Az Sermaye İle Yapılacak İşler
Günümüzde az sermaye ile yapılacak işler konusunda sıkı bir araştırma yapmadan iş piyasasına girmek, yapılabilecek en büyük hayati hatalardan biridir yorumunu rahatlıkla yapabiliriz.
Düşük sermayeli işler hakkında en önemli sorun, risk oranının ve sektörde tutunma riskinin gerçekten çok düşük olmasından geçer. Bu nedenle küçük sermaye ile iş kurmak isteyenlerin özellikle dikkat etmesi gereken en önemli konu şudur. En az sermaye ile en çok kar getiren işler, çok istenerek ve gerçekten bilgi birikimi noktasında sağlam donanıma sahip olmaktan geçer. Sermayeden gelen eksiklik, sağlam bir bilgi birikimi ile aşılmalıdır.
İş kurmak zor ve para kazanmak kolay değil. Diyelim ki kendi işinizi kurmak istiyorsunuz ama hem sermayeniz çok az, hem de ne yapacağınıza karar veremiyorsunuz. Ancak az para ile kendi işini kurmak hayal değil. Düşük sermaye ile yapılabilecek işler oldukça fazladır. Biraz araştırma yapıp hedef kitleyi ve iş yerinin konumunu düzgün seçerseniz bu hayalinize ulaşmak hiçte zor olmayacaktır.
Daha öncesinde Ufak Parayla Nasıl Yatırım Yapılır? konusunu detaylı olarak ele almıştık. Gerek oradan yola çıkarak, gerekse bu makalede ki verilen fikirleri değerlendirerek siz de kurmak istediğiniz iş kolu hakkında detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.
Önemli bir uyarı da gerekirse, sadece sitemizdeki bilgilerle karar vermeyin. Makalelerimiz insanlara düşünceleri konusunda bilgi verme amaçlı olup, hiç bir zaman bu meslek garantidir, çok kazanırsınız düşüncesi vermemelidir.
Makalemizin devamında az sermayeyle yapılacak işler hakkında küçük başlıklar altında cevaplar vermeye çalışacağız.
İçindekiler
Az Sermaye İle Yapılacak İşler /Kar Oranı
Küçük sermayeyle yapılacak işler aslında kısım kısımdır. Kimi insanın bütçesi 50.000 TL iken kimi insanın bütçesi saedce 1000 TL’dir ve bu parayla sağlam bir yatırım yapmak ister. Bu nedenle makalemizde hemen hemen her kesimden yatırım yapmak isteyenler için karma olarak fikirlerimizi paylaşacağız.
Çiğ köfte Dükkanı Açmak
Bulgur, ceviz, ketçap, salça gibi malzemelerden oluşan ve içinde et bulunmayan yeni moda çiğ köftecilikten bahsediyoruz burada. Son dönemlerin en karlı işlerinden olduğu belirtilmekte. Yaklaşık 20-30 Biin TL masraf ile bir dükkan açabilirsiniz kendinize. Bayilik ücreti talep etmeyen bir çok firma mevcut. Herhangi birisi ile anlaşarak işlek bir cadde üzerinde açacağınız bir dükkandan aylık 5-10 bin TL kar elde edebilirsiniz.
Çiğ köfte dükkanları özellikle son 10 yılda ülkemizde ciddi anlamda yaygınlaşt ve sadece kendisine özgü bölgelerde değil, doğudan batıya Türkiyenin her noktasında severek tüketilen bir yiyecek kültürü haline geldi.
Öğrenci kesiminden, en zengin kesime kadar hitap edebilmesi nedeni ile ciddi bir müşteri potansiyeline sahip. Bu nedenle yatırım yapılabilecek iş kolları arasında düşünülebilir.
Daha önce bir makalemizde Çiğköfteci Dükkanı Açmak Maliyeti ve Kar Marjı hakkında detaylı bir makale sunmuştuk. Bu makalemizi de inceleyerek konu hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Kahve Dükkanı Açmak
Bir başka bayilik ücreti ödemeden açılabilecek iş yeri ise kahve dükkanıdır. Böyle bir dükkan açmak için yaklaşık 20-30 bin TL civarında bir dekorasyon ücreti gözden çıkarmanız gerekiyor. İş yerinin konumu ve müşteri potansiyeline göre aylık net kar ortalama 5-10 bin TL arasında değişmektedir.
Çikolata şelalesi
Artık bir çok alışveriş merkezinde görmeye alışık olduğumuz bu stand ile müşterilerinize bardakta meyve parçalarını, üzerine eritilmiş çikolata ile servis edebilirsiniz. Her bir bardağın ortalama maliyeti 3-5 tl olup 8-10 tl civarına satılmaktadır. Günlük 100 bardak satılsa ortalama 500 tl günlük kazanabilir ve aylık 15 bin tl kazanabilirsiniz. Müşterisi çok olan bir alışveriş merkezinde işlek bir konumdaki standlarda günlük 200-300 bardak satışları olabilmektedir.
Bardakta mısır
Her alışveriş merkezinde neredeyse görmeye alışık olduğumuz standlardan olan bardakta mısır standı ile çok iyi para kazanabilirsiniz. günlük 400-500 bardak satabilen standlar var. Ortalama maliyeti 1 TL olan bir bardak mısırın satış fiyatı ise 3 tl civarlarındadır. Ürünün net karı yüksek ancak genel gideri de fazladır. Sebebi ise, bayilik ücreti verilmek zorunda olması ve talebin çok fazla olması dolayısı ile alışveriş merkezi içerisinde istenen kiraların yüksek oluşudur. Fakat her durumda en az 10 bin tl aylık net kar elde edilebilecek bir iş alanı olarak belirtilmektedir.
Evden eve nakliyat
Bu iş için bir kaç eleman tutmanız ve ortama 50 bin tl civarında 8-10 yaşında büyük bir kamyon satın almanız gerekmektedir. Dükkanın çok işlek bir yerde olmasına gerek yok. En çok taşınmanın olduğu özellikle toplu konut bölgelerinin işlek bir caddesine kamyonu park edip reklamınızı yapabilirsiniz. Ayrıca 300-500 tl masraf ile bir internet sitesi kurarak sosyal medya aracılığı ile de bilinirliğinizi artırabilirsiniz. Bu işte müşteriyi oturtmak için biraz zamana ihtiyacınız olacaktır ancak müşteri memnuniyetini ön planda tutarsanız sadece haftada 3-4 taşıma işi yaparak bile aylık ortalama 10 bin tl kazanabilirsiniz.
Fotokopici dükkanı
Bu işten para kazanabilmenin tek yolu müşteri potansiyelinin yüksek olduğu üniversite kampüslerinin girişlerine yakın bir yerden cadde üzeri küçük bir dükkan tutmaktır. Fotokopi dışında tez yazma, ciltleme, özel renkli baskı yapma, fotoğraf basma ve belli başlı çok talep edilen kırtasiye malzemeleri satarak para kazanabilirsiniz. Dükkan içerisinde kullanılacak malzeme ve makinelerin cinsine göre değişmekle birlikte ortalama ortalama 20-30 bin tl civarında bir maliyetle dükkan açabilir ve aylık ortalama 5-10 bin tl kazanabilirsiniz.
Çaycı
Alışveriş merkezlerinde yavaş yavaş daha fazla görmeye başladığımız çay stantları oldukça iyi para kazandırıyor. Türk insanının çaya düşkünlüğü ve özellikle sigara kullanan insanların sigara yanında içecek bir şeylere ihtiyaç duyması bu işi popüler yapan en önemli sebeplerden. Eğer kalabalık bir alışveriş merkezinin, girişinde, terasında, yemek yeme alanında yada açık alanı olan bir kısmında yer ayarlayabilirseniz ortalama 15-25 bin tl maliyetler ayda 8-10 bin tl kazanabilirsiniz.
Fotoğrafçı
Eğer bu konuda herhangi bir bilginiz yok ise işi bilen birisinden 1-2 günlük bir eğitim alarak kendi iş yerinizi açabilirsiniz. İyi para kazanmak için talebin yüksek olabileceği konumları seçmeniz önemle tavsiye edilir. Mesela nüfus müdürlüklerinin önü, valiliklerin önü, kaymakamlıkların önü, vize verebilen konsoloslukların önü, pasaport verebilen emniyet müdürlüklerinin önü… gibi. Pasaport için gerekli olan biyometrik fotoğrafın sadece 4 tanesinin bile maliyeti 1 tl değilken en az 10 tl’den satıldığını düşünürseniz kar marjını hesap etmek zor olmayacaktır. Burada en önemli nokta, iyi bir konum ve düzgün bir makinenizin olmasıdır. Yatırım maliyeti dükkan içerisinde kullanacağınız fotoğraf makinesi, bilgisayar ve renkli baskı makinesinin fiyatına bağlı olarak ortalama 30-50 bin tl civarındadır. Ne kadar kazanacağınız tamamen seçeceğiniz konuma, ödeyeceğiniz kiraya ve müşteri trafiğine bağlı olmak üzere en az 5-10 bin tl civarında olacaktır.
Makalemizde az sermaye ile yapılacak işler neler detaylı olarak incelemeye çalıştık daha fazla detaylı bilgi için yorum bölümünde sorularınızı sorabilir veya makalemize katkıda bulanabilirsiniz.