İş Fikirleri

Badem Yetiştiriciliği Maliyeti Ve Kar Marjı

Badem Yetiştiriciliği esasları, kar marjı ve maliyeti nedir? Karlı bir iş midir?

İçindekiler

Badem Nerede Yetişir?

Yazların kurak ve sıcak, kışların ise ılık ve yağışlı geçtiği iklimler için ideal olan badem, odunsu yapısı sayesinde sert soğuklara karşı da dayanıklıdır. Genel itibari ile Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelere daha uygun olsa da soğuk havaların olduğu bölgelerde de yetiştirilebilmektedir.

  • Her ne kadar soğuk hava şartlarına karşı dayanıklı olsa da kışların sert geçtiği bölgelerde yüksek verim alma şansı düşüktür. Badem yetiştiriciliği için mutlaka uygun hava koşulları göz önünde bulundurulmalıdır.
  • Kuracağınız tesisin bu konuda doğru etki oluşturması gerektiği dikkate alınarak hareket etmek gerekir.

Neden Badem İşine Girmeliyim?

Sağlıklı kuru yemişlerden bir tanesi olması ve çok seviliyor olması da ne denli doğru bir alana yöneldiğinizi göstermektedir. Geniş bir pazar ağına sahip olduğu içinde elinizde kalma gibi bir durumu söz konusu da olmayacaktır.

Uzun süre bozulmadan kalabiliyor olması da ayrıca size avantaj sunacaktır. Hızlı şekilde sonuca gidebilme adına badem yetiştiriciliği tarım alanında etkili yollardandır.

İlk hasat yapıldıktan sonra yıllar içerisinde üretim noktasında artışları sizde görebilirsiniz.

Her yıl yükselen üretim miktarı kazanç açısından da artışı beraberinde getirecektir. Hem yaş olarak hem de badem içi olarak satılabiliyor olması da sizin o anki halinize bağlı olarak değişebilmektedir.

Neden Badem Satmalıyım?

Badem Yetiştiriciliği Maliyeti

Uzun soluklu bir iş olarak görmeniz gereken badem, uygulama esaslarına göre yapılmalıdır. Kurmak istediğiniz badem bahçesinin toprak yapısı ve büyüklüğü tüm dengeleri değiştirecektir. Badem fidanı cinsine ve büyüklüğüne göre fiyatı değişebilmektedir.

  • Dekar hesabı üzerinden gidilerek hesap yapmak badem yetiştiriciliği maliyeti ne kadar kolaylıkla ortaya çıkacaktır. Fidan maliyeti dekara 250 – 300 TL olup, bodur olarak tercih edildiğinde bu tutar 750 – 800 TL arasında değişmektedir.
  • Bahçe bakımı konusunda gübreleme bedeli yılda 1.000 TL civarındadır.
  • Maliyet hesaplamasını 1 dekar üzerinden yaparak daha büyük alanlara göre iş yürütmelisiniz.
  • İyi bir kazanç elde edebilmek için en az 10 dekarlık bir bahçe kurmanız daha iyi olacaktır.

Uzun soluklu kazancın anahtarı olan badem yetiştiriciliği küçük alanlarda yüksek gelir sunmayacağı için yüksek alanlara yönelmeye özen gösterin.

Elbette sermayenizin yettiği kadarıyla hesaplama yapmak gerekir. Doğru teknikler kullanıldığı sürece başarıya ulaşma ihtimaliniz de çok yüksektir.

Maliyet hesaplamalarında ürünün satışa çıkarılmasını hesaba katmalısınız.

Hasat zamanı çalıştırılacak işçi maliyetleri yıllık olarak hesaplamak gerekir.

Ayrıca yaş badem hasadı ile kuru badem hasadını da hesaba katmak gerekir.

Ayrıca kuru bademin fabrika da badem içi olarak da hazırlanma maliyeti de genel gideri etkileyecektir.

Badem Yetiştiriciliği Getirisi

Sermayenize uygun şekilde badem bahçesini kurmak için plan yapıldıktan sonra kazanç kısmını hesaplamak gerekir.

Çifte gelir elde edilebilecek meyve türlerinden bir tanesi olan badem, yaş ve kuru olarak satışa sunulabilmektedir. Bazı durumlarda badem içi çıkartmadan da alıcı bulunması mümkündür. Bu durum sizin dönemsel olarak takip edeceğiniz yol haritası ile doğru orantılıdır.

Getiri yönü hesaplamasında 1 dekardan yılda ortalama olarak 400 kg elde etmeniz mümkündür.

Üretim miktarınız yıllık kazancı belirlemede önemli etken olurken yaş satış fiyatı ile kuru satış fiyatı arasında farklılık söz konusudur. Bu durum badem yetiştiriciliği getirisi konusunda farklılığı ortaya koymaktadır.

Yaş olarak ciddi kazançlar elde edebileceğiniz dönemler olacağı gibi kuru olarak da muhteşem gelirlere çıkabilirsiniz.

  • Dönemsel olarak değişen fiyat değerlendirmesinde çağla şeklinde ki badem kg fiyatı 10 TL civarındadır.
  • Kuru badem içi ise 70 – 80 TL gibi rakamları görebilmektedir.

Kuru ve yaş arasında ki farkı ağırlık bazında hesaplayarak sonucu görmeniz mümkündür.

Badem Yetiştiriciliği Getirisi

Badem Yetiştiriciliği Karlı Mı?

Her işin emeği emek sonrası da getirisi söz konusudur. Harcama yapmadan gelir elde edilmesi mümkün olmadığı için sermayenizi karşılayacak ürünü yetiştirmeniz gerekecektir. Elbette badem yetiştiriciliği karlı mı? Sorusu girişimcilerin merak ettiği konulardandır. Elbette bu konuda değişen faktörleri de hesaba katmak gerekir.

İlk yıl ağaçlardan alacağınız ürün düşük olacağı için karın az olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat uzun soluklu bir yapıya sahip olması ve yıllar itibari ile kazancın artması unutulmamalıdır. Bu yüzden en az 5 yıl üzerinden değerlendirmeyi ön görmek daha doğru olacaktır.

İklimin üretimi olumsuz yönde etkilemesi gibi haller oluşmadığı sürece her yıl kazancınız artacaktır. Bu noktada mutlaka diktiğiniz bademin çeşidine dikkat edin. Kısa sürede ürün veren fidanlardan tercih etmek sonucu alabilme noktasında daha etkilidir.

Her yıl toprak bakımı, gübrelemesi, ağaç bakımı ve sulaması gibi bademin ihtiyacı olan tüm faktörler yerine getirilirse yılı karlı kapatırsınız.

Ağacı diktim sonra da arada sularım hasat zamanı hasadını yapar karıma bakarım mantığı ile hareket ederseniz beklediğiniz verimin çok altında sonuç alırsınız. Buda verdiğiniz emeklerin ve harcamış olduğunuz paraların boşa gitmesine neden olabilir.

Bakımsız bırakarak badem yetiştiriciliği işinden ne kar edebilirsiniz ne de sermayenizi çıkartabilirsiniz. Korumasız yapılan yetiştiricilik ciddi zararları da beraberinde getirecektir.

Devlet Desteği

Tarım alanında ülkenin gelişim gösterebilmesi adına yapılan atılımlar sayesinde destekler söz konusudur. Bu destekler hem sebze hem de meyve üretimi alanında olduğu için yetkili kurumlardan bilgi alabilirsiniz.

Tarım ürünlerinin üretimiyle ilgili alacağınız destekler bazı hallerde hibe şeklinde olurken bazı hallerde de faizsiz geri ödemeli şeklindedir.

Değerlendirme yapısına bakıldığında badem yetiştiriciliği devlet desteği fidan bazında yapılmaktadır. Alacağınız fidanların sertifikalı olması alacağınız desteği doğrudan etkileyecektir. Sizden istenen belgeler eşliğinde il veya ilçe tarım da ki yetkililer sizlere yardımcı olacaktır.

Desteklerin genellikle şehirden köye dönüş kapsamında olması konusuna dikkat etmelisiniz. Çiftçinin yatırımları konusunda rahat etmesine ve bu destekle daha hızlı büyümesine etki etmektedir. Usullere uygun şekilde hareket ettiğiniz sürece kazançlı çıkan siz olursunuz.

Çilek yetiştiriciliği,

Mantar yetiştiriciliği,

İpek Böceği Yetiştiriciliği

Lavanta Yetiştiriciliği

Fındık Yetiştiriciliği

Ceviz Yetiştiriciliği

Susam Yetiştiriciliği

Zeytin Yetiştiriciliği

Çiçek Yetiştiriciliği

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu