Yurt Dışına Çıkarken Havaalanında Yapılması Gerekenler, ilk defa yurtdışına çıkacağım, havalanında ne yapılır?
Bu yazımızda iş için ilk defa yurt dışına çıkacak olan kişilerin havaalanına gitmeden önce, havaalanında uçağa binmeden, bindikten sonra ve inince neler yapması gerektiği konularında bilgi vermeye çalışacağım.
Seyahatinize karar verdiniz ve uçak biletinizi aldınız, şimdi sabırsızlıkla o günün gelmesini bekliyorsunuz.
Seyahat gününüzden önce tüm hazırlıklarınızı yaptığınızdan emin olmanız gerekiyor.
İçindekiler
Yurtdışına Çıkarken Havaalanında Yapılması Gerekenler
Yurtdışına çıkarken yapılacaklar, uçuşlarda dikkat edilmesi gerekenler, özellikle ilk defa yurtdışına çıkacaklar ne yapmalı bilmeyenlerin yazımızı tedaylı olarak incelemesini tavsiye ederim.
Uçağa Biniş Aşamaları
Havaalanı pasaport kontrolü önemli bir konudur, bu nedenle öncelikle pasaportunuzn geçerlilik süresinin en az 6 ay olduğundan emin olmanız gerek.
Daha sonra ise gideceğiniz ülkenin vize isteyip istemediğine göre vize gerekiyorsa vizenizin alınmış olduğundan emin olmanız lazım.
Havaalanı Girişi
Havaalanına vardığınızda ilk olarak güvenlik kontrolünden geçmeniz gerekiyor. Tüm metal eşyalarınızı ve bavulunuzu x-ray cihazına bıraktıktan sonra güvenlikten geçiyoruz. Bu işlem tüm uçuş tipleri için geçerlidir. Yurtiçi uçuşlarında dahi metal eşyalarınızı üzerinizden çıkarmanız gerekmektedir.
Sonra harç pulu almamız gerekmektedir.
Yurt Dışı Harç Pulu Nereden Alınır ?
Güvenlikten geçtikten sonra ilk işimiz yurt dışı çıkış harç pulu almak olacaktır. Güvenlikten geçtiğimiz noktanın hemen yanında bulunan danışma şeklindeki camlı bölümden belli bir ücret karşılığında pulumuzu alıyoruz ve pasaportumuzun arasına koyarak check in dediğimiz kayıt işlemimizi yapmak üzere bilet aldığımız hava yolu firmasının bankosuna gidiyoruz.
Yurt Dışı Harç Pulu Ne Kadar?
Yurt dışı harç pulu ücreti 2019 yılı itibariyle 50 TL’dir.
Yurt Dışı Uçuşlarda Check in İşlemleri
Pasaportumuzu vererek biniş kartımızı alıyoruz ve bavulumuzu uçağın bagajına gönderilmek üzere görevliye teslim ederek üzerinde barkod numarası olan bagaj fişimizi biniş kartımız ve pasaportumuzla birlikte alarak havaalanının orta kısmında bulunan pasaport kontrolüne geçiyoruz.
Pasaport kontrolünde Türk vatandaşlarının geçtiği kısıma giderek görevli polise pasaport, biniş kartı ve harç pulumuzu iletiyoruz.
Bilgisayardan çıkışımız yapılınca pasaport ve pulumuza damga vurulup bize teslim edilecek. Daha sonra 2. bir güvenlikten geçerek bekleme salonuna varıyoruz.
Bize geri verilen pulu bir daha kullanmayacağız, dilerseniz atabilirsiniz.
Anons yapıldıktan sonra pasaport ve biniş kartımızı görevlilere ileterek barkod okuyucuda biletimiz okutuluyor ve artık uçağa binmek üzere tüm prosedürleri tamamlamış oluyoruz.
Bu noktadan sonra uçağa 2 şekilde gidiliyor;
– Bazen uçaklar direkt aprona yanaştığı için yürüyerek uçağın içerisine girip koltuk numaranızı bulup oturabilirsiniz.
– Bazen ise yoğunluktan, uçak havaalanında daha uzak bir yere park ediyor ve son kontrolden sonra uçağa kadar otobüsler transfer işlemi yaparak uçağa dışarıdaki bir alandan merdivenle çıkarak giriş yapıyoruz.
Uçağa bindikten sonra tüm yapılan işlemler bu kadar.
Yurtdışından Dönerken Havaalanında Yapılması Gerekenler
Yurt dışına çıkarken ve yurt dışında hava alanında yapılması gerekenler çoğunlukla benzerlik gösterir.
Uçaktan İndikten Sonra
Uçaktan indikten sonra vardığımız ülkenin havaalanında ilk yapmamız gereken işlem uçaktan iner inmez EXIT yada BAGGAJ CLAIM yazan yazıları takip ederek çıkış kapısına doğru ilerliyoruz.
Çıkışa doğru pasaport kontrol bölümüne varacaksınız. Bu kısımda görevli kişiler bilgisayar sisteminden ülkeye giriş kaydınızı yapacaklar.
Ancak size neden oraya gittiğinizi, ne kadar kalacağınızı, nerede kalacağınızı soracaklardır.
Mümkünse dönüş uçak biletinizi, otel rezervasyonunuzu ve bir yakınınıza gidiyorsanız varsa davetiye yada istek kağıdınızı iletirseniz pasaport kontrolünden geçişiniz çok kolay olacaktır.
Uçaktan İnince Bagaj Nasıl Alınır ?
Pasaport kontrolünden geçtikten sonra bagajların geldiği bölümü göreceksiniz. Büyük havalimanlarında bagaj bölümleri çoktur bu nedenle ekranlardan bagajınızın hangi banda geleceğini tespit etmelisiniz.
Ekranlardan kendi uçağınızın bagajlarının hangi banttan verildiğine bakarak ilgili alana gidip bagajımızın gelmesini bekliyoruz.
Makalemizde Yurt Dışına Çıkarken Havaalanında Yapılması Gerekenler nelerdir? Yurt dışın havaalanı işlemleri, uçağa binme aşamaları, uçaktan indikten sonraki aşamaları detaylı olarak ele aldık. Yorum bölümünden sorularınızı sorarak konu hakkında daha detaylı bilgi elde edebilirsiniz.
Çok açıklayıcı ve tatminkâr bir yazı olmuş gerçekten .Emeğinize sağlık. Aynı konuda başka yazılarda okudum bu en işe yarayanı oldu. yurt dışına yapılan aktarmalı bir uçuşta geçirilen aşamaları da bu şekilde ayrıntılı olarak yazarsanız çok memnun olurum.
Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederiz.
Talebiniz doğrultusunda yeni yazımız yakında yayınlanacaktır.
ilginiz için teşekkürler
iyi günler dileriz.
Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul ettiğinizi varsayarız.Tamam
Çok açıklayıcı ve tatminkâr bir yazı olmuş gerçekten .Emeğinize sağlık. Aynı konuda başka yazılarda okudum bu en işe yarayanı oldu. yurt dışına yapılan aktarmalı bir uçuşta geçirilen aşamaları da bu şekilde ayrıntılı olarak yazarsanız çok memnun olurum.
Merhabalar,
Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederiz.
Talebiniz doğrultusunda yeni yazımız yakında yayınlanacaktır.
ilginiz için teşekkürler
iyi günler dileriz.