Nasıl Yönetmen Olunur? Çalışma Şartları ve Maaşları
Günümüzün en vizyoner meslek dallarından biri şüphesiz yönetmenlik mesleğidir. Gelişen teknoloji ile birlikte televizyon ve sinema sektörü hayatımızla daha iç içe olmaktadır. Kariyer meslek dallarından biri olan yönetmenlik büyük bir özveri ve tecrübeyi birlikte gerektirir. “Nasıl yönetmen olunur? İyi Bir yönetmenin olabilmek için hangi vasıflara sahip olmak gerekir?” gibi hususlar yönetmenlik kariyeri yapmak isteyenlerin sürekli sorduğu sorulardır.
Yönetmen Nasıl Olunur?
Yönetmen olmak için belli bir üniversiteden mezun olmanıza gerek yoktur. Ancak işin mutfağına girmeden önce teorik ve kısmende uygulamalı olarak hazırlanmak çok önemlidir. Geleceğinde yönetmenlik hayali kuranlar genellikle İletişim Fakülteleri bünyesindeki Radyo, Televizyon ve Sinemacılık bölümüden mezun olurlar. Bu bölümden mezun olan bir öğrenci stajla birlikte meslek hayatını daha önceden tanımış olur.
Bu bölümden mezun olmak, başlı başına yönetmen olmak demek değildir. Hiç kimse deneyimsiz birini yönetmen koltuğuna tek seferde oturtmaz. Daha çok prodüksüyon ekibinin bir parçası olarak ekibe dahil eder. Sonrasında verim ve yeteğine göre, kademe kademe ilerleyerek yönetmenliğe adım atılır.
“Yönetmen nasıl olunur?” derken aslında yönetmen olmayana nasıl yaklaşabilirim, nasıl yükselirim gibi konuların üzerinde durmak gerekir. Burada yönetmen adayının disiplini ve işini ciddiye alması, yönetmenliğe girişinde ana kıstası olacaktır.
İyi Bir Yönetmen Nasıl Olmalıdır?
Yönetmen; sadece bir senaryonun aksiyona geçirilmesi değil, topyekün bir prodüksüyonun yönetimini yapan kişidir. En üst kademeden, en alttaki kademeye kadar tüm ekibi tanımalı ve yönlendirebilmelidir.
Diğer yönetmenlerle tek tek irtibat halinde olmalı, kurgu ve görüntü yönetmenleri ile iş birliğiyle hareket etmelidir.
Dizi ve sinema sektörü, prodüksiyon açısından oldukça yorucu bir süreçtir. Bir dizinin haftalık rutine yetişmesi, çalışma saatlerinin olabildiğince esnek olması, zorlu hava şartlarına maruz kalmak bu işin doğasında vardır. Yönetmen aynı zamanda bu zorluklarla hem ekibini motive edebilmeli, hem de bu zorlu şartları filmin kurgusuyla olabilecek en iyi şekilde yoğurabilmelidir.
Rakip filmleri iyi takip etmeli, rakiplerinin gerisinde kalabilecek hiç bir detayı gözden kaçırmamalıdır. Teknoloji ile arasının iyi olması gerekir. Son çıkan ekipmanları, sanat çalışmalarını takip etmeli ve filmlerine entegre edebilmelidir.
Yaratıcı bir zekaya sahip olmalıdır. Örneğin sürekli okumalıdır. Eski çağlardan bir roman, yerel bir kitap, güncel lehçelere dair kaynakları sürekli karıştırmalıdır.
Çekim yapacağı yerdeki kültürü yakından tanımalı, öncesinde giderek bölge halkı ile tanışmalı, bölge halkından çekimler sırasında yardım alabilmelidir.
Yönetmen Maaşları
Yönetmen maaşları, yönetmenlik yaptığınız filme, prodüksiyon şirketine göre değişir. Örneğin yerel bir TV kanalında yayınlanan reytingi düşük bir filme de yönetmenlik yapabilirsiniz, günümüzde Türkiye’de de çekimleri başlayan Netflix’te yayınlanacak bir film içinde yönetmenlik yapabilirsiniz. Hatta başarınızla ve dil gelişiminizle doğru orantılı olarak, yurt dışında dünya çapında izlenen bir filmin bile yönetmen koltuğuna oturabilirsiniz.
Bu bahsettiğimiz nedenlerle alınacak maaş, dizilerde bölüm başı, sinemalarda film başı olmak üzere alınmaktadır. Bölüm başı bir yönetmen reytingi düşük bir filmde 5.000 TL’den başlarken, çok reytingli bir dizide bölüm başı 200.000 TL’ye kadar değişmektedir.
Sinema olarak baktığımızda ise 500.000 TL – 1.000.000 TL dolaylarında ücretler kazanmanız mümkündür.
Bu tutarlar her yönetmen için geçerli olmamakla birlikte, kariyerinizdeki ilerlemeye, çektiğiniz filmin reyting yakalamasına göre değişiklik gösterir.