Mantar Yetiştiriciliği Maliyeti ve Kar Marjı
Mantar Yetiştiriciliği Maliyeti ve Kar Marjı
Mantarlar, hem eşeyli hem de eşeysiz üreyebilen klorofilsiz bir bitkidir. Beslenme şekilleri ölü artıklardan beslenme şeklinde olur. Bunun için, rutubet, ışık, sıcaklık isterler. Aynı zamanda toprağın odunsu asitliğini de severler, bu şekilde olgunlaşırlar. Hayat süreleri kısıtlıdır, çabuk tüketilen gıda ürünleridir.
Mantar yetiştiriciliği uzun bir araştırma süresi ister. Türkiye’de Akdeniz bölgesinde, mantar üretimi yapılıyor. En bilinen mantar türü beyaz şapkalı kültür mantarıdır. Bu mantarın basit olan üretimine göre daha zorluk isteyen mantar türleri de vardır. Biz burada, beyaz şapkalı kültür mantarını ele alacağız. Daha az risk içerir, pazara sürülmesi de kolaydır. Bu yüzden beyaz şapkalı kültür mantarı tercih etmek yeni başlayanlar için idealdir. Bir araziniz varsa ve mantar yetiştirmeye uygun özellikli toprak içeriyorsa buradan başlayabilirsiniz.
Mantar yetiştiriciliği yapmak, ülkemizde uzun yıllardır revaçta olan ve risk oranı en az seviyelerde gözlemlenen bir iş fikridir. Diğer iş fikirlerine nazaran daha küçük alanda daha az efor harcayarak yüksek miktarlarda kazanç sağlayarak işletme yönetimi gerçekleştirilecek bir çalışma şeklidir. Mantarlar, çok çeşit ve seçenek kategorisi bulundurması sebebiyle geniş bir çalışma alanına sahiptir. Bu sebeple büyük ilgi ve bilgi gerektirmesiyle birlikte uzun vadede güzel kazançlar sağlanabilecek bir iş koludur. Hem bir şifa kaynağı hem de gıda malzemesi olarak kullanılan mantarlar, girişimciye müşteri konusunda problem yaşatmayan ve kolay pazarlanan bir araç olduğu için teşvik yapmaktadır. Aynı zamanda yetiştiricilik konusuna ilgili girişimciler açısından ekstra bir hobi niteliği taşımaktadır.
İçindekiler
Mantar Yetiştiriciliği Kursları
Teorik bilgi yeterli olmayacak, deneyim sahibi olunması, zaman ve yorulmanız gerekir. Mantar yetiştirmek konusunda yeterli bilginiz olmadığını düşünüyorsanız, mantar yetiştiriciliği kursları burada size yardımcı olacaktır. Bu kurslar arasında; Odalar, Belediyeler veya Tarım Müdürlükleri tarafından açılan Mantar Yetiştiriciliği kurslarına iştirak edebilirsiniz.
Mantar Yetiştiriciliği Yapmanın Avantajları
Mantar yetiştiriciliği yapmak dezavantajlarına nazaran avantajı yüksek ve kazanç ihtimali bir hayli fazla bir satış fikridir. Özellikle ülkemizde toprakların verimli olması ve mantar tüketiminin kayda değer oranda olması bu mesleğin en avantajlı yönlerinden birisidir. Ayrıca kolay yetişmesi ve pazarlama kısmında zorluklar yaşanmaması da önemli bir faktördür.
Mantar Yetiştiriciliği Yapmanın Dezavantajları
Mantar, her ne kadar lezzetli bir gıda maddesi ve bir şifa unsuru olarak bilinse de büyük oranda zehirlenmelere yol açan da bir etkendir. Tabi zehirli mantar, yetiştirici kişinin özenine ve ilgisine bakılarak sıfır oranına indirgenir ancak herkesin içinde mantar alımı yaparken en ufak da olsa bir zehirlenme korkusu bulunmaktadır. Ancak yetiştirilme ve korunma esnasında gerekli önlemler alındığı taktirde hiçbir sorun teşkil etmemektedir.
Mantar Yetiştiriciliği için Gerekli Şartlar Neler?
- Mantar Yetiştirilen alanın “iskan alanı” dışında bulunması.
- “Ulaşım, elektrik ve su” ihtiyaçlarının temin edilir olması.
- Atıkların atılacağı alanın bulunması. Hammadde ve iş gücü ihtiyacının kolay karşılanır durumda olması.
- Pazara yakın olması gerekir. İşletme verimliliği arttıkça arazinin de buna cevap verecek yeterlilikte olması.
Mantar yetiştiriciliği yapmak, hassasiyet gerektiren ve özenle yerine getirilmesi gereken bir iştir ve üretim süreci esnasında birtakım prosedürlerin uygulanması gereklidir.
- Araştırma
Araştırma aşaması ilk aşamadır ve girişimcinin hangi türde mantarları yetiştirip hangi hedef kitle ile buluşturacağını belirleme seviyesidir. Bu aşama büyük titizlik ve özen gerektirmektedir.
- Gerekli Ürünlerin temini
Girişimci bu aşamada, mantar yetiştiriciliği yapmak adına gerekli maliyeti ve yetiştirme işlemi için gerekli malzemeleri belirler. Aynı zamanda personeller de bu aşamada belli olur.
- Gerekli İzinler
Yetiştiricilik yapmak için izinler ve belgeler temin edilmesi gerekmektedir. Bu aşamada gerekli izinler alınır ve tam anlamıyla mantar yetiştiriciliği işlemine başlanır.
- Ortam ve Depolama
Tüm engellerin ortadan kalkmasının ardından yetiştirme ortamı ve yetişen ürünlerin depolanacağı alan belirlenir. Burada temel amaç yetişen ürünlerin satış esnasına kadar geçen zamanda sağlıklarının bozulmaması ve uygun sıcaklığın sağlanmasıdır.
Mantar Yetiştiriciliği Maliyeti
Ekeceğiniz mantar türü seçiminden sonra bu işe koyulabilirsiniz. Örneğin 50.000 TL yatırım yapmak gerekebilir. Ya da arazinizin yerine veya bir ev odasında da bu iş yapılabiliyor. Harcamanız gereken tutar buna göre değişim gösterebilir.
Mantar Yetiştiriciliği kursu ile birlikte aldığınız sertifika ile KOSGEB’den hibe kredi tutarını kullanabilirsiniz. Aldığınız bilgiler ve sağladığınız krediniz ile yeni bir işletme açma yoluna girmiş olursunuz.
Beyaz Şapkalı Kültür Mantarı Yetiştiriciliğinden Kazanç Ne Kadar Olur?
Bu küçük/büyük ölçekli mantar işi için değişikler gösterecektir. Yukarıdaki örnekte yatırılan tutar (50.000 TL) üzerinden gidersek, yatırdığınız tutarı bir yıl içerisinde geri alabilirsiniz. Bir yıl sonraki kazancınız da 65 bin TL kadar olabilir. Günümüzde, mantar yetiştiriciliği karlı, zevkli, gözde bir iş koludur.
Ek bilgiler: İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği
Mantar yetiştiriciliğinin bir başka kolu da istiridye mantarı yetiştirmektir. Beyaz şapkalı mantardan sonra, en bilineni istiridye mantarıdır, oldukça besleyicidir. İstiridye mantarı, adından da anlaşılacağı gibi istiridyeye benzemesinden kaynaklanıyor. İstiridye mantarı, ağaçlar üzerinde katlanmış şekilde büyüyerek çoğalırlar. Girişimciler açısından bu mantarı yetiştirmenin avantajlarına bakalım.
İstiridye mantarı yetiştiriciliği, diğer mantar yetiştirme türlerine göre daha düşük bir bütçeyle başlayabilirsiniz. İstiridye mantarı üretirseniz, kilo başına daha çok kazanç elde edilir. İstiridye mantarı yetiştirmenin en önemli özelliklerinden biri budur. İstiridye mantarı yetiştirmek, diğer mantar türlerini yetiştirmekten daha kolaydır. Bu işe yatırım yapmak isteyen herkesin kolaylıkla başlayabileceğini söyleyebiliriz. İstiridye mantarı yetiştiriciliğinde, diğer mantar türlerinden daha hızlı verim alırsınız, böylece kısa sürede kazanç elde edebilirsiniz. Piyasada bu mantar türüne müşteri bulmakta zorlanmayacaksınız. Burada büyük firmalar ile anlaşma yapabilirsiniz veya kendi çevrenizdeki lokantalara tavsiye edebilirsiniz, pazarınızı genişletmek sizin elinizdedir.
İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
İstiridye mantarı yetiştiriciliği açık araziler için uygun değildir. Burada, sizlere, bodrum katları, kullanılmayan köy evleri, atıl durumda olan soğuk hava depoları gibi alanları kullanmanızda fayda vardır. Seçtiğiniz herhangi bir alanı istiridye mantarı yetiştirmek için kullanmaya başlayabilirsiniz.
İstiridye mantarları için uygun ortam sıcaklıkları, 10-25 derece arasında olmalı, ortam sıcaklığının yanı sıra nem oranının da iyi ayarlanması gerekir. Uygun nemi sağlamanız için, diğer mantar üreticilerinin de kullandığı sis makinesi vb. aletlerle, istiridye mantarının yetişmesi için uygun koşulları yaratabilirsiniz.
Ne Kadar Kazanabilirim?
İstiridye mantarı yetiştiriciliği için, 100 metrekarelik bir alanda üretime başladığımızı düşünelim. 100 metrekarelik alan için harcayacağımız toplam rakam 10.000 TL gibi bir rakam olacaktır. Burada önemli olan harcanan paraya rağmen, büyük görünse bile, yatırımınızdan bir ay sonrasında 12.000 TL veya 15.000 TL gibi gelir elde etme şansımız olacaktır. Burada, istiridye mantar üretimine göstereceğimiz orana bağlı olarak verim miktarımız artacaktır.
İstiridye mantarı yetiştiriciliği ile ilgili daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Sorularınız ve görüşleriniz için bize aşağıdaki yorum bölümünden ulaşabilirsiniz.
Mantar yetiştiriciliği dışında diğer alanlardaki iş fikirleri için aşağıdaki başlıklara da bakabilirsiniz;
Zeytin Yetiştiriciliği Yapmak, Yatırım Masrafları, Kar Marjı
Lavanta Yetiştiriciliği Yapmak, Yatırım Masrafları, Kar Marjı
Canlı Çiçek Yetiştiriciliği Yapmak, Masrafları, Kar Marjı