İş FikirleriKariyer
Trend

Arkeolog Nasıl Olunur?

Arkeolog Nasıl Olunur? Arkeolog Maaşları Ne Kadar? Tarihin gizemli yüzünün çıkarılmasında önemli rol oynayan temel mesleklerden biri olan arkeolog, maaşları kadar kariyer hedefli işler arasında yer alıyor. Bu nedenle arkeolog nasıl olunur?

İçindekiler

Arkeolog Nasıl Olunur? Arkeolog Maaşları Ne Kadar?

Arkeolog Nasıl Olunur? Arkeolog Maaşları Ne Kadar? Tarihin gizemli yüzünün çıkarılmasında önemli rol oynayan temel mesleklerden biri olan arkeolog, maaşları kadar kariyer hedefli işler arasında yer alıyor. Bu nedenle arkeolog nasıl olunur? Sorusu, iyi bir maaş ile birlikte kariyer hedefleyen kişilerin temel sorularından biridir.

Tarihin araştırılmasında sadece kazı çalışmalarında rol aldıkları düşünülse de aslında arkeologlar kazı çalışmalarının dışında da farklı görevler icra eden kişilerdir. Bu sıra dışı meslek hakkında ihtiyaç duyduğunuz bilgilere aşağıda yer verdik.

Arkeolog Nedir?

Nasıl arkeolog olunur? Sorusundan önce, arkeolog nedir? Sorusunun tanımlamasını yapmak mesleğin daha anlaşılır olmasına yardımcı olacaktır.

Arkeolog; dünyanın varlığından bugüne kadar gelen tüm eserlerin yerlerinin tespiti, bulunup çıkarılması, özel teknikler kullanılarak temizlenmesi, incelenmesi ve hangi döneme ait olduğunun anlaşılarak saklanması için teknik ve teoride bilgi sahibi olan ve uygulama yapan kimselerdir.

Genel olarak arkeologların kazı bilimleri ile uğraştıklarını söyleyebiliriz.

Arkeolog Nasıl Olunur? Arkeolog Maaşları Ne Kadar?
Arkeolog Nasıl Olunur? Arkeolog Maaşları Ne Kadar?

Arkeolog Nasıl Olunur? Arkeolog Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı?

Arkeolog olmak için lisede özellikle herhangi bir bölümün okunma zorunluluğu olmasa da mümkün olduğu kadar sözel ağırlıklı bölümleri okumak, mesleğin rutinine uygun olacaktır. Bunun dışında arkeolog olunması için üniversite eğitimini coğrafya, tarih, antropoloji gibi bölümlerden almak önemlidir.

Lisans eğitiminin ardından arkeoloji alanında lisans yapmak, mesleki gelişimin önemli bir parçası olacaktır. Saha çalışmasında daha fazla deneyim kazanmak için staj eğitiminin alınması önem taşımaktadır.

Mesleğinde ilerlemek ve daha iyi pozisyonda yer almak isteyen arkeologlar ise, bu alanda yüksek lisans yapabilirler. Giriş alanındaki pozisyonlara baktığımızda bunlar lisans derecesi ile yapılabilecek işlerdir. Ancak orta ve ileri seviye işlerde yüksek lisans yapılması önemlidir. Bu alanda yüksek lisans yapmayanların mesleğin gerekliliği olan kazı çalışmaları ve elde edilen kazıların tarihi hakkında detaylı araştırma yapması pek söz konusu olmayacaktır.

Son olarak arkeoloji alanında profesyonel biri olmak istiyorsanız, doktora eğitiminizi tamamlayabilirsiniz. Bu sayede akademik kariyer elde edebilir ve kazı çalışmalarına liderlik yapabilirsiniz.

Arkeolog Olmanın Şartları Nelerdir, Ne Gerekir?

Arkeolog olabilmek için temel şart, doğal olarak yukarıda da bahsedilen eğitimleri tamamlamaktır. Ancak bu meslekte kendinizi ilerletmek istiyorsanız, mesleki gelişime açık olmanız gerekir. Bunun için iyi bir arkeolog olmak için aşağıdaki vasıfları taşımak önemlidir;

  • Açık alanda uzun süre çalışabilmek kabiliyeti
  • Detaylar üzerinden daha fazla veriye ulaşabilecek düzeyde hassaslık
  • Mesleki alanda meraklılık ve araştırma becerisi
  • Yazılı ve sözel iletişimin gelişmiş olması
  • Zamanın iyi yönetilmesi ve verim alınması
  • Ekip çalışmasına yatkınlık
  • Analiz etme kabiliyetinin yüksek olması
  • İşin detayları hakkında gereken verileri çıkarabilme kabiliyetine sahip olmak

Arkeolog Maaşları Ne Kadar?

Doktora yapmış ve kazı çalışmalarında liderlik yapan bir arkeolog maaşı, ortalama olarak 9 bin TL seviyesindedir. Bunun yanı sıra ilgili kurumlarda üst düzey yönetici olan arkeologların alacakları maaş daha yüksek olacaktır.

Mesleğe yeni başlayan kişiler için ise arkeolog maaşları ortalama 5 bin TL dolaylarındadır. Orta seviyede bulunan kişiler için ise bu tutar 6.000 TL’den başlamaktadır. Şayet mesleki hayatını Almanya, Amerika, İngiltere gibi ülkelerde sürdürmek isteyen kişilerin alacakları maaş daha yüksektir. Almanya arkeolog maaşları yaklaşık 4 ila 7 bin Euro arasında değişirken, birçok Avrupa ülkesinde de maaşlar buna yakındır.

Arkeologlar İçin İş İmkânları Nelerdir?

Mesleğini iyi bir şekilde icra eden arkeologlar, kendilerine kolaylıkla iş bulabilme şansına sahiptirler. Arkeologların temel çalışma alanları daha çok sahadaki kazı faaliyetleri olsa da bunun dışında, müzelerde yöneticilik gibi çeşitli alanlarda kendilerine iş bulabilirler.

Araştırma ve tarihsel alanlara yönelik meslek dallarında da kendilerine iş bulabilen arkeologların, tercih etmeleri halinde gerekli sınavlara devlet kurumlarında çalışabilmeleri de mümkündür.

10.000 TL alan meslekler

Düşük Maliyetli İş Fikirleri

Cazip İş Fikirleri

Amerikada Yaşam ve Maaşlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu