İskan Nedir? Nasıl Alınır? Kat İrtifakı Nedir?
İskan Nedir ve İskan Hakkında Bilmeniz Gereken Konular
Ev sahibi olacaklar için her zaman merak konusu olan iskan kavramı kısaca yapı kullanma izni anlamına gelmektedir. İlgili yönetmeliklere uygun olarak inşa edilmiş, mevzuatlara uygun olarak ruhsatlı bir şekilde inşası tamamlanarak oturulacak hale getirilmiş olan yapının ilgili İmar Müdürlüğü Yapı Kullanım İzin Birimi tarafından verilen kullanılabilir belgesine iskan denilmektedir. İskanı olmayan yapılar, binalar ve evler yasal olarak kullanılabilir izni olmayan yapılar olduğu için resmi kurumlarca yapılacak işlemlerde sorun yaşamanıza neden olur.
İçindekiler
İskan Nedir?
İskanlı bina ne demek, yapı kullanma izin belgesi iskan mıdır sorularının cevabı aynıdır. İskan demek; bir yapının veya binanın kullanılabilir izin belgesi demektir. Yapı, bina veya daire için iskan aldığınızda inşa amacına uygun olarak kullanmaya başlayabilirsiniz.
İskan Nasıl Alınır?
İskan nedir, iskan nasıl alınır ve iskan için hangi belgeler gereklidir diye düşünüyorsanız iskanı olmayan bir binaya sahipsiniz demektir. İskan alabilmek için öncelikle yapının veya binanın projesine, imar yönetmeliğine uygun olarak inşa edilmiş olması gereklidir. Bu şartlarda inşa edilmiş olan yapıların iskan belgesi alabilmesi için inşaatı yapan yüklenici, müteahhit veya yapının sahibi tarafından tüm primler, yasal harçlar ödenmiş olmalı ve yapı ile ilgili sistemde herhangi bir borç olmamalıdır. Daire iskanı nasıl alınır sorusuna cevap olarak iskan başvuru belgelerini toplayarak başvuru sürecini devam ettirebilirsiniz.
İskan Alabilmek İçin Gerekli Belgeler:
l Yapının tapu kayıt belgeleri,
l İskan başvuru dilekçesi,
l Vergi dairesinden alınmış borcu yoktur yazısı,
l SGK’dan alınmış borcu yoktur yazısı,
l Emlak Müdürlüğü ve Çevre Temizlik Müdürlüğünden alınmış borcu yoktur yazıları,
l İzsu raporu,
l Proje müellifinden alınmış yapı raporları,
l Yapı denetim kurumlarından alınmış raporlar,
l Binanın farklı cephelerinden çekilmiş, en az 13×18 cm ebatlarında fotoğraflar.
Bu evrakları temin ettikten sonra iskan alabilmek için şu adımlar izlenmelidir:
1 ) Yapıyı inşa eden ilgili yüklenici, yapı sahibi veya müteahhit ilgili belediyenin İmar Müdürlüğüne giderek bir dilekçe ile başvuruda bulunur.
2 ) İmar Müdürlüğü yetkilileri yapının bulunduğu alana gelerek yapının ilgili yönetmeliklere ve projesine uygun olarak inşa edilip edilmediğini inceler ve gerekli tespitleri yapar.
3 ) İmar Müdürlüğü yetkililer gerekli incelemeler sonrasında onay verdiğinde yapı sahipleri veya inşaatı yapan firma elektrik ve su abonelikleri için başvuru yapar.
4 ) Elektrik ve su idarelerinden alınan abonelik yapılmasında engel yoktur belgeleri belediyenin ilgili birimlerine sunulur. Belediyenin ilgili birimleri bu evrakları inceleyerek herhangi bir sorun bulmaz ise yapı için kullanım izni yani iskan verir.
Bina iskanı nasıl alınır, daire iskanı nasıl alınır sorularının cevabı olarak yukarıdaki adımlar izlenmelidir. Ancak bina iskanı alırken ilgili İmar Müdürlüklerine sunulması gereken ek evraklar bulunmaktadır. Bu evraklar;
- Yapıda yer alan asansörlerin garanti belgeleri,
- Asansör firmasından alınmış TSE belgesi ve yeşil etiket,
- SMM belgeleri,
- Yapıda yer alan mekanik sistemler muayene fişleri,
- Mekanik sistemler uygulama raporları,
- Yapının sığınağı ile ilgili projeler ve belgeler,
- Yangın tesisat projeleri ve belgeleri,
- Isı yalıtım belgesi ve muayene raporu,
Bu belgeler ile birlikte iskan başvuru belgelerini ilgili belediyenin İmar Müdürlüklerine sunarak bina iskanı alabilirsiniz.
İskanlı olmayan bina için elektrik, su ve Telekom abonelikleri alamayacağınız gibi iskanı olmayan bina resmi kurumlar nezdinde yasal olmayan kaçak bina anlamına gelmektedir. İlgili mevzuatlar gereği belediyeler kaçak olarak inşa edilen binaları yıkmakla yükümlüdür.
İskan Almak İçin Ne Kadar Para Ödenir ?
Yapı için iskan almak isteyenler ilgili belediyelere iskan harcı ödemek zorundadır. İskan harç miktarı yapı türüne göre farklı birim fiyatlar olarak belirlenmiş olup yapının inşa edildiği alanın metrekare ölçülerine göre hesaplanmaktadır. Yapı türüne göre 2020 İskan Harç Bedeli birim fiyatları şu şekildedir.
- 1000 metrekareye kadar rezidans içinde bir konut için metrekare birim fiyatı 3,66 TL,
- 1000 – 15000 metrekareye kadar rezidans içinde 1 konut için metrekare birim fiyatı 3,96 TL,
- 15000 – 50000 metrekareye kadar rezidans içinde 1 konut için metrekare birim fiyatı 4,10 TL,
- 50000 – 100000 metrekareye kadar rezidans içinde 1 konut için metrekare birim fiyatı 4,54 TL
- Konut dışı AVM, otel, iş yeri için 1000 metrekareye kadar metrekare birim fiyatı 5,42 TL,
- Konut dışı AVM, otel, iş yeri için 1000 – 15000 metrekareye kadar metrekare birim fiyatı 5,71 TL,
- Konut dışı AVM, otel, iş yeri için 15000 – 50000 metrekareye kadar metrekare birim fiyatı 6,89 TL,
- Konut dışı AVM, otel, iş yeri için 50000 – 100000 metrekareye kadar metrekare birim fiyatı 8,06 TL,
- Fabrika, atölye, imalat tesisleri gibi sanayi tipi yapılarda metrekare birim fiyatı 2,78 TL,
- Özel hastane, özel okul, özel üniversite gibi özel hizmet binalarında metrekare birim fiyatı 2,78 TL
- Dernek, yurt, sosyal ve kültürel yapılarda metrekare birim fiyatı 0,88 TL,
- Tarım amaçlı olarak inşa edilen yapılar için birim metrekare fiyatı 0,37 TL,
Olarak belirlenmiş ve duyurulmuştur.
İskansız Daire Alınır Mı ?
İskan belgesi demek; bir binanın, yapının veya dairenin oturum izni olarak verilen, resmi olarak yapının tanındığını gösteren kimlik belgesidir. İskanı olmayan bina resmi kurumlar tarafından yasal olarak inşa edilmeyen kaçak bina statüsünde kabul edilmektedir. İskansız daire alınır mı sorusunun cevabı oldukça açıktır. İskanı olmayan bina; belediyeler tarafından kaçak yapı kabul edilen, elektrik ve su aboneliklerinde iskan belgesi olmadığı için abonelik yapılmayan bina olarak değerlendirilir. Bu nedenle iskansız bina satın aldığınızda kucağınızda bir top sorun yumağı bulabilirsiniz.
İskansız bina satın almanız durumunda iskan alabilmek için inşaatı yapan firma, müteahhit veya bina sahibi iskan alabilir. Bu durumda satın aldığınız daire için iskan almakla yükümlü kişiler ile sorun yaşayabilir ev süreç uzadığında daha büyük sorunlar ile karşılaşabilirsiniz.
İskan Ne Zaman Alınır?
Bir bina, yapı veya daire iskanı alabilmek için öncelikle inşaat sürecinin tamamen bitmiş olması gereklidir. İskan alırken ilgili resmi kurumlara sunacağınız projelere göre yapının inşaatı tamamen bitmiş olmalıdır. İnşaatı biten yapılar ve daireler için inşaatın bitiş tarihinden itibaren iskan başvurusu yapılabilir. İskan alabilmek için inşaat bitiş tarihinden itibaren en geç iki yıl içinde başvurulması ve iskan alınması gereklidir.
İskan Olmazsa Ne Olur?
İskan bir yapının kullanım izin belgesi olduğu için iskan olmadığında yapıyı kullanabilmeniz için izin belgesine sahip olmamış olacaksınız. Bu durumda ikamet ettiğiniz daire kaçak yapı statüsünde değerlendirilecek olup ilgili belediye tarafından yıkıma kadar süren yaptırımlar uygulanabilir. Binanın mühürlenmesi, kullanılmaması için kapatılması gibi yaptırımlar dışında belediyenin yıkım yaptırımı da bulunmaktadır. Ayrıca iskansız binalar için elektrik ve su aboneliğinin yanı sıra doğal gaz, Telekom abonelikleri de alamazsınız. Bu abonelikleri alabilmek için iskan belgesini başvuru evrakları arasında sunmanız gerekiyor.
Kat Mülkiyeti Ne Demek?
Kat mülkiyeti; daire, kat, iş bürosu gibi yapıların bulundukları binalardan bağımsız gayrı menkuller olduğunu gösteren bir belgedir. Bu belge ile binada yer alan daire, iş yeri veya konutun size ait olduğunu tescillemiş olursunuz. Kat mülkiyeti almadığınızda oturduğunuz ev veya iş yeri binanın üzerinde bulunduğu arazinin bir parçası olarak belgelendirilmiştir. Kat mülkiyeti aldığınızda bina üzerindeki konut veya iş yerinin tapusunu ayrı bir şekilde almış olursunuz. Bu tapu ile dairenin, konutun veya iş yerinin mülkiyetinin size ait olduğunu belgelendirmiş oluyorsunuz. Kısaca kat mülkiyeti ile; yapının bağımsız mülkiyet haklarını elde etmiş, tapu sicil kütükleri kayıtlarında yapınızı kaydettirmenizi sağlar.
Makalemizde genel hatlarıyla iskan nedir? Nasıl alınır? Kat İrtifakı ile arasındaki farklara detaylı olarak ele almaya çalıştık. Daha fazla detaylı bilgiler için yorum bölümünden sorularınızı sorarak bilgi sahibi olabilirsiniz.