Çalışma HayatıHukuk

Tüketici Mahkemesine Nasıl Başvurulur? Tüketici Mahkemesi Nedir?

 TÜketici Mahkemesi nedir? Başvuru süreci va parasal sınırlar 

Tüketici mahkemesi tüketicilerin hakları çerçevesinde tüketiciye yönelik olarak gerçekleşen her türlü uygulamalara bakmakla görevli olan mahkemelere deniliyor.

Tüketici mahkemeleri özel mahkeme niteliğinde olup ilk derece mahkemeler arasında yer alıyor. Tüketici mahkemesinde yasaların belirlediği sınırlar dahilinde dava açma yetkisi olan taraflar, “tüketiciler”, “tüketici örgütleri” ve “Gümrük ve Ticaret Bakanlığı” olarak belirtiliyor. Bu kapsam dışında olan kişi ve kurumların başvuruları kesinlikle kabul edilmiyor Tüketici mahkemelerine Bakanlık, tüketiciler ve tüketici örgütleri tarafından açılan davalardan hiçbir harç ücreti talep edilmiyor. Bu sayede tüketiciler rahatlıkla bu mahkemelere hak kaybı durumlarında başvuru yapabiliyor.

İçindekiler

Tüketici Mahkemesi Başvuru Süreci

Günümüzde alınan mal ve hizmetlerde ortaya çıkan sorunlar ve satıcıların satış öncesinde belirttiği niteliklere uygun olmayan ürünler için tüketiciler tüketici mahkemelerine başvuru hakkında sahip oluyor. E-ticaret dünyasında yaşanan hızlı gelişim ile birlikte tüketicilerin yaşadığı sorunların arttığı görülüyor. Bu hususta yapılacak başvuru süreci yaşanılan mağduriyetin maddi değeri ile yakından ilgili oluyor. Yasada belirtilen oranların üstünde miktarlar için tüketici mahkemesine başvuru yapılması gerekiyor. Daha düşük miktarlar için başvuru yeri tüketici heyetleri oluyor.

Taraflar arasında yapılan anlaşmada daha uzun bir süre  görülmemesi durumunda olabilir. Bu halde ayıplı maldan veya hizmetten dolayı ortaya çıkan olumsuz durum, ayıp daha sonra ortaya çıksa bile, malın tüketiciye teslim tarihinden ya da hizmetin ortaya konma süresinden itibaren iki yıllık zaman aşımı süresi bulunuyor. Tüketici mahkemesine başvuruş süreci bu zaman zarfından gerçekleşmesi gerekiyor. Bu zaman aşımım süresinin kısaltılması mümkün değilken taraflar arasında ki özle anlaşmalarla daha da uzatılması mümkün oluyor.

Tüketici Mahkemesine Yapılacak Başvuruda Parasal Sınırlar

Tüketici mahkemelerine oluşacak yığılmayı engellemek için her yıl parasal sınırlar yeniden ve güncellenerek belirleniyor. Ülkemizde yasalarca belirtilen tüketici mahkemesi başvuru parasal sınırlar önceden belirleniyor. Ancak bu sınırların karşılanması durumunda bu mahkemelere başvuru yapılıyor. 2020 yılı itibari ile tüketicilerin sorun yaşadığı ayıplı malın değeri 6.920 TL’nin altında ise İlçe Tüketici Hakem Heyetine, Büyükşehir statüsünde kabul edilen illerde 6.920 TL ile 10.390 TL arasında bir meblağ ise İl Tüketici Hakem Heyetine başvurabiliyor.

Eğer tüketicilerin zarara uğramasına neden olan mal ya da hizmeti değeri 10 bin 390 TL ve daha üzerinde ise tüketiciler tüketici mahkemelerine başvuru hakkına sahip oluyor. Eğer ikamet edilen yerde Tüketici mahkemesi kurulmamışsa tüketiciler başvurularını asliye hukuk mahkemelerince gerçekleştiriyor. Tüketici mahkemelerinin yapılan başvurular ile ilgili olarak verdiği kararlar kesin olup bu karar tüm tarafların yasaca belirtilen süre zarfında uyması gerekiyor.

Hangi Durumlarda Tüketici Mahkemesine Başvuru Yapılması Gerekiyor?

Tüketici mahkemesine başvuru dilekçesi ile başvuru yapılmadan önce başvuru yapmayı düşünen kişilerin kendi durumlarının başvuru şartı kapsamında olup olmadığını bilmeleri gerekiyor. Tüketicilerin mahkemeye başvurması gereken durumlar arasında;

  • Alınan ürün bozuk olarak teslim edildiyse,
  • Satın alınan ürün ile ilgili kırık ve çatlak gibi fiziki sorunlarında olduğunda,
  • Ürünün dokusu, şekli, kokusu, ağırlık ve ebat kriterleri önceden belirtilenleri karşılamıyorsa,
  • Ürünün normal şartlarda sahip olması gereken özelliklere sahip olmaması bulunuyor.

Bu tür dayanaklara göre yapılan başvurularda tüketicilerin uğradığı tüm zararlar temin edilmiş oluyor.

Tüketici Mahkemesi Harç Ücreti Ödemeden Başvuru

Ülkemizde her tüketicinin hakkını sorunsuz bir şekilde arayabilmesi için “tüketiciler”, “tüketici örgütleri” ve “Gümrük ve Ticaret Bakanlığı” tarafından tüketici mahkemesine yapılan başvurulardan herhangi harç ücreti alınmıyor. Bu özellikle birlikte herkes hiçbir maddi kaygı göz etmeksizin başvurusunda bulunuyor.

Icra Takibi Nasıl Başlatılır?

Yasal Takip ve Idari Takip Süreci Nasıl Işler?

 

123 Yorum

  1. Merhaba, yıllardır devam ettirdiğim Allianz sağlık sigortasında bu sene primim fahiş bir oranda arttı. Ülkede enflasyonla mücadele konuşulurken, bazı firmaların krizi etik olmayan bir fiyatlama yaklaşımıyla fırsata çevirdiklerini düşünüyorum. Özellikle sağlık sigortası gibi müşterinin yıllar içinde bazı haklar kazandığı ve kurumlara bağımlı hale geldiği sektörlerde bu daha da ciddi bir problem.Maalesef bu konuda devlet kontrolü yok. Firmalarda biz yaptık oldu yaklaşımıyla hareket ediyorlar. Firmaya bir mail göndererek itirazımı belirttim ama sonuç alamadım. Yasal olarak nasıl bir yol izlemem gerektiği konusunda beni yönlendirebilirseniz sevinirim.

  2. merhabalar temmuz 2017 de 5.500 tlye yemek odası aldık.aradan henüz biryıl geçmesine rağmen masa ayakları ayrılmaya başladı.biz şirketin yetkilileriyle görüştük fotoğraflarla şikayetimizi bildirdik bize fabrika hatası olduğu ve ayaklara vida atılması gerekirken sadece tutkalla yapıştırıldığı söylendi. masam alındı ve yapılıp tekrar bize gönderidi. ancak geldiğinde masanın asıl sorunlu olan ayaklarına değilde tek bir tarafına vida atıldğını gördük. tekrar şirketle görüşme sağlandı ve gelinip tekrar masa alndı. 2. sefer giden masamız yapılmadan geri geldi . mağaza yöneticileriyle görüşme sağladık ürünümüz bir türlü yapılamadığı için para iadesi talep ettik. onlarda para iadesi kabul etmeyip ürünü sıfırıyla değiştirmeyi kabul ettiler. ve bu süreç böyle 6 aydır devam ediyor. sıfır masamız geldiğinde boyasının baştan sağma bir şekilde yapıldığı ve her tarafının çizik ve baloncuk içinde olduğunu gördük. tekrar mağaza sorumlusuyla görüştk ve masayı tekrar alıp yapalım dendi. biz iade istiyoruz ve kabul edilmiyor. tüketici mahkemesine başvursak bir sonuç alabilir miyiz?

  3. merhaba güzellik merkezınden alınan hızmetten memnun olunmaması durumundada başvuru yapabılırmıyız

  4. Merhaba ben evimi tadilat yaptirdim mutfak dolabi takdirdim su tesisatcinin hatasi yuzunden gece boru patlamis ve evimi su basti butun evin parkeleri kabardi simdi ben tuketiciler mahkemesine bas vursak hakkimiz olurmu

  5. kolay gelsin teknosadan samsung a7 2018 aldım (2297tl ) kasko yaptırdım ek ücret vererek.eşim elinden dusurdu akranı açılmıyor .telefonda kırık vs yok. kasko şirketine gönderdim.(teknosa yetkili personellere daınştım cihazı gördüler) buna istinaden gönderim sağladım.3 gündür telefonum yok.bugun ulaştı kasko şirketine .telefonda kırık olmadığı için samsung yetkılı servısle gorusmemı ıstedıler gorustum. onlarda cihazı inceledilerse iç ekran kırık olabılıcegını ve yapmaları gerektıgını ,samsung yetkılı servıse gıderse ek ücret alarak yapacaklarını soyledıler. bu durumda tuketıcı haklarına başvuru yapsam olumlu sonuç alırmıyım hakkım varmı

  6. Merhaba bundan 2 ay önce Ankara’da bir mobilya firmasından yemek masası, koltuk ve yatak odası takımını özel olarak yaptırmak için 24 bin tl ye anlaştık ödemenin 12 bin tl si yapıldı kalan ücret senetlere bölündü 15 haziranda olan düğünüm için 24 mayıs teslim tarihiydi ancak defalarca aramalarımızla 2 haziranda eksik bir şekilde teslim edildi ve yatak düğüne 2 gün kala geldi ürünlerde çok fazla hata vardı yamuk dikişler yarıya kadar yapılmış boyalar zedelenmeler koltuklarda ve sandalyeler görünen teller süngerlerin orantısızlığı vs hatalar bildirildiğinde değişim yapılacak denildi tekrar başka mobilyalar seçtik teslimat yine gecikti aramazsak bilgide veriliyor yaşadığımız mağduriyet 2 aydır hala devam ediyor mahkemeye başvursam süreç ne kadar sizce cvp verirseniz çok teşekkür ederim. Not: sözleşmeler whatsaap konuşmaları hataların resimleri herşey mevcut

  7. ARABAMI VERDİM DIŞ BAKIM ONARIM İSTEDİM.6 AY SONRA BANA TERK EDİLMİŞ ŞEKİLDE VERDİLER.bilirkişi daha zararı görmeden o firma büyüktür böyle hata yapmaz diyor.ikinci biliirkişi kendisine bir form gelmiş bunun dışındakileri değerlendiiremem diyor.daha biz davaya başlamadan KAYBETMİŞİZ.YARGIYA BU DURuMDA NE KADAR GÜVENEBİLİRİM.?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu