Enginar Yetiştiriciliği Maliyeti ve Kar Marjı
Enginar Yetiştiriciliği Maliyeti Ve Kar Marjı
Bitkiler aleminden kapalı tohumlular sınıfına giren Enginar, etrafa saçtığı sağlığın dışında enginar yetiştiriciliği ile de bir iş kapısı olması yönünden oldukça yararlı. Yetiştiği toprak, ısı ve iklim koşullarıyla dünyada en çok Akdeniz ülkelerinde üretilir. Bu ülkeler; Türkiye, Mısır, İtalya, Arjantin, İspanya, İsrail, Yunanistan ve ABD. Türkiye’de sırasıyla Ege, Marmara ve Akdeniz bölgesinde yetişmekte. En çok yetiştirilen şehirler ise İzmir, Bursa ve İstanbul. Enginar toprak altında yetişen çok yıllık bitkilerdendir. Toprak üstünde kalan kısmında ise baş ve yaprakları bulunur. Enginarın henüz açmamış olan çiçeklerinin etli çiçek tablası ve brakte kısmı tüketebilinen bölümleridir. Brakte, enginarın baş kısmında bulunan etli dip kısmıdır. Toprak üstü organları yalnızca 1 yıllıktır. Ülkemizde genelde taze tüketilir ama marketlerde konserve şeklinde de satılmaktadır. Enginarın içeriği sağlık konusunda çok iddialıdır. Tamamen antioksidan etkisi olan bileşikleri içerir. B ve C vitamini, fosfor, demir ve kalsiyum açısından oldukça zengindir.
Ülkemiz enginar yetiştiriciliği konusunda elverişli olduğu için tarımla ilgilenen insanların dikkatini çekiyor. Enginar yetiştiriciliği maliyeti ve kar marjı açısından pozitif bir girişim olarak görülüyor. Bu bitki 9 ay gelişip, 3 ay dinleniyor. Dinlenen enginarların verimi ve kalitesi korunmuş olur. Humusca zengin, hafif nemli toprak ve ılık bir iklim enginar için idealdir. Üretimine karar verilen enginar sonbahar başlangıcında tarlaya dikilir. Dikim için 3 farklı seçenek mevcut. İlkbaharda yetişkin enginarlardan dip sürgünleri alınıp başka bir yerde köklendirilebilir. Dinlenen bir enginarın toprak altında bulunan gövdesinden parça alınarak da dikim gerçekleştirilebilir. Son seçenek ise toprak üstüne çıkan dip sürgünlerinin tahliye edilip başka bir tarlaya dikilmesidir. Enginar dikildikten sonra çok fazla su ister. Lakin kış aylarında dikim yapıldığından yağmurlar enginar için yeterli olacaktır. Kurak bir kış söz konusu olduğunda ise sulamaya başvurulur. Susuzluk durumunda enginarlar küçülür ve sertleşir. Enginar çok yıllık bir sebze olduğu için dikim yapılmadan önce alanda iyi bir gübreleme işlemi yapılmalıdır. Dikimden sonra ise bitki gelişirken tekrar gübreleme isteyecektir. Enginar yetiştiriciliği gübreleme konusunda oldukça hassastır. Dekara 3-4 ton çiftlik gübresi gerekecektir.
Enginar yetiştiriciliği maliyeti ve kar marjı gayet makul bir orandadır. Enginar üretimi için fazla işçilik gerekmez. Tek başına ya da ailesiyle bu işi yapanlar fazladan işçiye gerek duymazlar. Dolayısıyla enginar yetiştiriciliği kazancı da yükselir. Enginarın kış aylarında kilosu 9-10 TL’ye kadar çıkıyor. Alanın büyüklüğü ve üretimin potansiyeline göre kazanç artıyor. Bu işi yapmak isteyenler için çeşitli kurslar mevcut; lakin bu kurslara denk gelmek biraz zor. Kurs olmadığında konuyla ilgili tüm bilgiler internetten bulunabiliyor. Enginar yetiştiriciliği video dersleriyle bu alanda gelişim sağlanabilir. Video izlemek istemeyenler için ise internetten enginar yetiştiriciliği pdf formatında derslere ve tüm bilgilere ulaşmak mümkün.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR :
- Balık Çiftliği Kurmak Maliyeti ve Kar Marjı
- Para Yardımı Yapan Kurumlar, İş Adamları ve Sanatçılar
- Endüstri Ve Sistem Mühendisliği Nedir? Hangi Alanlarda Çalışır?
- Üzüm Yetiştiriciliği Maliyeti ve Kar Marjı
- Kivi Yetiştiriciliği Maliyeti ve Kar Marjı
- Bıldırcın Yetiştiriciliği Teşvik-Maliyet ve Kar Marjı
- Gül Yetiştiriciliği Maliyeti ve Kar Marjı
- Yaban Mersini Yetiştiriciliği Maliyeti ve Kar Marjı
- Kuşkonmaz Yetiştiriciliği Maliyeti Ve Kar Marjı
- Kinoa Yetiştiriciliği Maliyeti ve Kar Marjı
- Lavanta Yetiştiriciliği Yapmak-Maliyet ve Kar Hesabı
- Mantar Yetiştiriciliği Maliyeti ve Kar Marjı
- İpek Böceği Yetiştiriciliği Maliyeti ve Kar Marjı
- Kültür Mantarı Yetiştiriciliği Maliyeti ve Kar Marjı
ÖZET: Enginar yetiştirilmesi, verimli toprakları, maliyeti ve kar marjı hakkında bilgiler verilmiştir. Kazanç konusunda örnek fiyatlandırma yapılmıştır.