Almanya Avrupa’nın en büyük ekonomisi ve Avrupa’nın en zengin ülkelerinden biri. Sadece kişi başına GSYİH açısından değil, aynı zamanda ortalama kişisel gelir açısından da zengin bir ülke. Ülke, zengin orta sınıfı, cömert refah sistemi, ücretsiz sağlık ve eğitim sistemi, temiz çevre, kamu güvenliği ve genel olarak adil gelir dağılımı ile ünlü. Bu nedenle, Almanya aynı zamanda mükemmel yaşam kalitesi ile de tanınıyor. Bu durum doğal olarak Almanya asgari ücret tutarının da yüksek olmasını sağlıyor.
İçindekiler
Almanya Asgari Ücret Ne Kadar?
Almanya’da 2020 yılında ortalama brüt maaş, tam zamanlı çalışanlar için ayda 3.770 Euro’dur (serbest meslek sahibi, yarı zamanlı işçiler ve vergilendirilebilir düzeyin altında çok düşük geliri olan kişiler bu istatistiklere dahil edilmemiştir). Bu, yıllık brüt yaklaşık 45.000 Euro’dur (gelir vergisi ve sosyal katkılardan hariç olarak). Almanya asgari ücret şu anda ayda 1.580 Euro’dur, bu da yılda 18.960 Euro anlamına gelir.
Doğu ve Batı arasında gelir düzeylerindeki farklılıklar hala fazladır. Eski federal eyaletlerdeki ortalama maaş, yeni eyaletlerdeki ortalamanın yaklaşık % 25’inden (veya ayda 800 Euro) fazladır. Yani, eski Doğu Almanya’daki çalışanlar ayda ortalama yaklaşık 3.000 avro kazanıyorlar (Berlin yeni Berlin eyaletlerinden biri sayılmadığı için Berlin şehir devleti hariç). Güney eyaletlerinde çalışanlar – Hessen, Baden-Württemberg ve Bayern – en yüksek ortalama maaş değerlerine sahipken, yeni eyaletlerde çalışanlar – Mecklenburg-Vorpommern, Sachsen-Anhalt ve Brandenburg- en düşük maaşlara sahiptir. Aslında, federal eyalet Hessen’deki çalışanlar Mecklenburg-Vorpommern’deki meslektaşlarından ortalama % 55 daha fazla kazanırlar.
Dahası, Alman erkekler kadınlardan ortalama % 21 daha fazla kazanmaktadır. Bölgesel başkentler (ve genel olarak büyük şehirler) ve kırsal alanlar arasında da gelir düzeylerinde farklılıklar vardır, ancak bunlar erkekler ve kadınlar veya eski ve yeni federal devletler arasındaki farklardan daha az önemlidir.
Mesleğe Göre Almanya’daki Ortalama Maaşlar
Meslek grubu ve Euro cinsinden yıllık maaş miktarı:
- Asgari ücret – 19K
- Aşçı – 25K
- Avukat – 67K
- Bakıcı – 31K
- Bilim adamı – 54K
- BT uzmanı – 59K
- Doktor – 85K
- Eczacı – 53K
- Finans uzmanı – 58K
- Fizyoterapist – 28K
- Garson – 21K
- Hemşire – 35K
- İK yöneticisi – 65K
- Mimar – 45K
- Mühendis – 61K
- Öğretmen – 50K
- Pazarlama müdürü – 53K
- Satış müdürü – 57K
- Sosyal hizmet uzmanı – 38K
- Vasıflı esnaf – 29K
Kişisel Gelir Vergisi
Almanya’da çalışanlar için oldukça karmaşık bir vergilendirme sistemi vardır. Yılda 260 bin avrodan fazla kazanan yüksek gelirli bireyler için sıfırdan başlayıp % 45 ile biten kademeli bir kişisel gelir vergisi oranı vardır. Vergi oranları % 42 ve % 45 arasında sabitken, 9,001-54,949 Euro gelir içinde vergi oranı geometrik olarak % 14’ten% 42’ye yükselmektedir.
Almanya’da Kişisel Gelir Vergisi Oranları (2018)
Kazanç – Bekarlar (EUR)
|
Kazanç – Evli Çiftler (EUR)
|
Vergi Oranı
|
0 – 9.000
|
0 – 18.000
|
%0
|
9.001 – 54.949
|
18.001 – 109.898
|
%4 – %42
|
54.950 – 260.532
|
109.899 – 521.064
|
% 42
|
260.533 Üstü
|
521.065 Üstü
|
%45
|
Dayanışma Ek Ücreti
Ayrıca, normal gelir vergisinin üstüne eklenen; ancak düşük gelirli bireyler tarafından ödenmeyen % 5.5’lik dayanışma ek ücreti olarak adlandırılan ek bir gelir vergisi türü de vardır. Yani, yılda 972 avrodan daha az vergi ödeyen bireyler dayanışma ücretinden muaf olurken, yıllık vergilerde 973 – 1.340 avro arasında ödeme yapanlar için dayanışma ek ücreti geometrik olarak sıfırdan % 5,5’e yükseliyor. Dayanışma vergisi, 1991 yılında Alman birleşme maliyetlerini finanse etmeye yardımcı olmak için geçici bir önlem olarak getirilmiştir. Son yıllardaki ağır eleştirilere rağmen, bunun kaldırılması için henüz bir düzenleme söz konusu değildir.
Kilise Vergisi
Ayrıca, vergiye tabi gelirin % 8 veya % 9’u (federal devlete bağlı olarak) kilise vergisi olarak Almanya’daki kayıtlı tüm kilise üyeleri tarafından ödenir. Kilise vergisi olarak ödenen tutar tamamen vergiden düşülebilir. Almanya’da kilise vergisi ödemek istemeyen bir yabancı, hiçbir zaman resmi bir belgede (örn. ikamet kaydında) kilise bağlantılarından bahsetmemelidir. Aksi takdirde, kişiler Alman kilise vergisi ödememek için kiliseden ayrıldıklarına dair yazılı bir kanıta ihtiyaç duyacaklardır.
Vergi Kesintileri
Alman kişisel gelir vergisi kanunu;
- Eğitim ve işe gidip gelme giderleri,
- Çifte hane halkı maliyetleri,
- İşle ilgili sigorta maliyetleri,
- Gönüllü sağlık sigortasına katkılar,
Emeklilik planları gibi vergilendirilebilir gelirle ilgili bir dizi vergi indirimine tabiidir.
Kişisel Gelir Vergisi Hesaplaması: Örnek
Bu örnek size, Almanya’da yaşıyorsanız vergi ve sosyal yardımlar için ne kadar ödemeniz gerektiği konusunda bir fikir verebilir. Yıllık ortalama 45 bin avroluk Alman brüt maaşı olan bir kişi evliyse ve kiliseye kayıtlı değilse (kilise vergisi ödemeyen sınıf), yılda 28 bin Euro’dan biraz az bir net maaş alacaktır. Ancak, bu kişinin önemli ölçüde daha az kazanan bir eşi varsa, net maaşı yılda 31 bin Euro’dan fazla olacaktır. Aynı örneği kullanarak yıllık brüt 60 bin Euro maaş alındığında, kişinin net geliri sırasıyla 35 bin ve 40 bin Euro olacaktır. Aynı şekilde yılda 80 bin Euro’da net maaş farkı, 52 bin Euro’ya karşılık 45 bin Euro olacak. Potansiyel net maaşınızı tahmin etmek için internette bulunan birçok Almanya brüt – net maaş hesaplayıcı seçeneklerinden birini deneyebilirsiniz.
Almanya’da Yaşam Maliyeti
Almanya’nın fiyat seviyesi genellikle AB ortalamasına uygundur. Yani, Almanya’da asgari ücret ile yaşamak komşu ülkeler Lüksemburg, İsviçre, Danimarka, Belçika ve hatta Fransa ve Hollanda’da veya İskandinav ülkelerinden (Norveç, İsveç ve Finlandiya) daha kolaydır. Almanya’da aylık yaşam masraflarının genellikle 850 Euro (Alman öğrenciler için 800 avro ve uluslararası öğrenciler için 725 Euro olduğu tahmin edilmektedir. Bu, yaklaşık olarak belirli bir vize türüne (örneğin, çalışma vizesi, iş vizesi) başvururken kaldığınız süre boyunca karşılayabileceğinizi kanıtlamanız gereken aylık tutardır.
Kira Masrafları
Kira, Almanya’daki nüfus yoğunluğu göz önüne alındığında şaşırtıcı olmayan tek büyük maliyettir. Almanya’da ev sahipliği, çoğu insan kiralık apartman dairelerinde yaşadığı için geleneksel olarak nispeten düşük olmuştur. Bu, son zamanlarda birçok Alman paralarının istikrarsızlığından korktuğu ve konut alımı düşük faiz oranları ile teşvik edildiği için değişmiştir. Buna ek olarak, Almanya 2010 yılından bu yana net göçte keskin bir artış yaşadığı için bu da emlak talebinin artmasına neden olmuştur. Sonuç olarak, emlak fiyatları son yıllarda istikrarlı bir büyüme göstermiştir. Kiralar emlak fiyatlarından daha az artmıştır, ancak son zamanlarda büyümeleri hızlanmıştır.
Ancak, kiralar bölgeye göre oldukça değişkenlik gösterir. Küçük bir stüdyo daire, küçük bir kasabadaki elektrik faturaları da dahil olmak üzere ayda 400 Euro’ya mal olabilir. Ancak Münih’in merkezinde aynı olanaklara sahip bir dairenin kirası 1.000 Euro’dan fazla olabilir. Benzer şekilde, iki yatak odalı bir daire için kira ayda 650 Euro (kamu hizmetleri dahil) kadar düşük ve 2.000 Euro kadar yüksek olabilir. Genel olarak, ayda 700 Euro bir stüdyo bir daire (faturalar dahil) kiralamak için yeterli bir paradır. Almanya’nın çoğu bölgesinde iyi bir konumda orta büyüklükte iki yatak odalı bir daire (85 metrekare) kiralamak için ayda 1.200 Euro gözden çıkarılmalıdır. Şu anda, Almanya’da ortalama daire kirası metrekare başına ayda dokuz Euro’dur (kamu hizmetleri hariç).
Teminat ve Tazminat Ücreti
Bir daire kiralarken, basit kira dışındaki diğer masrafları hesaba katmak gerekir. Kiracıdan genellikle bir güvenlik teminatı (genellikle bir aylık kiraya eştir, ancak üç aya kadar çıkabilir) ve bir emlakçı aracılığıyla kiralama söz konusuyla bir aylık kiraya eşit bir komisyon ücreti istenecektir. Buna ek olarak, kira genellikle peşin olarak ödenir (her zaman her ayın başında) ve Ablöse (önceki kiracı tarafından yapılan yatırım için tazminat) ödemesi istenmez. Önceki kiracı dairede önemli yenilikler yaptıysa bu bedel birkaç bin Euro’ya kadar çıkabilir. Bu nedenle, yeni kiracı Ablöse’yi ev sahibine değil, giden kiracıya öder. Kiracıların kiralık dairede aydınlatma düzeneklerini kurma ve kendi mobilyalarını satın alma (bazen bir ocak, buzdolabı, bulaşık makinesi ve lavabo dahil tüm mutfak) gibi küçük iyileştirmeler yapması yaygındır.
Emlak Fiyatları
Kiralar gibi Alman emlak fiyatları da bölgeler ve kasabalar arasında önemli farklılıklar göstermektedir. Örneğin, eski ağır sanayi Dortmund’da (Batı Almanya’da 600 bin nüfusa sahip sekizinci en büyük Alman şehri) metrekare başına ortalama daire fiyatı yaklaşık 1.700 Euro’dur. Ünlü Bavyera eyaletinin başkenti olan 1.5 milyonluk nüfusu ile üçüncü büyük Alman kasabasında metrekare başına yaklaşık 7.500 Euro ücretler görebilirsiniz. Münih’in başlıca bölgelerinde konut fiyatları metrekare başına 7.500 Euro’dan çok daha pahalıya mal olur. Ama Nisan 2018 itibariyle Almanya’da bir daire satın almak için metrekare başına ortalama fiyat 3.100 Euro’dur.
Taşımacılık
Almanya’nın şehir içi ve çevresindeki toplu taşıma sistemi, özellikle aylık, üç aylık veya yıllık seyahat kartları satın alırsanız, son derece güvenilir, verimli ve uygun fiyatlıdır. İşe gidip gelme masrafları vergiden düşülebilir. Kendi aracınızı kullanıyorsanız da bu geçerlidir. Bir litre benzin ve dizel maliyeti sırasıyla 1.40 ve 1.25 Euro civarındadır (Mayıs 2018 itibariyle). Almanya’da ikinci el otomobiller Avrupa’daki en ucuz otomobiller arasındadır.
Yiyecek, Giyim ve Diğer Maliyetler
Yemek için aylık harcamalarınız, ister dışarıda yemek yemeyi tercih edin, isterseniz de kendi yemeklerinizi yapmayı seviyor olun, büyük ölçüde yaşam tarzınıza bağlı olacaktır. Genel olarak, süpermarketlerdeki gıda fiyatları Almanya’da çok makuldur. Buna ek olarak, büyük Alman işverenler kendi yemekhanelerinde düşük bir fiyata yemek sunmaktadır. Aynı şekilde, giysiler Almanya’da çok ucuza satın alınabilir. Bununla birlikte özel çocuk bakımı, kuru temizleme, kuaför veya park alanı gibi belirli hizmetlerin fiyatlarını ülkemizdeki fiyatlara kıyasla oldukça yüksek bulabilirsiniz.
Maaşlar ve Almanya’da Yaşam Maliyeti
l Asgari ücret ile tek yaşayan bir kişi, maaşının ortalama 1100 Euro’sunu Almanya’da aylık yaşam maliyetleri için harcayacaktır.
l Ayda ortalama 3.770 Euro maaş kazanan tek bir kişi 2.300 Euro net maaş kazanmaktadır. Bu da yaşam maliyetinin iki katından fazla kazandı olduğu anlamına gelir.
l Almanya’da ayda 2,900 Euro ortalama brüt maaş kazanan bir hemşire, ortalama yaşam maliyetinin üzerinde, en az 1.850 Euro net kazanç elde etmektedir.
l Ayda 7.000 Euro maaş alan uzman bir doktor vergi sonrası 3.900 Euro kazanır. Bu da Almanya’da ortalama yaşam maliyetinin üç katından çok daha fazladır.
Bunlar, bazı meslek gruplarına göre Almanya asgari ücret ile yaşamak için ne kadar kazanacağınız ve elinizde ne kadar para kalacağını gösteren bazı örneklerdir. Kendi karşılaştırmalarınızı yaparken, Almanya’daki ortalama yaşam maliyetinin esas olarak kira farklılıklarından dolayı değiştiğini unutmayın. Böylece aynı maaş size Münih gibi süslü yerlerde Almanya’nın daha az varlıklı bölgelerine göre önemli ölçüde daha az konforlu hissettirebilir.
Makalemizde genel olarak Almanya Asgari Ücret ve yaşam maliyetleri konusunda detaylı bilgiler sunmaya çalıştık. Daha fazla bilgiler için yorum bölümünden sorularınız sorabilir veya tecrübeleriniz ile makalemize katkıda bulunabilirsiniz.
Almanya’da Çalışanların Sosyal Hakları Nelerdir?
Almanya Çalışma Vizesi Nasıl Alınır?