Teminat Mektubu Nedir? Detaylı Bilgi
Günümüzde ticari işletmeler arasında ki faaliyetlerde güvenin sağlanması amacıyla banka teminat mektupları oldukça önemli bir yere sahiptir.
İçindekiler
Teminat Mektubu Nedir? Detaylı Bilgi
Teminat Mektubu Nedir? Detaylı bilgi ; Günümüzde ticari işletmeler arasında ki faaliyetlerde güvenin sağlanması amacıyla banka teminat mektupları oldukça önemli bir yere sahiptir.
Günümüzde hem özel firmalar hem de kamu kurumları ihale açtıklarında teminat mektubu talep ediyor. Teminat mektubu en genel anlamı ile muhatapların, belirli bir işin veya hizmetin önceden belirlenen şartlar dahilinde ve belirli süreler içinde tamamıyla gerçekleştirileceği, aksi durumda ise işi yüklenen tarafından tazminat olarak ödemesi gereken belirli bir tutarın, mektubu veren banka tarafından herhangi bir itiraza olanak vermeden ödeneceğinin yasal olarak garanti altına alınmasına ilişkin verilen mektuplara deniyor. Bu mektuplar bir nevi hem resmi kurumların hem de karşılıklı iş yapan firmalar arasında ki garanti olarak ön plana çıkıyor.
Teminat Mektubuna Nasıl Başvuru Yapılır?
Firma ve şirketlerin teminat mektubu alabilmeleri için Teminat mektubu almak istedikleri bankanın şubesine gidip başvuru yapması gerekiyor. Fakat bu işlem göründüğünden daha zor ve komplike bir durumu ortaya koyuyor. Çünkü bankaların bu teminat mektubunu vermesi için banka ve şirket arasında güven köprüsünün kurulması gerekiyor. Bu anlamda teminat mektubu isteyen kişi ya da şirketleri birçok defa o banka ile iş yapması ve bu süre zarfından karşılıklı güven duygusunun ortaya çıkması gerekiyor. Bankalar bu anlamda teminat mektubunun altında yatan meblağa kefil oldukları için oldukça seçici davranıyor. Bu doğrultusunda müşterisi olunan bankalara yapılan teminat mektubu başvurularının kabul edilme şansı çok daha yüksek olabiliyor.
Teminat Mektubunun Tarafları
Teminat mektubunun yasal anlamda 3 temel tarafı bulunuyor. Bunlar
- Mektubu veren banka yani Garantör,
- Bankada teminat mektubu alan yani bankanın garantisini sunduğu lehtar,
- Ve alacaklı veya işlem yaptıran kamu kurumu, kurulu ya da gerçek veya tüzel kişiler olan Muhataplardır.
Teminat Mektubu Türleri
Ülkemizde yasalarca belirlenen kriterlere göre çeşitli teminat mektubu türleri bulunuyor. Bu türlerin hepsinin kapsamı ve sınırları yasa ve yönetmeliklerle belirleniyor. Teminat mektubu türleri arasında 2886 Devlet ihale kanunu kapsamında olan, 4734 Kamu ihale Kanunu kapsamında olan, Özel Sektör ihaleleri için, Hususi Konulu olanlar, Mahkemeler için, Gümrüklere yönelik ve Vergi Dairelerine yönelik olanlar bulunuyor.