Kariyer
Trend

Elektrik Mühendisi Nasıl Olunur?

Türkiye'de inşaat sektörünün bir hayli gelişmiş olması, elektrik mühendisliği gibi inşaat sektörüne dayalı mühendislik dallarının da tercih edilmesine neden olmaktadır.

İçindekiler

Elektrik Mühendisi Nasıl Olunur? 

Elektrik Mühendisi Nasıl Olunur? Türkiye’de inşaat sektörünün bir hayli gelişmiş olması, elektrik mühendisliği gibi inşaat sektörüne dayalı mühendislik dallarının da tercih edilmesine neden olmaktadır. Peki, elektrik mühendisi nasıl olunur, elektrik mühendisi maaşları ne kadar?

Elektrik Mühendisi Nasıl Olunur? Bu sorular daha çok bu mesleği tercih edip etmemekte kararsız kalan kişiler tarafından sorulmaktadır. Elektrik mühendisi olabilmek için gereken şartların neler olduğunu ve meslek hakkındaki tüm detayları yazımızın ilerleyen kısımlarında sizlerle paylaştık.

Elektrik Mühendisi Nedir?

Üniversitelerde 4 yıllık elektrik mühendisliği bölümünü başarıyla tamamlayıp diploma almaya hak kazanan kişiler, elektrik mühendisi olarak tanımlanırlar. Bu kişilerin diploma aldıktan sonra bazı kurumlarda veya özel olarak hizmet verebilmeleri için, mevzuata uygun adımları da tamamlamaları gerekir.

Elektrik Mühendisi Nasıl Olunur?
Elektrik Mühendisi Nasıl Olunur?

Elektrik Mühendisi Nasıl Olunur?

Elektrik mühendisi olabilmek için, Elektrik Mühendisliği bölümünden mezun olmak gerekir. Bu bölüm temel mühendislik dersleri verildiği için 4 yıldır. Ancak bazı üniversiteler 1 yıllık hazırlık süresini zorunlu tuttuğu için, eğitim süresi 5 yıla çıkabilmektedir.

Mezun olup diploma alındıktan sonra kişinin elektrik mühendisi unvanı ile hizmet verebilmesi için, çalışacağı alana dair mevzuata uygun prosedürleri de tamamlaması gerekir. Tüm bunlar sağlandıktan sonra elektrik mühendisi olarak hizmet verebilmek mümkündür.

Elektrik Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

Ortalama bir elektrik mühendisi maaşı, 5.000 TL civarındadır. Mesleğinde tecrübe kazanmış mühendisler 6 bin TL’ye kadar maaş alabilirler. Diğer yandan kişinin ilgili kurumda yönetici gibi pozisyonlarda yer alması durumunda, elektrik mühendisi maaşları 10 bin TL’ye kadar çıkabilmektedir. Kurum müdürü gibi daha üst pozisyonlarda ise maaşlar biraz daha yüksek olabilir.

Elektrik Mühendisi Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı?

Liselerde elektrik mühendisi olabilmek için herhangi bir bölüm okuma zorunluluğu olmasa da, elektrik-elektronik bölümü mezunu olmak başarı için daha fazla avantaj sağlayabilir. Üniversitelerde ise yukarıda da bahsedildiği gibi elektrik veya elektrik elektronik bölümü mezunu olmak gerekir.

Elektrik Mühendisleri Ne İş Yaparlar?

Elektrik mühendisleri Türkiye şartlarında geniş iş imkânlarına sahiptirler. Genel olarak iş alanlarında sorumlu oldukları görevler şunlardır;

  • Elektrik projelerinin mevzuata uygun şekilde hazırlanması
  • Yapılan tesisatın projeye uygunluğunun kontrol edilmesi
  • Elektrikle alakalı alet, sistem ve tesisat gibi işlerin planlanması ve tasarlanması
  • Elektrik şirketine bağlı olarak çalışan bireylerin kontrolünün sağlanması
  • İş hakkında verilerin toplanması ve ilgili yerlere raporların sunulması
  • Elektrik tesisatlarında çalışma verimliliğinin artması için çalışmaların hazırlanması
  • Bir projenin enerji yükünün hesaplanması ve buna dair raporların sunulması
  • Tesisat işlerinin kabulüne dair işlemlerin tamamlanması

Gibi pek çok görevlerde kurum ve kuruluşlar elektrik mühendislerine ihtiyaç duyabilirler.

Elektrik Mühendisleri İçin İş Olanakları Nelerdir?

Elektrik mühendisleri için iş olanakları ülkemizde ve tüm dünyada fazlasıyla gelişmiştir. Başta inşaat firmaları olmak üzere yan alanlarda faaliyet gösteren firmaların yanı sıra, kamu kurum ve kuruluşlarında iş bulma imkanları bulunmaktadır.

Aynı zamanda devlete bağlı elektrik şirketlerinde elektrik mühendisleri kendilerine iş bulabilirler. Mühendislik şirketlerinde iş imkanına sahip olan mühendisler, kendi işyerlerini kurarak daha fazla kazanç elde edebilme olasılığına sahiptirler.

Fast Food Dükkanı Açmak ve Kar Marjı

Matematik Bölümü Okumak 

Taksiciler Ne Kadar Kazanıyor

Amerikada Yaşamak ve Maaşlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu