sanayi yatırımları olmak üzere ülkeye çok ciddi bir beyin göçü ve şantiyelerde çalışacak iş gücü göçü yaşanmıştır. Hala yaralarını sarmaya çalışan ülkede yatırımlar hız kesmeden devam etmekte, çalışan kesimin çoğunluğunu Asya ve Avrupa ülkelerinden çalışmak için gelen yabancılar oluşturmaktadır.
İhracatının %95’ini petrol ve petrol ürünleri oluşturmaktadır.
Dünyanın en zengin 7. ülkesi olarak görülmektedir.
Kuveyt Asgari Ücret
Kuveyt’te asgari ücret ne kadar diye soracak olursanız, bunun cevabı 200 dinar olarak karşınıza çıkacaktır.
Kuveyt İş İlanları
Kuveyt iş ilanları hakkında direk Kuveyt Ülkesine bağlı iş yerleri ile bağlantıya geçmeniz, daha iyi olacaktır. İnternetten Kuveyt iş başvurusunda bulunmak istiyorsanız kariyer.net gibi sitelerden faydalanabilirsiniz.
Kuveyt’te Yaşam ve Sosyal İmkanlar
Ülkenin zenginliği sosyal hayata da yansıdığı için Kuveyt’te yaşam koşulları oldukça pahalıdır.
Kazançlar yüksek olduğu oranda giderler de oldukça yüksektir. Yaşanılabilir küçük bir evin kirası 1.000 dolardan başlamaktadır. Yine günlük yaşam koşulları için yemek-ulaşım-faturalar aylık yaklaşık 1.000 dolar gözden çıkarmak gerekiyor.
Diğer Arap ülkelerine göre yabancılar biraz daha rahat olup yabancı bayanların başını kapatmasına gerek yoktur. Ramazanda oruç tutmak zorunlu olmasa da sokakta yeyip içmek hoş karşılanmıyor. Ayrıca ramazanda iftar saatine kadar restoranlar kapalı durumdadır.
Ülkede alkol satışı yapılmamaktadır.
Amerikalı çalışanların fazlalığı Amerikan kültürünün ülkeye yayılmasına çok fazla katkı sağlamıştır. Birçok Amerikan koleji, restoranları ve kafeleri mevcut olup çalışanların eşleri ve çocukları bu tarz mekanlarda sosyalleşmektedir.
Sıcaklık çok yüksek olup yaz mevsiminde 50 dereceleri görmekte, kışın ise 30 derecelerin altına nadiren inmektedir. Bundan dolayı, Türkiye’deki gibi sokakta yaşam anlayışı pek yoktur. Daha çok alışveriş merkezleri tercih edilmektedir. Alışveriş merkezlerinde klimalar çok güçlü çalıştırılmaktadır. Bazen üşüyebilirsiniz. Hasta olmamak için dikkat etmek lazım.
Kuveyt’te Yaşam ve Çalışma Hayatı
Çok fazla Amerikalı çalışan mevcuttur.
Hindistanlı, Nepalli, Bangladeşli ve kısmen Türkiyeli çalışanlar genelde mavi yakalı olup işçi konumunda çalışmaktadır. Ancak Avrupalı ve Amerikalı çalışanların tümü ve kısmen Türkler beyaz yakalı olarak ara kademe ve üst kademe yönetici pozisyonlarında çalışmaktadır.
İşçi olarak gitmek isteyenler çalıştığı firma aracılığı ile çalışma ve oturum izni alması gerekmektedir. Her isteyen gidip çalışamıyor. Mutlaka bir kefil gerekiyor. Yani size referans olan, sizin için orada çalışabileceğinize kanaat getiren biri olmalı. Bu da genelde işveren oluyor.
İşçi maaşları ülkelere göre değişmektedir. Türk işçilerin maaşları 1.500 dolardan başlıyor, 3.000 dolara kadar çıkıyor. Beyaz yakalı çalışanların maaşları ise 3-4 bin dolardan başlıyor.
İşçi olarak gidilecek ise mutlaka çalışılacak firma tarafından konaklama giderlerinin karşılanması gerekir. Aksi taktirde kazanılan para zaten ev kirası ve günlük ihtiyaçlar için ancak yeteceği için herhangi bir birikim yapılması mümkün değildir.
Kuveyt İş İmkanları-Yapılabilecek işler
Kuveyt iş imkanları genellikle ülkede en büyük geçim kaynağı petrokimya sektörü olduğu için bu sektörde beyaz yakalı çalışanlar genelde ya Arap, ya Avrupalı yada Amerikalılar çalışır.
İşçiler ise daha çok Asya ülkelerinden gelen Bangladeş, Nepal, Hindistan gibi ülkelerin vatandaşlarından oluşmaktadır.
Türkler için Kuveyt İş İmkanı
Türkler genellikle inşaat sektöründe çalışmaktadır. Daha çok usta ve kalfa pozisyonlarında çalışan Türkler, en fazla kalıp, sıva, demir bağlama, elektrik-su-doğalgaz tesisatı- fayans ve doğrama işleri gibi alanlarda tercih edilmektedir.
İnşaat sektörü dışında en fazla turizm sektöründe ve gıda sektöründe aşçı, kebapçı, fırıncı gibi işlerde çok fazla çalışan Türk vardır.
Yine hizmet sektöründe, tezgahtarlık, kuaförlük ve şoförlük gibi meslekler de sıkça görülmektedir.
Kuveyt’ta çalışmak Türkler açısından bakıldığında petrolden ziyade yukarıda belirttiğimiz meslek gruplarında daha yaygındır.
Kuveyt’e Çalışmaya Gitmek İçin Yapılması Gerekenler
- Kuveyt’e gitmek için en az 6 ay geçerli bir pasaportunuz olması gerekir,
- Kuveyt Türk vatandaşlarından vize istememektedir. Ancak çalışmak için ya oturma izni yada çalışma izni almanız gerekmektedir,
- İngilizce yada Arapça dillerinden en az birisini asgari düzeyde konuşabiliyor olmalısınız,
- İklim şartları zorlayıcı olduğu için özellikle yazın 50 derece üzerindeki sıcaklığa dayanıklı olmak gerekiyor. Kalp-tansiyon hastalığı olanlar için ciddi riskler içermektedir.
- Ülke genelince çok fazla uzakdoğulu işçi mevcut olup bulaşıcı hastalıklara karşı sağlık bakanlığının önerdiği aşıların mutlaka yaptırılması gerekiyor. Aşıların listesine sağlık bakanlığının sitesinden ulaşabilirsiniz.
Kuveyt’te İş Bulma – Yabancı İş Arayanlar İçin Rehber
Kuveyt’te iş bulmak isteyen bir yabancıysanız, bu rehber Kuveyt’e çalışmaya gitmek için popüler şehirler, temel çalışma vizesi gereksinimleri ve Kuveyt iş ilanları konusunda fikir verecektir.
Zenginliği, devasa petrol rezervleri ve petrol üretimi, pazarlama, satış ve finans için mükemmel Kuveyt iş imkânları ile Kuveyt, yabancılar için en cazip ülkelerden biridir. En hızlı büyüyen alanlardan bazıları gayrimenkul, turizm ve iş hizmetleridir. Kuveyt’te bir iş bulmadan ve bir iş fırsatı aramaya başlamadan önce, meslekler, görevleri ve Kuveyt asgari ücret hakkında bilgi edinmelisiniz.
Kuveyt’te denetçi:
Yabancı denetçiler genellikle bankalarda ve finans sektöründe istihdam ediliyor.
Kuveyt’te bakım işçisi:
Petrol sektöründe bakım işçilerine yüksek talep mevcuttur.
Kuveyt’te ofis asistanı:
Yabancı asistanlar genellikle yabancılar tarafından yönetilen uluslararası şirketlerde işe alınmaktadır. Mükemmel İngilizce, bu iş için bir zorunluluk olabilir.
Kuveyt’te risk analisti:
Risk analistlerinin çoğunluğu bankalarda ve finans sektöründe çalışabilir.
Kuveyt satış temsilcisi:
Bu meslek genellikle toptancılar, perakendeciler ve ihracatçılar tarafından ilgi görmektedir.
Kuveyt’te öğretmen:
Kuveyt’te yabancı ve İngilizce konuşan iş arayanlar için en popüler mesleklerden biri öğretmenliktir. Kuveyt’te İngilizce öğretmenlerine yüksek talep var. Uluslararası okullar, özel dil okulları ve üniversiteler yabancı İngilizce öğretmenleri ve matematik öğretmenleri için sürekli kuveyt işçi alımı yapmaktadır. Yerel öğrenciler için özel derslere olan talep de artmaktadır ve yabancı öğretmenler yerli halk için çok popüler bir çözümdür.
Kuveyt’te tercüman:
Kuveyt’teki büyük petrol ihracatçıları tarafından yabancı çevirmenler işe alınmaktadır. Kuveyt’teki tercümanlık işleri için boş pozisyonlar genellikle yabancı profesyonellerin mesleğine ve becerilerine uygundur.
Kuveyt taksi şoförü:
Ucuz petrol ve gaz fiyatları nedeniyle taksi kullanımı Kuveyt’te son derece yaygındır. Kuveyt şehrindeki taksi şoförlerinin çoğu Güneydoğu Asya’dan gelen yabancılardır.
Kuveyt’te İş Arama ve İş Piyasası
İş aramak için en uygun yol Kuveyt yerel iş arama motorları, online iş listeleri, iş portalları ve petrol endüstrisi için bazı özel iş arama motorları aracılığıyla mümkün olduğunca çok iş fırsatları bulmaktır. Ayrıca kuveyt ekonomisi için işçi alımına aracılık eden birçok uluslararası arama motoru da vardır.
Sahip olmadığınız profesyonel veya kişisel beceriler gerektiren bir işe başvurmanın sadece zaman kaybı olduğunu unutmayın. Kuveyt’teki işverenler çok cazip iş fırsatları sunmaktadır. Bu yüzden Kuveyt’te mesleğinize ve becerilerinize uyan bir işe başvurmak yararınıza olacaktır.
Kuveyt’te mühendisler, doktorlar, eczacılar, veterinerler, muhasebeciler ve öğretmenler de dahil olmak üzere birçok meslek olduğunu unutmayın. Mesleğiniz bunlardan biri ise, Kuveyt’te çalışabilmek için ilgili Kuveyt meslek birliği veya otoritesi tarafından tanınan doğru niteliklere sahip olmanız gerekir. Kuveyt’teki bazı şirketler, çalışanlarını doğrudan evlerinden çalışmaları için işe alır veya Kuveyt’teki bir ofiste çalışmaya başlayan bazı çalışanlarla evden çalışmak üzere düzenleme yapar. Bundan sonra yabancı çalışanlar Kuveyt’ten ayrılabilir ve kendi ülkelerinde evden çalışmaya devam edebildiler.
Çalışmak İçin Kuveyt’e Nasıl Gidilir?
Kuveyt, 4,3 milyonluk nüfusu ile güneybatı Asya’da bulunan toplam 17.818 km2 alana sahip küçük bir ülkedir. Kuveyt, Basra Körfezi, Suudi Arabistan ve Irak ile çevrili Arap Yarımadası’nda bulunur. Resmi dil Kuveytçe’dir, ancak İngilizce, özellikle iş dili olarak yaygın şekilde kullanılmaktadır.
Nüfusun yaklaşık % 70’i Kuveyt vatandaşı değildir. Yabancılar genellikle Kuveyt’teki istihdam olanaklarından etkileniyor. Yabancı işçilerin çoğunluğu ülkenin ekonomik ve idari merkezi olan Kuveyt şehrinde yaşıyor. Yabancıların çalışmak için tercih ettikleri diğer favori şehirler: Al Ahmadi, Hawalli ve Al Farwaniyah. Kuveyt’teki en büyük gurbetçi toplulukları şunlardır: Hintliler, Mısırlılar, Pakistanlılar, Suriyeliler, Filipinliler ve İranlılar.
Kuveyt’te Yaşam
Kuveyt, dünyanın en zengin ülkelerinden biridir. Ekonomisi petrol ihracatına dayanmaktadır. Dünyadaki ham petrol rezervlerinin yaklaşık % 10’u Kuveyt’te bulunmaktadır. Kuveyt’teki resmi para birimi Kuveyt dinarıdır. Dünyadaki en değerli para birimidir. Kuveyt’teki diğer önemli sektörler finans, turizm, ulaşım ve teknolojidir.
Kuveyt’teki tipik bir hatada pazardan perşembeye kadar çalışılır. Bazı mağazalar ve ofisler de Cuma günü birkaç saat, nadiren Cumartesi günü açıktır. Kuveyt’teki işverenler genellikle konut ödeneği veya yaşanacak bir yer, bir araba için düşük oranlı kredi, tıbbi yardım gibi, yabancı çalışanları için yardım sağlar. Kuveyt’teki en büyük işverenler ham petrol endüstrisi ve petrol ihracatı sektöründendir, ancak binlerce çalışanı işe alan birçok şirket daha vardır.
Kuveyt İçin Çalışma Vizesi Nasıl Alınır?
Kuveyt’te çalışmak için yabancılar ikamet vizesi veya geçerli çalışma izni almak zorundadır. Kuveyt için üç ana ikamet vizesi vardır: çalışma vizesi, yurtiçi ve bağımlı vize. Her tür ikamet vizesi için sponsor gerekmektedir. Kuveyt’teki işveren, göçmen veya ailenin bir üyesi yabancı vatandaş için ikametgah sponsorluğu yapabilir. Yurtiçi ve bağımlı vize, Kuveyt’te yeni gelen birinin çalışmasına izin vermeyen vize türüdür.
Kuveyt Sosyal İşler ve Çalışma Bakanlığı’ndan geçerli bir çalışma izni için bir Kuveyt işveren sponsoru başvuruda bulunacaktır. Kuveyt çalışma izni için gerekli şartlar, İçişleri Bakanlığı Ceza Soruşturması Genel İdaresi’nden geçerli çalışanın pasaportu ve itirazsız sertifikadır (NOC). Oturma vizesi ve çalışma izni alma sürecinin çok yavaş olduğunu ve Kuveyt’e girişin genellikle haftalar sürdüğünü ve Kuveyt’e girişinizden sonra formalitelerin tamamlanması için 1 ila 2 ay daha gerektiğini unutmayın.
Hangi sitelerden iş daveti alabilirsiniz:
1- indeed.com
2-gulftalent.com
Ayrıca aşağıdaki başlıklar da ilginizi çekebilir;
Kuveyt’te Çalışan Yabancıların Dikkat Etmesi Gereken Hususlar
Yurt dışında hangi ülkede çalışacak olursanız olun mutlaka dikkate almanız gereken konuları aşağıda linki verilen yazımızdan incelemenizi öneririz.
Avusturya’da Çalışmak, Avusturya’da Asgari Ücret, Maaşlar, İş Ve Yaşam
Türkmenistan’da yaşam ve iş fırsatları
Kanada Göçmenlik Başvurusu – Kanada’da Yaşam Ve İş Fırsatları
Yurt Dışında Faaliyet Gösteren Türk Firmaları
Ingiltere’de Çalışmak – Iş Bulmak – Maaşlar
Romanya’da Çalışmak, Iş Kurmak, Yaşam, Romanya’da Maaşlar
Bahreyn’de Iş Kurmak. Bahreyn’den Ne Alınır? Bahreyn’e Ne Satılır
İş başvurularında özgeçmiş çok önemli olup doğru ve etkili cv hazırlamak ve kolay işe yerleşmek için aşağıdaki başlıkları mutlaka incelemenizi öneririz.
Doğru cv (özgeçmiş) hazırlama teknikleri
Başarılı iş görüşmesi yapmanın püf noktaları
iş görüşmelerinde sıkça sorulan sorular
İş görüşmelerinde sıkça yapılan hatalar
Zorlu mülakat sorularına verilebilecek en güzel cevaplar
Detaylı bilgi almak istediğiniz konularda bize aşağıdaki yorum bölümünden ulaşabilirsiniz.
Destekleriniz için Facebook sayfamızı beğenerek takipte kalmanızı umarız.
VASIFSIZ İŞÇİYİM 4 YILLIK İŞLETME MEZUNUYUM
merhaba.bılgısayar teknısyenıyım.Yurt dısı işi arıyorum.33 YASINDA bekarım 0535 404 00 81
Merhabalar, yaşım 32 yurtdışında uzun süreli çalışmak istiyorum, 10 yıldır aktif araç kullanıyorum her işi yaparım Arapça iyi derecede biliyorum
merhaba arkadaşlar ben DUVARKAĞIDI işi yapıyorum 15 yılık tecrübeli ustalığım var kuveyte gidip çalişmak istiyorum gidersem orada kendi dalımda iş bulabilirmiyim daha önce oralara gidip gelen oraları bilen arkadaşlar bana yardımçı olursanız çok sevinirim teşekkürler..
Ben 32 yaşındayım türkiyede yaşiyorum bekarım alkol sigara kulanmiyorum hayatıma yön vermek istiyorum kendime sürekli iş ariyorum daha önce sıhhı plastik tesisat işleri petek montajı inşaat işlerinde ayrıca doğalgaz plan proje çizimleri ve bilgisayar tamiricisiyim word excel gibi bilindik programları kulanırım. daha önce çeşitli işlerde çalıştım (garsonluk,market.elemanı,temizlikci,depocu,hotel.restorant,elemanı) sizinle beraber uzun süreli çalışmak isterim sizinle beraber hayatıma yön vermek istiyorum. maviselim19@gmail.com
Aşçıyım kebap sulu yemek yaparım çalışma disiplini ve çevreye uyum sağlarım
Merhaba öncelikle elimden gelebilecek işler. Uzun sürelik garsonluk yaptım.çalıştığım mekan işletmenliğini yaptım. 2 derecede Arapçam var her tür imkanları çoğunlukla yapmış bulunmaktayım .
Ben aşçıyım 38 yaş dünya mutfağına ve türk mutfağına hakimim balık meze vesayre iyini teklif gelirse yabancı ölme de çalışırım ilgilenen varsa
Merhaba arkadaşlar 10 yıldırr erkek kuaförüyüm işimde ustayım
Ben 50 yaşındayım 30 yıl pazarcılık ve manav işletmeciliği yaptım hala yapıyorum ama verdiğim emeğin karşılığını alamadığım için başka ülkeye gitmek istiyorum