Şahıs Şirketi Kurmak
Şahıs Şirketi Kurmak
Yeni bir iş kurmak isteyen kişiler için şahıs şirketi kurmak akla sık gelen seçeneklerden biridir. Maliyeti düşük ve kar getiren bir firma uzun vadede etkili çözümler sunabilir.
Bireysel Olarak Kurulan Şirket
Şahıs şirketinin diğer anlamı bireysel olarak kurulan şirkettir. Yani limitet ve anonim şirketlere göre daha küçük çaplı bir firmadan bahsediliyor. Bireysel bir iş kurmayı mümkün kıldığı için, özellikle küçük ve orta ölçekli firmalara hizmet vermek adına yoğun şekilde talep görüyor. Bunda E ticaretin popüler olmasının da etkisi olduğu söylenebilir.
Ne Kadara Mal Olur?
Öncelikle bir hesaplama yaparak bireysel adım atmanız önemlidir. Çünkü olası zararların önüne geçmek için, gelir gider hesaplamalarınızın başlangıçta sizi zora sokmaması için bunu yapabilirsiniz. Şahıs şirketi maliyeti sanılanın aksine çok yüksek rakamlarla karşımıza çıkmaz. Noter için imza beyannamesi 2020 yılı için 100 TL, muhasebeci vekaleti 148 TL, kuruluş servis bedeli 250 TL vergi dairesi sözleşme damga vergileri 50 TL olarak kaydedilebilir.
Şahıs şirketi kuran gerçek kişilerin her ay ve belirli aralıklarla yapacağı ödemeler vardır. Aylık damga vergisi, 3 ayda bir muhtasar beyannamesi, 3 ayda bir gelir geçici beyannamesi ve yıllık gelir vergisi beyannamesi ödenecektir. Şahıs şirketinin gelir vergisi dilimleri de seneye ve gelir miktarına göre çeşitlendirilmektedir. Örneğin 22 bin liraya kadar geliri olanlardan %15 oranında vergi alınır. 600 bin liradan fala geliri olanlar da 195 bin 870 lira vergi ödemesi yapar.
Borsa, E ticaret ve Şahıs Şirketi
Şahıs şirketi kuran kişiler bankacılık yatırım, borsa alanları dışında her alanda faaliyet gösterebilir. Yani e ticaret üzerinden verdiğiniz hizmeti satabilirsiniz. Sanal pos ve kredi kartı satışlar için ideal bir seçenek olabilir.
Şahıs Şirketinin Avantajları
Tasdik ve benzeri ücretlerin düşük olması nedeniyle şahıs şirketinin avantajları olduğundan bahsedilebilir. Mali müşavir ve muhasebeci ücretleri azdır. Yetki ve sorumluluklar tek kişide olduğu için işleyişte kolaylık ve zaman artısı sağlanabilir. Faaliyete geçme süresi daha kısadır ve 2 iş gününde yapılır. Ayrıca kapanırken de kolayca sonlandırılır. Kademeli vergi, maliyet artıları da göz önünde bulundurulabilir.