Arby’s Bayilik ve Şartları
İçindekiler
Arby’s Bayilik ve Şartları
Arby’s Bayilik Şartları ; 2007 yılı başlarından itibaren Türkiye genelinde hızla yayılmaya başlayan Arby’s markası, fast food sektöründe kendisini kanıtlamış ve dünyanın birçok ülkesinde kabul görmüş en beğenilen sandviç markalarından birisidir.
Bugün itibari ile tüm dünyada çapında yakalışk 4.000 şubesi bulunan Arby’s, Türkiye’de de hızla büyümeye devam ediyor.
Arby’s markasının tüm isim haklarını elinde bulunduran ve bayiliğini veren Master Franchise firması TAB Gıda‘dır.
TAB Gıda firması kimdir?
Tab Gıda, 1995 yılında kurulmuş olup halen Burger King, Sbarro, Popeyes, Usta Dönerci ve Arby’s markalarının bayiliğini vermektedir.
Genel merkezi İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde bulunur. 2001 yılında Burger King firmasının master franshise lisansını alarak Türkiye’de bayilik vermeye başlamıştır. Bayilik verdiği ve kendi işlettiği mağaza sayısı 1.100’den fazladır.
Arby’s bayilerine ne gibi olanaklar sunuyor?
Tab Gıda bünyesinde bulunan toplam Arby’s mağazası sayısı 2017 itibari ile 60’dır. Bu mağazalar Türkiye genelinde 11 ilde hizmet vermektedir. Bir kısmı bayilik şeklinde işletilen mağazaların diğer kısmı ise TAB Gıda bünyesindedir.
Tab Gıda, Arby’s bayilik şartları çerçevesinde, anlaşma yapılan girişimcilere eğitim, personel ve işletmecilik ile ilgili konularda destek vermektedir.
Sözleşme aşamasından kurulum tamamlanana kadarki her türlü süreç Tab Gıda tarafından yürütülmektedir. Anahtar teslim kurulum yapılmaktadır.
Yatırım yapmak isteyen girişimciler, dükkan açmak istedikleri yerin caddeden ve içeriden çekilmiş detaylı fotoğraflarını Tab Gıda’ya ileterek başvuru yapabiliyor. Ön başvuru sonrasında bölge yöneticileri tarafından sahada keşif çalışması yapılarak yer onayı veriliyor. Ön onay aşamasını geçen yatırımcılara daha sonradan yüzyüze görüşülerek tüm detaylar ve sözleşme şartları aktarılıyor.
Anlaşma sonrasında tüm dekorasyon ve kurulum işlemleri Tab Gıda tarafından yürütülürken, yatırımcı kişi şirket açılışı, çalışma ve iş yeri açma ruhsatı başvurusunda bulunuyor.
Arby’s bayiliği almak isteyen girişimcilere ilk eğitim Tab Gıda tarafından verilmektedir. İşletme sahibi dilerse kendisi mağaza müdürü olarak çalışabileceği gibi başka birisini de mağaza müdürü olarak atayabilir ve ücretsiz eğitim desteği almak üzere Tab Gıda’ya gönderebilir.
Genellikle mağazalarda vardiyalı çalışma sistemi uygulanmakta olup ortalama 2 mağaza müdürü ile ortalama 10 personel çalışmaktadır.
Mağaza personeli genelde asgari ücret alırken mağaza müdürleri asgari ücretin 2-3 katına kadar ücret alabilmektedir.
İlk açılış sırasında tüm gerekli sarf malzemeleri Arby’s firması tarafından gönderilir. Daha sonradan yapılan tüm satın alma işlemlerinde ürünlerin ödemesi alım tarihinden 1 ay sonra yapılıyor.
Tüm bayilerinde kazanç odaklı bir sistem izleyen Arby’s, bayilerin her türlü gelir-gider dengesini kontrol etmekte ve kar optimizasyonu için yatırımcıya destek olmaktadır.
Arby’s Franchising bünyesi içerisinde kurulan sistem ile cep telefonundan dahi tüm alım satımlar, ciro, karlılık durumu, müşteri sayısı gibi veriler uzaktan mobil bağlantı ile takip edilebilmektedir.
Yeni işletme açılışı sonrası kazancı garanti göremeyen girişimcilere, Tab Gıda bünyesinde bulunan, firmanın kendi sahip olduğu şubeler de devredilmektedir.
Ancak bu şubelerin devir maliyetleri kazançlarına göre değişmekle beraber, normal sıfırdan açılan bir bayiye göre çok daha pahalıdır.
Arby’s bayilik şartları nelerdir?
Arby’s bayilik şartları arasında en önem verdiği konu, yatırımcının işi sahiplenmesidir. Yapılacak işi sadece para yatırımı olarak görüp, iş yerinden uzakta kalan, işi takip etmeyen ve akışına bırakan girişimciler ile sözleşme yapılmaktan kaçınılmaktadır. Bu yüzden, bayilik sözleşmesi imzalamadan önce yatırımcının özgeçmişi detaylı incelenmekte, geçmiş iş başarıları ve tecrübeleri önem kazanmaktadır.
- Şube açılacak iş yeri büyüklüğü için aranan minimum şart cadde dükkanı için 280 mt2, avm için 110 mt2 dir.
- Ayrıca, ön cephe genişliği minimum 6,5 m, her kat için tavan yüksekliği minimum 2,90 m olmalıdır
- Tüm şubelerde baca sistemi bulunmalı ve “cafe-restoran ruhsatı” alınmaya elverişli olmalıdır.
- Cadde dükkanlarının düz giriş şeklinde olması gerekmektedir.
- Her mağaza için ortalama 2 kasa yeterli olup her kasa için yaklaşık 10.000 usd alınmaktadır.
- Şubenin bulunduğu konum, avm içerisinde değil ise, yaya trafiğinin fazla olduğu, okul, kamu kurumları, büyük iş yerleri gibi nüfusun yoğun olduğu bölgeler olmalıdır.
- En yakın diğer Arby’s şubesi ile arasında minimum 1,5-2 km mesafe olmalıdır.
- İlk defa bayilik sözleşmesi imzalayacak yatırımcılardan isim hakkı bedeli ve kurulum masrafı olarak, yatırımın yeri ve büyüklüğüne göre minimum 400.000 usd + KDV yatırım bedeli alınmaktadır.
- 20 yıllık sözleşme yapılmakta ve isteğe bağlı olarak devretme imkanı tanınmaktadır
- Royalty bedeli denilen, reklam ve pazarlama bedeli olarak kdv hariç ciro üzerinden her ay %13 alınmaktadır.
- Paket servis tüm şubeler için zorunlu olmayıp yatırımcının tercihine göre izin verilebilmektedir.
Arby’s kar marjı ne kadar?
Arby’s bayilerinin ortalama kar marjı net %15-20 arasındadır.
Genel olarak işletme giderlerinin;
- %40’ı gıda ve sarf malzemeleri,
- %20-25 kira ve genel giderler,
- %20-25 işçilik ve personel giderlerinden oluşmaktadır.
Bu rakamlar, işletmenin büyüklüğü, müşteri trafiği, ciro ve personel sayısına göre değişkenlik göstermektedir.
Orta halli bir bayi ortalama 150.000-200.000 tl arası ciro yapmaktadır. Yerine göre bu rakamlar mağazanın konumuna ve müşteri potansiyeline göre 250.000 tl’yi geçebilmektedir.
Yine orta halli bir bayinin aylık net karı 25-30.000 tl civarlarındadır.
Arby’s, bayilik verdiği yatırımcılarına, yatırılan parayı ortalama 3-6 yılda kazanmayı vaad ediyor.
Herhangi bir nedenle bayiliği bırakmak isteyen girişimcilere devir hakkı da tanınmaktadır.
Arby’s bayilik şartları, bir çok firmaya göre oldukça masraflı olup çok iyi düşünerek yatırım yapılması gereken bir firmadır.
Gıda sektörüne girecek yatırımcılar mutlaka ön araştırmaları detaylı bir şekilde yapmalı, tüm riskleri göz önünde bulundurmalıdır. Herhangi bir olumsuzluğa karşı mutlaka B planı hazırda bulundurulmalı. İlk aylarda gerçekleşmesi muhtemel düşük ciro nedeni ile belirli bir miktar nakit para hazırda bulundurulmalıdır.
Yeni iş kuracakların mutlaka aşağıdaki yazıya göz atmalarını öneririz;
Franchising Mağduriyeti Yaşamayın. Son Pişmanlık Fayda Etmez
Yeni iş Kurmak İsteyenlere Altın Değerinde Tavsiyeler
Ayrıca aşağıdaki konular da ilginizi çekebilir;
Bursa Kebap Evi Bayilik Şartları
Detaylı bilgi için yorum kısmından bizlere ulaşabilirsiniz.
Destekleriniz için Facebook sayfamızı beğenmenizi ve takipte kalmanızı umarız.