Yurtdışında ÇalışmakSırbistan

Sırbistan’da Çalışmak, Sırbistan’da iş Kurmak, Maaşlar, Yasam Koşulları

Sırbistan’da Çalışmak, Sırbistan’da iş Kurmak, Maaşlar, Yasam Koşulları

Sırbistan yakın zaman öncesinde Eurolig finaline ev sahipliği yaptığı için, Türkiye’de oldukça gündeme gelmişti. Belgrad’a final maçını izlemeye çok sayıda Türk’ün gittiğini biliyoruz. Sırbistan’da yaşayan Türk nüfusu, diğer Avrupa ülkelerine kıyasla pek de yüksek sayılmaz. Son dönemde özellikle iş yapmak amacıyla Sırbistan’a giden Türklerin sayısında biraz kıpırdanma olsa da genel olarak geç keşfedilmiş ülkelerden biri olduğunu söylemek gerekiyor.

Sırbistan’da çalışmak, yatırım yapmak veya çalışma şartlarını, ülke yapısını, ortalama gelir ve giderleri, ulaşım imkanlarını ve fırsatları ile ilgili detaylı bilileri aşağıdaki yazımızda bulacaksınız.

İçindekiler

Sırbistan’da Türkler İçin Yaşam Koşulları Nasıldır?

Genelde Sırbistan dendiği zaman ülkemizde belirli bir ön yargı söz konusudur. Belki bu ön yargı Sırbistan’daki insanlarda da Türklere karşı bulunmaktadır. Fakat onlar nasıl ülkemize geldiği zaman bu yargıları kırıyorsa, Türkler de Sırbistan’a gittiği zaman zihninde şartlandırdığı düşünceleri kısa sürede yok etme şansı buluyor.

Bazı spor müsabakalarında iki ülke taraftarları arasında çeşitli gerginlikler çıkmıştı. Fakat ülkedeki kulüp taraftarlarının çok ateşli ve fanatik olması, halkın genel yapısıyla ilgili mutlak bir veri sunmaz. Bu ön yargı, büyük oranda bu meşhur holigan taraftar gruplarından kaynaklanıyor.

İki ülke halkı arasında ciddi benzerlikler, tarihsel yakınlıklar vardır. Bu yüzden bir Türk Sırbistan’a gittiği zaman kolay şekilde adapte olabiliyor.

Avrupa’da genel anlamda islama karşı bir antipropaganda var, bilhassa terör olaylarının bu yargıda elbette etkisi bulunuyor. Fakat orada yaşayan Türklere karşı Sırbistan’da bu minvalde bir ön yargı kesinlikle yoktur.

Sırbistan hakkında bazı genel bilgiler vermek gerekirse, uçak yolculuğunun İstanbul üzerinden 1 saat 50 dakika olduğunu söylemeliyiz. Şehir merkezi ve havalimanı arasında 20 km lik bir mesafe bulunmakta. Balkanların en iyi şehirlerinden biri olan Belgrad, ülkenin başkentidir. Burada yemeklerde domuz eti çok yoğun şekilde kullanılıyor. Cici isimli yemek buranın en popüler ve geleneksel yemeklerindendir.

Gece hayatının oldukça hareketli olduğu, alkol ve sigaranın görece ucuz olduğu Sırbistan, korunmuş eski mimarisiyle de dikkat  çekiyor. Sırbistan’da gezerken yeni ve modern binalar arasında değil de nostaljik bir zaman diliminin içinde geziyor hissine kapılırsınız.

Sırbistan’da Genel Yaşam Giderleri ve Ulaşım Giderleri Ortalama Ne Kadardır?

Sırbistan’da yaşam, ekonomik açıdan diğer Avrupa ülkelerine kıyasla daha caziptir. Sırbistan’da şehir merkezinde iyi sayılacak bir dairenin kirası 200 Euro civarındadır. Hazır eşyalı dayalı döşeli daireler 300-350 Euro seviyelerine kadar çıkmaktadır. Gündelik olarak yemeye içmeye vereceğiniz rakam ortalama 20 Euro’dur. İnternet, doğalgaz ve benzeri rutin faturalara ayda ortalama 150 Euro ayırmalısınız.

Sırbistan pahalılığın kriter alınarak hazırlandığı listede 230. sırada bulunmaktadır. Bu da ülkenin ekonomik açıdan ne kadar cazip olduğunu açıkça gösterir.

Belgrad’da ülkemize kıyasla pahalı olan tek sektör giyimdir. Kıyafetler ülkemize kıyasla ortalama % 20 civarında daha pahalıdır. Bunun da sebebi, ülkede yeni yeni gelişmeye başlayan tekstil sektörünün, hala ülke ihtiyacını karşılayacak seviyede olmaması dolayısı ile neredeyse tüm tekstil ürünlerinin ithal edilmek zorunda kalınıyor olmasıdır.

Ara sıra taksiye binmenize rağmen aylık olarak ulaşıma verdiğiniz para 45-50 Euro’yu geçmemektedir.

Sırbistan’da Çalışmak İsteyenler İçin İş İmkanları Nelerdir?

Sırbistan’ın kendi işsizlik seviyesi % 22 düzeyindedir. Ülkede Türkler de dahil olmak üzere dışarıdan gelenler için bazı teşvikler söz konusudur. Eğitim durumunun iyi olması, bildiğiniz yabancı diller, yatırım yaptığınız alanlar iş imkanları açısından fark yaratmanızı sağlayacaktır.  9 milyona yakın nüfusu olan ülke henüz AB üyesi değildir.

Şu an için tekstil, otomotiv, inşaat en popüler sektörler durumundadır.

Sırbistan’da Çalışan Türkler İçin Ortalama Maaşlar Ne Seviyededir?

Sırbistan’da yaşayan vatandaşların kendi kazanç ortalamaları aylık 400 Euro civarındadır. Diğer Balkan ülkelerine göre ortalama kazanç açısından öne çıkan ülkenin Sırbistan olduğunu söyleyebiliriz.

Sırbistan’da çalışan Türklerin maaşları, dahil oldukları sektör ya da pozisyonlarına göre değişmektedir. Türkiye’den Sırbistan’a gitmek için elbette ülkenin ortalama kazancının üstüne çıkacak işlerde çalışılmalıdır. Türkler için ortalama maaşın 800-100 Euro civarında olduğunu söyleyebiliriz. Ancak mühendis, mimar, doktor gibi eğitim seviyesi yüksek mesleklerde çalışanlar en az 4-5 bin Euro maaşla çalışmaktadırlar.

Sırbistan’da, işletme maliyetleri çok düşük seviyededir ve bu da yatırımların önünü açmaktadır.

Cafe, Restoran, Giyim dükkanı gibi işletmeler Türklerin en fazla faaliyet gösterdiği iş alanlarındandır.

Sırbistan’da Çalışmak İsteyenler Nasıl İş Bulabilirler?

Sırbistan çalışma vizesinin zor alındığı bir ülkedir. Bunun temel dayanağı ülkedeki işsizlik problemidir. Havayolu veya petrol şirketlerine mensup bir çalışansanız ülkede çalışma şansınız artacaktır.

Sırbistan’da şirket açmak kaydıyla bir iş kurarsanız, bu yatırımınız bir karşılık bulacaktır.  Bunun yerine geçici oturum izni alarak ya da turist olarak giderek iş alanlarını önceden yerinde analiz etmeniz mümkündür.

İki ülke arasındaki iş konseyleri üzerinden, ya da ülkemizdeki ilan firmalarının uluslararası bölümlerinden iş fırsatlarına bakabilirsiniz.

Kendi İşini Kurmak İsteyenler Sırbistan’da Ne İşi Kurabilir?

Sırbistan şu anda Avrupanın yatırım konusunda en istekli ülkelerinden biri durumundadır. Ülkeye en çok İtalya’dan yatırımcılar gidiyor. Ülkedeki yatırımların en önemli payını otomotiv sektörü oluşturmaktadır. Gıda ve tarım ikinci grubu, tekstil ve inşaat ise üçüncü grubu oluşturmaktadır.

Türk iş adamlarının genelde tekstil, turizm ve sağlık alanında yatırımlar yaptığı görülüyor. Yatırımcılar bu sektörlerdeki açıkları değerlendirmeye çalışıyor.

Bulunduğu konumdan dolayı bu ülkeye ticaret yapmak, ciddi anlamda sevkiyat rahatlığı sağlamaktadır.

Sırbistan’da Çalışmak, İş kurmak yada eğitim amacı ile gitmek isteyenler sormak istediğiniz her konuda aşağıdaki yorum bölümünü kullanarak bizlere ulaşabilir ve görüşlerinizi iletebilirsiniz.

Sırbistan dışındaki diğer ülkelerdeki çalışma, yaşam ve iş olanakları için aşağıdaki başlıklara göz atabilir, yada “Yurt Dışında Çalışmak” isimli kategorideki diğer yazılarımızı inceleyebilirsiniz.

İnşaat İşçisi Olarak Yurt Dışında Çalışmak

Yurt Dışında Faaliyet Gösteren Türk Firmaları

Yurtdışında Nasıl Iş Bulunur? Yurtdışında Çalışma Şartları Nelerdir?

Kırgızistan’da Çalışmak, Yaşam – Iş Kurmak

Bulgaristan’da Çalışmak – Bulgaristan’da Iş Kurmak –…

Ingiltere’de Çalışmak – Iş Bulmak – Maaşlar

Bahreyn’de Çalışmak – Bahreyn’de Iş Imkanları,Sosyal Yaşam

11 Yorum

  1. Türk lirası sırbistan da değerli olduğundan 50 bin türk lirası ile sırbistan da iş yapabilirmiyiz.Kredi imkanlarında yabancı yatırımcıya kolaylık sağlanıyormu.İş yapabilmek için bana yardımcı olabilecek insanlara nasıl ulaşabilirim.

    1. Ben Sırbistan da tekstil alanında çalışıyorum. Türk lirası burada değerli değil .. burda herşey euro olarak işlem görüyor .. malum bu son döviz kurundan dolayı 50 bin tl ye iş yapmak zor .. kendi çapında normal bi başlangıç için en az 15/20 bin euro şart ..

      1. murat ben hayvancılık yapıcamda orda tavsiye edermisin . ekonomik durumlar nedir. orda yani devlet et ve tavuğu dışardanmı ithal ediyo yoksa kendimi üretiyo

  2. murat ben hayvancılık yapmak istiyorumda tavsiyye edermisin .yani ekenomik olarak durumlar nedir orda .?

  3. Sırbistanda iş yapmak , sırbistan yatırım , sırbistanda şirket kurmak . sırbistan oturum izni . belgrad para kazanmak .

    arkadaşlar sırbistandan merhaba, buraya gelip yerleşmek isteyenler önce konsolosluğa mutlaka başvursun . burada onur ekmem arzu ekmem isminde iki şahıs baş dolandırıcıdır. sizlerden şirket kuruluşu oturum ve çalışma izni hallederiz diyerek dolandırmak amaçlı danışmanlık hizmeti veriyorlar. kendilerini büyükelçimiz ile samimi olarak göstermekteler. buna binaen uğur güvem isimli karaktersize de dikkat ediniz. çelikkapı sattığını iddia eden yusuf isimli şqhıstan ve öner isimli aşağılıklardan da uzak durun . bir tercüman tutun tüm işlemlerinizi kendiniz yapın. bunlara paranızı kaptırmayın

    1. Serhat bey merhaba ben 23 yaşında genç bir kardeşinizim ve orda ilk önce çalışmak imkan olursada iş kurmak istiyorum bunun detaylı bilgiyi sizden alabilirmiyim bana yardımcı olmak isterseniz çok sevinirim dogutasdemir@hotmail.com

  4. Merhaba, yorum yaptigim tarih içersinde Belgrad a turistik olarak gitmiş biriyim hem gezdim hem iş olanaklarina yakından takip etmeye çalıştım. Benimde kafamda bir takım iş planlari var, s
    şöyleki ; ciddi anlamda sehir merkezinde çalışan ve özellikle gezen çok fazla insan sirkülasyonu var. Böyle bir ortamı iyi değerlendirmek gerekir imkanları zorlayarak da olsa bir iş kurmak niyetindeyim düşünen fikirlere ve yatırıma ortak olmak isteyen varsa lutfen bana yazın. Konuyu ve yatırımi enine boyuna konuşmak netleştirmek için öncelik tanışmamız tercihim olur siz veya sizlerinde onerinize acigim.Sevgiler Saygılar

      1. merhaba ozan bey sizin ile sırbistan hakında görüşlerinizi almak isterim orayı görmüş biri olarak orda şirket kurup iş yapma düşüncesindeyim ortak da yapılabilinir

  5. Ayrıca bu sayfada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Sevgiler Saygılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu