İşsizlik Ödeneği Nedir? İşsizlik Ödeneği Kimler Alabilir?
Işsizlik parası (ödeneği), sigortalı çalışanların iş yeri sahibi tarafından çalışan adına her ay devlete ödediği işsizlik ödeneğinin toplandığı fon tarafından (İŞKUR), çalışana, işsiz kaldığı dönemde destek olabilmesi adına İşkur tarafından ödenen nakit yardımdır.
işsizlik parası (maaşı) alabilmek için gerekli şartlar nedir?
- Kendi isteği ve kusuru dışında işsiz kalmak,
- İşten çıkış tarihinden önceki son 4 ay içerisinde sürekli çalışarak prim ödemiş olmak,
- Son 3 yıl içerisinde en az 600 iş günü prim ödemiş olmak,
- İş sözleşmesinin fesh edilmesinden sonraki ilk 30 gün içerisinde en yakın İşkur birimine şahsen ya da internet ortamından başvuruda bulunmuş olmak.
İnternet üzerinden yapılan başvurular iskur.gov.tr adresinden yapılabilmektedir. İnternet üzerinden başvuru yapabilmek için ilgili internet adresine girerek kayıt yaptırıp kullanıcı adı ve şifre alınması gerekmektedir. Daha sonra tüm kişisel bilgilerin doldurulması gerekiyor. Bunun amacı, işkur tarafından, işçi arayan kurumlara sizin bilgileriniz gönderilerek size daha hızlı iş bulunabilmesi amacı ile tüm geçmiş iş tecrübeleri, eğitimler, kurslar..gibi her türlü bilgilerin sisteme girilerek kayıt altına alınmasıdır. Tüm bu bilgileri girip kayıt yaptırdıktan sonra işsizlik parası başvurusu yapılabilmektedir.
Başvuru için herhangi bir belge istenmemektedir. Tüm evraklar işveren tarafından işkur’a iletilmektedir. Başvuru yapıldıktan ve evraklar İşkur’a ulaştıktan sonra ortalama 15-20 gün içerisinde İşkur yetkililerinden cep telefonumuza başvurumuzun durumu ile ilgili mesaj gelmektedir. Eğer başvurunuz onaylanırsa almanız gereken işsizlik maaşı PTT şubelerinden ilgili ayın sonunda şahsen başvurularak çekilebilmektedir.
İşsizlik maaşı ne kadar süre ödeniyor?
– 600 gün boyunca sigortalı olarak çalışanlara 180 gün,
– 900 gün boyunca sigortalı olarak çalışanlara 240 gün,
– 1080 gün boyunca sigortalı olarak çalışanlara 300 gün süre ile işsizlik ödeneği ödenmektedir.
İş akdinin bitiminden itibaren 30 gün içerisinde başvurmazsak ne olur?
30 gün içerisinde başvuru yapılmadığı taktirde gecikmiş olan he ar için hakkımızı kaybediyoruz. Yani 2 ay sonra başvurursak iki aylık işsizlik maaşı alamamış olacağız.
İşsizlik maaşı alırken işe girersek ne olur?
İşsizlik maaşı alırken işe yerleştiğimiz anda işsizlik maaşı kesilmektedir.
Detaylı bilgi almak isterseniz aşağıdaki yorum bölümünden bize ulaşabilirsiniz. Parasal Çözümler olarak sizlere yardımcı olmaktan mutlu oluruz.
Merhaba.ben 2009 mayıs ayında bir kurumsal firmada işe girdim.2014 kasım ayında sozlesme mi haklarını alamadığım için tek taraflı fesh ettim ve işi bırakarak mahkemeye verdim.mahkemede yargitay gönderdi .yargitaydan onamam geldi.şimdi 66 aylık çalışmış olduğum issizlik parasını almak istiyorum.is kur yargitay kararı ile kesinleşmiş sen kararını istediler.su an kesinleşmiş seh kararını bekliyorum.kafama takılı olan bir sorum var.ben 2012 de ciftci kayıt belgesi cikartmistim.2014 de işi bıraktığım bir gün sonrası tarım bagkuru devreye girmiş .ben 15 ay sonra öğrendim ve kapattirdim.şimdi tarım bagkurlu olmam issizlik parami almam engel olurmu.
Merhabalar,
Bahsetmiş olduğunuz durum işsizlik maaşı almanıza engel teşkil etmez.
Mahkeme kararınızı İşkur’a ileterek işsizlik maaşı ödemenizi başlatabilirsiniz.
iyi günler dileriz.
Parasalcozumler.Com